Energetické potřeby a výživu ve třetím trimestru těhotenství je potřebné mít pod kontrolou, protože je to právě třetí trimestr těhotenství, ve kterém plod zejména roste a dozrává. V tomto období je tedy důležité zvýšit energetické nároky na stravu, aby byla zajištěna dostatečná výživa dozrávajícího plodu. Energetické potřeby se zvyšují cca o 450 kcal/den (1885 kJ/den).
Rostoucí miminko potřebuje celou řadu stavebních látek, jakou jsou bílkoviny, minerální látky, vitamíny a esenciální mastné kyseliny. Zejména je důležité v tomto období zabezpečit dostatečný příjem vápníku, hořčíku, jódu, železa a zinku. Neméně významný je i příjem vlákniny, která pomáhá čistit střeva od cizorodých látek a zároveň je prevencí proti zácpě3, která v těhotenství potrápí snad každou maminku. Ve III. trimestru těhotenství13 se klade velký důraz na příjem esenciálních omega-3 -mastných kyselin. Omega-3-mastné kyseliny významně posilují centrální nervovou soustavu miminka, stabilizují těhotenství a chrání před předčasným porodem.
Pravidla výživy ve třetím trimestru těhotenství

- Obiloviny3, těstoviny, pečivo, rýže1: 3-6 porcí/den (1 porce = plátek chleba, 125 g přílohy - těstoviny, rýže)
- Ovoce a zelenina: alespoň 5-7 porcí/den (zelenina: 3 porce denně; z toho 1 syrová; ovoce: 2 porce denně; z toho 1 syrová)
- Maso, vejce1, luštěniny3, mléčné výrobky, ořechy3, semínka3: celkem 4-6 porcí/den (1 porce = 80-100 g masa - váženo v syrovém stavu, 2 vejce, 200 ml mléka, 55 g sýra)
- Ostatní: 10-40 g volného tuku2
Během těhotenství není vhodné, aby žena hladověla, požívala alkohol1, drogy a nebo jiné, v těhotenství nevhodné, léky.
Význam a příjem důležitých látek ve III. trimestru těhotenství
Bílkoviny
- materiál pro stavbu tkání, buněk, tvorbu trávicích šťáv, hormonů a obranných látek
- v těhotenství jsou bílkoviny důležité pro růst plodu, placenty9, dělohy3 a prsů
- denní příjem = 0,8 - 1,0 g bílkoviny na 1 kg optimální tělesné hmotnosti; v těhotenství je třeba navýšit příjem o 10 - 16 g bílkovin na den
- V poslední fázi těhotenství přijímá plod v těle matky až 9 g bílkovin denně.
- Příklad: u ženy s hmotností 60 kg se rovná optimální denní příjem bílkovin 400 g libového hovězí masa, v případě, že by nekonzumovala nic jiného. Zpravidla se konzumují luštěniny, ořechy, semínka, obiloviny a mléčné výrobky, mělo by stačit denně 180 - 250 g masa.
Cukry (sacharidy):

- významný zdroj energie a nezbytná součást stravy těhotných žen4
- nejméně 55% denního příjmu energie by mělo pocházet z různých druhů sacharidů (obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny)
- vysoký příjem: potlačuje růst placenty, nižší porodní hmotnost miminka53
- nízký příjem: pokles pozornosti, snížení tělesného a duševního výkonu
- mezi vhodné potraviny patří: oříšky3, celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, brambory
- v poslední fázi těhotenství se denní potřeba sacharidů zvyšuje na 398 g/den (běžný příjem = 321 g/den)
Vláknina:
- ochraňuje před zácpou
- váže na sebe toxické látky
- snižuje hladinu cholesterolu
- ochraňuje před vznikem civilizačních chorob
- navozuje pocit sytosti
- denní příjem pro těhotné a kojící: 30g/den
- zdroje: ovoce, zelenina, obiloviny, brambory, luštěniny
Tuky:
- tepelný izolátor
- zjemňují chuť potravin, usnadňují žvýkání a polykání
- zdroj esenciálních mastných kyselin
- v těhotenství je příjem tuku důležitý pro normální vývoj plodu, vývoj mozku a ostrost zraku
- během kojení70 ovlivňuje tuk kvalitu a složení mateřského mléka7
- vysoký příjem: riziko vzniku nadváhy/obezity
- denní příjem: 30% z denního příjmu
Esenciální mastné kyseliny:
- důležité pro správnou funkci imunitního systému maminky i plodu
- v těhotenství je příjem důležitý pro správný vývoj mozku plodu, ochranu před potratem13 a nízkou porodní hmotností plodu
- zdroje: různé druhy olejů2 jako např. olej řepkový, slunečnicový, olivový, sojový, konopný; dále drůbeží maso, ryby (makrela, losos, pstruh, sleď), lněné semínko22 a nebo vlašské ořechy
Vápník a hořčík:
- v těhotenství a zejména ve III. trimestru je zvýšený nárok na příjem vápníku a hořčíku. Jejich deficit se podílí na vzniku těhotenských -obtíží, jako jsou bolesti kloubů, křeče (zejména v lýtkách), hypertenze a měnících se nálad. Dostatečný příjem těchto dvou minerálů je důležitý jako prevence vzniku preeklampsie17 a ochrana před předčasným porodem20.
- vápník a hořčík působí jako antagonisté (soupeři), proto je důležité je příjímat společně, aby se vzjámně nevytěsňovali.
- Důležité: 3 týdny před očekávaným termínem porodu74 by se mělo doplňování vápníku s hořčíkem i další vitamíny vysadit, aby nebyly ovlivněny porodní kontrakce33.
Zinek:
- potřebný pro růst, vývoj plodu a placenty
- stabilizuje těhotenství
- ovlivňuje porodní hmotnost novorozence
- zdroje: otruby, vajíčka, ořechy, cibule, korýši, slunečnicová a dýňová semínka
Vitamín D:

- zabezpečuje vstřebávání vápníku
- nezbytný při tvorbě kostry plodu
- zdroje: sluneční paprsky, mléko, vaječné žloutky, máslo, olej z tresčích jater
Vitamín C:
- ve třetím trimestru je jeho příjem nezbytný zejména pro syntézu kolagenu u plodu a posílení imunity
- doporučuje se přirozený příjem z ovoce a zeleniny
Probiotické kultury:
- pomáhají střevní soustavě chránit organismus před negativním růstem kvasinek a záněty pochvy, což je v těhotenství velmi důležité
- snížení výskytu alergií u dětí
- snížení rizika nadváhy
- napomáhají snazší redukci hmotnosti po porodu
Více o výživě ve 3.trimestru na modrykonik.cz
Použité zdroje:
- MÜLLEROVÁ D. Výživa těhotných a kojících žen
- HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení
- HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících
- http://www.margit.cz/strava-pro-tehotne/