Lactobacillus bulgaricus je jediné probiotikum6 pojmenované podle národu a geografické oblasti. Lactobacillus bulgaricus má rostlinný původ a je izolováno pouze ze zelených rostlin žijících na území Bulharska. V ostatních regionech světa Lactobacillus bulgaricus začne samovolně mutovat a zastavuje svou reprodukci.
Známý ruský vědec Ilja Mečnikov - jeden ze zakladatelů moderní imunologie a držitel Nobelovy ceny - spojil dlouhověkost bulharských lidí s konzumací jogurtu. V daném období tvořily až 4% celkové populace Bulharů lidé, kteří se dožívali více než 100 let. Stejně uvádí, že u těchto lidí se zřídka objevuje rakovina a celkový počet nemocných lidí je velmi nízký.
Podle Mečnikova je stárnutí výsledkem střevních hnilobných procesů, které produkují toxické látky ve střevech a intoxikujú tak lidský organismus. K zabránění hnilobných procesů doporučoval konzumaci jogurtů a jiných výrobků s kyselinou mléčnou. Jako příklad takové správné životosprávy uvádí Bulhary, jejichž strava je takto obohacena každý den.
V roce 1905 bulharský fyzik Dr. Stamen Grigorov objevil Lactobacillus Bulgaricus ve všech bulharských mléčných produktech.
Ve srovnání s jinými laktobacily, Lactobacillus bulgaricus produkuje D minus (-) mléčnou kyselinu, která má silné proti mikrobům, proti rakovinné, anti arteriosklerotické, anti alergické a antioxidačné účinky. Lactobacillus bulgaricus se rozmnožuje v symbióze s druhým rostlinným probiotikem, s buňkami Streptococcus thermophilus.
Jejich společný vývoj vede v přirozené podpoře a intenzifikaci jejich pozitivních efektů. Pokud se požívá orálně, rostlinné probiotika Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus urychlují růst buněk Lactobacillus acidophilus, který se přirozeně nachází v lidském těle. Lactobacillus Acidophilus se velmi těžko rozmnožuje samostatně, jeho buňky snadno odumírají a nedosahují tak množství potřebné pro člověka. Symbióza jako je tato se také odehrává mezi přírodními probiotiky a bifidobakteriemi. Požívány spolu se stravou nebo ve stravě s pomocí laktobacilů se následně rozmnožují v těle, a tak dosahují počet dostatečně vysoký pro lidský organismus.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu