redakce
17. dub 2018
12252 

Až uzraje, odpadne aneb přirozené odstavení

Asi každá kojící žena stojí před rozhodnutím, jak dlouho svému dítěti dopřávat mateřské mléko. Jak dlouho dítě mléko potřebuje? Kdy a jak udělat kojení přítrž? V jakém věku je ještě normální kojit? A nebylo by lepší to prostě nechat na dětech?

Světová zdravotnická organizace doporučuje maminkám kojit své děti do dvou let, z toho prvních šest měsíců výlučně (tzn. dítě přijímá pouze mateřské mléko). Po druhém roce života je doporučeno pokračovat v kojení podle individuálních preferencí. Pokud dítě začne odmítat kojení po dosažení této hranice, hovoříme o přirozeném odstavení. U mladších dětí se jedná o bojkot kojení.

Do kdy bych měla kojit?

Přirozený odstav nastává nejčastěji mezi třetím a čtvrtým rokem, nicméně může přijít kdykoli mezi druhým a sedmým rokem. Jeho průběh je postupný a často kolísavý podle aktuálních potřeb dítěte. Díky pozvolnému průběhu se produkce mléka u matky snižuje pomaleji, nedochází tedy tak často k obtížím s přeplněnými prsy jako u náhlého odstavu. U primitivních kultur, které nejsou zasaženy západní civilizací, je přirozený odstav normálním jevem. V našich podmínkách nebývá dlouhodobé kojení běžné a nezřídka je od něj žena odrazována lékaři i svým okolím. Většina českých dětí s kojením končí v relativně časném věku bojkotem nebo matkou řízeným odstavením.

Ženy často slýchají, že po určitém věku dítěte pro něj již kojení nemá z hlediska výživy smysl a mají tedy dítě odstavit. Toto tvrzení však naprosto popírá fakt, že kojení není pouze nástrojem obživy dítěte, ale má pro ně silný psychologický, sociální a regulační význam. Kojením dítě nejen nasytíte, ale zároveň uklidníte, navážete oční kontakt a posílíte vazbu mezi vámi. Dále aktivujete kaskádu hormonů, která dokáže regulovat tělesné funkce – krevní tlak, tep, tělesnou teplotu, funkci trávicí soustavy, ledvin i imunitního systému – a tím položit pevný základ pro jeho zdraví. Sáním dítě též procvičuje motorické funkce oblasti ústní dutiny a obličeje. Ty jsou důležité zase pro rozvoj řeči.

Stres z odstavení

Děti, jako všechna mláďata savců, jsou přizpůsobeny pro pití mateřského mléka. Omezování této jejich potřeby proti jejich vůli se pochopitelně setká s odporem. Míra stresové reakce na nucené odstavení se bude lišit podle nátury dítěte a citlivosti matky. Ve světě, který by se řídil pravidly dětí, by byly všechny děti kojeny, dokud se samy neodstaví. V naší kultuře jsou však matky a děti omezeny – ať už se jedná o předsudky a zavádějící informace, nutnost návratu matky do práce, „nenormálnost“ dlouhodobého kojení nebo vysoké nároky všedního života, absence podpory a odborného vzdělání zdravotnického personálu.

Naštěstí, stejně jako můžeme (sic nedokonale!) nahradit v prvních měsících mateřské mléko umělým, můžeme také dítěti částečně kompenzovat absenci dlouhodobého kojení. To, co dítěti můžeme poskytnout je náš čas, pozornost a intenzivní fyzický kontakt.

Dlouhodobé kojení má však své benefity i pro ženu. Všeobecně známé je, že působí jako prevence nádorů prsu a vaječníků, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a diabetu II. typu. Více o kojení a jeho výhodách pro matku a dítě najdete ve Wiki Modrého koníka.

Pokud se rozhodnete nechat odstavení na svém dítěti, vytrvejte. Nechte své dítě rozhodnout, kdy má dost. Je to jeden ze vzácných darů, které můžete svému dítěti dát. A navzdory pověrám se nemusíte bát, že by se vaše dítě kojilo ještě u maturity.

Podělte se s námi do komentářů, jaké máte zkušenosti s odstavováním dětí!

Patřím mezi ty ženy které chtějí kojit tak dlouho dokud to půjde -do samoodstavu... okolí jak rodina tak přátelé, známí se na mě koukají jak na negramotnou lesanu že JEŠTĚ kojím vždyť UŽ má 7 měsíců... i když je doporučené kojení do cca 2 let i v té lékářské něco něco teďsi nemůžu vzpomenout.. proč to ti doktoři nevědědí nebo neakceptují? Byla jsem v pátek u svojeho obvoďáka protože jsem byla nemocná a jak slyšela že ještě kojím tak z ní vylezlo že OKAMŽITĚ mám přestat kojit (léky mi nedala krom dithiadenu 0,5 tab na noc při obtížch) když jsem ji jasně řekla že né tak jí mám napcat flašku a nešlo ji vysvětlit že 1.nechci a 2.flašku neveme!

17. dub 2018

No, starší jsem odstavila já cíleně v 16 a 17 měsících. Nejmladšímu je měsíců 31 a stále se kojí. A celkem bych ocenila, aby přestal, žel bez řevu to nepůjde a já na řev nemám náladu. Naštěstí okolí to nijak neřeší. A kojím výhradně doma.

17. dub 2018
Komentář byl odstraněný

Ziju v Italii, tady je kojeni po 3 m (!!!) vyjimkou. Jednak se zpravidla vraci do prace a jednak je to prece narocnejsi nez flaska, ze jo... Syn ma 17 m a kojim, prvne to bylo "juu, jsi dobra, ze kojis", ktere se zmenilo na "ty jeste kojis??". Nikomu to nerikam, kojim jen doma, a mam klid.

17. dub 2018

Moje děti přestaly mít obě zájem o prso kolem 13m. Napřed si ani přes den nevzpoměly, kojily se jen před spaním, a pak v noci jim stačilo přitulení. Následně konec a jedno dokonce řvalo jak tur, když jsem se mu pokusila něco vnutit, pak mě kouslo. Takže se mi fakt nechtělo je přesvědčovat, že je to bojkot a nutně se musí kojit do dvou let ;).

17. dub 2018

Dodatek - ano, věřím, že je jednodušší třeba při bolení zubů, nemoci a tak vrazit prso.Ale pak si říkám, že jsem fakt dobrá, protože je zvládnu uchlácholit i jinak, mazlením, hraním si, povídáním atd ;).

17. dub 2018

Dceri včera byly 2 roky a stale ji kojim. Pred a po spani v poledne a vecer a v noci. Ale uz začínám byt taky za "divnou", neznam nikoho, kdo by kojil takhle dlouho. Rodina v pohode, jen moje mama a tchyně (bydlí daleko a nevidavame se casto) zacinaji rozhovor se slovy "jeste kojis"?

17. dub 2018

Syn má 22 měsíců, do roka mi nevzal "pevnou stravu" do pusy, po roce se z něj stal velkej jedlík a labužník 🙂 Kojím jen po obědě před spaním, večer před spaním po večeři a ráno, když se vzbudíme, před snídaní. Před spaním hlavně proto, že je kluk dost akční, běhavej a před spaním se na prsu uklidní, zpomalí... a i když na něm neusne, tak ho dávám do postýlky na to spaní tak jako uklidněného, spokojeného, spí většinou do pár minut. Předsnídaňové udržuju jen proto, aby fungovalo to polední a večerní. Kojení udržuju do doby, než budou venku poslední 4 zoubky, pak chci přestat. U nás to má občas ošklivý průběh a prso prost pomáhá, tak proč to prckovi brát. Jinak si malej o prso neříká, nedožaduje, nabízím já. Takže až pak nabídnout zapomenu.... 🙂

17. dub 2018

Když vypadá dítě jako kojenec nebo batole, tak v poho. Když už vypadá jako normální dítě, přijde mi to zvláštní. Hned se mi vybaví Hra o trůny 😀

17. dub 2018

Syn oslavil 15.4. treti narozeniny a stale kojim. Rozhodla jsem se pro prirozeny odstav. Az dozraje,tak ten cas nastane.

17. dub 2018

Diky za te tento clanek! Konecne jsem si zde precetla neco, co se mnou zcela rezonuje.
Ja jsem na tom s kojenim tak, ze kojim uz 20 mesicu a hodlam pokracovat dokud nam to bude obema prijemne - chystame se totiz na druhe dite, a i kdyz bych rada kojila dal, nevim, jak to budu jako tehotna citit 🙂

17. dub 2018

@hlasimse Tak se nekoukej na takove blbiny a bude ti normalni kojeni pripadat prirozene 🙂

17. dub 2018

Synkovi jsou 2 a ctvrt a na samoodstav to teda nevypada. Obcas si rikam, z ceho ten prcek zije, kdyz nic neji a pritom neposedi? A ono asi z mlika, jinak fakt nevim 😀 Ja to neresim a nechavam na nem. A musim rict, ze mi to kojeni prijde porad krasnejsi a krasnejsi! Take na me koukaji jako na exota, kdyz se nekde zminim, ale to je jejich problem. Ja jen resim, jak mit dalsi mimco, kdyz na me kojeni funguje jako antikoncepce 🙄

17. dub 2018

Jsem si vědoma své nenormálnosti a je mi to jedno🙂. Celkem intenzivně kojím skoro pětiletého kluka. Na jedné straně vyhlížím samoodstav, na druhé se ho děsím, protože další už nebude. Jinak momentálně kojím v součtu 10,5 let🙂.

17. dub 2018

Chybi tu varianta, kdy si rekne telo matky, ze je cas prestat...

17. dub 2018

@rybamrazena No, i to byl jeden z důvodů, proč jsem dost intenzivně a naštěstí úspěšně u druhého nabízela normální jídlo. Tělo to těžce nedávalo,fakt hodně jsem zhubla, byla jsem permanentně unavená, absolutní nedostatek všech možných minerálů, nízkej tlak atd., njn, dvě děti dva roky po sobě, z toho to první velmi náročné. Jak jsem definitivně s kojením přestala, tak už beru jen semtam magnézko a všecko je v cajku.

17. dub 2018

@martiniquest Ale ne, tam tomu klukovi bylo už asi 12 😀

17. dub 2018

Kojila jsem do dvou a ctvrt roku. Pak uz jsem bohuzel nemohla, protoze jsem byla tehotna a prsa jsem mela strasne citliva, takze jsem z toho byla hrozne nervni a v noci me to budilo. Dalsi ditko budu kojit tak dlouho, dokud to pujde (pokud to pujde). Melo to spoustu vyhod. Jinak dcera byla akorat prvni noc smutna, ze ji nenakojim, ale nakonec se spokojila s mou blizkosti a tim, ze se muze tulit.

17. dub 2018

Proti kojeni vetsich deti nic nemam, nic mi do toho neni, jak dlouho se kdo rozhodne kojit, i kdyz pro me by kojeni triletaka nebylo, ale trosku mi vadi, kdyz nektere matky (asi jako defenzivni reakci na vsechny ty utoky, se kterymi se setkavaji) prezentuji samoodstav jako jedine spravne reseni a pokud se dite nekojilo do samoodstavu, tak je to frustrovany chudak, co svou matku jednou umlati sekerou. Kojila jsem kluky do 18 a 14 mesicu, coz mi prijde jako docela dlouha doba a i tak jsem se setkala s nazory, jaci jsou chudacci odstaveni a ja sobecka matka, ktera si je nemela snad ani porizovat🤷‍♀️ Ale to je tak asi se vsim, proste kdyz je nekdo netolerantni blbec, tak je jedno, na ktere strane barikady stoji🙂

17. dub 2018

@dora13 to jsi napsala hezky a pobavila jsem se 😄 a mam uplne stejny nazor 😊

17. dub 2018

@monikaz88 dekuju🙂

17. dub 2018

@dora13 Tož tak. Taky mi tvrdily,že ve 13m jsem jen nezvládla překonat bojkot a jak je to škoda. Tak jim to taky bojkotuju, takový názor🙂. A občas si i rýpnu, že aspoň nemusím řešit, že mi chodící dítě co chvilu stahuje výstřih;). Ale jinak je to dle mého na každém, kdyby mi dítě do roka nepozřelo ani sousto, tak budu ráda, že se kojí (třeba).

17. dub 2018

@hlasimse To nevim, ja na to nikdy nekoukala 😀

17. dub 2018

Kluk skoro 3roky a nechce se vzdát..a klidně to napíšu napřímo, kojení (dudlani mých cecku) tak velkýho habana už mě obtěžuje 😏😏 tak snad do prázdnin dozraje a sam se přestane prsou dožadovat..😈

17. dub 2018

Obě děti do 15 měsíců, chtěla jsem déle, ale nešlo to (syn - kvůli dalšímu rizikovému těhotenství, dcera - měla jsem na 3 týdny antibiotika na boreliozu, tak jsme to museli naráz ukončit). Doufám, že teď u třetího to vyjde konečně aspoň na dva roky!

17. dub 2018

Nedokážu si predstavit, ze by moje dítě přišlo a řeklo mami prso, nějak mám zafixovano, že chodicí mluvící už prso nepotřebuje. Ale ostatní ať si kojí dle svého přesvědčení.

17. dub 2018

Dcerce bylo před pár 2.5 roku a stále kojíme ...jestli vydržíme do samoodstavu, to nevím, ale ráda bych...jinak u nás je to tak, že dcerka by asi odstavování zvládla lépe než já, jsem na těch chvilkách úplně závislá :D když už sama nebude chtít, samozřejmě jí nutit nebudu, ale představa, že si řeknu "tak a teď kojíme naposledy", to bych prostě asi obrečela, neumím si to představit...a to když byla maličká, měla jsem jako strop rok, pak už mi to přišlo stašně divné...no, člověk míní, příroda mění :D

17. dub 2018

@plksv Až půjde do školy, tak na sváču přiběhnete nakojit?

17. dub 2018

Já jsem si vždycky myslela, že budu kojit tak dlouho, jak bude chtít. Jenže teď je synovi 8 měsíců a já jsem znova těhotná. Nejsem schopná do sebe nic dostat a často neudržim ani tekutiny, tak ho budu muset zkusit odstavit. Vážně ale nevím, jak to udělám, když flašku absolutně odmítá.

18. dub 2018

@serginka proc myslis, ze odstav ti pomuze na to, ze ti nejde jist a nic v sobe udrzet? Kdyby neco ohrozovalo miminko v brisku, prijdes o mleko.

Jsem v 21tt a kojim svou 18m dcerku. Doufam, ze se prokoji do tandemu a pak do samoodstavu. Je to to nej, co ji muzu dat. 🙂

18. dub 2018

@myjusiatko Minimálně odpadne vyčerpávání těla kojením. To, že pro Vás je to OK, neznamená, že jiná maminka je taky plná síly. Defakto, když to řeknu ošklivě, krmí dva "příživníky", kteří jí berou spoustu minerálů . Tělo napřed dává miminku, co zbyde, zůstává mamince. Testováno na vlastní kůži.

18. dub 2018

@linbrno ano, ale lze to vse resit vyvazenou stravou, pripadne ja beru vitaminy. A je znat, kdyz vynecham. Pomahaji. 🙂

18. dub 2018

@myjusiatko tohle je opravdu individualni, to ze to tak funguje tobe, neznamena, ze je to patent🤷‍♀️😅 Ja taky v tehotenstvi musela odstavit, bylo to neudrzitelne, telo uz tezce protestovalo. Nesud nikoho, dokud jsi neusel mili v jeho botach.

18. dub 2018

Ad vyčerpání - já jsem "jen" kojila a starala se o druhé dítě, které je o dva roky starší a tělo to v půlroce mladšího těžce nedávalo. Nejsem žádnej hypochondr, většinou jedu až za xtou hranici, i když tělo protestuje (bop přece máme legální drogy jako kafe a guaranu a čokoládu), ale tohle nešlo. Vyváženou stravu jím normálně, ale tady už jsem fakt musela sáhnout po doplnění železa, hořčíku, vápníku a listovky a večer meduňkový čaj na vypnutí, nebo v době krize Persen. Prostě tělo bylo už tak přetažený, že bylo sice permanentně unavený, ale už neumělo normálně usnout. Nepřeju to nikomu. Stav, kdy jen vyklidíte myčku a motá se vám hlava a ideálně si jít na hodinu lehnout a místo toho běháte za dvouleťákem a bráníte mu v zalehnutí mimina, popřípadě mrně nosíte. Jako nic moc. To raděj konec kojení než kolaps matky (mně se to nějak setřepalo, ale je fakt že mrně je žravec od 5m a není závislák na prsu, takže postupné ubírání bylo úplně v pohodě).

18. dub 2018

@linbrno jako bych cetla o sobe... jen ja teda byla tehotna a starala se o jedno dite. Ale jak pises, unava a soucasne neschopnost usnout, do toho celodenni nevolnosti, v podstate uz jsem se jen zmohla na polehavani na gauci. To odstaveni pomohlo vsem, synek to vzal prekvapive dobre na to, jaky byl prsomil a hlavne zacal spat🙏🏻 Jsem velky zastance kojeni, (druhy syn byl od miminka bojkotar, navic s ABKM a i tak jsme to dotahli az do 14 mesicu, i kdyz kazdy jeden byl boj, opravdu nejsem tip, co by kojeni vzdal pri prvni nesnazi), ale nemelo by matku uplne nicit, to neni prinosne pro nikoho.

18. dub 2018

*typ. Jezis, fakt mi mekne mozek😅

18. dub 2018

Chtěla jsem kojit do roka, pak do dvou, teď kojím tříleťáka a pořád to nevypadá na samoodstav 😃. Kojíme jen na spaní, ale když jde spát s tátou, usne v klidu i bez prsa. Takže mě to nijak neomezuje a tak mě to tolik nenutí přestat. Kojím jen doma v soukromí a blbé kecy okolí se snažím si nepřipouštět. 😉

18. dub 2018

Muzu se zeptat tech, co byly vycerpane z kojeni, jestli by mi popsaly priznaky? Mam syna 2 a ctvrt a do jeho roka to s nim bylo dost narocne. Pil kazdou hodinu a pul a prakticky vubec nespal. Ja byla jak matoha, protoze nebylo kdy si odpocinout.
Teď uz pije MM jen rano, odpo a vecer pred spanim. Velky jedlik neni, dohani to mlekem, takze ho sporada dost.
A ted k otazce. Kdyz mu byl rok a 8 mesicu, zacala me bolet hlava. Takova ta tupa bolest, co se vas drzi. Mela jsem ji furt. Pak jsem objevila flek a doktorka rekla, ze je to borelioza. Protilatky v krvi negativni, tak ze mam pry skoncit kojit. Ze je to z toho. Nakonec me poslala na infekcni, borelka se prokazala. Dostala jsem penycilin a mam pry pomalu prestat kojit. Unava a bolest pry prejdou. Ale mineraly mam v norme, tak nevim, jestli je tim kojenim nebo spis boreliozou. Za mesic jdu zas na krev, tak uvidim. Nicmene stale kojim a hlava i unava se dost zlepsily.
Jeste dodam, ze jsem pres rok na sve puvodni vaze pred porodem, takze drasticky nehubnu. Jo, a obcas me tu a tam zapicha kolem ucha nebo me boli holeni kosti pod kolenem. To hlavne vecer. A dost spatne usinam s tim, ze rano se mi nechce vstavat. Ale to je asi logicke 😀

19. dub 2018

@rouskacek kamaradka bojuje s boreliozou uz nekolik let. Je unavena, boli ji klouby. Ma to hodne spatne.
V kazdem pripade unava z kojeni moc neni. Spis obecne ze starostlivosti o dite.

19. dub 2018

Take si myslim. Dekuji vam, i kdyz jste me teda moc nepotesila 😞

19. dub 2018

@rouskacek drzim palce. Je to mrcha. :/

19. dub 2018

@rouskacek Tak borelku jsem snad neměla, klíště jsem měla jedno a nic kolem nebylo vidět. U mě to bylo asi kojení plus celkové vyčerpání a mateřské vyhoření - únava, špatný spánek, neschopnost si odpočinout, špatná nálada, nechuť cokoli dělat, vymýšlet, bolest hlavy, nízkej tlak, křeče v nohách, rychlé hubnutí (rok po porodu 3kg pod váhu před otěhotněním a to mám 155cm a nikdy se mi normálně nepodařilo zhubnout, akorát při mononukleoze). Pořád žízeň (vypila jsem denně tak 3 litry tekutin minimálně).

19. dub 2018

Tak já jsem kojila do 4,5 měsíce a zase se setkávám s tím, že jsem odstavila a jak to, že nekojím atd. Podle mě je to každé ženy věc, jak se rozhodne, co chce, nechce, jak to zvládá i s péčí o miminko a domácnost....

21. dub 2018

@serginka V 8 měsících už může mít nějaký ten hrneček s pítkem, když nechce flašku.

21. dub 2018

Moji holcicce budou 4roky - stale cekam az to prijde. Ja osobne bych byla asi i rada, kdyby se samoodstavila... Uplne se nevyspim, prsa mam uplne jinde, nez kdysi ;D .... Ale verim, z je to pro ni to nejlepsi... Nevim jake to je, kdyz ma dite chripku, anginu atd... a verim, ze je to z velke casti i tim kojenim... Necham to zkratka na ni... Verim, ze instinktivně sama nejlip vi do kdy to bude potrebovat...

4. kvě 2018

@thecaroline Strašný tohle slyšet, když má miminko jen 7měsíců.

18. srp 2018

@neznama3 jojo k pláči.... fakt. Nojo ale vísl jak čím víc budou maminy tlačit do umělých mlék tím víc budou mít dárku od dealerů 😫

18. srp 2018

Kojím dceru už 21 měsíců a jedeme dál. Chci kojit do samoodstavu.
Proto taky dcera nikdy neměla dudlík, lahvicku, nebyla v zavinovacce, spí a náma v posteli. Kojím na požádání.
Je to jedna z věcí, která máma může svému dítěti doprat a není to žádný problém. Tak proč to neudělat.
Kojím všude i na veřejnosti.

19. srp 2018

@rouskacek já mám boreliózu a kojim s ní dál. Není problém kdyžtak napiš do sz

19. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli