redakce
16. únor 2018
893 

Patří batolatům do rukou tablety?

"Chudáci děti, teď nemají vůbec normální dětství. Žádné hřiště, prolézačky, pořád sedí jen u tabletů a telefonů." Věta, kterou teď okolo sebe slyšíme velmi často. Od kdy patří dětem do ruky zařízení typu mobilní telefony a tablety? Co je ještě normální a co je už úplně takzvaně za čárou?

Úhel pohledu

První věc, kterou si musíme uvědomit před tím, než na sociálních sítích sdílíme příspěvky typu "Dej like, pokud si pamatuješ tyhle prolézačky!" nebo "Sdílej, pokud si ještě měl/a normální dětství." je to, že i naše dětství někomu jistě připadalo "jiné". 

Potvrdit by vám to mohli naše babičky a dědečkové, prababičky a pradědečkové. A možná nemusíme chodit tak do hloubky, ale zkuste se zeptat svých rodičů. O barevné televizi, která pro nás byla normální, si oni mohli nechat zdát. Že by třeba moje prababička měla výběr z panenek od Mattela? Ani náhodou. Hrála si přesně s tou panenkou, kterou ji její maminka ušila. A takhle bychom mohli pokračovat. Takže ano, sdílejte příspěvky, pokud jste měli dětství, které bylo v té době obvyklé. Teď je to ale zkrátka trochu jinak. 

Příklad rodiče

Děti v batolecím věku jsou jako houby. Nasávají všechno kolem sebe, jsou zvídavé a neustále pozorují nejen nás, ale také naše okolí. A je naprosto přirozené, že jsme pro naše děti vzorem. Pokud ale nechceme, aby jejich vztah k elektronickým zařízením typu telefony a tablety byl až "nezdravý", musíme začít hlavně u sebe. Není náhodou to první, co vaše dítě ráno v posteli vidí, rodič, který si čte zprávy a sjíždí, co se na sociálních sítích stalo minulou noc? Nevidí dopoledne xkrát maminku, která kontroluje stav inzerátu na ochozené botičky, vyhledá si recept na ty zaručeně nejlepší meruňkové knedlíky a píše si přes messenger s kamarádkou, jak jsou ty děti dneska protivné? A když tatínek přijde z práce, do večeře ještě několikrát zkontroluje e-maily? Nemluvě pak o starším sourozenci, který vydrží klidně i několik hodin hrát počítačové hry.

Naše děti se, chtě nechtě, s telefony a tablety denně setkávají. Musí se s nimi setkávat. Protože jsou to zařízení, která k dnešní době patří a bez nichž se, dříve či později, neobejdou. Na nás jako rodičích je to,  abychom jim dali zdravý příklad toho, jak je užívat. Naučit je, že jsou výborný sluha, ale velmi zlý pán. 

Od kdy?

Velmi ošemetná otázka, která se opírá o to, jak to mají rodiče. Na Modrém koníku můžete zalistovat diskuzí Tablet pro roční dítě. A stejně tak se můžete setkat s názorem, který je podobný názoru uživatelky no_title: "U nás doma platí pravidlo - dokud neumíš číst, žádný pc nebo tablet. A platí to i pro návštěvy (což se občas neobejde bez řevu)."

Věk volte s ohledem na to, co se má na tabletu odehrávat. Například pouštění pohádek se může týkat i ročních dětí. Stejně tak vyhledávání písniček, říkanek a podobně. V tomto věku můžete klidně začít i s poslouháním angličtiny - psali jsme o tom v článku Učíme dítě cizí jazyky - jak a kdy začít? Mají-li být na pořadu dne aplikace, držte se toho, pro kolikaleté děti jsou určeny.

Míra užití

Pravděpodobně není nutné zdůrazňovat, že každodenní několikahodinové používání tabletů nebo chytrých telefonů není v žádném případě pro děti prospěšné. O důvodech, které jsou lékařsky nebo vědecky podložené (případně vám je prostě napoví zdravý rozum) si můžete přečíst v článku Tablet dětem do ruky nepatří! Nebo snad ano?

Nejde ale o denní použití na několik hodin. Nemělo by jít ani o to, že dítě k tabletu "odložíte" když děláte běžné domácí věci (zde je mimochodem nejprospěšnější, když je dělají s vámi). Pár minut ale určitě uškodit nemůže. Na co si dejte pozor, je zvyk. Děti si velmi snadno zvyky budují. A jakmile v něčem spatřují pravidelnost, může se pak absence zvyku stát problémem a důvodem k pláči, žadonění a vydírání. Pokud například budete nabízet tablet každé ráno po probuzení, i kdyby na pár minut, zanedlouho se stane to, že ho dítě začne vyžadovat.

U takto malých dětí je možné brát jej jako pomůcku, pokud potřebujete dítě udržet v klidu a nic jiného už zkrátka a dobře nefunguje. Může se jednat o situace, kdy je dítě nemocné, dlouho cestujete, když už několik dní po sobě prší a už nevíte (ani vy, ani dítě), co dalšího dělat v podobných případech. 

Kdy se tabletu pokuste vyhnout, jsou běžné situace. I když by vám třeba tablet mohl přijít vhod, někdy je lepší, že si dítě situaci prožije s vámi. Situace, které mají nějaká pravidla a je dobré, aby si je dítě osvojovalo - čekání u lékaře, návštěva restaurace, návštěva bezdětné kamarádky apod. Dítě by mělo vědět, jaké chování je v takové chvíli správné a jak si v těchto situacích počínat. Ideálně bez telefonu v ruce. 

Obsahová stránka

První a naprosto zásadní pravidlo pro práci s tabletem u batolat by mělo být to, že u něj nebude sedět dítě samo. Obecně by ani pohádky v tomto věku dítě nemělo sledovat samotné - bez dohledu rodiče. Vždyť právě rodič by dětem měl vysvětlit, co se stalo např. hlavnímu hrdinovi, proč se to stalo a jaké to případně má důsledky.  A stejné je to i s tabletem - ať už na něm sleduje pohádky, nebo používá aplikace. Mimo jiné jde také o hledisko bezpečnosti - děti jsou velmi šikovné a dotykové přístroje jsou pro ně snadno ovladatelné. Mohlo by se tedy stát, že v nestřežené chvíli se ocitnou na obsahu, který není určen pro dětský zrak. Pro jistotu si můžete pomoci službou typu dětský zámek. A pozor také na fyzickou bezpečnost - při hrubší manipulaci nebo například upuštění na zem se může rozbít sklo a neštěstí je na světě. 

Aplikací pro batolata je nepřeberné množství. Vždy myslete na to, aby dítě aplikaci bylo schopné pochopit a fungovat tak, jak si to hra vyžaduje. Není od věci si každou staženou položku nejprve projít a následně nabídnout dítěti.

A jak to máte s tabletem pro vaše děti vy? Nabízíte nebo nenabízíte ho svým dětem? Pokud ano, podělte se s námi o zajímavé tipy na aplikace a hry pro vaše nejmenší!

nečetla jsem celé jen začátek mě donutil napsat....děti nesedí u tabletu a počítače kvůli těm přístrojům, ale kvůli tomu, že dnes kromě malých vesnic je nikdo nepustí ven samotné a rodiče nemají čas (jako neměli ani ty naši, kteří si v klidu dělali co potřebovali a my jsme lítali venku) být celý den na hřišti s nima. Se starší dcerou jsme byla venku na mateřské dopoledne I odopoledne. Když jsem šla do práce a ona do školky...v jednu jsem jí vyzvedlaa do 5-6 jsme byly zase venku...Te´d s malou už je to jiné....musí napsat úkoly, jde na klavír, nauku aquabely a já jí tam musím odvést a zase pro ni přijet....takže malá je venku mnohem méně...

16. únor 2018

Syn má 3 roky a s PC se setkává denně. Kouká tam na pohádky. Ale když je zdraví chodíme také hodně ven, hrají si s ním, tvoříme, čteme, pomáhá mi uklízet... určitě není ochuzený o hřiště a jiné aktivity. Ale pravdou je, že rodiče se boji pouštět děti samotné a oni sami nemají čas trávit venku tolik času.

16. únor 2018

Asi budu jedna z mála, ale myslím si, že čím méně dítě přijde s tabletem do styku, tím lépe. Synovi jsou dva a zatím ho v ruce nikdy neměl.

16. únor 2018

Dcera 9 let tablet nemá, nemáme ho ani doma. Chodí na počítač tak třikrát za týden na hodinku, v létě vůbec, nemá na to čas, je pořád venku. Syn má 4 roky a nenapadlo by mě posadit ho k počítači. Dcera k desátým narozeninám chce velký mobil protože ho mají ve třídě už všichni...dostanete ho, ale jen proto aby nebyla ,,divná". Je to děs tahle doba😒

16. únor 2018

Dcera bude mit 3 roky a tablet v ruce jeste nemela. U pocitace nesedi, my ho ani nezapiname. Takze je jedna z mala, ktera tohle nezna a znat jen tak nebude. I bez toho lze zit.

16. únor 2018

Mám dvě děti 5,5 a 3 roky a tablet doma nemáme počítač ano ale pohádky na něm nejdou příjde mi to zbytečné a hlavně to ani nevyžadují občas jim pustím kouzelnou školku ale u televize vydrží max půl hodiny a co se týče telefonu ty jim nepůjčujeme , rádi si hrají společně a převážně jsme stejně venku nebo na kroužku at už je to tancování, nebo skaut.

16. únor 2018

Syn 5 let dostal tablet už v loni k narozkam. Mají je ve školce kde si na nich hrají a chtěl ho i domů. Za mě super věc do auta nezlobí a v klidu zvládne i delší cestu k babičce

17. únor 2018

Dcera bohužel telefon vyžaduje,naučila se to při hlídání a já ji nedokázala říct pak už ne a ted ho vyžaduje skoro každý den. 😔Ale s tím ze nemůžou chodit sami ven mají ale z jedné stránky pravdu.

17. únor 2018

Manzel itak, takze nase prte zna nejen tablet, mobil, ale dokonce playstaiton a nijak mi to skodlive neprijde. Ted tu spolu s muzem hraji a predtim jsme byli hodinu a pul na hristi a nez jsme sli ven upekli jsme spolu vyborne precliky. Podle me je potreba umet ten program vyvazit a pak ani ta moderni technika neni na skodu, aspon z ni nebude lama...

17. únor 2018

Můj syn má tablet asi od roka a pul.Mame samsung s dětským režimem.Všechny aplikace,písničky,pohádky se musí povoli.Jde omezit i čas hraní.Obal jme pořídili gumový aby se při pádu nerozbi.Syn je hodně náročný a třeba jen nákup pro mě byl peklo natož třeba čekání u doktora. Vše s mírou 🙂 ale zamě super věc.

17. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli