redakce
26. únor 2018
5639 

Vztah dítěte a otce: Může tatínek také prožít bonding s miminkem ihned po porodu?

Bonding. Slovo cizího původu, které začíná být v naší zemi konečně pořádně skloňované. Jedná se o termín pocházející z angličtiny a znamená připoutávání se, připevňování či lepení. Přeneseně ho můžeme označit úplně jednoduše jako proces sbližování se. Ve většině případů se s tímto pojmem setkáme v souvislosti s porodem a novopečenou maminkou.

Bonding bývá také označován jako zlatá hodinka po porodu - tedy čas, kdy právě narozené miminko začíná poznávat svět a především své nejbližší. Vlivem porodu se mu do krve vyplavilo velké množství adrenalinu, čímž se spustilo velice intenzivní vnímání světa. Právě narozené miminko tedy vše vnímá na maximum.

Dítě se nachází ve stavu klidné bdělosti, má doširoka otevřené oči a pohybuje se jen velmi málo nebo pomalu. Bonding přináší mnohá pozitiva - za všechny vzpomeňme například snadnější nástup laktace, stabilizace dýchání miminka či lepší vyrovnávání  se s porodními i poporodními bolestmi u maminek. To vše se samozřejmě týká především situace, kdy bonding probíhá s maminkou. Co se ale stane, když žena není po porodu z jakéhokoliv důvodu schopná mít miminko u sebe?

Když přijde na řadu tatínek

Nejčastěji dochází k bondingu miminka s tatínkem v případě, když byl porod proveden císařským řezem - zpravidla v celkové narkóze a maminka tak nemůže o své novorozené děťátko pečovat sama. V takovém případě je nejlepší volbou provést bonding s další neskutečně důležitou osobou v životě dítěte - tedy s tatínkem.

Takový bonding probíhá, podobnějako tomu je u maminek, jen s jednou velkou změnou - s tatínkem není možné provést první kojení. Miminko je bezprostředně po porodu přiloženo na nahou hruď tatínka a i zde se tedy doporučuje zachovávat pravidlo skin to skin - tedy kůže na kůži. Pokud stojíte o bonding v zastoupení otce, je lepší si toto přání napsat do porodního plánu. Zatím u nás bohužel není moc porodnic, které by tuto možnost nabízely automaticky.

Bonding tatínků aneb sbližování se s miminkem

V řádcích psaných výše jsme se věnovali bondingu v pravém slova smyslu (tedy toho poporodního), nicméně s pojmem bonding se můžete setkat i v přeneseném významu, kdy se myslí prostě a jednoduše ty chvíle, ve kterých vzniká vztah mezi dítětem a jeho otcem. Pro většinu tatínků není rodičovská láska tak jednoduchá a bytostně přirozená, jako je tomu u maminek. Není divu. Žena se po celou dobu těhotenství připravuje na svou novou roli matky. Zaznamenává první pohyby, cítí škytavku, pozná, co se miminku v břiše líbí, atd.

Kdežto muž stojí tak nějak bokem. Ano, určitě se na miminko těší a i když si užívá přikládání ruky na těhotenské bříško, aby mohl cítit pohyby, jeho opravdické budování vztahu se svým potomkem začíná právě až ve chvíli, kdy je miminko na světě. V tuto chvíli je vše najednou skutečné a začíná dlouhá cesta jejich snad krásného vztahu.

    O zkušenost s bondingem tatínka a jeho holčičky se s ostatními uživatelkami podělila i maminka melme: "Tak strašně jsem se na bonding těšila, až mi po porodu dají mou nahou holčičku na moje nahé tělo. Až ucítím vůni její hlavičky, jak bude ještě od mázku a jak u toho všeho bude manžel. Osud tomu chtěl jinak a malá šla ven akutním císařem. Měla jsem naštěstí porodní plán a v něm bylo, že v případě, že nebudu bondingu schopná já, bude ho chtít manžel. Malou vytáhli v 9:07 na sále. V 9:15 ji už měl na novorozeneckém manžel na hrudi. Dodnes vzpomíná, jak byla maličká, jak se s ní tulil, hlavičku od mázku (zbytek tělíčka utřený) a jak mu pustila smolku do ruky.  Ještě nebyla ani zvážená a změřená. Dostal ji prostě co nejrychleji to šlo a dvouhodinovku si odbyli spolu. Pak ji sestřičky očistily úplně, změřily, zvážily, oblékly a manžel mi ji donesl 3h po narození na pokoj. Doufám, že u druhého budu rodit přirozeně. Ne že bych to snad manželovi nepřála, ale tentokrát si chci svoje dítě užít ihned po porodu já. "

Jak se může tatínek zapojit do péče o miminko?

Odpověď je poměrně jednoduchá - jakkoliv. Možností je ohromné množství a věřte, že téměř každá novopečená maminka ocení, když se nebude muset miminku věnovat stále jen ona. Pokud maminka nekojí, je možné, aby v podstatě veškerou její péči obstaral partner, otec miminka. S kojenými miminky je to o něco složitější, protože kojení nemůže tatínek zvládnout, i kdyby se rozkrájel.  

Každý vztah vzniká společně strávenými chvílemi - všichni muži by proto měli mít na paměti, že stát se otcem není nic těžkého. Nicméně stát se tatínkem je už mnohem náročnější. Vyžaduje to mnoho trpělivosti, času, ochoty a společně strávených zážitků. Dnešní doba je naštěstí už úplně jiná, než v dobách, kdy jsme prožívali dětství my. Tenkrát bylo poměrně málo tatínků, kteří se uměli postarat o své dítě, přebalit ho, nakrmit, či ho hrdě nosit v šátku či nosítku.

Maximum, co tehdejší otcové zvládali, bylo povozit dítě v kočárku. A to je žalostně málo. I když i to bylo samozřejmě lepší než nic. Ve 21. století už není výjimkou ani to, když muž nastoupí na rodičovskou dovolenou a žena se vrátí do své práce. Co si o této situaci myslí uživatelky Modrého koníka a jejich partneři můžete zjistit například v diskuzi, která se věnuje právě otcům na "mateřské".

Jak pomoci vytvořit pevný vztah mezi tatínkem a miminkem?

  • "pochovej si mě" - není nic krásnějšího, než si chovat spokojené miminko, hledět si navzájem do očí a tulit se. Při těchto společných chvilkách roztají i ti největší tvrďáci. A garantujeme vám, že takový muž v očích své ženy stoupne sakra vysoko.
  • "přebal mě" -  jedna z nejčastějších činností v průběhu prvního roku života dítěte je přebalování. Zvládne ho každý a dá se při něm užít i spousta srandy. Navíc maminky opravdu ocení, když je občas vystřídá partner.
  • "nakrm mě" - pokud je miminko jen kojené, je tato situace trochu náročnější, ale rozhodně není nemožná. Tatínek může nakrmit odsátým mateřským mlékem (jen pozor na lahvičky a pokažení techniky kojení). Pokud je miminko na umělém mléku, zvládne tatínek krmení dítka stejně tak dobře jako maminka.
  • "hraj si se mnou" - tento bod je s přibývajícím věkem potomka stále jednodušší a zábavnější, ale i s malým miminkem je možná si "hrát". Stačí třeba jen podávat hračky a dělat legrácky. Miminka to milují a za odměnu se časem dočkáte i hlasitého smíchu.
  • "povídej mi něco" - miminka uklidňují známé hlasy a v podstatě se dá říct, že jim je zpočátku naprosto jedno, co jim povídáte. Takže jim klidně může dát tatínek přednášku o zážehových motorech a miminko to ocení, i když absolutně netuší, co to ten táta mele.
  • "nos mě" - někteří tatínkové rádi vozí kočárky, jiní dávají přednost nošení dětí - zde jen pozor na to, abyste děti nosili vždy v ergonomické poloze a ve vhodných pomůckách. 

    A jak vypadá otcovská péče o dítě v praxi?  Uživatelka terunka88 má velké štěstí a říká: "Můj manžel se synovi věnuje od narození, každý den aspoň tak 2 hodiny (vč. krmení, koupání, přebalování), o víkendu daleko víc a ještě si ho ráno bere, abych se prospala. Jeho to s ním baví, dělají srandičky a tak. Je to poklad a malý ho na oplátku za to úplně zbožňuje." A jak to vypadá v dalších rodinách? To můžete zjistit v diskuzi "Jak se u vás věnují dětem tatínci?".

A jak to máte doma vy? Máte tatínka, který by za své děti i dýchal? Pak věřte, že máte opravdové štěstí a nezapomeňte si ho vážit. A také mu to nezapomeňte říct!

Zdroj informací:

https://www.maminka.cz/clanek/bonding-prvni-spojeni-ktere-ma-zasadni-vliv-na-kojeni-a-vyvoj

https://www.babyweb.cz/zlata-hodina-prvni-hodina-s-ditetem

https://blog.feedo.cz/bonding-pro-tatinky/

https://www.ceskaordinace.cz/bonding-ckr-1071-9374.html#bonding-otce

https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/257093-radim-uzel-muzske-kojeni-nelze-povazovat-za-science-fiction.html

Porod byl přirozenou cestou ale naše porodnice umožňuje bonding i tatinkum ❤ a nás tatínek si to max užil

26. únor 2018

hezký článek, díky

26. únor 2018

Ve FN Olomouc jsem rodila cs a bonding u tatinka nebyl problém. Dokonce byl.celou dobu s dcerou než mě probudili a pak mi ji donesl poprve ukázat.🙂❤️

26. únor 2018

V Sokolove po porodu jsem mela narocne siti, polozili mi malou na telo a pak dali nasi kocicku tatinkovi na holou hrud🙂 Byl z toho prekvapeny, ale krasne! Paradne si to uzil a po pul hodince jsem si ji vzala zase ja a mela jsem ji u sebe cele dve hodinky. No vlastne pak uz po celou dobu😀

29. bře 2018

Začni psát komentář...

Odešli