redakce
29. lis 2018
10959 

Cesta k vytouženému miminku: "Mnoho mladých žen se trápí kvůli stigmatu zdánlivé neplodnosti," říká terapeutka

"Dítě jsem chtěla snad od dvaceti, ale pořád samé povinnosti - studovat, studovat, něco odpracovat. Až jsem si řekla, že takhle to ale nechci. Než dostojím všem těmto závazkům, budu mít skoro 30 a dítě nikde. A tak jsme se tedy s manželem na mé narozeniny domluvili, že tomu necháme volný průběh. Přestali jsme se tedy chránit, ale jinak jsem cyklus nesledovala. Jen jsem se každý měsíc modlila, aby ta "mrcha" nedorazila. Zadařilo se hned třetí měsíc," popisuje snažení o miminko jedna z maminek na Modrém koníku. Ne u všech žen se však podaří otěhotnět tak rychle a tak lehce. 

Touha po dítěti a snažení se o něj je přirozenou součástí života. Pro zvýšenou touhu žen po dítěti se vžil výraz 'biologické hodiny'. Ty začínají tikat po pohlavním dozrání každé ženy, nejsilněji se ozývají ve věku kolem třiceti let. Vzhledem ke stále zvyšujícímu se věku párů, které se rozhodnou založit rodinu, zhoršujícímu se životnímu prostředí, sedavému zaměstnání, nezdravé stravě a způsobu života vůbec, se v posledních letech  zvyšuje i počet neplodných párů, které nejsou schopni počít přirozenou cestou. Pokud jste těmito zprávami znepokojena a obáváte se, že i vy budete mít s početím potíže, nepanikařte, nepřemýšlejte o tom, že to nepůjde. Psychická stránka dělá velké divy a vy si pouhým strachem můžete přivodit potíže s menstruací a cestu k miminku si tak zbytečně komplikovat.

O cestě k miminku a o tom, kde můžete hledat příčiny problémů s početím, nám povídala Mgr. Lenka Sobková. Vystudovala farmacii a pak se zaměřila na obory zkoumající účinky léčiv přírodního původu - farmakognozie a fytoterapie. Nyní se věnuje oblasti lidského přirozeného zdraví.

Jak přistupovat k cestě za vytouženým miminkem?

"Milé ženy, ráda bych vám posdílela něco málo ze svých dlouholetých zkušeností (a taky znalostí). Vím dobře, kolik mladých, zdravých žen se v moderní době trápí kvůli stigmatu zdánlivé neplodnosti. Jako zdravotník taky velmi dobře znám postoje klasické medicíny (a většiny gynekologů) a můžu vám upřímně říct, že je mi z toho opravdu někdy smutno. Já jsem se nikdy nesmířila s přístupem, kdy lékař ženu svým způsobem straší a předepisuje další a další syntetické hormony.

Cesta k děťátku by měla být naopak plná radosti a lehkosti - vždyť tady na zemi chceme přivítat novou dušičku. Neměl by to být boj, jako s lítým drakem. Mnoho let jsem i já hledala svou vlastní cestu a s velikým překvapením jsem přišla na to, že to je možná všechno trochu jinak. Ráda bych vám řekla jednu věc: za zdánlivou neplodnost jinak zdravé ženy mohou v naprosté většině případů její nevhodné návyky a nevyvážená životospráva. Neberte to prosím jako výtku, já vím, že vám to asi nikdo nikdy nevysvětlil… Dívejme se na to z té světlejší stránky - i v naší zemi žije spousta odborníků a odbornic, kteří vše důležité vědí a znají. Na cestě k miminku vás dokáží provést beze stresů i bez umělých hormonů. Jak? Jde jen o to, pomoci našemu tělu získat zpátky svou přirozenou rovnováhu a vlastně ho “nechat” otěhotnět.

Kde tedy bývají příčiny nejčastěji?

Nejde jen o oslabení svalů kvůli jejich neaktivitě, ale stejně tak o jejich přílišné stažení (třeba kvůli přemíře sportovních aktivit, nebo při nevhodném typu sportu). Podobně může spoustu nepříjemností přinést i drobný úraz, na který už jste možná dávno zapomněla.

I když jste podle gynekologa zdravá, neznamená to, že vaše tělo funguje harmonicky a je připravené na miminko. Pokud trpíte každý měsíc bolestivou menstruací nebo PMS, není to rozhodně normální, zdravý stav (i přesto, že se to tak ve společnosti bere). Tělo vám tím říká, že není v oblasti intimního zdraví vyladěné. Důvody můžeme hledat ve spoustě směrů - v nadváze, nebo naopak podváze, nevyvážené stravě, v působení stresu ad.

  • v ženské duši

Každý člověk si ve svém životě nese z minulosti nějaké staré emoce a představy o sobě samých. Vím, že není úplně příjemné jitřit staré rány. Na druhou stranu není vhodné od nich ani utíkat. Některé ženy mají tendenci koncentrovat se raději na miminko, aby nemusely řešit vlastní emoce. Byť to obnáší o trochu víc práce, velmi doporučuji právě toto období využít k očistě vlastních kostlivců ve skříni - odlehčí se vám a navíc připravíte čistý, uvolněný a bezpečný prostor i pro své miminko.   

  • v neznalosti vlastního tělo a jeho přirozených cyklů

Pokud žena nezná dobře své vlastní tělo, je vydána všanc jen názoru gynekologa. Ale víte, že tělo většiny žen nefunguje podle lékařských tabulek? Tam, kde lékař prohlásí, že je například jednoznačně nutné nasadit syntetický hormon, to vůbec nemusí být potřeba. Pokud dobře víte, jak dlouhý cyklus míváte (i bez korekcí), kolikátý den chodí ovulace právě vám a jak se mění děložní čípek během cyklu, získáte svou vnitřní jistotu a zbytečné stresy s strachy nad vámi ztratí svou moc.

Učte se nové věci

Možná se vám to teď zdá ohromně složité. Opak je pravdou - šikovný průvodce vám vaši cestu velmi usnadní. Má to jen jedinou podmínku - mít vlastní vůli měnit své návyky a učit se nové věci. Všechno ostatní vám už přijde naproti.

Veškeré vaše úsilí se vám mnohonásobně vyplatí - nejen že nebudete závislá na syntetických hormonech, ale také prožijete své těhotenství lehčeji, bez stresů a strachů. Také porod může potom proběhnout přirozeně a radostně… a spolu s partnerem budete nadšení jistě i z nové dimenze milostných prožitků.

Zdroj:

http://lenkasobkova.cz/

https://www.startovac.cz/projekty/mandala-intimniho-zdravi/

Asi jsem muž - mně biologické hodiny nikdy netikaly...

29. lis 2018

@soleilll mě taky ne..😉 nevím proč..

30. lis 2018

Nikdo ještě nevymyslel spolehlivější metodu než je - pravidelné milování 😍..

30. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli