redakce
22. únor 2019
1416 

Chřipkové období, postrach každé domácnosti

Tak nás to znova doběhlo. Můžeme to nazývat jakkoliv, chřipka, prochladnutí, viróza, kašlík nebo rýmička. Název pro tyto podzimní a rané jarní nemoci vůbec není podstatný. Podstatné je totiž to, co to udělá s vaší rodinou.

Obraz z naší nedávné domácnosti: dvě děti s věčnou nudlí u nosu si stěžují na škrábání v krčku, muž umírá na gauči a vy tiše trpíte. Protože mámy neumírají, mámy přece vyléčí celou rodinu. Až potom, když už jsou všichni jakž takž zdraví, až potom odpadáváme do postelí a nejsme schopné běžného fungování. Případně se nadopujeme léky a nemoci „přechodíme“.

Ale věděli jste, že přechodit takovou chřipku je velmi nebezpečné? Přechozená chřipka nebo jiná viróza znamená často komplikace na celý život. Virové onemocnění totiž nekončí, když zmizí teplota. Tělo potřebuje ke zotavení ještě několik dalších dní a tento čas označujeme jako rekonvalescenci. Je to doba, kdy se všechny imunitní procesy dostávají do normálu a tělo začíná hromadit energii na každodenní fungování. Časté podceňování rekonvalescence po virózách může mít za následek spuštění autoimunitních onemocnění s často doživotní léčbou a výrazně sníženou kvalitou života. Myslete na to, až budete v blízké budoucnosti nemocná běhat okolo celé rodiny.

My, mámy, jsme totiž takové hrdinky. Často nepřiznáme, že nám samotným je zle, protože přece, kdo se postará o děti. Mnohé babičky stále pracují a nejsou tak k dispozici. Nemoci jsou proto strašákem pro mnohé rodiny.

A tak jsme tam všichni čtyři potichu na gauči celý týden trpěli. Střídali jsme se v teplotách a někdy jsme i losovali, kdo vstane a udělá čaj. Kdo dá léky. Kdo dá dětem jíst. Kdo dojde do obchodu, abychom nezahynuli hladem. Kdo doběhne do lékárny. Lékárna tentokrát padla na mě. Silou vůle jsem se tedy posbírala a odhodlala se jít nakoupit spreje, pastilky, kapky a tabletky, zkrátka všechno, co by nám mohlo pomoct přežít tuto malou katastrofu.

„Zase jste tu?“, ptá se mě lékárnice. Nevýhodou malého města je, že vás všichni znají. A vidí, i když nevypadáte právě dobře.

„Ano, nějak se nás ta nemoc drží. A došly léky.“

„Ale víte, že spreje do nosu nesmíte používat déle než týden?“

„To se vám snadno řekne, ale to se máme utopit v nudlích?“

„Je mi to líto, ale klasické spreje do nosu jsou návykové a tělo si na ně rychle zvykne. Nechcete radši vyzkoušet něco přírodního?“

Já těmto přírodním věcem příliš nedůvěřuji a lékárnice to dobře ví, ale nechala jsem se pro tentokrát přesvědčit. Doporučila mi tři věci, které jsem vzala domů na testování. Pro děti lízátka s rakytníkem a vitamínem C - Larfasol, pro nás na kašel Atmosil a sprej do nosu Sinustrong. Řekla jsem si, že přinejhorším děti sní lízátka a vrátím se pro normální léky. Ale nebylo třeba. Nebudu vám tvrdit, že nás zázračně vyléčila příroda a že bychom bez ní umřeli. Ale koncept, vyzkoušet nejprve přírodní a bylinkové věci a až potom případně přejít na klasické léky, by nemusel být špatný a uvažuji, že ho začnu praktikovat i v budoucnosti, zejména preventivně, v chřipkovém období. Lízátka dětem chutnala, takže jsem je nemusela ani moc přemlouvat. Sprej do nosu mě mile překvapil, mám ráda eukalyptové věci a tento voní jako les, navíc sliznici doopravdy zvlhčí a uvolní.

A jak to dopadlo? Virózu jsme samozřejmě všichni přežili. Tato byla dlouhá a nepříjemná, položila nás na víc než týden. Díky ní jsme však byli trochu víc spolu, viděli jsme hodně filmů a hodně pohádek, vypili litry čaje a snědli tuny česneku. Byla to vlastně taková malá dovolená, jen na ní nebylo nikomu dobře.

Až vás v nejbližší době položí chřipka, snažte se ji poctivě vyležet, vezměte si volno a hlavně, prosím vás, nechoďte do práce nakazit i další kolegy.

A co dělat, aby se u vás virózy dlouho nezdržely?

  • Zvlhčujte vzduch. Hlavně v panelákových vytopených bytech bývá vzduch nepřiměřeně suchý. Zda použijete elektrický zvlhčovač, nebo starý dobrý hrnec na radiátoru, je jen na vás.
  • Větrejte! Čerstvý vzduch ještě nikomu neuškodil.
  • V chřipkovém období byste měli častěji vyměňovat i ložní prádlo, jelikož může být zdrojem roztočů, bakterií a virů.
  • Dbejte na zvýšenou hygienu. Může se to zdát jako banalita, ale častější umývání rukou, sprcha dvakrát denně a občasná dezinfekce prostředí vás mohou udržet zdravými.
  • Dbejte na přísun vitamínů, vhodné jsou hlavně přípravky s rakytníkem, jako jsou například Larfasol lízátka, která dětem navíc i chutnají. Sinustrong sprej je zase vhodný pro dospělé (ale i pro děti!), jelikož uvolňuje nos, přispívá ke zvlhčení nosní sliznice a také obsahuje zmíněný rakytníkový olej.

---------

Tento článek vyšel s podporou Silvanols

  • Larfasol Sprej je zdravotnický prostředek
  • Larfasol Lízátka jsou doplněk stravy
  • Sinustrong Sprej je zdravotnický prostředek
  • Sinustrong tobolky jsou doplněk stravy
  • Atmosil tobolky jsou doplněk stravy

Začni psát komentář...

Odešli