redakce
11. lis 2018
647 

Chůvička aneb nepostradatelná věc pro moderní rodiče: Jak vybrat tu správnou?

„Mám chůvičku, u které mohu nastavit lepší citlivost, takže slyším hodně nahlas i pohyby dítěte a navíc bliká, když se něco děje. Takže i když jsem v rušném prostředí, tak nemusím dávat chůvičku pořád k uchu, ale vidím blikání. Nikdy bych to neřekla, ale mám ji puštěnou kdykoliv dcera spí a je to super, protože slyším i když se třeba jen začne převalovat a trošku pofňukávat. Takže můžu rychle přispěchat, uklidnit ji nebo dát dudlíka a malá spí krásně dál.”

Rozhodla jste se pořídit pro své miminko elektronickou chůvičku a usnadnit si tak alespoň trochu péči o dítě? Když se pustíte do hledání, tak zjistíte, že je dnes na trhu spousta druhů a výrobců. Jak tedy vybrat tu správnou, aby vyhovovala právě vašim potřebám?

Co od chůvičky očekáváte?

Nejdříve si ujasněte, jakým způsobem budete chtít chůvičku používat. Bude jiná, pokud bydlíte v bytě, kde jsou zdi tenké jako papír nebo v domě se starými, tlustými zdmi. Budete ji chtít používat jen doma nebo také třeba na zahradě? Ráda byste, aby byla obousměrná, to znamená, že uslyšíte vaše miminko, ale také ono vás? A nebo byste raději videochůvičku, abyste na miminko i viděla? Pořídit se dnes dá také už monitor dechu s chůvičkou. Nabídka je tedy opravdu pestrá. Každý typ má své výhody a nevýhody. Ujasněte si tedy, co od chůvičky očekáváte a co pro vás naopak není zas až tak důležité.

„Máme chůvičku, kterou si nemůžu vynachválit. Dosah je skvělý, máme opravdu velkou zahradu a dosáhla zatím kamkoliv. Snímání zvuku je velmi dobré, manžel nastavil maximální citlivost a když sousedka na zahradě mluvila na jejich děti, tak jsem rozuměla i tomu, co říká. Baterky jdou do obou jednotek, v rodičovské jsou nabíjecí a v té dětské vydrží i poměrně dlouho v provozu. Snad jediné, co mi vadí je, že dětská jednotka nemá poutko na zavěšení, takže jsem ji malé do kočárku vždycky pouze postavila někam na chráněné místo před větrem. Jinak jsem naprosto spokojená, nasloužila se nám v kočárku na zahradě opravdu hodně.”

Chůvičky lze rozdělit na tři základní typy:

  • Audiochůvičky jsou velmi oblíbené, jejich pořizovací cena je příznivá a mnohým rodičům naprosto dostačuje zvuková kontrola nad jejich dítětem. Nabízí také různé doplňující funkce. Podle množství funkcí a dosahu se odvíjí také jejich cena, nejlevnější seženete od cca 800 korun.
  • Videochůvičky jsou určené náročnějším rodičům, kteří chtějí mít jak zvukovou, tak obrazovou kontrolu nad svým děťátkem. Videochůvička dokáže přenést obraz z místa, kde se nachází miminko. Oceníte to, pokud máte třeba akčnější dítko. Podle zvoleného typu pak můžete mít video spuštěné neustále během spaní a nebo se zapne pouze při pohybu. Některé nabízí i funkci nočního vidění. Pořizovací cena videochůvičky je vyšší než u audiochůvičky. Počítejte s cenou v řádech tisíců, nejlevnější sežene od cca 1 700 korun. Čím vyšší cena, tím více funkcí a možností.
  • Monitor dechu s chůvičkou je další možností, jak mít kontrolu nad miminkem. Tuto možnost využijí rodiče spíše v prvních měsících dítěte, později už není používání monitoru dechu tak potřebné a vystačí pouze chůvička. Výběr není moc velký, ale pokud byste si chtěli monitor dechu s chůvičkou pořídit, určitě sežene takový, který vám bude vyhovovat.

Místo chůvičky používají někteří rodiče klasické vysílačky. Ty dokáží také přenášet zvuk, ale nejsou tak citlivé jako chůvičky, které reagují například již na otočení miminka v postýlce. Vysílačka zachytí pláč a křik, ale kňourání už ne. Pokud se rozhodnete, že chcete mít o miminku neustálý přehled, je pořízení chůvičky určitě lepší variantou.

Jedna maminka v diskuzi uvedla, že pokud by se měla rozhodovat znovu, pořídila by rovnou videochůvičku, s audiochůvičkou byla sice spokojená, ale v praxi zjistila, že jí video chybí: „V průběhu jsme měli dvě chůvičky a nakonec budu pořizovat ještě videochůvičku. Jako první jsem koupila chůvičku přes bazar a ta fungovala jen chvilku, měla jsem holt smůlu. Pak jsme koupili novou chůvičku, spokojená jsem byla, ale měla jsem raději hned pořídit videochůvičku. Když jsem něco dělala na zahradě a malý kňoural, nebo stačilo být jen vedle v místnosti a on zakňoural, tak jsem tam hned šla, jako že je vzhůru, ale on nebyl. Často to skončilo tím, že jsem ho probudila já tím, jak jsem tam přišla. Kdybych měla videochůvičku, tak bych viděla, že je vše v pořádku a ušetřila bych se těchto situací. Takže za mě rozhodně videochůvička.”

Z bazárku nebo raději novou?

Pořizovací cena nových chůviček a videochůviček může být pro některé rodiče vysoká a nebo někteří nechtějí investovat no nové. Poptejte se kamarádek nebo známých, zda chůvičku po svém dítěti neprodávají a nebo se podívejte v bazaru zde na Modrém koníku.

Analogová versus digitální

Pokud jste se již rozhodla, jaký typ chůvičky si chcete pořídit, budete se muset také rozhodnout, jaký způsob přenosu signálu by měla vaše chůvička mít. Vybírat můžete mezi analogovým nebo digitálním. Každý má své výhody a nevýhody, opět se dostáváme k tomu, že bude záležet na tom, jak a kde chcete chůvičku používat a jaké jsou vaše preference.

Analogový přenos pracuje na nižších frekvencích a menším počtu kanálů. Z toho důvodu má lepší dosah. Analogové chůvičky jsou vhodné do méně obydlených míst, například pokud bydlíte na vesnici. Signál lépe prochází skrz překážky, například tlusté zdi nebo stromy na zahradě. Jejich nevýhodou je, že signál může být snadno rušen jinými zařízeními, proto nejsou moc vhodné do větších měst nebo paneláků.

Digitální přenos pracuje na vyšších frekvencích a vyšším počtu kanálů. Právě díky vyššímu počtu kanálů jsou digitální chůvičky vhodné do hustě zasíťovaných oblastí. Pokud bydlíte ve městě, nejspíše pro vás budou jasnou volbou. Nevýhoda digitálního signálu je, že hůře prochází přes překážky v prostoru.

„S naší chůvičkou jsem maximálně spokojená. Jde na ní nastavit úsporný režim - svítí modrá kontrolka a dosah není tak velký, nebo normální režim - nic nesvítí, spotřeba větší, ale dosah taky. Když běhám po bytě, nebo jdu o patro níž k rodičům, funguje 100%. Když jdu do garáže, tak si zapínám ten normální režim, stejně tak, když jdu na novostavbu cca 100 m od domu. Taky u dětské chůvičky lze zapnout světýlko - měsíček a ukolébavky, které jsou moc příjemné. Já už bych jinou chůvičku nechtěla. A ještě je super, že ji lze dát na šňůrku, takže když jdu ven věšet prádlo a podobně, tak mi nepřekáží a mám ji uvázanou na krku.”

Na co se dále zaměřit

Asi nejčastější parametr, který rodiče při výběru chůvičky řeší, je její dosah. Opět záleží na tom, kde budete chůvičku používat. Pokud bydlíte v bytě, vystačíte si s krátkým dosahem, pokud ji budete chtít používat i na zahradě, budete potřebovat dosah daleko větší. Pozor, dosah uváděný výrobci je dosah chůvičky na volném prostranství, kdy není rušený žádnými překážkami. V reálu při používání chůvičky to tak ale není. Při výběru chůvičky tedy zvažte i tento fakt a pořiďte chůvičku s dosahem větším, protože její konečný dosah bude menší.

Pokud si přejete absolutní soukromí a nechcete být rušeni jinými zařízeními, dívejte se po chůvičkách, které mají funkci DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications). Díky této technologii  je přenos signálu zašifrovaný a své dítě tak uslyšíte opravdu jen vy.

Další častý parametr je, zda je chůvička jednosměrná nebo obousměrná. Jednosměrná přenáší zvuk pouze jedním směrem, tedy od miminka k vám. Obousměrná i opačně, takže můžete i vy mluvit na své miminko.

Každá máme jiné priority, jedna maminka napsala do diskuze a vidí to takhle: „Mám chůvičku, která má obousměrný přenos zvuku a za celou dobu (přes 2,5 roku) denního používání jsem to nepotřebovala. Jednou jsem zkoušela, jak to vůbec zní a myslím si, že by to dítě spíš vylekalo. Taky má světýlko a pokud si syn zrovna nehraje s tlačítky, tak jsem ho nikdy nezapnula. Myslím, že promítání čehokoliv v rámci chůvičky není nutné a počkala bych až po narození dítěte, co na něj bude působit. Třeba to bude spáč i bez těchto vychytávek. Video hrozně žere baterku, takže to by mi taky vadilo. Nejdůležitější je pro mě dosah signálu v reálných podmínkách.”

Další maminka má úplně opačné priority: „Za mě je obousměrná určitě dobrá volba. Mojí malou to skvěle uklidňovalo, protože ten přenos hlasu byl opravdu kvalitní. V té mojí byly i ukolébavky a to se opravdu hodí, využívali jsme to docela dost. Po delším rozhodování jsem nakonec pořídila rovnou videochůvičku a jsem za to ráda, daleko víc mě to uklidnilo.”

Na trhu je opravdu spousta typů chůviček a videochůviček a záleží jen na vás, co všechno od té své očekáváte. Můžete si pořídit chůvičku, která:

  • má noční režim, po stisknutí tlačítka dojde ke ztlumení světla displeje a ztlumení zvuku
  • zahraje vašemu děťátku ukolébavku na dobrou noc
  • promítne na strop hvězdičky nebo uklidňující noční světlo
  • zaznamenává teplotu a vlhkost v místě, kde je vaše miminko a upozorní vás na změnu nebo překročení vámi udaného rozmezí teploty
  • má funkci úsporný režim, kdy dokáže sama minimalizovat spotřebu energie a prodlouží tak výdrž baterie
  • funguje na obyčejné nebo dobíjecí baterky a nebo na připojení do elektrické sítě
  • má kontrolku, která vás upozorní, že je chůvička mimo dosah signálu nebo má slabou baterii
  • má různé typy alarmů - optický pomocí kontrolky, akustický nebo vibrační
  • má u rodičovské jednotky klip na připevnění, například za pásek, abyste měla chůvičku vždy při sobě

Výrobci se předhánějí, aby dodali na trh lepší a lepší chůvičky se zajímavými funkcemi. Je jen na vás, co vyhodnotíte jako přínosné a co jako zbytečné. Výběr máte opravdu velký.

Chůvičky a videochůvičky získávají v dnešní době na oblibě. Usnadňují rodičům péči o dítě a mnohdy se stávají nepostradatelnou součástí jejich každodenního života s miminkem. Zvažujete nákup chůvičky nebo videochůvičky? Jaké parametry jsou pro vás důležité? Usnadnila vám chůvička péči o vaše miminko? Podělte se o vaše zkušenosti v komentářích.

Zdroj:

blog.feedo.cz

maminka.cz

malvik.cz

Ja pouzila chuvicku max 4x. Takze pro me zbytecnost

12. lis 2018

Uplne souhlasim s
@danus89 . Pouzila jsem jeste min nez ty. Za me velka zbytecnost jako dalsi veci.

12. lis 2018

Mám opačný názor, u nás na videochůvičku nedáme dopustit, máme obousměrnou, noční režim i měření teploty v místnosti, ukazatel /ne/signálu, dosah velký,atd. bydlíme v domku se zahradou, a takže když jdu ven nebo v létě na zahradu,ke zvířatům,atp. malýho mám pod kontrolou. Jsme rozený hodně předčasně, takže strach nechat jen tak bez monitoru dechu a té videochůvičky při spinkání, máme. Za mě super věcička využitá nadmíru. 😍❤

15. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli