redakce
19. dub 2018
2534 

Čich a hmat u miminka se vyvíjí již ve vašem bříšku. Pomozte mu tyto smysly trénovat

Čich a hmat u dětí se velmi často opomíjí. To ale neznamená, že jsou méně důležité. Všechny smysly se dají nějakým způsobem rozvíjet. Dostatek podnětů, stimulace a motivace dítě obohacuje a pomůže mu ke správnému rozvoji. Poradíme vám, jak na to.

Jak se vyvíjí čich a hmat u dětí ještě před narozením?

Lidské smysly se začínají vyvíjet již v prenatálním období a už tehdy je můžete v určitém smyslu rozvíjet. Po celou dobu vašeho těhotenství vnímá dítě emoce, radost, smutek i stres.

Hmat se vyvíjí okolo 18. týdne těhotenství. V tomto týdnu již dítě cítí matčinu ruku, kterou si položí na bříško. A pro většinu maminek je to i takový instinkt hladit si bříško v podstatě od samého počátku. V momentě, kdy si začne dítě tento kontakt více uvědomovat, začne být velmi důležitý. Dítě se mnohem více cítí v bezpečí.

Čich začne dítě používat asi od poloviny těhotenství. Po porodu také podle vůně dokáže poznat svou matku, proto je tak důležité, aby bylo dáno po narození k matce na kůži. Mnohem lépe se tak přizpůsobí příchodu na svět. Vůně maminky ho uklidňuje.

Zejména od chvíle, kdy se začne dítě pohybovat tak, že to maminka cítí, zvyšuje se potřeba větší komunikace. Najednou více hladíte bříško, mluvíte, posloucháte hudbu nebo čtete pohádky. A je to tak správně. Váš hlas a dotyk dítě stimuluje i uklidňuje. Klidně pouštějte i relaxační hudbu. Je dokázáno, že hudba, kterou dítě slyší už v těhotenství, ho dokáže po narození uklidnit a vzpomene si na ni.

Jak se vyvíjí čich a hmat u dětí po narození?

Děti se neuvěřitelně rychle vyvíjí a učí se. Ve dvou měsících už se snaží uchopit hračku a dokáže ji i v ručičce držet. Právě ruce a také ústa používá nejčastěji k objevování nového světa. Není zatím ještě příliš citlivé na teplo a zimu, tyto vjemy začne více vnímat až po prvním roce života.

Čich mají děti velmi dobře vyvinutý již od narození. Po nějakém čase dokáže už dokonce rozlišit mezi členy rodiny a cizími lidmi. Postupem času si začne spojovat různé pachy s určitými činnostmi. Když mu něco nevoní příjemně, klidně odvrátí hlavičku. Čich se vyvíjí až do věku 8 let.

Jak můžete dětem pomoci rozvíjet smysly?

Hmat probíhá skrze kůži a některé sliznice. Nejlepším zdrojem hmatových dojmů je hlazení, mazlení, masáže, chování. Takto laskané dítě se vyvíjí správně, má se rádo a mnohem lépe si uvědomuje vlastní tělo.

V dospělosti se paměť člověka spojuje hlavně se zrakem a sluchem. Naopak pro děti je hmat důležitý k poznávání nových věci. Může si zapamatovat něco nového. Proto není vhodné neustále dětem zakazovat sahat na věci (pokud to není nebezpečné). Povzbuzujte ho a nechte, ať se věcí dotýká a objevuje dotykem celý svět. Ať jí některá jídla rukama, hrabe se v hlíně, sahá na stromy. Dítě objevuje, co znamená teplé a studené, měkké a drsné, pichlavé, hebké, suché i lepkavé.

Hmat se dobře trénuje i různými hrami. Zkusit můžete klasickou hru na slepou bábu, kdy dítě musí podle hmatu rozpoznat osoby, které chytí. Další možností je hra na slepice. Tam dítěti zavážete oči a pak ho provádíte po bytě. Postupně musí pomocí hmatu poznávat různé předměty. Také chodidla potřebují rozvíjet svou citlivost. Nechte nožky bosé a neobouvejte je do bačkůrek. Dítě může chodit bosky po koberci, dlažbě, parketách, písku, štěrku, hlíně či trávníku. I chodidly můžete poznávat různé předměty nebo je uchopovat.

Čich je jeden z nejméně prozkoumaných smyslů. Do druhého roku života umí dítě zjistit, zda je mu nějaký pach příjemný, či nikoliv. Po druhém roce již dokáže batole odhadnout i některé oblíbené potraviny podle zápachu.

Všechny smysly se mohou rozvíjet, takže nenechávejte stranou ani čich. My dospělí ho nevyužíváme ani zdaleka tolik, jako malé děti. Ještě než miminko matku vůbec uvidí, dokáže ji poznat právě podle vůně. Není těžké čich rozvíjet, spíše se musíte starat o to, aby citlivost neztratilo. Můžete trénovat různě. Například ho nechat hádat, jaké vůně jídla právě cítí (koření, káva, ovoce, opečený chléb apod.). Na ulici může dítě poznávat obchody podle vůně. Na vesnici zase voní květiny, seno, houby či jehličí.

Mnoho lidí považuje za nejdůležitější zrak nebo chuť. Ovšem všechny smysly, které nám byly dány od přírody, jsou nesmírně důležité. Neopomíjejte ani jeden. 

Zdroj informací: kniha Vývoj dítěte v 1.-3. roce (Grada, 2012), www.naseporodnice.cz

Začni psát komentář...

Odešli