redakce
25. črc 2018
2583 

Děsí vás pád v těhotenství? Děloha poskytuje miminku velmi dobrou ochranu, vždy je ale jistější navštívit lékaře

"Ve 34. týdnu jsem zažila ošklivý pád ze schodů, kdy jsem se skutálela, jako bych válela sudy, přes celé jedno panelákové schodiště. Příčinou byla hlavně má nepozornost a roztěkanost a pak také velké těhotenské bříško, přes které už není pořádně vidět na cestu a které výrazně posouvá těžiště těla. Manžel i já jsme byli v takovém šoku, že jsme hned volali 155, aniž bychom vůbec zjišťovali, co mi je a co se stalo miminku. Doporučuji v takové situaci nepanikařit a nejprve si uvědomit, kam jsem se uhodila, co mě bolí, zda se můžu hýbat a zvednout, zda cítím pohyby, krvácím atd. I pády, které vypadají strašně, ve skutečnosti vůbec strašné nemusí být."

Každá těhotná žena se kdesi v koutku duše obává, co když se jí během těhotenství něco stane. Když spadnete během všedních dnů, velkou hlavu si z toho pravděpodobně neděláte. Trošku si zanadáváte, oprášíte kolena a jde se dál. Co však v případě pádu v těhotenství?

Stěny dělohy miminko chrání

Zřejmě v první řadě pořádně zpanikaříte. Vězte však, že vaše tělo je stavěno tak, aby v první řadě chránilo děťátko, které ve vás roste. Jakékoliv zranění, které vám při pádu během těhotenství hrozí, proto může ublížit spíše vám, než vašemu miminku. Stěny dělohy jsou složeny z extra silných svalů, které děťátko chrání. Plodová voda slouží jako ochranný polštář. Rovněž během prvních týdnů těhotenství je děloha situována za pánevní kostí, což jí poskytuje ještě větší ochranu.

"Spadla jsem v 7. měsíci z kopce, když jsem tlačila sáňky se synem, ujely mi nohy na ledu. Taky jsem měla hrozný strach o miminko, spadla jsem na břicho, ale cítila jsem normálně pohyby, takže jsem se uklidnila."

Pokud proto během těhotenství spadnete, primárně by se vašemu miminku nemělo nic špatného stát. Vnější otřesy vnímá děťátko s odstupem. Spíše se tedy může stát, že se udeříte do břicha a vás to bude bolet víc, ale děťátko je natolik chráněno, že mu nic nehrozí. Pokud však máte obavy, protože pád byl silnější, navštivte okamžitě svého lékaře. Doktora vyhledejte i v případě, že šlo o pád přímo na břicho. Pád v pozdějším stadiu těhotenství by mohl vyvolat předčasný porod.

"Miminku by se nemělo stát nic, i kdyby ses bouchla do břicha. Kolikrát přežijí i těžkou autonehodu. Já jsem taky v 5. měsíci párkrát upadla na ledu a nic se mi nestalo. I když nervy jsem taky měla pěkné. Ale nekrvácela jsem a pohyby jsem cítila,t ak jsem to dál neřešila," popisuje svoje zkušenosti jedna z maminek.

Kdy bych měla raději navštívit lékaře?

Devět měsíců je poměrně dlouhá doba a může se během ní leccos přihodit. S menšími nehodami, nepředvídanými pády či slabšími údery do břicha se setkala už nejedna maminka. Udržování domácnosti, práce, běžné dennodenní činnosti, péče o další dítě ... Všude kolem hrozí nepředvídané situace a často není možné jim vždy zabránit. Většina budoucích maminek se v první řadě, když se jim stane nějaká nepředvídaná situace, pořádně vyděsí. Sama však musíte usoudit, o jak závažný pád či udeření šlo a podle toho zvážit další kroky.

Maminka, která zažila ve 34. týdnu ošklivý pád z panelákových schodů dodává, popisuje, jak probíhalo vyšetření v nemocnici: "Jakýkoli pád v těhotenství není radno podceňovat a návštěva lékaře je nezbytná. Z pádu jsem vyvázla velmi dobře, až na trošinku naraženou ruku mi nic nebylo a nic mě nebolelo, ale přesto jsme ihned zajeli na gynekologickou pohotovost. Tam mi provedli ultrazvuk, zkontrolovali srdíčko miminka, placentu, dělohou, prohmatali porodní cesty, prohlédli břicho, atd. A přestože bylo vše v pořádku, nechali si mě tam a celý další den potom miminko sledovali, zda je vše v pořádku, nepoškodila se placenta a nechystá se předčasný porod. Teprve pak jsem byla propuštěna s tím, že kdybych začala krvácet, praskla mi plodová voda, přestávala cítit pohyby nebo se mi cokoli nezdálo, mám okamžitě přijít zase."

Pokud po pádu či udeření do břicha pozorujete byť jen jeden z následujících signálů, ihned navštivte doktora:

  • Pád vám způsobil bolest nebo krvácení
  • Šlo o přímý pád na břicho
  • Cítíte silnou bolest v břiše, děloze nebo pánvi
  • Pociťujete kontrakce
  • Krvácíte z pochvy
  • Pozorujete snížení pohybů miminka

Lékař vám udělá ultrazvuk, zkontroluje tlukot srdce i placentu a zejména v případě, že je vše v nejlepším pořádku, vás jeho slova uklidní.

Začni psát komentář...

Odešli