redakce
12. únor 2018
5633 

Jak jsem se zbavila závislosti na cole? Stále bojuji

"Vážím si zdraví svého i své rodiny. Doma jíme zdravě – pěstujeme si vlastní zeleninu.  Vejce, mléko i mléčné výrobky máme domácí, chleba si peču sama. Když už se s něčím léčíme, pak hlavně přírodně. Úklidové prostředky i kosmetiku si také vyrábím. Lidé, kteří toto vědí, mě někdy považují za šílenou eko-bio-teroristku. Ale já mám ve skříni obrovského kostlivce – svoji závislost na cole, se kterou bojuji již mnoho let."

Historie Coca-Coly se datuje od roku 1886, kdy ji vynalezl lékárník doktor John Stith Pemberton. První receptury obsahovaly víno a kokain, později obě tyto složky z nápoje zmizely a byly nahrazeny extraktem z koky bez kokainu a zvýšením obsahu kofeinu. Byla uváděna jako posilující prostředek pro osvěžení ducha, proti bolestem hlavy a únavě a pro rekonvalescenci po chřipce.

V současné době je hlavní složkou glukózo-fruktózový sirup, dále pak kyselina fosforečná, karamel, kofein. Celý nápoj je pak výrazně sycený oxidem uhličitým. Odborníci varují; pravidelná konzumace slazených sycených nápojů zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob (infarkt myokardu, hypertenze, vysoký cholesterol), diabetu II. typu, osteoporózy, obezity. U dětí způsobuje konzumace kofeinu a nadměrného množství cukru poruchy se spánkem a soustředěním a nervozitu. Pravidelná konzumace také poškozuje zubní sklovinu. 

"A to vám rád potvrdí i můj zubař, který mi již pár let vyhrožuje umělým chrupem právě z tohoto důvodu. Mimochodem je mi pětadvacet."

Jak si člověk vypěstuje závislost na něčem takovém?

"Inu, u nás v rodině vládne přesvědčení, že ochutnat má dítě všechno, a tak jsem se již v dětském věku s tímto nápojem seznámila. Bohužel to dospělo do fáze, kdy jsem v pubertě byla schopná denně! vypít dva litry coly, která se u nás doma běžně kupovala po kartonech. Má matka na ní totiž „frčí“ také. Na rozdíl ode mě jí to ovšem nevadí. A odolejte tomu pokušení, když ho máte před nosem."

Odborně se tomu říká toxické stravovací prostředí. Tento termín znamená, že nejpravděpodobněji budete jíst a pít to, co se běžně konzumuje ve vašem okolí. Nejrizikovější skupinou jsou potom děti a adolescenti, kteří snadno přejímají stravovací návyky své rodiny nebo spolužáků či přátel. Když k tomu připočtete fakt, že konzumace cukru vyvolává regulérní závislost (stejně jako třeba tvrdé drogy, stimuluje konzumace cukru tvorbu dopaminu v mozku), je na slušný problém zaděláno.

"A tak od té doby bojuji. Co jsem se odstěhovala od rodiny, situace se o dost zlepšila. Nicméně v období psychického vypětí se ke cole vracím (i když tedy ne v takovém obludném množství). Nedá se to ovládnout. Již několikrát jsem přestala, půl roku i rok abstinovala a pak prásk! Zase hezky zpět tam, kde jsem byla. Dokonce ani těhotenství a kojení mi v excesu nezabránilo, za to se velmi stydím a lituji toho."

Co proti závislosti na cole zkusit?

  • Náhražky – nahrazovat pití coly kvalitními čaji, v případě opravdu velké nouze si dejte opravdu sladké kakao (i když sladké, pořád je to menší zlo)
  • Dostatek jídla – v případě hladovění spíš pocítíte velké chutě. Najedení spíše odoláte
  • Spousta práce – když není čas, tak si na colu nevzpomenete
  • Málo stresu – ano, to se lehce řekne...

"Přes to všechno se nárazové akce „vypij láhev“ čas od času objevovaly, ba dokonce se začaly vyskytovat stále častěji. Až nyní, po šesti letech boje, cítím změnu. Myslím, že nyní jsem vběhla do cílové rovinky:

  • Změnila jsem svůj postoj – opravdu nemůžu dopustit, aby můj syn toto doma vídal a stal se stejnou obětí zlozvyků svých rodičů, jako jsem byla já. Věřím, že tohle by mohl být ten klíčový psychický náboj.
  • Začala jsem kupovat opravdu kvalitní potraviny – co mám vlastní domácnost, snažíme se žít zdravě, nicméně do nedávna jsem kupovala konvenční potraviny v supermarketu. S příchodem příkrmového období u syna jsem se zdravě naštvala a začala kupovat biopotraviny. Zatím jsem nahradila pouze část našeho běžného jídelníčku (než vyprázdníme zásoby ze špajzu – máme jich fakt hodně). Každopádně musím říct, že změnu cítíme já i manžel. Oba máme více energie, cítíme se lépe… a já už několik týdnů nemám chuť na colu! Pro mě je to neskutečný úspěch, protože ta chuť mě provázela spoustu let prakticky denně.

Ne, ještě jsem ji neporazila. Vím, že ještě nejsem na konci a pravděpodobně to bude boj na celý zbytek mého života. Doufám ale, že tohle abstinenční období bude už poslední."

A co vy? Máte nějaké závislosti, které vám narušují život? Napište nám do komentářů.

Já se závislými pracuji a tak je tak nějak chápu... Je to prostě složitý problém... Ale osobneji. Podobným způsobem jsem si prošla závislosti na energy nápojích...

12. únor 2018

Jsem na tom uplne stejne...coca cola a pepsi. Behem tehotenstvi jsem ji nepila,ale po par mesicich po porodu jsem si k ni znovu nasla cestu 😢 Nemam rada ochucene mineralky a tak,kdyz jsme nekde na navsteve vzdycky maji doma Kofolu anebo Pepsi. Kdyz uz se rozhodnu prestat a nekoupim si ji ja,tak ji koupi manzel. Nyni zjistuji,ze nejspise vlivem tehotenstvi,kojeni a hlavne coly se mi zacinaji rozpadat zuby. Dokud byli problemy jen se zadnima,neresila jsem,nyni mi odpadl kousek skloviny na spicaku a teda pri predstave,ze bych byla bez ,,predniho,,zubu jdu znovu do boje a pokusim se colu nepit a dopovat se chybejicimi mineraly a vitaminy.

12. únor 2018

Ja mam zavislost na chipsech beze srandy je jim kazdej den 😔

12. únor 2018

já jsem kolu lemtala doslova po litrech.. začala jsem v těhu s Kubou, pač mi po ní nebylo špatně.. noo a řekla jsem si dost, začala jsem pít hooodně vody, čaje.. a colu jsem úplně vyřadila, občas si jí dám po jídle, ale popravdě, už mi prostě nechutná... je to sladký jako cumel a akorát mě po tom pálí žáha 😉 takže všechno jde.. jen člověk prostě musí chtít 😉 nehledě na to, že jsem si v těhu fakt dost pokazila zuby, v čemž bude mít paní colová taky stopro prsty 😉

12. únor 2018

@makynaeliska Někdo mi konečně mluví z duše jsem na tom úplně stejně Miluju chipsy 💞🥔prostě to slané křupání hlavně k televizi Teď se snažím to zase dost omezit nemusím třeba vůbec sladké ale brambůrky prostě jo ...ono po nějaké době je to znát Slaný a Tučný takže teď se snažím to odbourat ale prostě Úplně ti rozumím! 😃 navíc teda i ty kila pak no 🤦🏻

12. únor 2018

@elorna ja sladky nemusim mit vubec,jestli si dam susenku za mesic to je hodne ale chipsy to je fakt moje smrt....Bojuji s tim nekolik let,jenze ja mam tu nevyhodu ze jsem sice pribrala par kil ale ve finale jak jsem vysoka nejde to videt,vsechno obleceni obleknu atd....Opravdu jim pytlik kazdy den 🤦‍♀️

12. únor 2018

Colu jsem si občas dala na oslavách. Od té doby, co vím, že se s ní dá skvěle vyčistit WC (to dost vypovídá o jejím složení), je mi proti srsti něco takového pít. Tak třeba Ti to pomůže 🙂

12. únor 2018

Já jsem se závislosti na Cole zbavila v 17 letech. Byla jsem dva týdny na chatě. Do té doby jsem pila colu místo vody a můj otec ji pije dodnes. Když jsem se za dva týdny vrátila domů a colu ochutnala bylo mi z té chutě úplně nevolno. Dodnes mi nechutná. Je to už 14 let. Ovšem v létě jsem v horcich na výletech pila kofolu, cítila jsem, že každý dousek jakoby evokuje se napít znovu a pak další den si další půl litr koupit, děti samozřejmě po kofole šílely. Naštěstí je horké léto pryč 🙂

12. únor 2018

@petaov to máš pravdu, brácha opravuje veterány a když potřebuje vyčistit uvnitř starou nádrž, tak tam nasype trochu štěrku, zaleje kolou a štěrká. Skvěle rozpouští a odstraňuje staré nánosy benzínu a usazenin. Je to žíravina. Dobrou chuť 👍

12. únor 2018

Ježkovy oči🙂 Vím, že je to o tom varovat...ale po přečtení toho článku mi to i přes upozornění na špatné stravovací návyky a nebezpečí přijde jako reklama na Colu-asi je to těma chutnýma obrázkama🙂

12. únor 2018

@petaov nedá, vylila jsem ji tam celou, právě ze zvědavosti a nic 🙂

12. únor 2018

@petaov To ten zachod spis zalepi, ne?

13. únor 2018

Vim, ze obecne sladke napoje nejsou zadna hitparada, ale vazne skodi i obcasna, spise sporadicka konzumace? Me pripada, resp. mam vyzkousene na vlastni kuzi, ze cim vic detem ruzne veci odpiram, tim urputneji si nim hledaji cestu a konzumuji to v daleko vetsi mire, nez kdyz vedi, ze jist a pit mohou vsechno - s mirou a k tomu pridat pravidelny sport.

13. únor 2018
Komentář byl odstraněný

Rodiče jednoho dne prohlásili, že minerálky a další bublinkové vody jsou moc drahé a kupovat se budou jen na neděli. Dneska už si na Mirindu nebo Colu nikdo ani nevzpomene. A já bublinkově pití nesnáším, mám pak bublinky v celé hlavě :D
No ale jinak baštím sladké jídlo... naštěstí zatím přísun kalorií kompenzuji pohybem, jinak bych ale krásně kynula. Achjo ☹

13. únor 2018

@patri22 jak dlouho jsi ji nechala působit? A musí to být pravá Cola, ne light a podobně.

13. únor 2018

@petaov tak to už netuším ale byla to ta červená 🙂

13. únor 2018

@ilonne tak v článku to nevypadá na občasnou konzumaci, ale o základ pitného režimu v Coca-Cole.
A co se děti týká tak jako učitelka na 2.st, vám řeknu, že jakmile dáte dětem kapesné, ztrácíte přehled nad jejich životosprávou. Svačiny nacházíme v koši a dečka si ráno u Vietnamců kupují chipsy a Colu.
Neříkám urputně zakazovat, ale nastavit a podporovat zdravou stravu. Ta masáž ze strany vrstevníků je dnes opravdu strašná.

13. únor 2018

Rodiče to nekupovali. To bude asi ten důvod, že jsem netušila, že na cole může někdo frčet. Je chutná, to nepopírám. Just wow.

1. črc 2018

Jsem taky zavislak..jsem z toho na dně úplně.ulitavam na tortilovych chipsech ...ale denně je mít nemusím tak to až tolik neřeším ,ale moje závislost na Cole a eneegetakach je strašná.Driv jsem to pila hodně ,ještě před dětma ale měla jsem boreliózu a bývalo mě hrozně zle a energetak mi ty stavy ještě zhoršil tak jsem s tím nějak přestala a dlouho si na tyto nápoje ani nevzpomela ...ale pak jsem bydlela s rodinou asi dva roky (bratranci, sestřenice,strejdove a tak ..pořád se kupovala Coca-Cola a energetaky..začla jsem to chlastat víc a víc ,pak jsem byla těhotná a pomáhalo mi to abych se nepozvracela a tak to začlo...už se toho nemůžu zbavit.kdyz nemam colu tak musím ten den mít aspoň energetak,stačí mi ten levnej.me to stejně žádnou energii nedává ,jde mi jen o tu chuť.jsem opravdu nemocná.Mam tři děti a při každém jsem hrozně přibrala ,pořád mám cca 15kilo nahoru jako po porodech ...a normálně bych nejspíš zhubla,už jednou se mi to podařilo ale nemůžu zhubnout když do sebe cpu tolik cukru prostě,navíc vím že dopadnou fakt špatně pokud s tím neskoncim,ale nevím jak..nedokážu to.bojim se ze mě z toho jednou trefí šlak nebo že budu vážit třeba 100kg ..nemáte někdo nějakou radu jak se s tím vypořádat?

29. dub 2019

Aj ja som na nej závislá. Keď si cez deň nedám aspoň jeden pohár tak mám absťák (záchvat). Ale pitia tej lásky sa vzdať nechcem.

2. kvě 2020

Oživím diskuzi 🙂 Taky jsem závislá na cole - je jedno, zda Coca cola nebo Pepsi cola, dospěla jsem do stádia, kdy jsem nebyla schopná uhasit žížeň ničím jiným a bez coly jsem měla děsný absťák, šílené bolesti hlavy, třes, apod, jako feťák pokoušející se chvíli abstinovat. Pokudy o abstinenci mi ztěžuje moje silná alergie na léky proti bolesti (Ibalgin, Valetol, aspirin, Nurofen, atd). Věděla jsem, co cola způobuje, ostatně, vidím to i na své váze, která šla nahoru až moc :( Ani to mě nepřesvědčilo. Přesvědčily mě až zuby, kdy jsem se propila colou do stavu, kdy mám zuby -zadní stoličky - v takovém stavu, že jejich oprava potrvá půlroku a kdy už několik měsíců nemůžu nic tuhého, protože to nemám čím kousat… Bolest zubů mě přesvědčila a doslova ze vteřiny na vteřinu jsem udělala rozhodnutí nepít nic colovitého, ani teď o vánocích si nedám, jinak bych do toho spadla hned znovu. Ten absťák mi strašný, myslela jsem, že už nikdy nefokážu fungovat jako dříve, čtyři dny jsem kňučela s děsnou migrénou, a léky jsem si vzít nemohla žádné… Ale pátý den už v pohodě a nikdy více tyto stavy nechci zažít. Stejně potrvá ještě dlouho, než si dám do pořádku zuby, které bolí :(

23. pro 2021

Dobrý den nevím či je to závislost na Coca Cole ale pijí Coca colu od mala denně 4 litry pokud je dobře vychlazené tak i více.Ted někde vzal manžel že je škodlivá zrazu mi ji sebral a mne začali abstinenční priznaky nic do sebe nedostanu k jídlu ani k pití a jak se jen cucnu Coca coly je mi hned dobre můžete mi poradit jak co nejrychleji se zbavit těch příznaků už tak trpím 4 den ale Coca coly se vzdát nechci je fakt dobrá

5. pro 2023

Začni psát komentář...

Odešli