redakce
6. čer 2018
9805 

Nahmatala jste si po porodu rozestup břišních svalů? Pomohou vám správně zvolené cviky

"Vidím to jako dnes. Vejdu na nemocniční pokoj mé kamarádky, která se teprve včera stala maminkou. Znám ji jako aktivní sportovkyni, štíhlou laňku a éterickou vílu. Rostoucí bříško mi u ní nevadilo, vždyť v ní rostl nový život. Měla jsem totiž představu, že jakmile porodí, bude zase krásná, svěží a štíhlá. Chyba lávky. Ihned po příchodu do nemocnice mi zrak automaticky sjel tam, kde devět měsíců rostl malý Péťa a tam se i přes volnou noční košilku vzdouvalo břicho. Už ne tak veliké, ale ani to krásné ploché, které jsem jí vždycky záviděla."

Jako Kate Middleton

"Zdeňka zřejmě zaregistrovala můj zděšený pohled a se smíchem prohlásila: 'Cítím se jako Kate Middleton, které po porodu koukal celý svět na poporodní bříško!' A pak mi to došlo! Proto se celebrity po návratu z porodnice fotí jen od pasu nahoru, případně se na rok zavřou do fitka a tam makají minimálně do dalších Oskarů. Takže poporodní bříško je úplně normální. '…pokud nemáš diastázu' doplnila mě Zdeňka."

Většina žen nechá v porodnici kolem 5,5 kilogramů. Z toho má největší váhu samotné dítě. Zbytek tvoří placenta a plodová voda. Část tekutiny ale přebývá pořád uvnitř a bříško má stále tvar jako v průběhu těhotenství. Často se samo vrátí do původního stavu, a to zejména tehdy, pokud ho měla maminka ploché už před porodem. Svoji roli hrají i geny a také to, jak moc žena během devíti měsíců přibere.

A právě vévodkyně Kate se jako jedna z mála slavných žen ukázala bezprostředně po porodu i s bříškem. Prolomila tak tabu dokonalého světa celebrit. Jakoby by říkala: "Podívejte se na mě. Jsem jako vy. Hlavu vzhůru, zase to bude dobré!" V tomto okamžiku, tímto gestem si získala srdce milionů žen z celého světa.

Dia.... co?

O diastázu, neboli rozestupu břišních svalů, tedy hovoříme tehdy, pokud si mezi břišními svaly nahmatáte větší rozestup než před porodem. Vyšetřit vás může buď váš gynekolog, praktický doktor nebo fyzioterapeut. Zvládnete to ovšem i sama, je to docela jednoduché. Maminka Kacci z diskuzního fóra Rozestup břišních svalů - byly jste u fyzioterapeuta? radí: „Stačí lehnout na záda a zvednou nohy nad podložku, pohmatem zjistíte, jestli je mezi svaly na břiše mezera a případně jak velká.“

Detailněji na to jděte takto:

Výchozí poloha je vleže na zádech s pokrčenými dolními končetinami a chodidly na podlaze. Jemně zamáčkněte prsty nejprve tak 0,5 cm nad pupík. Vydechněte a zvedněte pomalinku hlavu a ramena nad podložku (jednou rukou zajišťujte oporu krku). Po okrajích prstů budou cítit tvrdé okraje přímého břišního svalu, pod prsty ucítíte měkkou tkáň. Pokud se mezi svaly vejdou dva až tři prsty, není rozestup nijak veliký a správným cvičením a dodržováním určitých pravidel se můžete diastázy zbavit. Cvičením se můžete zbavit i větších rozestupů, jen to bude trvat déle.

Lze ji poznat i tak, že se při zvednutí od podložky vytvoří v místě linea alba „stříška“ ve tvaru A. Spolehlivé měření poskytne ultrazvuk.

Jak se jí zbavit

Co dělat, když si nahmatáte větší rozestup? Největší chybou je dělat sto sklapovaček denně. Své o tom ví i maminka Sylvaj: „Jsem 2,5 roku po porodu císařským řezem a mezeru mám tak na 5 cm! Taky stále vypadám jako těhotná, přitom jinak jsem docela štíhlá, chodím třikrát týdně cvičit, běhat, dodržuji životosprávu a pořád se to nelepší. Nikdo v porodnici mě neupozornil na to, že bych neměla cvičit přímé břišní svaly a že mám nějaký rozestup.“ Jak se tedy nechtěného bříška zbavit?

  • Prevence

Jak už bylo řečeno, dobrý fyzický stav a posilování už před a po otěhotnění značně přispívá k návratu bříška zpět do původního stavu. Zpevněná břišní stěna a hluboko uložené svaly, tzv. core jsou právě oním rozhodujícím faktorem, který rozhodne, jak budete po porodu vypadat.

  • Cvičení a rehabilitace

S volbou těch správných cviků se poraďte s fyzioterapeutem nebo svým lékařem. Pomoci může i dobrý fitness trenér a hlavně zdravý rozum. Ten sice velí: na břicho jedině sklapovačky, ale těmi si jen uškodíte. Nejde o kvantitu, ale kvalitu jejich provedení. Nikam proto nespěchejte a soustřeďte se na jejich správné provedení.

  • Dýchání

Lehněte si na záda, nohy pokrčené na podložce a ruce položte na břicho, hlava volně leží na podložce. Zhluboka se nadechněte do břicha, tak aby se vám ruce položené na břiše zvedly (aby bylo břicho, co největší jako byste byly zase těhotné) a zhluboka vydechněte, tak že břicho, co nejvíce přilepíte k páteři. Opakujte 5-15x.

  • Stahování

Lehněte si na záda s pokrčenými nohami na podložce. Přitáhněte bradu na hrudník, břicho se snažíte co nejvíce vtáhnout k páteři (jako když se chcete vlézt do starých šatů) a zároveň se snažíte stáhnout všechny svěrače - asi tak jako když se vám chce na záchod a nemůžete si odskočit. Takto vydržíte pár sekund a povolíte, vydechnete a zopakujte 10-15x a postupně prodlužujte dobu ve stažení, obvykle doporučuji začít na 3s a postupně přidávat až k 10 sekund. Cvik je výborný také výborný pro posílení pánevního dna.

  • Most – zvedání pánve

Lehněte si na záda s pokrčenými nohami na podložce, nohy jsou na šíři vašeho těla, ruce si položte volně podél těla, hlavu nechte položenou na podložce. Stáhněte břicho k páteři a zadek k sobě, kolena udržujte stále ve stejné vzdálenosti a postupně pomalu zvedejte zadek nahoru a odlepujte záda od podložky až k lopatkám, nahoře chvíli podržte a pomalu zase postupně pokládejte záda a nakonec zadek. 5-15 opakování, postupně přidávejte opakování i čas ve výdrži. 

  • Kočka

Zaujměte pozici na čtyřech, dlaně jsou pod rameny, kolena pod kyčlemi, záda rovná a hlava v prodloužení páteře. S výdechem přitáhněte břicho k páteři, bradu přitáhněte na prsa a co nejvíce zakulaťte páteř. S nádechem zpět do rovných zad. Zopakujte 10-15x.

  • Metronom

Lehněte si na záda s pokrčenými nohami na podložce, nohy jsou na šíři vašeho těla, hlavu přitáhněte k hrudníku ruce ve vzduchu podél těla a postupně se uklánějte k jednomu a druhému kotníku. Nespěchejte! Pomalu kontrolovaně s výdechem na jednu stranu a poté s nádechem zpátky na střed a s výdechem na druhou stranu. Opravdu je důležité nespěchat a cvičit v rytmu svého dechu. Zopakujte 10-15x na každou stranu.

Pokud se nemůžete dokopat cvičit sama doma, nechte se strhnout skupinovým nadšením a využijte například lekcí pilates, které nabízí takřka každé fitness centrum. Terkaz  fóra Rozestup břišních svalů - existuje cvičení co pomůže? doporučuje: „Chodím na pilates, který vede fyzioterapeutka. Učí nás správné cvičit, hlavně zpevnění středu těla. Přímé břišní svaly vůbec necvičím, jen ty šikmé. A moc mi to pomáhá.“ 

  • Elastický pás a tejpy

Další možností jsou teď tolik populární tejpovací pásky. Jsou lepeny tak, aby rozestup zmenšovaly a podporovaly okolní svaly. U diastázy se tejpuje do hvězdice 4-6 pruhy a dále je dobré podpořit funkci břišních svalů vytvořením kříže přes celou břišní stěnu. Také elastický pás umožňuje ošetřovaným svalům aktivně pracovat a zároveň je chránit. Nicméně je nutné ho občas sundat (na noc, před koupáním) a pokud je z neprodyšného materiálu, můžete si zadělat na nepříjemné opruzeniny.

  • Abdominoplastika

V krajních případech můžete zvolit chirurgickou cestu. Volí ji zejména ty z nás, které už další děti nechtějí nebo mají břišní rozestup opravdu velký. Uživatelka Pepeecz upozorňuje: „Operací se možná vyřeší rozestup, a občas je i nezbytná, ale ve většině případů to nutnost není. Je to škoda, že někdo pouze z důvodu lenosti jde na operaci místo cvičení. Protože po operaci nezačnou svaly pracovat a paradoxně to může být ještě horší. Budou bolet záda, pánevní dno nemusí správně pracovat, takže inkontinence atd. Běžná diastáza se dá řešit pohybem, můžete si tak uvolnit od bolestí zad a zároveň zploštit břicho, naučíte se lépe držet tělo atd. Jedná se specifické cvičení.“ Berte tuto možnost jako poslední možnou a vždy dejte přednost přirozené cestě. Možná bude pomalejší, ale mnohem příjemnější pro vaše tělo. Váháte nebo hledáte podporu? Poraďte se s ostatními ve fóru Abdominoplastika - plastika po porodu.

S grácií jako Kate

První dny a týdny po porodu bývají krušné. Soustřeďte se hlavně na sebe, své miminko a rychlé zahojení a regeneraci. A až vás přepadne depka z vašeho bříška, vzpomeňte si na statečnou Kate. Nepodlehla diktátu dokonalosti a s hrdostí se předvedla jako opravdová aristokratka. S noblesou sobě vlastní dokázala celému světu, že větší bříško je po porodu zcela normální. 

I vy jste silná žena, která přivedla na svět nového člověka, a tak máte právo mít nějaký ten nedostatek. Když už se nedá do pořádku sám, klidně mu trochu pomozte. A hlavně: klid a nohy v teple. Věříme, že to zvládnete stejně s grácií jako vévodkyně Kate.

Zdroje: 

Instruktorka Andrea Čechurová 

Bakalářská práce Venduly Chaloupkové Diastáza –(ne)řešený problém?, lékařská fakulta MU, 2016

Online fitness 

Nohy, ruce...nohama, rukama!!!

6. čer 2018
6. čer 2018

Začni psát komentář...

Odešli