redakce
16. únor 2019
5242 

Jak připravit program pro dítě, které nenavštěvuje školku?

 Vycházky, spánek, kolektivní pohybové, naučné i relaxační aktivity – toto všechno je pro děti ve školkách samozřejmostí. Ale jak smysluplně zabavit dítě, které školku nenavštěvuje?

Tvořivé aktivity – drobné činnosti, kterými efektivně vyplníte volný čas svého dítěte. Inspirací vám mohou být následující tipy:

  • Vyšívání na pletivu: pokud máte doma dítě ve věku čtyř a více let, můžete zkusit vyšívání na kovovém pletivu. Postačí malý kousek tohoto pletiva, niť a tupá plastová jehla. Pletivo určitě orámujte páskou, abyste předešli případnému poškrábání dítěte nebo jinému úrazu. Také plastovou jehlu můžete nahradit páskou omotanou kolem příze tak, aby vznikl pevný hrot. Potom už jen dítě proplétá jehlu dírkami v pletivu. Při výběru motivu výšivky se fantazii meze nekladou. Aktivitou se dítě zabaví na delší dobu, a přitom je to velmi efektně strávený čas, protože přispívá i k rozvoji děťátka a zároveň přináší radost z dobře odvedené práce.
  • Tkaní na větvičkách: na tuto aktivitu vám postačí malá větvička s pár výhonky, které dítě omotává pomocí přízi. Potom si může vzít vlnu jiné barvy, kterou střídavě používá na tkaní a omotávání. Výslednou „utkanou“ větvičku zle dozdobit i korálky nebo jiným materiálem. Když si tuto větvičku najdete v čase, který trávíte procházkou v lese nebo na louce, spojíte rovnou více činností najednou a pomáháte budovat vztah dítěte k přírodě, který tato činnost navozuje a prohlubuje.
  • Malování a kreslení trochu jinak: zkuste malování trochu jinak. Namísto malého papíru malujte na velké plátno, používejte barvy na tělo a nechte dítě si ozdobit tvář. Zábavné je i kreslení křídou na chodník nebo na tabuli. Velký úspěch má u dětí bublinkové malování, na které potřebujete jen bublinkovou fólii, barvy a kus velkého papíru (třeba balicí papír). Ten položte na zem, z bublinkové fólie vytvořte pro dítě takové bačkůrky, které mu přivážete na chodidla a na spodní část natřete barvu. Dítě se prochází po papíru a tvoří se velkolepé dílo.
  • Kreslení moukou: jednoduše vysypte na plech mouku a nechejte děti kreslit prsty nebo paličkou, vařečkou apod. Děti si užijí nejen kreslení, ale i kontakt s moukou, kterou budou s velkou chutí přesýpat, proto počítejte i s menším nepořádkem a mějte v pohotovosti vysavač.
  • Malování lepidlem a solí: na papír vytvořte tekutým lepidlem různé motivy a nechte pořádně zaschnout. Na lepidlo pak malujte vodovými barvami, na které nasypte sůl. Zrnka soli je potřeba přisypat na barvu ještě předtím, než úplně vyschne, aby se pěkně rozpila. Kombinace zaschnutého lepidla, barvy a soli vytvoří na výkrese zajímavé obrazce a určitě hodně pobaví.
  • Veselé pečení: děti jsou skvělí pomocníci při vaření a pečení. V předškolním věku už bez problémů zvládnou vykrajování z medovníkového těsta i zdobení hotových koláčků. Tímto děti nejen zaměstnáte, ale zároveň procvičíte i jemnou motoriku. Zdobení oříšky, barevným cukrem nebo polevou dává prostor rozvíjení fantazie. A to nemluvíme o tom, že takto vlastnoručně zhotovené koláčky jim budou i lépe chutnat. A to za tu trochu nepořádku v kuchyni rozhodně stojí.
  • Panenka na krmení z plastové láhve: výroba takovéto panenky je skvělou příležitostí na rozhovor o ochraně životního prostředí a nutnosti recyklace odpadu. Vaše dítě se zabaví a zároveň i poučí. Do horní části plastové lahve, která bude představovat tělo panenky, vyřežte díru na ústa. Ostatní už nechejte na dítěti – výroba vlasů z vlny, kresba očí, nosu, popřípadě je možné vyrábět i z knoflíků, dokreslit nebo dotvořit šaty. Když je panenka hotová, stačí ji už jen nakrmit – přes díru, kterou jste vyřezali, hází dítě hrách, čočku nebo jakékoliv jiné vhodné jídlo.
  • Herbář: představuje spojení příjemného s užitečným, a to pro chlapce i dívky. Při procházce můžete nasbírat rostlinky a listy, které si dítě v knize vysuší, vylisuje a nalepí do herbáře. Takto jste příjemně strávili čas procházkou a zároveň i dali dítěti možnost naučit se něco nového a budovat vztah k přírodě.  
  • Barevné divadlo: zajímavý pokus pro budoucí malé vědce nebo vědkyně. Do hrnce nalijte mléko, do kterého pipetou přidáte barvu (postačí obyčejná prášková barva na kraslice, kterou rozpustíte ve vodě). Vatovou tyčinku namočte v přípravku na mytí nádobí a zlehka se dotýkejte povrchu zabarveného mlíka. Dítě bude vzniklými obrazci zaručené fascinované.
  • Papírový vesmír: na papír nakreslete měsíc, hvězdy a planety. Ty potom z papíru vystřihněte. Zhasněte světlo a vložte pod papír baterku. Na stropě se vám bude promítat noční obloha, kterou můžete s dítětem pozorovat. Když s papírem začnete otáčet, vyvoláte dojem pohybu. „Promítání“ si můžete ulehčit i tak, že papír přilepíte na hrnec, do kterého jednoduše vložíte baterku.
  • Bramborová razítka: maminky v nejedné diskuzi doporučují jednoduchou, ale zábavnou aktivitu, kterou děti velmi ocení. Brambor překrojte na polovinu a na překrojenou část vyřežte nějaký jednoduchý tvar (hvězdičku, srdíčko apod.). Do misek připravte temperové nebo prstové barvy, namočte do nich razítka a legrace může začít.

Další tipy na kreativní program pro děti

  • Divadlo

Když jsou sychravé a upršené dny, je návštěva divadla skvělým zpestřením vašeho programu. Téměř každé divadlo má ve svém repertoáru i dětská přestavení. Stačí si jen vybrat hru a rezervovat lístky. Dopřejte tím svému dítěti kulturní zážitek i vzpomínky na nezapomenutelnou atmosféru divadla.

Jako navazující aktivitu si divadlo můžete zahrát i doma. S pomocí dítěte připravte kulisy, ze starých závěsů vytvořte oponu a zahrajte si nějaký jednoduchý příběh.

  • Centra pro volný čas

Chcete-li vybočit ze stereotypu a připravit dítěti nový, odlišný program, navštivte centrum volného času. V těchto centrech bývá pro děti připraven pestrý program v podobě soutěží, her, tematicky zaměřených aktivit a akcí. Dítě bude mít také možnost hrát si se svými vrstevníky, což nepochybně pozitivně působí na jeho schopnost vystupovat v kolektivu a přijímat nové role v rámci skupiny.

  • Zájmové kroužky

Kroužky jsou dalším místem, kde má dítě možnost rozvíjet svou tvořivost a vlohy v okruhu vrstevníků. Ať už je to umělecký, jazykový nebo kreativní kroužek, pro dítě, které nenavštěvuje školku, představuje jednoznačně velký benefit. Všímejte si, pro co má vaše dítě vlohy nebo kam směřují jeho zájmy a podle toho vyberte kroužek, který by byl pro jeho další rozvoj nejpřínosnější.

  • Sport

V útlém věku není nutné se specializovat na konkrétní sport. Bohatě postačí, když si dítě začne budovat kladný vztah k pohybu a všeobecný pohybový základ. Důležité je, aby si dítě vytvořilo zvyk na systematickou pohybovou aktivitu, která by mu přinášela radost. Proto dítě do ničeho nenuťte, ale raději se snažte najít takový sport či aktivitu, ke které bude inklinovat. V tomto věku stačí běh, prolézačky, jízda na tříkolce, odrážedle, kole, plavání, tanec nebo lehká gymnastika.

Skvěle!!!

16. únor 2019

Díky za nápady 🙂 budou se mi hodit.

19. únor 2019

no tak pletiva má jistě každý doma zásobu 🙂 ale proč ne, nové nápady se vždy hodí. místo mouky bych doporučila nasypat na plech krupici, méně práší a lépe se do ní kreslí. jinak myslím není třeba řešit nic světoborného než trávit čas s dítětem. číst knížky společně a povídat si o nich, zpívat, naučit se říkadla s pohybem, zahrát si pexeso, stolní hru, poskládat společně model z lega.., mít volně přístupné pastelky, papíry a omalovánky, zapojovat do domácích prací, lepit stříhat, modelovat, na procházce nakrmit kachny, vylézt na strom a popovídat si o tom, co je kolem nás..

19. únor 2019

Začni psát komentář...

Odešli