redakce
11. únor 2019
15294 

Jak to vidí porodní asistentka? Odpovědi na časté otázky, které trápí nastávající maminky

Těhotenství a porod je pro nastávající maminku krásné, ale zároveň náročné období. A to jak fyzicky, tak psychicky. Během tohoto období a zvláště pak, jak se blíží samotný porod, ženu napadá spousta otázek, které by potřebovala zodpovědět. Pokud je nastávající maminka prvorodička, otázek je tím více.

Pojďme se v dnešním článku podívat na časté a zajímavé otázky, které budoucí maminky napadají. Zároveň se dozvíte, jak to vidí porodní asistentka. Na zmíněné otázky odpovídá porodní asistentka Anna Kohutová.

Otěhotnění po potratu

Některé ženy, které si přejí otěhotnět, řeší spoustu otázek již před samotným početím. Pokud se delší dobu nedaří nebo v horším případě, žena potratí, tak se přirozeně začne ptát Proč? Proč zrovna já? Po potratu ženu často napadá, za jak dlouho bude moci po potratu a následné revizi znovu otěhotnět?

Revize, nebo-li kyretáž, je gynekologická operace, během které dojde k vyčištění dělohy po potratu. Lékař odsaje nebo vyškrábne obsah děložní dutiny. Tento zákrok je velmi bolestivý, proto se provádí v celkové anestezii. Po revizi je nutné chovat se jako v šestinedělí - vyhnout se zvýšené tělesné zátěži, nekoupat se a vynechat pohlavní styk.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Po potratu se doporučuje tříměsíční lhůta, aby byla děložní sliznice opět silná a uzdravená, zvlášť pokud došlo k revizi, aby se samovolný potrat opět neopakoval. Já doporučuji alespoň 6 týdnů s dalším těhotenstvím vyčkat.”

Neublíží AngelSounds miminku?

Těhotenství je krásné období, pro některé ženy je to ale období zvýšeného strachu o jejich miminko v bříšku, zvláště, pokud už někdy o miminko přišly v pozdějším týdnu těhotenství. Dělají pak různé kroky, aby se co nejvíce ujistily, že je všechno v pořádku. Jednou z moderních metod, jak se v tomto ujistit, je používání přístroje AngelSounds. Je používání AngelSounds v druhé polovině těhotenství pro miminko neškodné (frekvence cca 2-3x týdně)?

AngelSounds je přístroj, který umožňuje nastávající mamince poslouchat srdeční ozvy miminka, jeho pohyby, škytání a podobně. Slouží k uklidnění těhotné, že je vše s jejím miminkem v pořádku. Může se používat od 12. týdne těhotenství. I když se jedná o spolehlivý přístroj, nenahrazuje těhotenské lékařské prohlídky.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Nemusíte mít obavy z používání tohoto přístroje, pokud slouží pro vaše uklidnění. Stejný používám i já při porodech. Známkou toho, že je vše v pořádku, jsou i pohyby vašeho miminka v děloze.”

Syrové maso v těhotenství

Většina maminek v těhotenství řeší správnou životosprávu, což je dobře. Může se ale stát, že žena neohlídá vše tak, jak měla v plánu. Například situace, kdy po snědení sousta masa zjistí, že není maso dobře udělané a je polosyrové. Může tohle sousto miminku v bříšku ublížit?

Během těhotenství by se měla žena vyhnout konzumaci syrového masa, protože obsahuje hodně vitamínu A a mohou v něm být zárodky toxoplazmózy. Obojí může negativně poškodit vývoj plodu. Jedná se především o maso z nekontrolovaných chovů.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Určitě tak malé sousto nemůže vašemu děťátku ublížit, buďte bez obav.”

Zkrácený děložní čípek

Některé maminky proplují těhotenstvím bez ztráty kytičky a ani si skoro nevšimnou, že jsou těhotné. Některé však mají různé problémy. Například předčasné zkracování čípku je pro nastávající maminky velký strašák. Co zkrácený čípek znamená a jak se v této situaci chovat?

Při vaginálním vyšetření čípku se hodnotí více parametrů - jeho délka, umístění, konzistence, prostupnost a naléhající část plodu. Lékař oboduje nález a podle toho vyjde tzv. cervix score. Je vhodné zkontrolovat délku čípku i ultrazvukem a zjistit, jestli je uzavřená nebo pootevřená branka.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Zkracování čípku nemusí být ještě známkou předčasného porodu. Jsou ženy, které mají zkrácený čípek a porodí až v termínu svého porodu. Doporučuji nezvedat těžké věci, více se šetřit, odpočívat vleže na boku, každodenní procházky a omezit vaginální vyšetření.”

Spánek v těhotenství

Se zvětšujícím se bříškem přichází i horší kvalita spánku. Některé maminky mají to štěstí, že je to mine a spí se jim dobře, většina bohužel do této kategorie nepatří. Jak najít vhodnou polohu na spaní v těhotenství a může si žena ještě nějak jinak dopomoci k lepšímu spánku?

V druhé polovině těhotenství se již nedoporučuje spát na zádech, protože děloha s miminkem v této poloze tlačí na dolní dutou žílu, což může způsobit i vážné potíže. Naopak se doporučuje spát na levém boku, kdy je zajištěn plynulý přítok a odtok krve a odpadních látek jak u matky, tak i u miminka v břiše.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Je vhodné navštívit fyzioterapeuta nebo odborníka pro těhotné ženy, mnohdy jen jedno ošetření nebo masáž uvolní napětí v těle a ženě se lépe snáší napětí v jejím těle. Někdy pomůže jen začít dýchat hlubokým dechem a uvolnit napětí bránice. Doporučovala bych vám polohu na boku, děloha podepřená polštářem, mezi koleny a kotníky taktéž polštář. Můžete zkusit užívat i bachovy krizové esence na noc.”

Délka porodu u vícerodiček

I zkušené maminky, které mají doma více dětí, se mohou bát dalšího porodu, protože každý porod má přirozeně jiný průběh. Je pravda, že může být třetí porod pomalejší než předchozí porody?

Průměrná délka porodu u prvorodiček je 10-12 hodin, u druhorodiček a vícerodiček je kratší, pohybuje se průměrně okolo 6-8 hodin.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Je samozřejmě větší pravděpodobnost, že třetí porod bude mít rychlejší průběh, ale ve své praxi jsem zažila i pravý opak, kdy byl porod mnohem pomalejší než předchozí, i když je to spíše výjimka.”

Bylinky v těhotenství a po porodu

Většina nastávajících maminek přemýšlí o tom, jak si přirozeně pomoci během porodu od bolesti, k lepšímu otevírání se a také po porodu k lepšímu hojení poporodních ran. Způsobů, které lze k tomuto využít je více. Jak je to s užíváním bylinek k těmto účelům?

Do konce pátého měsíce by žena neměla užívat bylinky, protože u většiny z nich není známý přesný účinek na vývoj plodu. Pokud je to nutné, tak vždy po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem. Naopak ke konci těhotenství, po porodu a během kojení je užívání bylinek prospěšné. I tak je ale nutné hlídat si, které bylinky žena užívá, protože některé by mohly ublížit.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Já doporučuji 4 týdny před porodem začít pít odvar z maliníku a kopřivy, která obsahuje velké množství železa. Do odvaru z kopřivy je vhodné ještě přidat citrón nebo šípky, kvůli lepší vstřebatelnosti železa. Dále doporučuji denně 5 datlí, které posilují dělohu.

Po porodu popíjet 6 týdnů stále maliník, kopřivu, kontryhel a při únavě meduňku. Při větší krevní ztrátě pastuší tobolku a řebříček.

Na hojení je skvělý odvar z rozmarýnu, může být i jitrocel, řepík a dubová kůra. Odvar si můžete nalít do rozprašovače a ránu postříkat, nebo si udělat sedací lázeň.”

Větší množství plodové vody

S blížícím se porodem přibývá kontrol v porodnici a někdy se objeví i určité problémy. Ve spěchu a možná i stresu se žena často zapomene zeptat lékaře na vysvětlení toho, co na kontrole zjistil. Například zvýšené množství plodové vody. Co znamená větší množství plodové vody pro matku a dítě? Může tento stav způsobit komplikace u porodu?

Zvýšené množství plodové vody, nebo - li polyhydramnion, se objevuje v 1-1,5% těhotenství. Těhotná žena kvůli tomu může pociťovat problémy s dýcháním, trávením nebo pohybem, může být více unavená a mohou se jí objevit otoky nohou. Plod v děloze je více pohyblivý a žena jeho pohyby cítí velmi málo nebo vůbec.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Záleží o jak velké množství plodové vody se jedná, jinak bych v tom neviděla zásadní problém. Nebezpečí během samotného porodu by mohlo nastat v případě časné disrupce a následného vyhřeznutí pupeční šňůry. V případě velkého množství nad 3-4 litry se jedná o poruchu vstřebatelnosti plodové vody. Proto bych radila se přímo zeptat vašeho gynekologa, který vám UTZ prováděl.”

Porodní plán

Už víte, že je to tady, začínáte rodit. Pokud je to možné, máte v plánu zůstat co nejdéle doma v klidu a známém prostředí. Co ale dělat při rozjíždějícím se porodu? Odpočívat a nabírat síly na to, co vás čeká nebo se raději pohybovat, protože se tím porod urychlí?

V případě, že vám začal porod, se snažte nepanikařit, ale naopak zhluboka dýchat. Snažte se brát situaci pozitivně, vítejte miminko na svět a těšte se na to nové, co přijde. Sepsala jste si porodní plán? Výborně. Berte ho však jako vaše představy, které se nemusí úplně všechny vyplnit, jinak vás to bude zbytečně stresovat.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Je vhodné rozlišit latentní a aktivní fázi porodu. Latentní je většinou do 5 cm, kontrakce co 8-10 minut. V této fázi by se nemělo nijak do porodu zasahovat za účelem urychlování porodu, disrupce vaku blan, umělý oxytocin, atd. Aktivní fáze porodu je přibližně od 5 cm, kontrakce co 5 minut. Tam už je vhodná aktivita ženy, vertikální pozice, svoboda pohybu. Já doporučuji ženám v latentní fázi odpočívat, jíst lehká jídla, polohovat na boku a nabírat sílu na aktivní fázi porodu.”

Jak urychlit porod?

Každá nastávající maminka si přeje, aby byl její porod co nejrychlejší a nemusela strávit v kontrakcích 24 nebo 30 hodin. Velké miminko může porod prodloužit, jak nejlépe docílit otevření se (v případě, že čekáte velké miminko obzvlášť) během porodu?

Je dobré se během první doby porodní zaměřit i na psychickou stránku. Přivolávejte si miminko k sobě, snažte se brát porod pozitivně a ne jen jako aktivitu, která bolí a kterou je nutné přežít. Zkuste ho vědomě prožít. Čím víc budete myslet na bolest, tím více vás bude pravděpodobně porod bolet.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Hlavní zásadou úspěšného progresu porodu je pohyb, vertikalizace, gravitační pozice, kdy je pánev v pohybu a dítě může snáz do pánve vstupovat. Poloha vleže není pro aktivní fázi vůbec vhodná a porod se tím může prodlužovat. Můžete ještě začít pojídat 5 datlí denně, ty lépe připraví porodní cesty k otevírání se. Každý porod je zcela jiný, je pravděpodobnější, že další porody už budou o něco rychlejší.”

Překotný porod

Maminky, které zažily překotný porod, ví, že to není nic příjemného. Mnohdy ani rodičky nestihnou dojet do porodnice, protože jejich porod trvá třeba jen hodinu a půl. Co v případě překotného porodu dělat? Může se opakovat a dá se mu nějak předejít? Je řešením plánovaná sekce?

Při překotném porodu jsou porodní kontrakce ihned od začátku velmi silné a dlouhé, velmi brzy se objevuje neovladatelný pocit na tlačení. Pro rodičku je to velmi šokující a intenzivní zážitek. Z důvodu tak rychlého a nečekaného porodu se může vyplavovat stresový hormon adrenalin a rodička může pociťovat strach a stres, tyto pocity mohou přetrvávat i po porodu.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Nedá se vyloučit, že i případný další porod bude mít rychlejší průběh, což se dopředu nedá nijak ovlivnit. Rizika překotného porodu nebývají nijak závažná, komplikovaný porod bývá spíše výjimečný. Doporučuji vyjet hned při prvních pravidelných kontrakcích do porodnice, abyste se cítila bezpečně. Císařský řez vnímám jako vysoce rizikovou operaci, která by měla být indikována pouze ze závažných důvodů.”

Kdy jet do porodnice?

Porod může začít více způsoby, nejčastější známkou, že už je to tady, je nástup porodních kontrakcí nebo odtok plodové vody. Za jak dlouho po odtoku / prosakování plodové vody je nutné dostavit se do porodnice?

Obecné doporučení zní, že se má rodička dostavit do porodnice po odtoku plodové vody do dvou hodin. Pokud měla v těhotenství pozitivní stěr na streptokoka, měla by vyjet ihned, protože bude nutné podat kvůli tomuto nálezu antibiotika.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Doporučení České gynekologické společnosti je do dvou hodin po odtoku plodové vody odjet do porodnice, nicméně je to pouze doporučení. Pokud nemáte pravidelné kontrakce, cítíte se doma bezpečně, můžete doma vyčkávat, než porod začne pravidelnými kontrakcemi. Je vhodné kontrolovat zbarvení plodové vody, neměla by být zelená, zapáchající, změřit si event. teplotu. Vypít až 2 litry tekutin, já doporučuji 1 litr kopřivového čaje a 1 litr odvaru ze skořice, 15 hřebíčků a 3 cm zázvoru, je vhodná i bylinka verbena. Dále je vhodné odpočívat na boku, jíst lehké jídlo a můžete si také stimulovat bradavky, čímž se porod může spustit.”

Odtok plodové vody

Předčasné odtékání plodové vody nastávající maminku vždy vyděsí, zvlášť, když se to stane už na začátku třetího trimestru. Jak dlouho může dítě v bříšku vydržet bez plodové vody? Jak se tato situace řeší? Může v této situaci nastávající maminka množství plodové vody nějak ovlivnit?

Plodová voda chrání plod v děloze před nárazy a pomáhá zvlhčovat porodní cesty při porodu. Její množství se neustále obměňuje a dotváří. Obměna plodové vody je velmi rychlá - během hodiny se jí vymění cca polovina. A co plodová voda obsahuje? Z 99% je to voda, dále je v ní glukóza, bílkoviny, minerály, keratin, močovina, částečky odlouplé kůže a lanugo - jemné ochlupení plodu. Od 12. týdne těhotenství do ní plod močí a od 5. měsíce ji polyká.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Určitě se v nemocnici bude vyčkávat a oddalovat samotný porod. Plodová voda se stále dotváří, i když odtéká. Rodičku už ale nejspíše domů z porodnice nepropustí, protože budou kontrolovat množství plodové vody, stav jejího miminka, zánětlivé markery a event. příznaky porodu. Doporučila bych pít až 2 litry ideálně kopřivového čaje a klidový režim.”

Zelená plodová voda

Pokud vám odteče nebo odtéká plodová voda, je dobré se podívat, jakou má barvu a vůni. Zakalená a zelená voda je známkou toho, že už se miminku v bříšku moc nedaří a mělo by se k porodu přistoupit rychleji než v případě čisté plodové vody.  Jaká je příčina zkažení plodové vody? Dá se tomu nějak předejít?

Plodová voda by měla ideálně při porodu mít jemně mléčnou barvu a měla by být lehce nasládlá kvůli obsahu glukózy. Přirozeně je lehce zásaditá. Pokud vám praskne plodová voda, všimněte si její barvy a pachu a řekněte o tom lékaři v porodnici, v případě zkažené plodové vody budou při porodu postupovat rychleji, protože se miminku v děloze už moc nedaří.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Zkalená plodová voda je způsobena odchodem mekonia, tedy stolice dítěte do plodové vody. Může být známkou hypoxie (nedostatku kyslíku), ale také možné prodělané infekce (například vaginální mykózy). Pokud vás v těhotenství vaginální mykóza trápí, je vhodné ji začít co nejdříve léčit. Léčba musí být komplexní. Upravit jídelníček - omezit cukry, bílou mouku, ovoce, brambory, nosit prodyšné prádlo a volné oblečení. Naopak je vhodné zařadit do jídelníčku kysané zelí a jinou kvašenou zeleninu, kokosový olej, česnek – 2 stroužky/den, kvašené mléčné výrobky, kysané výrobky, kozí jogurty, vařenou zeleninu, čaj Lapačo a účinný je i extrakt z grepových jader.”

Gynekologická vyšetření v těhotenství

S blížícím se termínem porodu přibývá i kontrol u gynekologa nebo v porodnici. A to jak ultrazvukových, tak vaginálních vyšetření. Ne vždy je takové vyšetření příjemné, někdy způsobí i mírné krvácení nebo spustí poslíčky. Vaginální vyšetření je určitě na místě, ale je nutné ho provádět tak často?

Díky vaginálnímu vyšetření je lékař schopen zjistit určité věci ohledně průběhu těhotenství a porodu, což je v pořádku a žádoucí, ale samo o sobě není dostačující. Navíc je někdy prováděno rutinně a zbytečně.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Dle nového doporučení Světové zdravotnické organizace se doporučuje pro posouzení postupu aktivní fáze první doby porodní u žen s nízkým rizikem vaginální vyšetření v intervalech co 4 hodiny. Cochrane studie (založené na důkazech) dospěly k závěru, že neexistuje žádný důkaz o prospěšnosti rutinního vaginálního vyšetřování, které by zlepšovalo výsledky v péči o těhotnou ženu a dítě.

Vaginální vyšetřování představuje jiný způsob uvažování lékařů a porodních asistentek o porodu. To, jak porod probíhá, můžeme poznat i dle zevních příznaků, chování ženy, zevní pohmat dělohy, atd. Vaginální vyšetřování by tedy nemělo být preventivní, ale mělo by se k němu přistoupit až při potížích u porodu - podezření na nepravidelnosti polohy, patologický záznam CTG, zástavě pravidelných kontrakcí, atd.”

Silné křížové bolesti

Porodní kontrakce mohou jít do břicha nebo může jít o tzv. křížové bolesti, kdy jde bolest do zad. Říká se, že křížové bolesti jsou horší a více bolí. Maminky, které je zažily, by mohly vyprávět. Dá se křížovým bolestem při porodu nějak předcházet nebo je alespoň zmírnit?

Křížové bolesti mohou souviset s polohou miminka v bříšku. Pokud je více nakloněné k páteři maminky, způsobuje jí tím větší tlak do zad a následně může žena trpět při porodu těmito bolestmi. Ke křížovým bolestem jsou také náchylnější ženy, které při menstruaci zažívají bolest zad.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Pokud máte křížové bolesti už v těhotenství, je vhodná návštěva terapeuta, který se zaměřuje na těhotné ženy. U porodu samotného je velmi úlevové teplo - obklad, teplá sprcha, masáž a pozice na čtyřech nebo v předklonu.”

Epidurál nebo spinální analgezie?

Možná vás čeká plánovaný císařský řez nebo víte, že máte určité riziko, že váš porod skončí akutním císařem. Potom asi přemýšlíte nad volbou anestezie během porodu. Celková anestezie je jasná, existují však další možnosti, které na první pohled vypadají velmi podobně a pro laika může být výběr mezi nimi obtížný. Jaký je rozdíl mezi epidurální a spinální analgezií?

Epidurální a spinální analgezie jsou moderní farmakologické metody tlumení bolesti během porodu. Oproti celkové anestezii mají výhodu v tom, že je rodička při smyslech a může ihned po porodu vidět a alespoň si osahat své miminko.

Jak to vidí porodní asistentka:

„U spinální anestezie se aplikuje malé množství lokálního anestetika s malou dávkou silného analgetika a provádí se velmi tenkou jehlou, účinek nastupuje velmi rychle. Žena při ní většinou necítí vůbec pánev a končetiny a účinek rychleji odeznívá.
U epidurální anestezie je aplikace většího objemu anestetika a analgetika do tzv. epidurálního prostoru. Provádí se o něco silnější jehlou, účinek nastupuje pomaleji a také pomaleji odeznívá, citlivost je zde mnohem větší, žena může normálně chodit atd.”

Kdy začít tlačit?

Dostáváte se na závěr první doby porodní a vcházíte do druhé, kdy můžete začít tlačit a porodit vaše miminko. Někdy je tento okamžik pro ženy matoucí, protože necítí pocit na tlačení nebo ho naopak cítí moc brzy. Jak tedy rozpoznat, kdy už může žena během porodu začít tlačit?

Pokud začne při porodu žena tlačit moc brzy, hrozí jí, že se poraní nebo bude muset být porod dokončen pomocí zvonu nebo porodnických kleští, protože hlavička dítěte ještě nestačila správně dorotovat.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Porod je natolik individuální proces, že každá žena má zcela jiné pocity. Jsou ženy, které mají nutkání na tlačení dřív, jiné později, některé, až když hlavička korunuje. Někdy se dostaví jen reflexivní pocit, tlak na konci kontrakce. Role ženy je otevřít se a role dítěte je aktivními pohyby prostoupit pánví. Proto ženy spíše vyzývám, ať netlačí, pokud se neobjeví samotný reflex a spíš se uvolní a nechávají dítě rodit svým vlastním tempem tak, že ho spíš vydýchávají s otevřenými ústy. Proto zkuste své obavy rozpustit, vaše tělo umí rodit a vaše dítě ví, jak pánví projít.”

Porodní poloha na zádech je velké téma. Jde o porodníky preferovanou polohu, pro samotné rodičky ale není moc příjemná a už vůbec ne přirozená. Proč se při porodu preferuje poloha na zádech a může si žena prosadit i jinou polohu na tlačení?

Poloha vleže na zádech je porodníky nejvíce preferovaná, protože tak mají nejlepší přehled o porodu a v případě komplikací mohou nejrychleji zasáhnout. Pro rodičku je to ale naopak nejméně vhodná poloha ke tlačení.

Jak to vidí porodní asistentka:

„Pozice na zádech je ze všech možných pozic nejméně vhodná, protože není gravitační. Už v minulosti proběhlo několik výzkumů o vhodnosti jednotlivých pozic a zjistilo se, že v pozici např. ve dřepu se zvětší průměr pánve až o 30%. V pozici vleže s nohama od sebe se tedy zmenší dítěti jeho východ, žena musí vynaložit velké úsilí, aby své dítě vytlačila, protože i samotné dítě má v této pozici ztížený mechanismus.

To, že se v některých porodnicích stále rodí vleže, je bohužel už dávno překonaný mýtus a nevědomost některých zdravotníků z dob, kdy ženy rodily v době medicínsky vedených porodů, do kterých se preventivně zasahovalo. V současné době již existují porodnice, kde má žena svobodnou volbu pohybu i pozice u porodu, jsou respektována její práva a jsou jí vytvořeny lidské podmínky, aby své dítě mohla porodit tak, jak si přeje.”

Pokud máte jakýkoliv dotaz týkající se těhotenství nebo porodu, který by mohla zodpovědět porodní asistentka, neváhejte a napište ho do poradny porodní asistentky na Modrém koníku a dozvíte se odpověď.

Zdroj:

porodnice.cz

strom-zivota.net

maminkam.cz

abctehotenstvi.cz

babyweb.cz

tehotenstvi.cz

maminka.cz

babyonline.cz

Začni psát komentář...

Odešli