redakce
15. led 2019
814 

Jak vybrat kočárek: Rozhodujte se podle variability a ceny. Jaké příslušenství vám nesmí chybět?

Vítejte u posledního dílu kočárkového speciálu Jak vybrat kočárek. Zaměříme se v něm na různá cenová rozpětí, co dokáže s cenou udělat příslušenství a kde hledat bazarové kočárky. To vše spojíme s konkrétními informacemi od maminek!

Je samozřejmé, že každá z vás, které si v tuto chvíli vybíráte kočárek (nebo pokud vás to čeká) máte jiný finanční rozpočet a disponujete jiným zůstatkem na běžném účtu. A to, že kočárek nepatří mezi nejlevnější položky na seznamu “Co pořídit pro miminko” je jisté. Ba právě naopak - kočárek může být (a často skutečně je) tou položkou nejdražší.

Konečná cena kočárku se odvíjí zejména od následujících faktů:

  • variabilita - přemýšlejte, zda se jedná pouze o podvozek s hlubokou korbičkou, nebo dvojkombinaci se sportovní sedačkou, případně o trojkombinaci se sedačkou do auta,
  • příslušenství - některé kočárky obsahují automaticky pláštěnky, síťky proti hmyzu, slunečníky, sluneční clony, tašky ke kočárku, nákupní tašky apod.,
  • značka - existují kvalitní kočárky, které nemají známou značku, stejně jako ty, které jsou považovány za ikonické právě díky své značce, u těch druhých si samozřejmě za značku připlatíte.

Kočárková variabilita

Nejčastější varianty kočárků na českém trhu jsou v tuto chvíli dvojkombinace a trojkombinace. Dvojkombinace znamená, že si kupujete hlubokou korbičku pro miminko a sportovní kočárek.

Pokud máte automobil nebo počítáte s tím, že budete miminko autem vozit, bude nutné zvlášť dokoupit autosedačku, tzv. vajíčko. Podle zákona totiž miminko jiným způsobem přepravovat nesmíte, a to ani na nejkratší cesty. V rámci bezpečnosti vašeho miminka ho vždy do vajíčka před cestou řádně připoutejte!

Při koupi autosedačky se ujistěte, že bude pasovat na podvozek kočárku. Autosedačky pro nejmenší v sobě většinou nemají zabudovaný systém ISOFIX (tzv. “nácvak” přímo do sedačky auta, jako to mívají autosedačky pro větší děti a musí jím být vybaveno také vaše auto) a připevňují se bezpečnostním pásem.

  • Cybex autosedačka Aton M i-Size, cca 4 000 Kč.
  • Hauck autosedačka Comfort Fix, cca 2 800 Kč.
  • Kiddy autosedačka Evoluna i-Size 2, cca 12 000 Kč.
  • Maxi Cosi autosedačka, Pebble Plus, cca 5 500 Kč.

Zvolíte-li tedy variaci dvojkombinace kočárku a autosedačky zvlášť, může to mít pro vás ještě jeden další benefit - nemusíte čekat, až dítě vyroste z dvojkombinace (tedy ze sportovní úpravy kočárku) kvůli prodeji a můžete autosedačku prodat hned, jakmile z ní dítě vyroste. Jakmile je autosedačka součástí trojkombinace, chce ji většina maminek právě v rámci celku, nikoli samostatně. Máte tak i větší možnosti variability prodeje.

Trojkombinace kočárku

V trojkombinaci kočárku najdete nejčastěji hlubokou korbičku, sportovní variantu kočárku a autosedačku. Výhodou je, že máte vše vyřešené naráz a nemusíte věnovat další čas výběru a nákupu autosedačky. Autosedačky v trojkombinacích jsou vždy tzv. novorozenecká vajíčka, čili musíte počítat s tím, že aktuální bude skutečně prvních pár měsíců, konkrétně od 0 do 9 nebo do 13 kilogramů, poté budete řešit autosedačku novou.

Peníze, které věnujete do trojkombinace jsou srovnatelné s těmi, které zaplatíte za kombinaci dvojkombinace a autosedačky - samozřejmě zase záleží na vašich preferencích. Nejlevnější trojkombinace na trhu se pohybuje okolo 10 000 Kč.

Trojkombinaci kočárku můžete velmi často také udělat z dvojkombinace - výrobci autosedačku nabízí jako volitelnou variantu na přidání.

X-kombinace na míru

Při výběru kočárku se zajisté setkáte také s možností si jej sestavit tzv. na míru. Tedy u jedné značky si vybrat podvozek, hlubokou korbu, sportovní korbu i autosedačku, to vše podle toho, jaké máte možnosti a jaký máte vkus a styl. Kočárek na míru si můžete sestavit například od firmy Peg Perégo nebo Maxi Cosi. Obrovskou variabilitu pro vás má připravenou také Bugaboo Bee.

Kombinace na míru vám s největší pravděpodobností zabere o něco více času, ale na druhou stranu budete mít vše podle svých představ.

Příslušenství, které zaručeně potřebujete

Příslušenství ke kočárkům je opravdu hodně a jejich variabilita je obrovská. Svůj kočárek můžete obohatit o věci, které jsou nutné (například pláštěnka do deště a síťka proti hmyzu) a které tak docela potřebovat nebudete a jsou spíš otázkou preferencí (například tzv. winter a summer kity, díky kterým můžete svůj kočárek celý převléknout).

Pláštěnka do deště a síťka proti hmyzu je v naprosté většině případů součástí základního balení, nebude vás tedy stát peníze navíc (tuto skutečnost si ale raději ověřte). Pokud součástí nebude, zaplatíte za ní okolo 100 Kč. Případně pokud jste šikovnější, dokážete si ji doma vyrobit. Podobný případ je s pláštěnkou na kočárek. Navíc vás bude stát asi 150 Kč.

Dalším volitelným příslušenstvím ke kočárku je taška. Některé maminky si vystačí s obyčejnou kabelkou, kterou používají běžně, některé mají tašku jako součást základní výbavy kočárku a některé si ji pořídí zvlášť. Kromě vašeho rozpočtu záleží i na zvážení, zda ji potřebujete. Určitě vezměte v potaz, že s miminkem se rozroste počet věcí, které s sebou musíte nosit/vozit (ubrousky, pleny, přebalovací podložky, náhradní oblečení, lahvičky, hračky apod.). Tedy - pořádná taška se rozhodně hodí!

  • Přebalovací taška Babymoove, cca 1 500 Kč.
  • Prošívaná přebalovací taška Caretero, cca 500 Kč.
  • Luxusní přebalovací taška Bjällra of Sweden, cca 4 500 Kč.

Velmi dobré je mít u kočárku také sluneční clonu, která vám zajistí, že sluníčko nebude svítit přímo na vaše miminko. Stejně jako pláštěnka nebo síťka může být, nebo nemusí, sluneční clona součástí balení. Pokud není, dají se koupit prakticky 2 varianty - látková clona a slunečník. Látková clona je univerzálnější řešení a na trhu je najdete od cca 200 Kč výš. Slunečník ke kočárku velmi zajímavě vypadá, ale většinou nestíní až tak dobře, jako clona - ta zastíní prakticky celý vnitřek, se slunečníkem musíte často pohybovat a hlídat, zda opravdu stíní. Zakoupit ho můžete zhruba od 300 Kč.

Poměrně důležité téma je zimní výbava. Zimní procházky mají rozhodně své kouzlo, zapřemýšlejte tedy nad tzv. rukávníky, které chrání vaše ruce před chladem při vodění kočárku. Rukávník není problém zakoupit už od 150 Kč a určitě vám prokáže dobrou službu. Na kočárek můžete pořídit také různé připínací kožešinky, které mají více méně funkci pouze estetickou - dodají kočárku správný zimní šmrnc.

  • Emitex kožíškový límec ke kočárku, cca 250 Kč.
  • Bjällra kožešinové doplňky ke kočárku, cca 1 100 Kč.
  • Babyrenka kožešinový lem kočárku, cca 300 Kč.
  • Stokke zimní kit na celý kočárek, cca 6 000 Kč.

Bazarová cesta

Pojďte teď na chvilku počítat. Pokud máte na kočárek velmi omezený rozpočet, můžete se dostat na poměrně nízkou částku - i včetně všeho příslušenství na cca 12 000 Kč. Bazarový kočárek vám může pomoci tuto částku ještě snížit, řádově o několik tisíc korun. Tak například - kočárek značky Dorjan, dvojkombinace, která se na internetu pohybuje právě okolo 12 000 Kč je v bazarech k sehnání okolo 5 000 Kč.

Bazarová cesta může být cestou také pro ty z vás, kterým se líbí konkrétní značka kočárku, která se obecně řadí mezi ty dražší, ale nechcete do kočárku tolik investovat. Například kočárek Bugaboo vybavený příslušenstvím v pořizovací ceně 43 000 Kč najdete v bazarech již okolo 25 000 Kč - 30 000 Kč. Velmi podobně se pohybují další ikonické kočárky - Stokke. Stokke Xplory trojkombinace s příslušenstvím v pořizovací hodnotě 37 000 Kč můžete v bazaru najít již okolo 22 000 Kč.

Čím je kočárek méně ježděný, tím je jeho cena na bazaru samozřejmě vyšší. Při bazarové koupi kočárku se řiďte pravidlem - čím víc fotografií, tím lépe. Určitě byste se měly jet na kočárek také podívat a přesvědčit se na vlastní oči o jeho stavu. Přeci jen - zachovalý stav může pro 10 různých žen mít 10 různých významů. Vyhnete se tím následným nedorozuměním, které mohou být pro obě strany - prodávající i kupující - velmi nepříjemné.

Naopak v bazarech můžete sehnat i téměř neježděné kočárky, které z nějakých důvodů jejich majitelkám nevyhovovaly a proto vypadají jako nové. Samozřejmě za nižší cenu, než byste je koupily v obchodech a často s ještě trvající zárukou.

V rámci bazarového prodeje si dejte rozhodně pozor na koupi dětské autosedačky. Jedná se o bezpečnostní prvek, který může mít v případě nehody rozhodující slovo při záchraně života vašeho miminka. Postupujte proto velmi obezřetně - i jen malý náraz autosedačky může vést k jejímu poškození a to může ovlivnit její funkčnost do budoucna. Na autosedačce se opravdu nevyplatí šetřit.

Zdánlivou nevýhodou bazarového výběru kočárku je to, že nad ním strávíte

pravděpodobně víc času, než se objeví něco, co vás skutečně osloví. Na bazaru Modrého koníka se každý den objevují nové inzeráty, které se vyplatí sledovat. Aktuálně se jich tam nachází přes 3 000, ze kterých můžete vybírat. A my vám přejeme šťastnou ruku a ať vám váš kočárek dělá jen samou radost!

Děkuji za výklad 👍👌 myslím, že mi velmi usnadnil práci 😂

15. led 2019

Začni psát komentář...

Odešli