redakce
9. zář 2018
2155 

Jak zmírnit nevolnosti v těhotenství? Maminky vyzkoušely zázvor, čerstvý vzduch či nealko pivo

"Zpočátku to vypadalo, že mě těhotenské nevolnosti minou. Inu, spletla jsem se. Udeřily v 7. týdnu a pořádně. Upřímně netuším, proč se tomu říká čistě ranní nevolnost, mně bylo zle komplet celý den, snad i v noci občas, to jsem usínala hotová únavou. Nevolnosti mi skončily cca v 15. týdnu těhotenství, občas se mi objevily jen v případě, když jsem měla nízký tlak, bylo mi moc horko nebo jsem si sama nechtě stlačila žaludek například při obouvání," popisuje průběh ranních nevolností jedna z maminek na Modrém koníku.

Těhotenství je úžasná jízda, ale časté (nejen) ranní nevolnosti nám ji dokážou velmi znepříjemnit. Existují však možnosti, jak nutkání na zvracení alespoň částečně omezit. Těhotenská nevolnost se objevuje u více než poloviny žen. A více než polovina žen absolutně nechápe, proč se tomu říká ranní nevolnost, když ten nepříjemný pocit může trvat klidně celý den! 

"Co mi pomohlo, respektive alespoň mírně ulevilo:
- ucucávat colu 
- zázvorové nealko pivo
- čistá voda s ledem a citronem, občas s mátou
- slabý černý čaj s agáve sirupem místo cukru 
Později (cca 5.-7. měsíc) už jsem si občas dala i normální pivko a na zvýšení tlaku (rovněž příčina mého zvracení v pozdějších fázích těhotenství), jeden hrnek kafe nebo 2 dcl červeného vína, samozřejmě jsem to nepřeháněla. No a celkově - ono to prostě přejde. Ačkoliv budete nadávat, budete hotové, protivné, opravdu to přejde, je to třeba vydržet. Ten výsledek - malý uzlíček ve vašem náručí opravdu stojí za to. Najednou byly veškeré nevolnosti a strasti v těhotenství ty tam a šla bych do toho znovu,"
shrnuje maminka pod přezdívkou senoritapetra.

Kroky ke zmírnění nevolnosti:

  • mějte u postele připraveno pár sušenek, které sníte ještě před vstáváním,
  • vstávejte postupně, klidně, nikdy ne ve spěchu,
  • jezte často malé porce - nejlépe lehce stravitelné potraviny s nízkým obsahem tuku,
  • nejezte příliš tučná a kořeněná jídla,
  • mezi jídly dávejte přednost zdravým svačinkám (žaludek tak nebude nikdy zcela prázdný, což pomáhá předcházet pocitům nevolnosti. Zkuste potraviny s vysokým obsahem bílkovin - zakysané výrobky, jogurty),
  • pijte tekutiny 1/2 hodiny před a nebo po jídle, ale ne během jídla,
  • pijte malé množství tekutin v průběhu dne, aby se zabránilo dehydrataci,
  • otevřete okna a nebo zapněte ventilátory, pokud vám vadí zápach,
  • mějte dostatek odpočinku a spánku během dne,
  • vyhněte se teplým místům (teplo přispívá k nevolnosti),
  • přivoňte si k citrónu a zázvoru, pijte limonády a nebo jezte meloun na zmírnění nevolnosti,
  • jezte slané brambůrky,
  • cvičte,
  • nechoďte si po jídle lehnout,
  • nejezte maso, které není dostatečně zpracováno

"Nevolnosti mě trápily už od 2. týdne těhotenství. Prvotní ranní nevolnost se plynule roztáhla na celý den. Ocitla jsem se velice záhy v začarovaném kruhu: když jsem měla jen trochu hlad, bylo mi zle, ale cokoli jsem snědla šlo zase ven. Zvracela jsem až do 4. měsíce a místo přibírání moje váha klesala. 
Zachránila mě hloupá cola. Já vím, kofein. Já vím, kvanta cukru. Ale! To byla skutečně jediná věc, co mě trochu probudila k životu a oddálila pomyšlení na sebevraždu (zní to hrozně, ale já zvracela i v metru!). Posléze mi pomohly i piškoty, které jsem ale musela hned ráno sníst ještě před tím, než jsem vstala z postele. Jinak to bylo zase špatně. Ustalo to samo a začalo nezřízené obžerství červené řepy a zakysané smetany. Ale to už sem nepatří. Závěrem bych doporučila nosit blicí pytlík s sebou. Občas to totiž zachrání situaci."

Čerstvý vzduch je základ

Jistě si dokážete představit, jakou pohromu dokáže udělat silná vůně parfému v přeplněném výtahu. Především v prvním trimestru je váš nos takovým radarem na ošklivé pachy a vůně, ze kterých se vám může udělat nevolno. Snažte se být co nejvíce na čerstvém vzduchu a větrejte. Pokud nemůžete otevřít okno či někam odejít, vždy vás zachrání čerstvá citrónová šťáva, která má příjemnou a svěží vůni. Když budete mít potřebu, čichněte si. Co nejhorší by si o vás ostatní mohli myslet?

Čerstvý vzduch se alespoň částečně osvědčil i nastávající mamince oktarina: "Ranní nevolnost u mě probíhá celý den. Nepomáhají čaje, homeopatika, jedině čerstvý vzduch, ale taky bohužel jen po omezenou dobu. Už nevím co zkusit dál. Jsem v prvním trimestru, představa jakéhokoliv jídla mi obrací žaludek vzhůru nohama. Jsem slabá, vyčerpaná a modlím se, aby už to přešlo. Ale i přesto všechno jsem šťastná a na prcka se moc těšíme!"

Mluvte!

Nebojte se mluvit o svých nevolnostech s těmi, kteří mohou vaše “utrpení” zmírnit. Ví váš milý, že z jeho mýdla či parfému je vám špatně od žaludku? Nebo že z jeho polibku cítíte pizzu, kterou měl právě k večeři? Řekněte mu to a uvidíte, jak málo změn pomůže tomu, abyste se cítila lépe.

Kreativně se zázvorem

O zázvoru se už dlouho ví, že je to žaludeční zachránce. Zkuste si dát plátek zázvoru do teplé vody, čaje nebo vypít nealkoholické zázvorové pivo. Nic pro vás? V obchodech najdete i různé zázvorové bonbony. Stále to nezní dobře? Další možností je vanilková zmrzlina se zázvorem! Je tolik možností, musíte přijít na to, co vám a vašemu žaludku bude nejvíce vyhovovat.

"Ten, kdo vymyslel název ranní nevolnost, to musel být chlap. Možná je to proto, že začíná ráno a končí až jsem usnula. Zajímavé je, že mi začalo být špatně od nalezení dvou čárek na těhotenském testu. Do té doby mě bylo skvěle. První 4 měsíce mi bylo špatně od probuzení do usnutí. Jediný, co zabíralo, byla šťáva z červeného grepu a občas zázvorový lízátka. Zvracela sem snad jen dvakrát, zato špatně mi bylo celý den," vypráví další z maminek.

Rozptylujte se

Nevolnost není snadné ignorovat, ale najděte něco - cokoliv - co vás přivede na jiné myšlenky a zabaví vaši mysl. Přečtěte si dobrou knihu, jděte na procházku, luštěte sudoku, kreslete si… Některé maminky tvrdí, že pro zmírnění nevolnosti jim pomáhá cvičení. Poraďte se však se svým lékařem dříve, než zvolíte tento způsob rozptýlení. Naslouchejte svému tělu.

Přizpůsobte si svůj počítač

Můžete si myslet, že surfování po internetu vás bude odvádět od ranní nevolnosti, ale i jas z obrazovky vám může vyvolat další nevolnost. Zkuste si svůj počítač přizpůsobit tak, že si zvětšíte písmo, změníte pozadí na jemnější barvy a snížíte jas obrazovky. Nezapomeňte si dělat také přestávky - nebo jednoduše občas zavřete oči.

Více tipů, jak vyzrát nad ranní nevolností.

Máte nějaký svůj osvědčený způsob, který vám pomáhá omezit či alespoň částečně ignorovat těhotenské nevolnosti? Podělte se s námi. Jistě to mnoho nastávajících maminek ocení.

Hahaha, nepomohlo nic než se prostě vyzvracet. Ráno, v poledne, večer, V 17, týdnu, 26. týdnu, 39. týdnu.

9. zář 2018

Ja si stojim za tim, ze komu neco na necolnosti pomuze, nevi, co to ta prava ,,poctiva,, tehotenska nevolnost je... Mezi 7. a 10. tydnem mi bylo blbe ve dne v noci, musela jsem byt doma na neschopence a jen jsem spala. Za den jsem snedla tak pul bananu nebo pár piskotu, ktere navic casto skoncily v zachodove mise. Zvracela jsem i po cole a zazvorovych lizatkach. Pozdeji uz mi bylo blbe jen dopoledne a uz jsem mohla i trochu jist, takze jsem zase zacala chodit do prace (nicmene i tam jsem zvracela). Desne me stvalo, jak nikdo nechapal, proc nejsem stastna i pres tyhle priserny nevolnosti. Jako jasne, za mimi jsem byla rada, ale i tak jsem si ten pocatek tehu nedokazala uzivat. Zato druhy a treti trim byl az na cukrovku super 🙂. Tak aspon neco. vim ze jsou na tom nektere maminky i hur.

10. zář 2018

😀 Cola a zázvorová lízátka? Na těhotenskou nevolnost možná zaberou a osobně závidím těm, komu to pomohlo. Já bohužel bojovala s hyperemesis gravidarum. Vlastně jsem nebojovala, protože to nešlo. Na HG kromě infuzí nepomůže nic. Zvracela jsem od 8tt do cca 17tt několikrát denně. Zvracela jsem nalačno, po jídle, po Cole i po zázvorovém lízátku. Ráno, v poledne, večer. Nepomohly ani homeopatika, Torecan čípky, vyvětraná místnost. Když už jsem nebyla schopna udržet ani hlt vody a během dopoledne jsem 8x nalačno zvracela (resp. se dávila, jelikož zvracet krom žaludečních šťáv nebylo co), byla nutná hospitalizace a infuze. Několik hospitalizací. ☹
Neschopenka od začátku. Návrat do práce ani omylem.
Od 17tt zvracení bylo "jen" párkrát denně, v 7., 8. a 9.měsíci jen párkrát za měsíc. Zvracela jsem i u porodu, kam jsem jela s 0kg přírůstkem.

Od toho 17tt pomohlo trochu jen to, že jsem měla ráno vedle postele připravenou od manžela snídani, tzn. že jsem nemusela vykonat žádný pohyb a vleže se najedla, a úplně TOP bylo, když jsem po snídani ještě usnula. Tím byla polovina "úspěchu" zaručena.

Do toho těhotenská cukrovka a sacharidová dieta, ale to už je jiné téma.

☹️

10. zář 2018

Přesně, třetí těhotenství a u všech stejné, od začátku až do konce, žaludek přes den zlehka uklidní do ledova vychlazená coca cola, ale jinak nezabírá nic. A něco jako ráno si dát před vstaním něco sladkého, to by mě snad i zabilo, navíc se to zvrací hůř, než žaludeční šťávy. A "ranní nevolnost" mohl vymyslet jen chlap, co to nezažil. Klidně i v 9 večer, v noci nebo během dne.

10. zář 2018

Souhlasim s vama holky,nevolnosti celodenny od 6 tt u prvni dcerky az do 7 mesice, pak uz jen obcasne a take zvraceni u porodu. Ted cekam druhe a vypada to na stejny scenar. U prvniho mimi to jeste jde,ale az uz jedno mrne mate a cely den jen zvracite,je tezke se postarat o sebe,ne jeste o dite,vzdy se jen modlim az uz se unavi a muzu zalehnout s ni,at si muj zapudek take odpocne. Rano vstavam pred sestou jak me mala zobudi a prvni jidlo pozru kolem druhe az seste odpoledne,do te doby jen pocucavam chlazenou colu nebo dzus. Cokoliv jineho se spatne zvraci a pokusy jist konci nechutenstvim tak jen prozivam a vecer nevo zobnu a jdu spat

11. zář 2018

Začni psát komentář...

Odešli