redakce
31. bře 2019
3526 

Jakmile se dětem prořežou první zoubky, je čas vyrazit poprvé k zubaři. Proč?

Když se z nás stanou rodiče, musíme kromě svých vlastních zubů začít řešit i ty našich drahých potomků. Pokud už jste “pokročilý rodič”, víte o tom své. Začíná to problémy spojenými s jejich prořezáváním a končí to péčí o ně. Děti nám to mnohdy navíc komplikují svojí neochotou k zubní hygieně. V tomhle případě ale ustoupit nemůžeme a musíme to nějak zvládnout. Jde tu přece o jejich zdraví a také o krásný úsměv.

Všichni zajisté chápeme, že je nutné chodit s dětmi k zubnímu lékaři. Ale kdy je ta správná doba? Jak často by měly malé děti navštěvovat zubní ordinaci? A jak správně o jejich zoubky pečovat? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky se dozvíte v následujících řádcích.

Kdy by mělo dítě poprvé navštívit zubaře?

Odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá a téměř všichni zubní lékaři se v odpovědích vzácně shodují. Nejvhodnější dobou k první návštěvě dítěte v zubní ordinaci je doba kolem proříznutí prvního zoubku. Tím zpravidla bývá spodní řezák a u většiny dětí se první zoubek objeví v rozmezí od 6. do 12. měsíce věku, ale samozřejmě to může být i dříve, či později.

První návštěva u zubaře je velice zásadní jak pro dítě, tak pro jeho rodiče. Pro dítě je ohromně důležité zavítat do ordinace zubního lékaře jen tak, aniž by ho trápil nějaký problém a nehrozilo, že si tuto událost spojí s jakoukoliv bolestí. První návštěva by tedy opravdu měla být jen seznamovací - dítě se podívá, jak to v ordinaci vypadá, okoukne lékaře, sestřičku, povozí se v křesle a ideálně si nechá od zubaře kouknout do pusinky.

Lékař si poznamená, které zoubky má už dítě venku, a je hotovo. To nezní nijak hrozně, že? Takové dítě pak nebude mít nejmenší strach, až do ordinace půjde příště znovu.

Pro rodiče je tato první návštěva zase důležitá především z hlediska toho, že jim lékař poradí, jak nejlépe pečovat o zoubky svého dítěte/dětí. Doporučí vhodný kartáček, později klidně i pastu a doporučí, jak zoubky čistit.

Jak docílit toho, aby byla první návštěva u zubaře pohodovou záležitostí? Díky našim tipům to zvládnete s přehledem

  •  vhodná denní doba - toto pravidlo je ohromně důležité především u opravdu malých dětí. Čas pro první návštěvu zubní ordinace vybírejte pečlivě s ohledem na malého “pacienta”. Vyberte dobu, kdy mívá zpravidla dobrou náladu a kdy si hraje. Čas, kdy dítě spí, je naopak zcela nevhodný  
  •  vhodný výběr lékaře - ne každý lékař to umí s dětmi. Vyberte tedy takového, který je milý, chápavý, empatický a vydrží se dítěti chvíli věnovat. Pokud vyberete protivu, který na vaše dítěti řve v momentě, kdy nebude chtít spolupracovat, jděte jinam, i když to jinak může být špičkový lékař a odborník na svém místě.  
  • příjemná atmosféra, žádný stres - i když pro vás osobně může být návštěva zubní ordinace nepříjemnou stresovou zátěží, snažte se, abyste tento pocit nepřenesli na dítě. Už malé děti totiž velice dobře poznají stres rodičů (především pak matky) a nechají ho přenést na sebe. Tím byste svému potomkovi prokázali medvědí službu. Vaše dítě potřebuje klidného rodiče, takže se uklidněte, dýchejte a klidně i trochu zahrajte rozvernou náladu. Na cestu k lékaři si vyhraďte dostatek času, nespěchejte a počítejte pro jistotu i s nehodou v podobě překvapení v plíně.  
  • sbalte s sebou vše, co dítě potřebuje - někdy se i plánovaná návštěva může protáhnout, připravte si proto raději svačinu pro dítě a pár hraček k jeho zabavení.   
  • nikdy zubařem nestrašte - tento bod se týká sice spíše starších dětí, ale čím dříve si tuto poučku vštípíte, tím lépe pro všechny zúčastněné. Nikdy (ale opravdu nikdy) nestrašte své dítě zubařem. Dítě potřebuje vědět, že mu tam nebude nikdo schválně ubližovat. Naopak. Pan doktor mu pomůže, aby ho nebolely zuby.  

Na Modrém koníku mezi maminkami můžete najít i zubařku, která výše napsaná slova jen potvrzuje: “Je vhodné jít k zubaři po prořezání zoubků, "jen tak", aby si postupně dítko zvyklo na prostředí ordinace, podívalo se tam, povozilo na křesle, nic víc. Spočítají se zoubky a hotovo. Největší stresor je, když první kontakt dítěte se zubním lékařem je až v případě, že ho něco moc bolí. Pak může mít trauma na dlouho.”

Péče o zubní hygienu dětí

O dětské zoubky je potřeba začít pečovat hned od narození. Odborníci doporučují po každém krmení dítěte (tedy i po kojení, či krmení UM) očistit dásně navlhčenou gázou či látkovou plenou namotanou na prst, nejdůležitějším místem je pak čištění pod horním rtem děťátka. Tím se do podvědomí dítěte dostává pocit čistých úst, který je vhodné dítěti vštípit co nejdříve.

Od proříznutí prvního zoubku je pak potřeba začít i s opravdovým čištěním zubů. Velice vhodným pomocníkem je tzv. “prsťáček” (gumový kartáček, který se nasadí na prst) či měkký kartáček určený k péči o první zoubky. V této době se ještě nepoužívá zubní pasta, protože ji děti neumí vyplivnout a polykaly by ji.

Když už má dítě více zubů a najede na pravidelný stravovací režim, doporučuje se dát jim po každém jídle do ruky kartáček - u malých dětí je zvykem, že vše strkají do pusy a takto si samovolně a zábavnou formou navyknou na používání této pomůcky. U malých dětí je také důležité nekontaminovat jejich zoubky slinami nikoho jiného. Takže maminky, babičky a všichni ostatní, zapomeňte na olíznutí upadlého dudlíku či dávání jídla z vaší pusy. Naděláte tím více škody než užitku.

V pozdějším věku, když se dítěti uzavřou mezizubní prostory mezi první a druhou mléčnou stoličkou, je pak vhodné naučit je používat i mezizubní kartáčky, protože i malé děti mohou trápit mezizubní kazy.

Zdravé zoubky našich dětí začínají u správné výživy

Čištění zubů je samozřejmě důležité, ale bohužel není všemocné. Kdo chce mít krásné a zdravé zuby, měl by se zaměřit i na to, co pije a jí. Snad každý člověk ví, že zubní kaz vzniká kvůli přítomnosti cukrů v našich ústech (bakterie tento cukr přemění na kyselinu, která poškozuje zuby). U dětí je proto velmi důležité kontrolovat příjem cukrů v potravě.

Pitný režim dítěte by měl obsahovat především neslazené nápoje, ideálně čistou vodu. Krom sladkého pití jsou velmi častým nepřítelem zdravých dětských zoubků i sladké svačiny a nejrůznější pamlsky.

Nyní opusťme teoretickou rovinu a pojďme se společně s našimi uživatelkami a jejich dětmi podívat, jak vypadala první návštěva u zubaře v jejich podání: “My začali k zubaři chodit v půl roce, když jsme byli celá rodina na preventivce, tak malá taky ukázala zoubky. Máme super zubaře, který si fakt s dětmi poradí. Teď naposledy mě vrtal, tak jsem ji chtěla ušetřit a pan doktor "Jen ji tu nechte, alespoň uvidí že to nic není."  Malou usadil do křesla naproti a ta z toho měla Vánoce, jen já jsem musela být o to větší hrdinka. Myslím si, že čím dřív dítě začne k zubaři chodit, tím líp, aby se potom nebálo.”

“My byli prvně v roce a snažíme se chodit pravidelně co půl roku. Ty první návštěvy byly spíš seznamovací, s prostředím, s doktorem a třeba syn pořádně ukázal pusu až na potřetí ve dvou letech. Vzhledem k tomu, že máme všichni stejného zubaře, tak tam chodíme na takové rodinné sezení, takže dcerka tam byla s námi v jednom roce, i když se jí teprve začal prořezávat první zub.”

Rady odborníka - kvalitně a zdarma

Na Modrém koníku se již před nějakou dobou rozjely velmi úspěšné poradny, kde vám odborníci z různých oblastí fundovaně a zdarma poradí. Pokud máte i vy nějaký dotaz, který se týká dětských (i dospělých) zubů, neváhejte se obrátit na specializovanou Poradnu zubaře.

Zajímá vás, jak to v naší poradně chodí? V redakci jsme pro vás vybrali jeden z mnoha dotazů, které MDDr. Magdaléna Kováčová zodpověděla: “Dobrý den, mám dotaz ohledně zoubků u ročního prcka. Má zatím jen dva zoubky, tak jestli už začít s čištěním a jaká je vhodná zubní pasta? Děkuji za odpověď. “

Odpověď odborníka:

“Dobrý den, zoubky stačí čistit bez pasty. V tomto věku by stejně většinu pasty spolykal. Pastu můžete začít používat v době, kdy je dítě schopno pastu vyplivnout. Na výběr máte množství past, ale určitě vyberte pastu pro první zoubky, kde je vhodné množství fluoridů. Přeji Vám krásný den. Magda Kováčová”

V jakém věku jste děti vzali k zubaři poprvé vy? A jak tato návštěva probíhala?

Zdroje informací:

https://www.vitalia.cz/clanky/nelzete-diteti-pred-navstevou-zubare/

https://regina.rozhlas.cz/dite-bychom-meli-poprve-vzit-k-zubari-uz-v-dobe-prorezavani-prvnich-zubu-7314794

http://www.mesicnikzdravi.cz/vztahy/malym.htm

S dcerkou jsem první návštěvu zubaře absolvovala, když jí bylo 14 měsíců. Návštěva probíhala ve stylu povozeni se na křesle, ukázání zoubků, seznámení s jakousi zubatou plysovou kravickou, na které paní zubařka ukazovala jak správně čistit zuby..a pak dostala malé plastové zvířátko..synkovi byl nějak krátce rok, když byl poprvé u zubaře, návštěva absolvovala stejně,..(šel na první prohlídku když jsem měla objednání dcerku na prevenci) a paní zubařka s úsměvem a s vtipným podtónem v hlase říká že si na prohlídku pospíšil že mu sotva vylezli zuby (měl v té době 4)🤣

31. bře 2019

👍🏼👍🏼👍🏼

1. dub 2019

Já jsem neskutečně ráda, že dcera chodí k zubařce ne k zubaři, ke kterému chodím s manželem. On je dobrý, ale nemá trpělivost na malé děti. Zubařka je sice mladá, ale hrozně milá, chápavá, dcera spolupracuje. Chodíme od jejího první roku pravidelně po půl roce a těší se. Prostředí je nové, z křesla se koukáme do zahrady a dcerka je vždy nadšená z obrázků, co dostane.

8. dub 2019

V mém okolí snad není jediná maminka, které by zubař doporučil jít s dítětem na kontrolu tak brzy. Doporučují nejdříve ve dvou letech - dříve stejně neotevřou pusu, pláčou atd. Já byla s dcerou nedávno (21 měs.) a příště počkám fakt až po tech 2. narozeninách... Pokud nejsou problémy, tak nevidím důvod.

8. dub 2019

Protože se to teď všude řeší, aktivně jsem volala naší zubařce. Jen se mě přeptala, jak dceři rostou zoubky, zda a jak čistíme, a řekla, že ošetření zatím nemá smysl. První prohlídka tak proběhla asi ve 20 měsících a bylo to v pohodě. Jsem zpětně ráda, že jsme nespěchaly. 🙂

8. dub 2019

Take mi mase zubarka rikala, ze se dvema zuby nema smysl chodit. Moje dvojcata ve dvou letech jeste nemaji vsechny zuby a se zubarkou jsem domluvena, ze prijdeme na podzim ve 2,5 letech.

17. kvě 2019

@luj89 nas zubar tedy rika ze nejpozdeji od roka by dite melo kazdy pul rok it prevenci jde o to ze si na gubare zvyka v kresle posedi chvilku zubar jwn koukne ze je vse ok. Ve 2 letech uz ne pozde a doat deti uz v tom veku miva kazy.

17. kvě 2019

@luj89 a nenj lravda ze mensi deti placou, neotevrou pusu a tak... Je to take i o rodicich trochu, he treba hned od mala s ditkem o tom mluvit, vzit hk treba s sebou k zubari, kdyz jde rodic jen na prevenci (aby nevidelo zadyn zakrok ale jen to kontrolovani zubu) a tak. Kacka byla lrvbe u zubare v 10 mesicich krasne v klidu sedea (a jako ze ona neni zrovna klidne dite), v pohode otevrela pusu, na zubare se sala, ten ji pujcil zrcatko do ruky a mohla ona koukout do pusy jemu... Chodi od te doby kzdy pul rok a vzdy v cekarne je nedockava kdy uz budem vevnit, od dveri bezi ke kreslu a hed po dosednuti v pohode otevira pusu. Ted je ji necelych 5 a ani jednu kontrolu nebrecela a vzdy spoluprcovala. Poprve jsem ji mela na kline, od druhe nvstevy chce sedet v kresle vzdy saa

17. kvě 2019

@pestas ani jedno z mych deti nemelo v roce jeste jediny zub. Tak co polezu k zubari. Je treba to brat taky trosku racionalne. Na co se ta zubarka bude divat, kdyz decko jeste zadny zub nema? Dcera byla poprve take az po druhem roce a nebyl zadny problem. Zubar ji nevadi.

17. kvě 2019

@alcar tal jasne zalezo take na zdravem rozumu. Kata mela v roce zubu 5.

17. kvě 2019

@pestas Tak to mate stesti, ne kazde ditko tato reaguje. Moje dcera je celkem dost citliva a place u vsech lekaru.

19. kvě 2019

@luj89 no ja si myslim, ze vic nez stesti je to o tom, ze se mnou chodila k zubari id miminka (mysleno brala jsem ji s sebou na moje prevence) a tak od mala byla zvykana na to co se tam deje a pak ji to uz neprislo jako neco zvlastniho nebo neco ceho by se mela bat... A take proste si o vsem doma hodne dopodrobna lred tim nez se neco ma dit povidame, ukazujeme, nebo tak... Ale je mozne ze je to i k stesti. Nicmene ona normalne nwvydrzi 3 vteriny sedet v klidu, ale tady vi, ze je to potreba a nema a tim problem. Cim ppzdeji si dite na zubare bude zvykat tim je to pak vetsinou slozitejsi. A samozrejme take dost zalezi na osobe zubare. Nas ji klido jako mimco nechal lozit po ordinaci, kdyz pak byla o neco starsi pujcoval ji do ruky nastroje a treba ji i rikal a ukazoval k cemu slouzi, dokonce ji ukazal jak vrci vrtacka, vzal ji ukazat ted rebgenovou mistnost, kdyz mi zaae delal preventivni kontrolni rentgen (dela automaticky pri prevenci jednou za 2 roky), samo ze ho nezapinal ale vysvetlil ji co mi bude delat a jak to funguje a pak ji v orfinaci ukazoval a popisoval na obrazovce muj snimek a tak. Mame stesti na super zubare

19. kvě 2019

@luj89 My jsme byli na prevenci poprve ted v patek a zitra ma 11 měsíců. Zuby ma 4 a pátý uz taky kouka. Zrcatkem se zubar podíval a za pul roku znova. Bez place, v pohodicce. Chteli jsme jit nejen pro to, ze je to doporucovano, ale aby nemel stejny panicky strach ze zubaru jako mam ja 🙂

19. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli