redakce
9. únor 2019
2418 

Jít či nejít? Virus nebo bakterie?

Rýma, kašel, bolest v krku, teplota ... Pokud jste nemocná vy sama, je to na nic. Pokud je nemocné vaše dítě, je to ještě horší. Lomcuje s vámi nejen únava, ale především strach a beznaděj. Protože není nic horšího, než starost o nemocné dítě.

Po probdělé noci se pokusíte vstát. Vypadáte spíš jako chodící mrtvola než jako dobře naladěná maminka. Hrnek s kávou máte v ruce dříve než otevřete oči. Při pohledu do zrcadla, s kruhy (spíš s pytli) pod očima a nevyspalou tváří zhodnotíte, že lepší to nebude, a zrcadlům už se radši vyhýbáte. Oblečete sebe i dítě a vydáte se do jámy lvové – do čekárny. Pěšky. Autem. Autobusem. Je to jedno, protože přesun je únavný a náročný nezávisle na způsobu přepravy. Před vstupem do ambulance v duchu vyslovujete modlitbu, hned po ní zaklínadlo a nakonec vzýváte všechny přirozené i nadpřirozené síly, aby ta čekárna nebyla plná. Samozřejmě, jako vždy vás nikdo nevyslyšel. Proklínáte všechno popořadě a říkáte si, že příště si budete radši přát jednorožce. To bude reálnější přání. Co se dá dělat, vcházíte do přeplněné čekárny plné kašlíků, rýmiček, virů, bakterií.

Nevnímáte tváře dětí, vidíte pouze choroby, které může vaše dítě chytnout. Při vašem štěstí je jasné, že si domů nějaký ten suvenýr odnesete celkem určitě.

Spojení CRP test jste asi už u lékaře v ambulanci slyšeli. Tento šikovný test z kapky krve zjistí, jestli vám v těle zuří virová nebo bakteriální infekce. Pokud se ve vašem těle usídlily bakterie, pravděpodobně bude třeba nasadit antibiotika. Nyní si ale takový test můžete udělat i doma. V pohodlí a bez čekání v přeplněné lékárně plné různých bacilů.

A jak tato věcička funguje? Jednoduše. Rychle. Stanoví hladinu C-reaktivního proteinu, který je významným indikátorem probíhající infekce a zánětu.

Běžná viróza přijde rychle a rychle také odejde. Tělo bojuje a poradí si s ní. S bakteriální infekcí je to však horší a složitější. Prvním krokem k tomu, abyste zjistili, zda utíkat okamžitě k lékaři, je tento praktický pomocník.

A jak na to? V balení najdete nádobku s roztokem, tampón, 2 automatickou lancetu, skleněnou kapiláru, testovací kazetu s pipetou a náplast. Jehla je velmi prozíravě skrytá v lancetě, takže pokud máte doma malého cirkusáka, který při pohledu na jehlu propadá panice, oceníte tento nenápadní způsob provedení 🙂.

Do nádobky nakapeme 10 kapek roztoku. Místo vpichu, prst nebo pata v případě malých dětí, pořádně umyjte a vydezinfikujte. Píchnutí je opravdu rychlé a jemné, doslova jako štípnutí malou včelkou. Z kapky krve pomocí kapiláry vezmete vzorek, smícháte s deseti kapkami roztoku ve zkumavce a pořádně zamícháte. Potom stačí kápnout pár kapek na test a počkat přesně 5 minut. Čáry máry fuk, test vám ukáže, zda je hladina CRP normální, zvýšená nebo výrazně zvýšená. Podle toho víte, jestli vzít nohy na ramena a běžet za lékařem. Přesnost měření je vyšší než 95 %.

Nezapomeňte si tento test založit do vaší cestovní lékárničky. Určitě to znáte sami, zásoba léků před dětmi: lék na bolest hlavy. Zásoba po dětech: nevím, čím začít, a čím skončit. Není nad to, když máte v cizím městě či zemi jistotu a nemusíte hledat pohotovost. Dovolená si můžete užít i více než v nemocničním prostředí, že? Raději proto obětujte místo v batohu, vyhoďte nějaký ten tělový krém a přibalte si Veroval test. Přirozeně doufejte, že ho nebudete potřebovat. Ale znáte to, raději ho mít, i když zbytečně 🙂.

Antibiotika nejsou zázrak, který si poradí s každou pohromou. Účinkují pouze na bakterie, ne na viry. Pomocí domácího testu Veroval rychle a jednoduše zjistíte, zda se u vás zabydlela bakteriální nebo virová infekce a zda má smysl nasadit antibiotika.

Konečnou diagnózu ale musí potvrdit lékař. Jako první záchrana, jistota a uklidnění prvotního strachu, který jako máma prožíváte při každém onemocnění vaší ratolesti, je tento test ideální.

Test jsem si  jednoduše pořídila v Lékárně Hartmann.

#veroval

--------------------

Tento článek vyšel s podporou Lékárny Hartmann

Už jsme zkusili, i ostatní testy a jsou super 👍👍

7. únor 2019

Hezká věc, ale pokud chodíte do práce, tak do té čekárny pro to OČR musíte i když víte, že je to " jenom" kašel a rýma 🙄

8. únor 2019

n jaké jsou jeste jiné testy?

8. únor 2019

@filija my zkoušeli ještě alergie a močové cesty.

8. únor 2019

Neumím si představ, že bych kohokoliv píchla jehlou. Sebe ne, natož svoje dítě. ☹

8. únor 2019

Je to dobrá věc. Jen je škoda, že ne všichni lékaři ten test dělají i v ordinaci, nebo že ten test odmítají dělat (poslat pacienta na odběry) a nasazují rovnou ATB.

8. únor 2019

Mám velké štěstí jak na svou lékařku, tak na lékaře dětí. Nikdy se nestalo, že by ATB nasadili "jen tak" a navíc dříve, než mají potvrzené výsledky. Asi proto měl syn do svých 18r. ATB jen 1x a dcera ještě nikdy, i když už má 12r.
Vzhledem k tomu, že já svým lékařům věřím, tak domácí testy nekupuju, přijde mi to zbytečné.

9. únor 2019

Stejně pak budu muset lékaři v ordinaci tvrdit "dělali jsme si domácí CRP test a vyšel zvýšený, otázko je, do jaké míry tomu bude lékař věřiit. A bude dělat klasický výtěr.....

9. zář 2019

Začni psát komentář...

Odešli