redakce
22. únor 2019
6338 

Nejvíce jódu potřebují těhotné ženy a malé děti: Proč je důležitý a z jakých potravin ho získat?

"Každá žena by si před otěhotněním měla nechat otestovat funkci štítné žlázy a pak i během prvního trimestru. Osobně mi můj doktor řekl, že se to velmi zanedbává. I zdravá žena by v těhotenství měla jíst jídlo s vyšším obsahem jódu, aby mohla štítná žláza fungovat za dva! Já se léčím na hypothyreózy 8 let. Problém nastal po prvním těhotenství. Než jsme zjistili, co se v mém těle děje, štítná žláza mi dala dost zabrat. Teď jsem pod dohledem a je to v pořádku," dělí se o svou zkušenost jedna z maminek na Modrém koníku.

Jód, latinsky Iodum, chemická značka I, je pro život nezbytný prvek patřící do skupiny halogenů. Jeho přítomnost je nutná pro správný vývoj a růst organismu a pro funkčnost hormonů štítné žlázy. Doporučená denní dávka se pohybuje mezi 150-200 μg, záleží hlavně na věku a stavu organismu. Více ho potřebují děti, těhotné a kojící ženy. V dnešní době už ale není problém získat doporučenou denní dávku v běžné stravě, nedostatek jódu už se naštěstí také vyskytuje spíše vzácně, tzv. endemicky. To znamená, že jen v určitých ohraničených částech světa a kvůli malnutrici (=podvýživě).

Z kterých potravin jód čerpat?

Zdrojem jódu je moře, hlavně mořské plody, ryby, jejich produkty, řasy a jodidovaná sůl. To znamená, že se do soli uměle jód přidává, aby ho nebyl v potravě nedostatek. Také ho můžeme získat z mléka, mléčných výrobků a vajec. U živočišných produktů záleží obsah jódu na množství v půdě a na tom, jak se moc se jódovaná půda dostává ke zvířatům.

Musíme si také uvědomit, že pokud potraviny prochází tepelnou úpravou, část jódu se z nich ztratí. Vždy můžete ještě sáhnout po přípravcích s jódem z lékárny a prvek tak uměle dostávat do vašeho těla.

Jód a štítná žláza

Jód úzce souvisí se štítnou žlázou. Ta produkuje hormony trijodtyronin a tetrajodtyronin, který se také nazývá tyroxin. Chemicky se jedná o aminokyseliny, na kterých je navázán jód. Z toho vyplývá, že hormony štítné žlázy jsou na jódu závislé a bez jeho přítomnosti může být její funkce narušena. Celý proces tvorby hormonů je velmi složitý a přísně regulovaný hypotalamem a hypofýzou, žlázami v mozku. Hormony se podílí na spoustě dějů v organismu a udržují vnitřní stav prostředí na určité rovnovážné hladině.

Při nedostatku jódu může vznikat stav, který se nazývá hypothyreóza. Jedná se se sníženou funkcí štítné žlázy právě kvůli nedostatku jódu v potravě. Člověk je pak unavený, slabý, snižuje a zpomaluje se mu metabolismus, může docházet k přibírání na váze, ke zpomalení srdečního rytmu a i k poruchám centrálního nervového systému. Hormony štítné žlázy ovlivňují i plodnost, při hypothyreóze se možnost početí výrazně snižuje.

Nejvíce jódu potřebují těhotné, kojící ženy a malé děti

Pokud je žena těhotná, také by neměla jód v potravě zanedbávat, pro správný vývoj svého miminka. Jako nejkritičtější část těhotenství v souvislosti s množstvím jódu se považuje druhý trimestr. U dětí se pak rozvíjí vrozený kretenismus - opožděný vývoj, snížené IQ a mentální retardace. Naštěstí se v ČR už nevyskytuje. Neznamená to ale, že štítná žláza se při dostatečném přísunu jódu vyvine stoprocentně správně, vrozená hypothyreóza je jedním z nejčastějších endokrinních poruch, s prevalencí 1:4000.

Děti potřebují jód nejen pro správný tělesný růst, na kterém se také podílí, ale i pro vývoj mentální. Pokud ho mají nedostatek, mohou zaostávat oproti ostatním dětem. Obzvláště nebezpečná je hypothyreóza u dětí okolo třetího roku života, to už ale není kretenismus, nýbrž struma. Projeví se nápadným zvětšením štítné žlázy, ovšem neznamená to vždy, že štítná žláza musí mít zpomalenou funkci.

Ale proč se zvětšuje, když je její funkce snížená? Protože její vyšší regulační mechanismy na ní pořád apelují, aby produkovala víc a víc hormonů, na základě čeho se tedy snaží jejich požadavkům vyhovět a zvětší se. Někdy se struma objeví a funkčnost bude normální nebo dokonce zvýšená.

Co jsou to strumigeny?

V potravě se ale mohou objevovat látky, které vstřebávání jódu mohou narušovat, říká se jim strumigeny. Řadí se do několika skupin podle toho, jak jód ovlivňují, ve výsledku se projeví jako nedostatečnost štítné žlázy. Zajímavé je, že tyto látky se hojně vyskytují například v zelené zelenině, ale aby opravdu působily negativně na štítnou žlázu, museli byste jich denně sníst obrovské množství. Ohroženější skupinou lidí jsou vegetariáni a vegani, u kterých je zelenina v jídelníčku opravdu hojně zastoupena.

Diagnostika

Diagnostika množství jódu v organismu je z krve velmi obtížná. Je to dáno hlavně tím, že jód je v krvi zastoupen ve velmi nízké koncentraci a ta se často mění, v závislosti na aktuální aktivitě štítné žlázy. Jód je dobře rozpustný ve vodě a až 80%, proto se stanovuje hladina z první ranní moči, tzv. jodurie.

Pokud jste těhotná nebo kojící žena, dejte si pozor na dostatečný přísun jódu. Nedostatek by neměl nastat, pokud jíte vyváženou a pestrou stravu. Dnes už je naštěstí nedostatek jódu v České republice vymýcen, kvůli umělému dodávání jódu do potravy, přesto je důležitou součástí pro růst, vývoj a činnost štítné žlázy.

Zdroje

wikiskripta.eu

stefajir.cz

Začni psát komentář...

Odešli