redakce
6. únor 2018
5096 

Jste těhotná? Na tyto potraviny raději zapomeňte

S těhotenstvím se kolem vás začnou rojit rady, co jíst můžete a co ne. Která potravina je pro vás vhodná a co v tomto krásném období raději vynechat. Je jasné, že s ohledem na zdraví své i nenarozeného miminka na svou životosprávu dbát musíte. Rozhodně však není nutné být jen o chlebu a vodě. Jak se stravovat v těhotenství?

Dbejte na pestrou stravu

Kdo se stravoval zdravě už před těhotenstvím, nemusí měnit takřka nic. Pokud jste však zdravému životnímu stylu dříve příliš neholdovala, je ideální doba začít. Dodejte svému tělu dostatek vitamínů a nezapomeňte na pravidelný pitný režim.

Nevhodné potraviny v těhotenství

Začneme tím, co byste ze svého jídelníčku měla po dobu těhotenství vyřadit. Které potraviny by vám mohly uškodit? A jak to vidí samy maminky? Nakoukněte do zajímavé diskuze na toto téma a mezitím si přečtěte i náš článek.

Játra a výrobky z nich

Potraviny z jater a játra obecně obsahují mnoho vitamínu A. Možná se teď ptáte, proč by vám tedy měla škodit. Je to z toho důvodu, že nadměrná konzumace tohoto vitamínu zejména v prvním trimestru je spojována s vrozenými vadami. Dobrou variantou je provitamín A, který je naopak velmi důležitý pro růst buněk, zdravou kůži a oči.  Obsahují ho papriky, mango, mrkev, batáty, rajčata nebo meruňky.

Alkohol a jiné návykové látky

Alkohol, cigarety a jiné návykové látky by pro vás měly být tabu. I když někdy slýcháte, že jedna sklenička vína nebo piva neškodí, nikdo přesně neví, jaký limit je bezpečný a jaký už ne. Proto se pro svůj klid i zdraví svého dítěte raději alkoholu vyhněte úplně. 

Nedozrálá papája

Papája jako taková je velmi lahodná a zdravá. Pokud je zralá, mohou si ji těhotné ženy bez obav dát. Nezralé ovoce ovšem obsahuje velký podíl latexu, který by mohl vyvolat předčasné kontrakce dělohy a vyvolat dokonce potrat. Zejména v prvním trimestru se jí raději vyhýbejte obloukem.

Vejce

V těhotenství se vyhýbejte jakýmkoliv pokrmům, které obsahují nedovařené nebo syrové vejce. Vyhnete se zbytečnému riziku salmonely, která by se v nich mohla vyskytovat. Uvařeným vajíčkům se ale rozhodně vyhýbat nemusíte. Pokud je máte ráda, klidně si je dejte, ale nezapomeňte si dobře umýt ruce po loupání skořápky. I na nich by se totiž bakterie salmonely mohly objevit.

Některé druhy ryb

Rozhodně nechceme nikomu vyvracet, že ryby jsou skvělým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin. Ovšem některé ryby jsou plné nebezpečné rtuti a ta, jak známo, patří k těm nejvíce jedovatým prvkům. Zůstává v ledvinách po mnoho let a může způsobit nesčetné zdravotní potíže. Velký obsah rtuti má v sobě například mečoun, žralok, candát nebo oblíbená makrela.

Sýry s plísní

Nevhodné ke konzumaci jsou v těhotenství nepasterizované potraviny, měkké sýry (brie, camembert, hermelín) a také sýry s plísní. Tyto potraviny by mohly obsahovat nebezpečné zárodky bakterie listerie, která může způsobit potrat nebo předčasný porod. Plísňové a tavené sýry také obsahují hodně soli, které snižují vstřebávání vápníku.

Nedovařené maso

Nedovařené nebo úplně syrové maso taktéž vynechte. Jestliže jste milovnicí klasického tataráku s topinkou, ve svém stavu si tuto lahůdku raději odpusťte. Syrové maso by mohlo obsahovat parazita toxoplazmózy, která je pro těhotnou ženu velmi nebezpečná. Infekce by se mohla dostat přes placentu až k miminku a mohla by mu způsobit těžké poškození nervové soustavy nebo i úmrtí miminka.

Kofein

Kofein se nachází nejen v kávě, ale i v kolových nápojích nebo čaji a pro budoucí maminky jsou tyto nápoje rozhodně nevhodné. S postupujícím těhotenstvím klesá schopnost organismu odbourávat kofein a ten tak koluje v krvi déle. Kofein prostupuje placenou do krve miminka a může zrychlit činnost jeho srdce a v jeho tělíčku vydrží dokonce až 20x déle než v těle matky. Káva není úplně zakázána, ale neměly byste překročit rozumnou mez. Kávu můžete také nahradit zdravější variantou (Caro, Melta).

Bylinky

Těhotné ženy se často ptají, zda mohou v těhotenství pít bylinkové čaje. Zde není odpověď zcela jednoznačná. Některé bylinkové čaje vám prospět mohou, jiné uškodit. Vždy si přečtěte příbalový leták nebo se zeptejte v obchodě, kde čaj kupujete.

Jíst zdravě není těžké

Možná se vám zdá, že se v těhotenství musíte vzdát opravdu mnoha potravin, ale není to tak hrozné. V podstatě je jich jen pár a zdravé děťátko za to rozhodně stojí. Co všechno naopak v těhotenství najdete také v naší wiki.

No to jsou kraviny 😀 😝

10. únor 2018

Začni psát komentář...

Odešli