Máte mléka tolik, že musíte odstříkávat a vylévat mléko do dřezu je pro vás zbytečným plýtváním? Nebo jste možná šťastná žena a máte možnost své miminko přenechat paní hlídání, která ho napojí z lahvičky naplněné vaším mlékem? Poradíme vám, jak mléko skladovat bezpečně i prakticky.
Mlíčko můžete skladovat v nádobách ze skla nebo plastu, které lze dobře uzavřít víčkem. Pokud sáhnete po těch z plastu, raději vybírejte ty, které jsou k tomu speciálně určené. Některé plasty totiž při mražení uvolňovat látky, které jsou pro kojence nevhodné. Lahvičky vždy sterilizujte. Jednoduchým způsobem je lahvičky, ale můžete přidat třeba i dudlíky, narovnat do hrnce, zalít vodou a přivést k varu na 5-10 minut.
Krátkodobé skladování mléka
- Pokud chcete mléko použít k příštímu kojení, můžete ho nechat při pokojové teplotě (tj. do 25 °C) tři až čtyři hodiny. Později je třeba ho uložit do lednice, ne do dveří, kde je teplota nejméně stabilní, a následně před podáním ohřát.
- Výrobci lahví a dětských potřeb vhodné skleněné a plastové nádobky často prodávají ve velmi praktických tvarech, které se dobře skladují.
- Nádobky vždy uzavřete, mléko má tendenci nabírat pachy z okolí a tím se mění jeho chuť.
- V lednici méko vydrží 24 - 48 hodin.
Dlouhodobé skladování mléka
Pokud máte přebytky které chcete uchovat na delší čas - pro případ, že se někdy nebude mléka dostávat nebo budete muset odejít a miminko nechat někomu na hlídání, můžete mateřské mléko zamrazit.
- Neplňte nádobky na mléko až po okraj, mrazem roztažená tekutina by mohla nádobu poškodit.
- Nádobky si popište datem a spotřebujte je nejpozději do tří měsíců.
- Pamatujte také na to, že se složení vašeho mléka mění vzhledem ke stáří a potřebám vašeho rostoucího miminka.
- Skladujte mléko v takovém množství, aby se vám s ním i dobře manipulovalo při rozmrazování a ohřevu - dávkujte si jednotlivé krabičky či skleničky tak, abyste měla připravenou dávku mléka, kterou dítě vypije a nemusela zbytky vylévat, či naopak při nedostatku rozmrazovat další, stejně velkou dávku.
- Maminkám se osvědčila také metoda, kdy mlékem plní sáčky určené na led, ze kterých se pak mléko v kostičkách dobře dávkuje a rychle rozmrazuje.
Ohřívání a rozmrazování
- Rozmrazujte ideálně pozvolně, při spěchu si můžete pomoci proudem horké vody.
- Nerozmrazujte či neohřívejte mléko v mikrovlnné troubě, ohřívá nerovnoměrně a některé části by mohly projít varem a jiné zůstat zmrzlé.
- Použijte vodní lázeň, ve které ohřejete nádobku.
- Voda by se při rozmrazování ve vodní lázni neměla vařit, jelikož var mléka by mohl způsobit úbytek cenných látek ve vašem mléce, i proto není mikrovlnka vhodná.
- Výsledná teplota mléka při podávání by měla být kolem 37 °C.
- Láhev dobře protřepejte, jelikož není mléko homogenizováno, tučnější smetanová část se odděluje směrem vzhůru.
Zdroj: kojeni.net