redakce
14. srp 2018
4075 

Kdy dát dětem první zmrzlinu? Sledujte složení!

Parné léto, slunce svítí a v okamžiku, kdy děti spatří kornoutek s barevnou pochoutkou to začíná. "Mamíííí, tatíííí, zmrzlinááááá!" Ať už milují vanilkovou, čokoládovou, jahodovou nebo nějakou úplně jinou, léto bez zmrzliny by tak nějak nebylo to pravé!

První zmrzlina

Ohraničit první zmrzlinu jakýmkoli věkovým určením je velmi složité a hodně se to odvíjí od benevolence rodičů. Zatímco jedni rodiče jsou se zmrzlinou v pohodě před prvním rokem, jiní ho mají jako jakýsi milník a někteří čekají třeba až na hranici 3 let. Vaše rozhodnutí by se mělo ideálně opírat o to, jakou zmrzlinu dětem chcete dát. Například takovou domácí zmrzlinu můžete směle naservírovat i těm nejmenším dětem!

Z čeho vlastně zmrzlina je

Samozřejmě záleží na tom, jestli se bavíme o zmrzlině smetanové nebo vodové. Dobré smetanové zmrzliny mají svůj základ v plnotučném a odstředěném mléku. Například Česká zmrzlina z Opočna obsahuje ve všech směsích (ano, zmrzlináři ve stánku si nakoupí zmrzlinové směsi v prášku, které následně v doporučeném poměru naředí vodou, pak se dostává zmrzlina ze stroje do kornoutku) plnotučné mléko, polotučné mléko nebo odstředěné mléko. To se odvíjí od příchutě, o kterou se jedná. Například kakaová zmrzlina obsahuje kakaový prášek, jahodová zmrzlina šťávu z červené řepy a jahodové aroma. V pistáciové zmrzlině pak najdete pistáciové aroma a dodaná barviva. Většina směsí má v obsahu uvedené také směsi rostlinných olejů (palmový, řepkový, sójový, shea). Dále ve směsích můžeme najít pár éček (stabilizátorů a regulátorů kyselosti) a samozřejmě cukr. Pojďme se společně podívat na složení klasické vanilkové Opočenské.

Vanilková zmrzlina z Opočna (malá asi 15 Kč/porce, velká asi 22 Kč/porce)

  • sušené plnotučné mléko
  • cukr
  • emulgátor E472b (emulgátor zlepšující kvalitu potravin, běžně se využívá v sušených směsích, v potravinářském průmyslu v ČR použitelný bez omezení, smí se v určitém množství používat také v dětských příkrmech)
  • stabilizátor E466 (chemicky pozměněná přírodní celulóza běžně používaná např. do pudinkových směsí, slouží k zahuštění potravin, jeho používání v ČR je omezeno pouze pro dětskou výživu)
  • sušené odstředěné mléko
  • barvivo E100 (kurkumin, přírodní barvivo)
  • aroma etylvanilin
  • barvivo E101 (ribovlavin, vitamín B, přírodního původu)

Pokud Opočenskou nekrmíte své děti od rána do večera a od večera do rána a přemýšlíte o zmrzlině stylem "všeho s mírou" vidíte, že skutečně nemůže ublížit. Pozor si samozřejmě dávejte u dětí, které mají potíže s obezitou, protože obsahuje cukr (výrobce ho na etiketě uvádí na druhém místě, jedná se tedy o druhou nejzastoupenější položku). 

Stabilizátory, emulgátory a ztužovače

Ptáte se, k čemu se vlastně ty stabilizátory, emulgátory a podobné věci v potravinářství používají? Většinou se využívají ke spojení dvou odpuzujících se nebo nesourodých látek. Krásným případem může být voda a oleje - právě díky stabilizátorům a emulgátorům neudělají (vám jistě známý) efekt olejové skvrny na vodě, ale spojí se. Díky tomu je potravina konzistentní a působí celistvým dojmem. 

Tolik oblíbené nanuky

O tom, že výrobci zmrzliny mají často ve zvyku vyrábět zmrzku, která reflektuje dětské potřeby a lahodí jejich oku tak, že jí prostě nemůžou odolat, se jistě nemusíme přít. Často by se nanuky pro děti daly popsat jako "čím barevnější, tím lepší". A jak vypadá složení dětmi milovaných barevňáků?

Twister (Algida, cca 18 Kč/ks)

  • voda
  • cukr
  • obnovené odtučněné mléko
  • jahodová šťáva z koncentrátu
  • fruktózový sirup
  • glukózový sirup
  • šťáva z černého rybízu 
  • maltodextrin
  • E163 (anthokyany - rostlinné intenzivní barvivo získávané z ovoce, zeleniny, mízy květin)
  • glukozo-fruktozový sirup
  • citrónová šťáva z koncentrátu
  • sušená syrovátka
  • kokosový olej
  • koncentrát z červené řepy
  • E412 (guma guar - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E410 (karubin - přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E330 (kyselina citronová)
  • aromata
  • koncentrát z bezinek
  • E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin - v potravinářství nejčastěji používané stabilizátory a emulgátory)
  • E220 (oxid siřičitý - v potravinách používaný zejména proti hnědnutí, v ovoci a džusech také například zabraňuje zničení kyseliny askorbové, je škodlivý a ve vyšších koncentracích může způsobovat například nevolnost, bolest hlavy apod.)

Kaktus (Nestlé, cca 15 Kč/ks)

  • voda
  • cukr
  • glukózový sirup
  • jahodové pyré 
  • kokosový tuk
  • jahodová šťáva
  • E330 (kyselina citronová)
  • palmový olej ztužený
  • E412 (guma guar - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E410 (karubin - přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • jahody - sušené kousky
  • laktóza
  • mléko odtučněné sušené
  • aromata
  • koncentrát šťávy z červené řepy
  • řepkový olej
  • mléko plnotučné sušené
  • E160a (karoteny - barviva, v potravinářství nejčastěji syntetického původu dodávají potravinám od jasně žluté po oranžovou barvu)
  • E141 (měďnaté komplexy chlorofylů a chlorofylinů, zelená barviva přírodního původu, v ČR je jejich využívání povoleno s výjimkou kojenecké stravy)
  • E322 (lecitiny, přírodní látky získávané zejména ze sójových bobů, v potravinářství zabraňuje například oddělení vody od oleje)

Gelatelli Space Runners (Lidl, cca 50 Kč/10 ks)

  • pitná voda
  • cukr
  • glukózo-fruktózový sirup
  • malinová dřeň z koncentrátu 
  • E330 (kyselina citronová)
  • E412 (guma guar - - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E407 (karagenan - stabilizátor, zahušťovadlo získávaný z červených mořských řas)
  • přírodní aroma - malina, ananas
  • dextróza
  • E160a (karoteny - barviva, v potravinářství nejčastěji syntetického původu dodávají potravinám od jasně žluté po oranžovou barvu)
  • přírodní aromata

Česká klasika

Nanuky, které si velmi dobře pamatujeme z dětství nejen vy, ale i pravděpodobně i vaši rodiče. Možná se k nim rády vracíte a možná o nich také vyprávíte svým dětem. 

Mrož (Prima, cca 13 Kč/ks)

  • jahody - min. 50%
  • cukr
  • smetana
  • tvaroh - min. 10%
  • E410 (karubin - přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E412 (guma guar - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor)
  • E466 (karboxymethylcelulóza - chemicky pozměněná přírodní celulóza běžně používaná např. do pudinkových směsí, slouží k zahušťění potravin, jeho používání v ČR je omezeno pouze pro dětskou výživu)
  • kakaová poleva - min. 15%
  • kokosový olej
  • cukr
  • kakao se sníženým obsahem tuku - min. 14%
  • sušená syrovátka
  • E322 (lecitiny, přírodní látky získávané zejména ze sójových bobů, v potravinářství zabraňuje například oddělení vody od oleje) 

Eskymo (Unilever, cca 5 Kč/ks)

  • obnovené odtučněné mléko
  • kokosový tuk
  • cukr
  • pitná voda
  • glukózový sirup
  • kakao se sníženým obsahem tuku
  • sušené odtučněné mléko
  • E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin - v potravinářství nejčastěji používané stabilizátory a emulgátory) 
  • E322 (lecitiny, přírodní látky získávané zejména ze sójových bobů, v potravinářství zabraňuje například oddělení vody od oleje) 
  • aromata
  • E412 (guma guar - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor) 
  • E401 (alginát sodný - zahušťovadlo, želírující látka používaná nejen do mrazených výrobků, vyrábí se přidáním hydroxidu sodného do kyseliny alginové, její omezení pro ČR je pouze týkající se dětské stravy, ale i tam může být v omezeném množství v pudincích apod.)
  • E410 (karubin - přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor) 

Míša (Unilever, cca 15 Kč/ks)

  • tvaroh (více než 50 %)
  • kakaová poleva 
  • kokosový olej
  • cukr
  • kakao se sníženým obsahem tuku
  • sušená syrovátka
  • E322 (lecitiny, přírodní látky získávané zejména ze sójových bobů, v potravinářství zabraňuje například oddělení vody od oleje) 
  • aroma
  • cukr
  • smetana
  • mléko odtučněné sušené
  • E471 (mono a diglyceridy mastných kyselin - v potravinářství nejčastěji používané stabilizátory a emulgátory) 
  • E401 (alginát sodný - zahušťovadlo, želírující látka používaná nejen do mrazených výrobků, vyrábí se přidáním hydroxidu sodného do kyseliny alginové, její omezení pro ČR je pouze týkající se dětské stravy, ale i tam může být v omezeném množství v pudincích apod.) 
  • E407 (karagenan - stabilizátor, zahušťovadlo získávaný z červených mořských řas)
  • E410 (karubin - přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor) 
  • E412 (guma guar - rozpustná přírodní vláknina používaná jako zahušťovadlo, stabilizátor) 

Ruská zmrzlina (Wera Nova)

  • pitná voda
  • cukr
  • mléko plnotučné sušené
  • oplatka 
  • pšeničná mouka
  • kokosový olej
  • E322 (lecitiny, přírodní látky získávané zejména ze sójových bobů, v potravinářství zabraňuje například oddělení vody od oleje) 
  • vaječná směs - sušená
  • jedlá sůl
  • E500 (uhličitany sodné, zabraňují žluknutí potravin, změnám barvy, ke kontrole kyselosti nebo jako kypřící látka, v ČR je v určitém množství povolen v potravinářství i pro přípravu dětských příkrmů)
  • smetana
  • máslo
  • glukózový sirup
  • sušená syrovátka
  • bramborový škrob
  • aroma - vanilkové

 Zmrzlinka domácí

Vaše vlastní domácí zmrzlina má nespornou výhodu v tom, že naprosto přesně víte, co do ní dáváte a skutečně ji můžete udělat i pro nejmenší děti. A navíc - receptů na ni najdete na internetu doslova stovky. Vyřádit se můžete nejen co do základních tekutých složek (džusy, šťávy, voda, jogurt, tvaroh), ale také v rámci různých ovocných příměsí. Kromě toho, že dokážete poměrně hravě vyrobit zdravou zmrzlinovou variantu, ještě na tom ušetříte. Kromě ingrediencí budete totiž potřebovat jen formičky na zmrzlou pochoutku, a ani ty vás rozhodně finančně nezruinují:

  • Tvořítka na zmrzlinu, plast, TESCOMA, 6 ks cca 160 Kč.
  • Forma na nanuky, plast, TORO, 6 ks cca 50 Kč.
  • Forma na nanuky a zmrzlinu, plast, ORION, 4 ks cca 105 Kč.
  • Tvořítka na zmrzlinu, silikon, Lécué Stackable Popcislces, 4 ks cca 460 Kč.

A samozřejmě přidáváme pár zmrzlinových receptů. Začněme s těmi, které bez obav můžete dát v horkém počasí olíznout i těm úplně nejmenším!

Nanuky z přesnídávek

Je úplně jedno, jestli přesnídávky kupujete nebo je doma vyrábíte. Důležité je věkové určení - přesnídávku dáváte bez problémů úplně těm nejmenším dětem. No a není nic jednoduššího, než jim jejich oblíbenou pochoutku trochu zchladit v nanukových formičkách! U dětí pod 1 rok podávejte nanuk po menších kouscích, aby neměly příliš studeného naráz. Zároveň také hlídejte všudypřítomné vosy, které samozřejmě jdou na sladké. Poměrně dobrou variantou je také umístit na pár desítek minut do mrazáku přesnídávky "do ručičky" (pytlíčky naplněné přesnídávkou). Dětem pak tají v ručičkách postupně a nedlabou je tak úplně ledové. Do přesnídávkových nanuků pak můžete přidávat také kousky ovoce (samozřejmě podle toho, co už vaše dítě ochutnalo). 

Tvarohovo-smetanové nanuky

  • 250 g polotučného měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g libovolné ovoce (měkké - borůvky, maliny, jahody, ostružiny, přezrálé broskve, meruňky, apod.)
  • sirup ze stévie podle chuti (dá se dosladit medem, rýžovým sirupem, javorovým sirupem a samozřejmě také cukrem)

Prošlehejte tvaroh, smetanu. Ovoce pokrájejte na drobné kousky nebo pomixujte tyčovým mixérem na dřeň a vmíchejte k tvarohu. Následně doslaďte podle chuti (někdo nesladí vůbec, někdo se nebojí cukru, takže pěkně podle sebe) a naplňte nanukové formičky. Nechte v mrazničce minimálně do druhého dne, aby nanuky pěkně zmrzly. 

V tropických teplotách, které v tuto chvíli panují vás i vaše děti určitě nejlépe osvěží nanuky vodové - tedy ty, které mají vodový základ. Nejjednodušší variantou jejich výroby je využití oblíbených džusů, které můžete prostě vlít do nanukových formiček a nechat zmrznout. Originality a pěkného designu pak docílíte přidáním kousků ovoce. Aby ovoce udělalo zajímavý efekt, snažte se o kontrastní barvy - například v citronovém džusu bude krásně vypadat kolečko kiwi, v pomerančovém zase maliny. Zkrátka - fantazii se meze nekladou. 

Citronovo-okurkové nanuky

  • salátová okurka
  • citron
  • pitnou vodu (asi o 100 ml méně, než máte objem nanukových tvořítek)
  • sirup ze stévie podle chuti (případně jakkoli jinak chcete dosladit)

Okurku nastrouhejte na hrubo a nechte přes cedník "vykapat" asi 2 hodinky. Do vykapané tekutiny vymačkejte šťávu z citronu, přidejte vodu a podle chuti doslaďte. Vlijte do nanukových tvořítek a nechte v mrazničce do druhého dne. Pokud z nastrouhané okurky nebudete dělat salát, můžete ji do nanuků trochu přidat, udělá to moc pěkný efekt. 

Zdroj informací:

http://www.ceskazmrzlina.cz/uvodni-strana.html

https://www.ferpotravina.cz/

https://www.vimcojim.cz

chudáci deti, kteří museli v lete jenom koukat na kolemdouci deti, lidi se zmrzlinou😕

11. zář 2018

Začni psát komentář...

Odešli