redakce
6. led 2019
697 

Kojicí kloboučky: Skvělý vynález pro maminky. Jako ochrana před bolestí se ale nemusí vyplatit

"Při prvním těhotenství jsem něco málo přečetla o kojení, ale bradavky mi nikdo nekontroloval. Měla jsem je ploché. Malý se nechtěl přisát. Již z porodnice jsem tedy odcházela s kloboučky a ne úplně "rozkojená". Z počátku to byl boj, ale po radé mé mamky jsem pak vždy vstříkla do kloboučku trochu mléka, aby měl syn důvod sát - to byl začátek úspěchu. Měla jsem snahu se kloboučků zbavit (přece jen na ně člověk musí stále myslet, aby je měl, když jde mimo domov a strašidelné zprávy o tom, jak přijdu o mlíko, když budu kojit s kloboučky mi nedodávaly na pohodě), ale nepodařilo se. Na druhou stranu kojila jsem do jedenácti měsíců a jsem ráda," vypráví maminka z Modrého koníka.

Počátky kojení jsou těžké pro každou maminku. Trpí-li ale maminka navíc nějakou anatomickou nedokonalostí bradavek nebo při kojení pociťuje bolest, která jí kojení zošklivuje, jsou kojicí kloboučky pomocníkem k nezaplacení.

Kojení je nejpřirozenější součást mateřství, kterou nám příroda dala spolu s darem schopnosti počít, odnosit a porodit miminko. Jen málokterá maminka se však může pyšnit tím, že kojila bez potíží a začátky kojení pro ni byly snadné.

Kojicí kloboučky byly vynalezeny jako pomocník pro maminky, jejichž prsní bradavky jsou vpáčené či jinak anatomicky nedokonalé, a proto je pro miminko těžké z nich mateřské mléko sát. Pro takové maminky a jejich miminka jsou kojicí kloboučky vynálezem, který může kojení zachránit.

Ve všech ostatních případech, kdy jsou maminkám kloboučky doporučovány, je jejich používání podle laktačních poradkyň i zkušeností maminek zbytečným hazardem s technikou kojení, který se vám po odeznění potíží může nepěkně vymstít.

K čemu byly kloboučky vynalezeny a kdy se dobře osvědčily

Kojicí kloboučky jsou vlastně nástavce na bradavky vyrobené z tenké vrstvy lékařského silikonu. Jsou anatomicky vytvarované tak, aby se z nich miminkům co nejlépe a nejpřirozeněji sálo mateřské mléko. Vyrábí se v několika různě označovaných velikostech, pro případnou koupi je ideální si je prohlédnout a velikost odhadnout na místě, nebo přeměřit v případech, kdy výrobce uvádí vnitřní rozměr kloboučku v milimetrech.

Prvotním účelem této vychytávky, která je vlastně jakousi malou protézkou, byla pomoc maminkám, jejichž bradavky jsou nějakým způsobem anatomicky deformované a pro miminko je obtížné až nemožné z nich sát. Jedná se zejména o vpáčené nebo ploché bradavky, kdy vrcholky bradavek směřují směrem do prsu, nemohou se vztyčit a vytvořit tak pro miminko ideální tvar přírodní savičky.

Ve všech těchto případech můžeme kloboučky považovat za zázrak vývoje, který zachránil kojení mnohým maminkám. I zde je ale pořád možné zkoušet miminko přikládat a nechat přisávat. Situace se spolu s hormonálním koktejlem a mlékem v prsou může změnit, i maminky se vpáčenými bradavkami mají šanci, že budou kojit zcela bez pomocníků.

Kojicí kloboučky lze využít i u jiných potíží, dejte si ale pozor, ať vás nakonec nepotrestají

Kromě využití kloboučků jako účinného prostředníka mezi bradavkou a jazýčkem miminka v případech, kdy je kojení ztíženo anatomickými nedokonalostmi maminčiných bradavek, propaguje mnoho výrobců využití této vychytávky i v jiných případech.

Jestliže máte v prvních dnech kojení popraskané, rozbolavělé bradavky, možná jste i zaznamenala praskliny ronící kapky krve, možná vám kloboučky připadají jako dobrý pomocník, který vaše bradavky prozatímně ochrání, než se zahojí. Bohužel kojicí kloboučky jsou v těchto případech pomocníkem, který se vám nakonec nemusí dobře odměnit. Snaha zbavit se kloboučků se totiž může stát martyriem, které vás bude stát mnoho sil.

Kojení s kloboučky je samo o sobě poměrně nepohodlné a z nepřirozenosti, která je s nimi spojena, je na první pohled patrné, že to není stálé řešení. Zároveň si také možná všimnete, že se vaše bradavky sice po pár dnech zahojí, ale jakmile klobouček odstraníte, prasklinky se začnou tvořit nanovo.

Bariéru mezi bradavkou a pusinkou miminka nevytváří jen viditelná silikonová část, která vám usnadňuje kojit bez té hrozné bolesti. Příroda totiž vymyslela bradavky naprosto dokonale. To, že z nich miminko saje, mu nezajišťuje jen přísun vždy čerstvého a vyváženého mateřského mléka. Styk pusinky miminka s bradavkou „skin to skin“ má daleko širší opodstatnění.

V bradavce se totiž ukrývají velmi citlivé receptory, které na sliny miminka reagují. Mozek maminky informují o tom, jaké bakterie a viry se ve slinách miminka ukrývají a prsní žlázy pak vyrábějí mléko přímo na míru potřebám miminka, s obsahem protilátek proti potížím, které by miminko mohly začít trápit. Je to dokonalé splynutí maminky a dítěte, o kterém možná vůbec nevíte. A kojení s kloboučky ho může velmi narušit.

Další skutečností, která kloboučkům moc nenahrává, je pak tvoření různých plísní a množení bakterií, které pod vlhkým kloboučkem vznikají. Ač jste si tedy chtěla kloboučkem pomoci od bolesti, můžete si i při zachování maximální hygieny způsobit další ošklivé potíže, kterých se budete velmi těžko zbavovat.

Stejně špatnou zprávou pro fanynky kojicích kloboučků bude fakt, že vinou bariéry mezi kloboučkem a bradavkou se prsa nechovají úplně přirozeně a nemusí se při kojení vyprázdnit úplně. To nahrává vzniku zatvrdlin a následného zánětu prsu, který je velmi bolestivý a může být pro zdraví i samotné zachování kojení velmi nebezpečný.

Kojení přes kloboučky tak může stát za pozvolnou ztrátou laktace i jejím vymizením. Statisticky je pak dokázáno, že kojení s kloboučky bývá ukončováno dříve a při kojení dětí s touto pomůckou vzniká mnoho potíží. Maminky, které s nimi kojily své děti více než osm měsíců, jsou pak podle sběru dat laktačních poradkyň hrdinky nebo šťastlivkyně.

O bradavky je dobré dobře se starat ještě před tím, než se vaše miminko narodí. Trénováním jejich odolnosti ještě v těhotenství či dodržování hygieny, ke které patří jak větrání, tak vhodné mazání bradavek v prvních dnech kojení miminka, si můžete vypomoci tak, že kojicí kloboučky nebudete potřebovat.

Jak se kloboučku vyhnout? Pečujte o bradavky již před narozením miminka!

Pokud netrpíte přímo anatomickou vadou prsní bradavky, která by kojení úplně bránila, na kojení se můžete připravovat už několik týdnů před očekávaným narozením miminka. Můžete tak předejít bolestivosti i vzniku prasklin.

Několik týdnů před termínem porodu můžete začít bradavky trénovat. Otírejte je po koupání hrubším ručníkem a pokud je léto, můžete je vystavovat přímému slunci. Můžete také upustit od nošení podprsenky a nechat bradavky volně třít o oblečení.

Bradavky se tak mohou připravovat na zátěž, která je čeká, a nebudou tak přecitlivělé na dotek, jako když si je budete chránit.

Hned po narození miminka se o svá prsa dobře starejte, ruku v ruce s tím, jak se budete učit miminko krmit

Po každém kojení můžete prsa omýt a namazat. K mazání vám laktační poradkyně v porodnici nejčastěji doporučí Bepanthen, který se vám bude hodit i pro miminko. Existují však i přírodnější masti, které bradavkám velmi svědčí. Například Purelan, velmi mastná mast vyrobená z ovčího tuku, jež svým složením a strukturou udržuje bradavky vláčné několik hodin. Zabraňuje tak popraskání pokožky preventivně a v případě, že přeci jen bradavka utrpí újmu, velmi příjemně dokáže ranku hojit.

Všechny mastičky, které jsou určené k léčbě a prevenci popraskaných bradavek, jsou zdravotně nezávadné a miminko je může olíznout, nemusíte se bát.

Ruku v ruce s mazáním je nutné myslet i na dostatečné větrání prsou, které zamezuje prasklinkám i množení bakterií a kvasinek. Pokud je teplo, klidně choďte doma nahá, pomůže to nejen prsům, ale i vašemu poporodnímu bříšku, aby se dobře přizpůsobily svým novým rolím.

V případě chladu až zimy si můžete pořídit speciální vložku do podpsenky, která udržuje prsní bradavku dál od prádla a zároveň díky otvorům bradavku větrá. Tomuto vynálezu se říká chránič bradavek a lze ho koupit také ve variantě, jež pomáhá prsní bradavky formovat.

Pokud kojení vašeho miminka provází bolestivost, snažte se pár dní vydržet a po kloboučcích nesahat. Bradavky se během několika kojení adaptují, přestávají být bolestivé a po pár dnech může být kojení už zcela bez nepříjemných pocitů.

Jak se kloboučků zbavit, pokud to bez nich opravdu nešlo?

Určitě se může stát, že poranění bradavek je tak velké a bolestivé, že máte na výběr jen ze dvou možností – nasadit kloboučky, nebo kojení vzdát. A ze dvou špatných možností si určitě vyberete tu, která vám kojení vašeho miminka umožní, i za cenu budoucích potíží.

Pokud se rozhodnete, že to bez kloboučků chcete zkusit, můžete k tomu přikročit i najednou. Připravte se na to, že budete začínat s kojením prakticky od začátku, protože technika kojení bez kloboučku bude úplně jiná, a to hlavně pro miminko. Miminko může být po odstranění kloboučku nevrlé, protože mu nepůjde se přisát a mateřské mléko může téct jiným tempem, než bylo zvyklé. Může se stát, že dítě bude prs odmítat a vy si tak zařadíte do scénáře první bojkot kojení.

Pokud jste ale opravdu rozhodnutá, že se kloboučků chcete zbavit, vydržte, stojí vám to za to!

Jako pomoc a vychytávku při zbavování se kloboučků radí maminky v diskuzích i zkušené laktační poradkyně zkusit kloboučky odstraňovat nejprve v noci. Miminko je rozespalé a prs potřebuje, takže bude lépe spolupracovat.

Pomoci si můžete také natvarováním bradavky – prsty jí promněte, narovnejte, vytáhněte tak, aby miminku lépe pasovala do pusinky. Dobrým pomocníkem může být také nahřátí prsu v horké sprše nebo pomocí teplého obkladu. Stejně tak funguje i vypití horkého nápoje – mléko se rozproudí a bude se miminku snáze sát.

Pokud se vám ani po pár dnech nebude dařit se kloboučků zbavit a vaše miminko bude nespokojené, z kojení se může stát peklo, které je velmi těžké ustát. Pouvažujte o tom, zda si nepozvat domů laktační poradkyni, která by vám mohla s kojením poradit a tím ho zachránit.

Pokud už jste ve svém trápení s kojením došla až sem, nevzdávejte se a ještě to zkuste. Vlastnit automatický dávkovač toho nejlepšího, co může vaše miminko dostat, za boj určitě stojí.

Zdroje:

kojeni.net

cs.wikipedia.org

porodnice.cz

Začni psát komentář...

Odešli