redakce
31. bře 2019
1967 

Kojicí podprsenka: Nezbytnost či zbytečnost?

"Problém s koupí dobře padnoucí a zároveň ňadrům lichotící podprsenky jsem měla od těch dob, co jsem začala nějakou potřebovat. Přestože mi moje maminka při výběru těch prvních kousků byla velkou oporou, nákup nového spodního prádla nebo plavek byl vždy útrpnou odysseiou. Na jejím konci se sice skvěl v nákupním košíku jakýsi výsledek, každopádně jsem nebyla spokojená ani já (podprsenka by nemusela tu tlačit, tu odstávat a dělat taková divná prsa), ani maminka (nemusela by být tak drahá, vybraná až v pátém obchodě a dcera by se za ty peníze nemusela tvářit tak kysele)."

"V dospělosti, už bez podpory maminky, býval scénář dost podobný. Korunu tomu v mém případě nasadily e-shopy, které sice nabídly ten zaručený kalkulátor, který mi vyplivl údajně ideální velikost, ale už neporadil, jaký střih si vybrat, aby prsa z podprsenky při předklonu nevypadávala a košíčky se tak divně nekrabatily.

Z martyria neustále špatných výběrů, vracení zboží v zákonné lhůtě (v tom lepším případě) a nošení nepadnoucí podprsenky (v tom horším), mě v době příprav na příchod našeho prvního potomka vysvobodila, do té doby pro mne zcela neznámá, instituce "podprsenka na míru - poradíme, vybereme". Nevýhodu vyšší pořizovací ceny vzápětí převálcoval fakt, že jsem za minimum (navíc příjemně stráveného) času získala krásnou, kvalitní a padnoucí podprsenku, která nevídaně podržela nejen zvětšující se prsa, ale i snižující se sebevědomí."

Je vůbec možné ještě před porodem zjistit, zda drahý kousek speciálního mateřského prádla nebude po porodu ležet ladem na dně šuplíku? Zde nejvíce pomůžou (jako v mnoha jiných případech) zkušenosti sdílných maminek.

Jak to měla Eva       

"Když jsem celou tuhle anabázi vyprávěla svojí kamarádce Evě s dotazem, kde ona kupuje kojicí podprsenky a kam chodí na kojicí blůzy a tuniky, do jejichž důmyslně řešených výstřihů jsem se hned zamilovala stejně tak jako do onoho geniálního detailu kojicích podprsenek - do odklápěcích košíčků zaručujících diskrétní kojení kdykoliv a kdekoliv -  dívala se na mne jak na právě přistávající stádo marťanů: 'Kojicí tuniku? Kojicí podprsenku? Na co prosím tě vyhazovat takový peníze? Normální podprdu jsem vyměnila za tu sportovní. Vyhrneš tričko, shrneš podprsenku a kojíš.' Měla zrovna na ruce svoje několikaměsíční miminko a tak jsem byla rovnou obdařena praktickou ukázkou. Musela jsem uznat, nevypadalo to vůbec špatně. Dítě přikládala k prsu tak zručně, že i bez kojicích vymožeností nebylo vidět nic z toho, co má i při kojení zůstat "skryto". 

Přesto jsem si neuměla představit, jak někde při nezbytném kojení na veřejnosti ukazuji se zručností sobě vlastní své poporodní nedokonalosti a zápasím s rolováním sportovní podprsenky, která mi ještě navíc dělá z mých dvou ňader jednu dlouhou, nevzhlednou, rozpláclou veku. Moje kamarádka zase nechápala, proč se namáhat s koupí další podprsenky a dalších triček na tak relativně krátké období, když ty báječné univerzální sportovní podprsenky a trička už doma má.

I v rozhovorech s jinými kamarádkami či maminkami na diskuzních fórech se názory diskutujících žen dají shrnout do dvou základních proudů, které odpovídají mému a Evině pohledu na věc. Někdo je pokládá za zbytečnost a někdo na ně prostě nedá dopustit. "

Kdy je kojicí podprsenka nadbytečná investice

Nevýhodou slušivých kojicích podprsenek bývá vyšší pořizovací cena a špatná dostupnost kamenných obchodů s velkým výběrem na vesnicích a malých městech. Levnější varianty se obvykle nedělají v tolik slušivém provedení a často si vysluhují (alespoň dle názoru samotných žen) přízvisko "asexuální" či "babkovské", což některé ženy nechává zcela chladnými, ale jiným to může být zásadní překážkou v jejich nošení.

 Velkou výhodou, která šetří peníze za kojicí podprsenky, jež není třeba kupovat, jsou pak menší pevná prsa, která se snadno vyndavají i z běžné podprsenky. Stejně tak jako samovolně neodtékající mléko, kdy není třeba nosit a maskovat absorpční vložky. Pokud žena nemá možnost či potřebu kojit často na veřejnosti a doma jí z jiných důvodů také více vyhovují klasické či sportovní podprsenky, po kojicí spíše nesáhne. 

Kde kojicí podprsenka najde využití

Ženy, které počítají s tím, že budou kojit na veřejnosti často, spíše sáhnou po kojicí podprsence právě kvůli odklápěcím košíčkům, které zaručují snadný a diskrétní způsob kojení. Ve velkých městech lze navštívit kamenný obchod, velkou výhodou dnešní doby pro maloměsta a vesnice jsou pak e-shopy a bazary, třeba jako ten koníkovský

Dalším důvodem pro její pořízení jsou prsa větších velikostí, nelichotivý vzhled prsou ve sportovní podprsence (která určitým tvarům a velikostem nedodává dostatečnou oporu a některá prsa může deformovat), dále samovolně spouštějící se mléko, citlivé bradavky a v neposlední řadě touha pořídit si něco speciálně "mateřského".

Pokud se řadíte do druhé skupiny žen, ale tápete, jak správně investovat, aby vám nová kojicí podprsenka dobře sloužila, právě vám je určen článek 

Desatero pro výběr padnoucí kojicí podprsenky.

Za me nejlepsi zpusob je podprsenka bez raminek. Jen vyhrnu tricko, shrnu kosicek a kojim. Kdyz byla dcera miminko, nosila jsem kojo podprsenku, ale ted kdyz strida prsa treba 5x za kojeni mi prijde praktictejsi a rychlejsi toto. Doma bez podprdy. Spis resim problem s kojicimi saty, tech na trhu moc neni, a kdyz ano, tak drahé.

31. bře 2019

Za me uplna zbytecnost.

31. bře 2019

Tak ja kojim takmer dva roky a nosim len kojace podprsenky 🙂 bez raminek, to by som mala kozy az na zemi 🤣

31. bře 2019

@luj89 podprsenky bez ramínek, bez podprsenky.. Tipuji asi nemáš prsa F?

31. bře 2019

Za mě naprostá nezbytnost.. Mám prsa F a už druhé dítě (kojení) je pro mě úplná nezbytnost.. A ještě víc kojící tílka. Co naopak nevyužívám (právě zejména díky tilkum) jsou kojící trička

31. bře 2019

Zbytečnost

31. bře 2019
31. bře 2019

Ani ne tak kvůli kojení, jako kvůli těhotenství. Prsa mi rostly průběžně celý těhotenství a hrozně brzo jsem potřebovala větší a fakt pohodlnou podprsenku. Koupila jsem duo černou a bílou z Marks&Spencer, široký pás a ramínka hezky držely, pohodlný pružný košíčky bez kostic zase dávaly super pohodlí i na doma. Nosím i teď ve druhým těhotenství, prsa už vylezly o dvě velikosti, evidentně se ještě chystají na vyšší mety, pnou, pobolívají, jsou samá žíla, a podprdy se v pračce pravidelně střídají. Po porodu pofrčí dál, ale jak říkám, je to pro mě takové dva v jednom.

31. bře 2019

Jinak před těhu jsem měla 70D, což jsou takový "hezký kozičky na úzkým hrudníku". Teď už mám ty dvě velikosti navíc, prsa jako slušná pornohvězda a podprsenka bez ramínek mě teda taky upřímně pobavila 😁👍

31. bře 2019

Kojím druhé dítě. U první to byla děsná zbytečnost, na co podprsenku, na co tričko...? Teď jsem si pořídila jak kojící tričko, tak podprdu a lituju, že jsem to neudělala hned z prvního dítěte... Chyba, chyba, velká chyba 🙂

31. bře 2019

Záleží na velikosti prsou ne? Já jsem před těhotenství měla prsa 75F-G a teď mám 75H. Když nemám na sobě podprsenku tak mi to není vůbec příjemný - ta zatracená gravitace 🙂 a už vůbec ne při kojení, kdy jsem ty prsa měla ještě těžší než teď.

31. bře 2019

Já teda nikdy neměla kozy jako vozy, ale i tak na kojící podprdy a trička nedám dopustit. Zpočátku to bylo hodně o tom unikajícím mlíku a problémech s kojením - v tom případě pokud zkusíte jen "vyrolovat sportovní podprdu" tak si koledujete o ucpání mlékovodu a zánět. Navíc, volnější sportovní podprdy dost nedrží a ty hodně pevné zas naopak strašně škrtí když se prsa nalijou a vyhrnout pořádně nejdou. Kojících podprsenek mám několik, nebyly výrazně dražší než klasická kvalitnější podprsenka a klidně je budu nosit i až přestanu kojit, jsou pohodlné a vypadají slušně.

1. dub 2019

Kdybych neměla 70J, tak budu kojící podprdu taky považovat za zbytečnost. Jinak představa podprdy bez ramínek na tuhle velikost prsou mě fakt pobavila 😂.

1. dub 2019

Mám 80E a bez podprsenky to nejde. Mám jich několik, většinu z Bonprix. Kojím třetí dítě,nechci mít prsa u kolen.

1. dub 2019

Koupila jsem podprdy z biobavlny z Lidlu a naprostá spokojenost, nosim je už teď a ještě nekojim - důvod - prsa mi z mých podprsenek vyrostla a hledala jsem pohodlnou variantu, kterou využiju i v době kojení Vypadají celkem hezky, v oblečení dělají hezký tvar a to pohodlí! Stálo to defacto pár korun a stejně bych si na aktuální velikost musela koupit něco nového, takže za mě ideální volba. Sportovní podprsenky mi nejsou na běžné nošení pohodlné

1. dub 2019

kojila jsem 20 měsíců a za celou dobu jsem nějak nepocítila potřebu ji kupovat:D

2. dub 2019
Komentář byl odstraněný

Za mě zbytečnost. Prokojeno pět let. 😃 a za celou dobu jsem vážně neměla ucpaný mlékovod a zánět z rolování sportovní podprsenky. 😃 naopak mi byly a jsou pohodlnější než kojící. Je to o tom, co která preferuje.

2. dub 2019

Ve svém životě jsem kojila 4,5 roku. Kojící podprsenku jsem neměla, mám dojem, že za mě se ani nevyráběly. Vždycky jsem to nějak dokázala bez ní. Dneska, jsou-li pěkné, bych si asi pořídila.

2. dub 2019

Já měla 80B, která dvěmi čárkami vyskočila přes noc na C. Takže žádné mega dudy, ale bez kojprsenky si to představit nedovedu. Zvlášť když se pak nalily mlíkem a když jsem musela popoběhnout za synovcem, myslela jsem, že mi ty mlíkárny upadnou! Takže dobrá pevná a zároveň pružná podprda je k nezaplacení.
(Pořídila jsem levnou v Globusu, vzhled nic moc, ale komfort úžasný)

23. čer 2019

nenosím žádnou a na veřejnosti kojím často, už druhým rokem 😀

23. čer 2019

No z mé zkušenosti se prso do vel. C (větší jsem je nikdy neměla) dá vytáhnout téměř z čehokoliv 😉 Zanedlouho budu kojit čtvrté díťátko a celkem jsem kojila cca 6 let. Kojící podprdy jsem nosila, ale ne vždy. Mám nejradši push-up (prsa už rozhodně nejsou co bývala) a nechci se jich vzdát ani při kojení a kojících push-up je málo a jsou drahé, tak si vystačím s normálními.

24. čer 2019

Začni psát komentář...

Odešli