redakce
7. dub 2018
3683 

Kožní problémy, kterými trpí miminka, ale potrápí především rodiče

S velkou pravděpodobností jste se s nimi nikdy nesetkali. A pokud ano, nejspíš si to nepamatujete, protože jste byli ještě miminka. Pojďme se společně podívat na 4 nezvané hosty, kteří většinou nepotrápí ani tak novorozence, jako jeho rodiče. 

Mongolská skvrna

"Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo nemáte zkušenost s modrým flekem nebo spíše asi modřina nad zadečkem miminka spíše na kostrči?" tuto otázku pokládá maminka n1el v internetové diskuzi týkající se tématu mongolská skvrna. K té stejné diskuzi se připojila i  uživatelka domorodka: "Moje obě děti mají mongoloidní skvrnku. Mají to mulati, ale nevěděla jsem, že i snědší bílé děti, jak tu čtu. Synovi zmizela někdy před 2. rokem? Dcera ji stále má. Když to u syna kdysi viděly ségry s mámou, myslely si, že ho bijeme."

A co to tedy vlastně je? Jedná se o shluk buněk, které obsahují melanin a usadily se na jednom místě. Tím místem je nejčastěji okolí kostrče, spodní záda, hýždě, boky a ramena. Nejčastěji toto modré, případně šedomodré znaménko uvidíte na dětech Mongolů a Japonců. Není ale výjimkou ani u nás, kde se s ním můžeme setkat zejména u snědších dětí a vzhledem ke své barvě může být zaměněno toto znaménko s modřinou.

Mongolská skvrna je naprosto neškodná a ve většině případů mizí mezi 2. a 5. rokem. Může se stát, že i po dovršení pátého roku je skvrna stále patrná, ale ani tak není důvod k obavám. Sama by měla vyblednout do období puberty, ale ani potom by se z ní nestal žádný problém. Pokud by vás trápila z kosmetického hlediska, je nasnadě poradit se s dermatologem ohledně jejího odstranění. 

Seborea

Seboroická dermatitida je kožní onemocnění, které je neinfekční a nejčastěji postihuje pokožku hlavy nebo obličeje novorozenců tam, kde jsou mazové žlázy. Jejich nadměrná produkce způsobuje maštění pokožky a to následně vytváří mastný nános na kůži. Tento nános má poté tendenci stát se zánětlivým. Na první pohled poznáte seboreu podle zažloutlých šupinek, nejčastěji ve vlasové části  hlavičky novorozence, které mohou začít vytvářet krustu.

Seboreou trpí většina novorozenců, ale u každého trvá jinak dlouho. U někoho přetrvá jen pár týdnů a sama vymizí, u jiného má tendenci stále se vracet, klidně i po několik let. Z jakého důvodu to tak je zatím bohužel není známo, rozhodně ale není na vině hygiena (ať už přehnaná, nebo nedostatečná). Sama o sobě není důvodem k návštěvě lékaře, protože děti většinou nesvědí a není jinak nepříjemná. Pokud však pozorujete její rozšiřování, nemůžete se jí zbavit a nebo se stále zhoršuje její stav, poraďte se co nejdříve s lékařem. 

O tipy, jak se jí zbavit, není na internetu nouze. Například uživatelka kamino radí "Pomáhá ještě potírat postižená místa mateřinou. Moc se mi to nezamlouvalo, zkusila párkrát a nepomohlo, ale jak jsem byla zoufalá, tak jsem potírala cca 3x denně a zadním mlékem, sice to moc nevoní, ale pomáhá. " Také nika přidává svou zkušenost: "My s tímto bojovali asi od měsíce, a co pomohlo nejlépe, tak salicylový olej, dostaly jsme recept od doktora. Tuším 3% salicyn ve 100 ml olivového oleje. Namíchali v lékárně a za 3 dny byl klid."

                                           Takhle může vypadat seborea také u dospělých.

Mílie

Pokud jste u svého miminka narazily na tvářích, hlavičce a v horní části trupu na bílé, vystouplé pupínky o velikosti špendlíkové hlavičky, jedná se pravděpodobně o novorozenecké mílie. 

Tato kožní neplecha, stejně jako její předchůdkyně, nebolí a ani není miminku jinak nepříjemná. Jsou to malé cysty vyplněné zrohovatělým vývodem potní žlázky, které není potřeba nijak léčit, protože v případě novorozenců postupem času vymizí. Rozhodně se vyvarujte jejich domácímu odstraňování, například vymačkávání. Riskujete, že miminku do ranky zanesete infekci a teprve potom se z mílie stane problém. Navíc to může být dost bolestivé. 

Erytém

S erytémem se setká až 50 % dětí v novorozeneckém, kojeneckém a a batolecím věku. Proč tomu tak je, není příliš jasné. Předpokládá se však, že je to přirozená obranná reakce pokožky na vnější vlivy. 

Jak ho poznáte? Jedná se o začervenání pokožky v mapách s výskytem mokvavých pupínků. Na rozdíl od výše uvedených kožních trablů, o této vyrážce děti často vědí. Mohou ji doprovázet zvýšené teploty, celkový pocit nepohody, který předchází například i nachlazení, místa postižená erytémem svědí, často až pálí. 

Stejně jako mongolská skvrna, mílie a seborea, i erytém často zmizí sám.  Lékař předepíše vašemu robátku maximálně masti tlumící vedlejší příznaky, jako je zmíněné svědění nebo ty, které budou mít chladivý efekt a postiženou oblast dočasně zklidní.

Například na otázku jasminy "Mám měsíční holčičku a před několika dny se jí objevila v obličeji vyrážka. Vypadá jako krupička nebo malé puchýřky. Doktorka mi řekla, že neví, z čeho to je a dala mi krém. Máte někdo zkušenosti? "  se v diskuzi sejde jistě mnoho dobře míněných rad. Pokud si ale nejste jisté, co se to u vašeho drobečka vlastně objevilo, s návštěvou lékaře neotálejte. Přeci jen jde o vaše dítě. Je lepší jít k lékaři zbytečně, než něco podcenit! 

Více o kožních problémech u malých dětí se můžete dozvědět na wiki Modrého koníka

Zdroje informací: 

http://www.priznaky-projevy.cz/kozni/mongolska-skvrna-priznaky-projevy-symptomy

http://lekarske.slovniky.cz/lexikon-pojem/mongolska-skvrna

http://www.vasedeti.cz/zdravi/onemocneni/milia-u-novorozencu/

http://www.healthline.com/health/milia

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seboroick%C3%A1_dermatitida

http://telemedicina.med.muni.cz/pdm/detske-infekcni-lekarstvi/index.php?pg=vyukove-texty--diferencialni-diagnostika-exantemovych-onemocneni

Začni psát komentář...

Odešli