redakce
23. bře 2019
13959 

Krok za krokem: Jak správně a bezpečně přebalit miminko?

První rok po porodu dítěte je velmi náročný - na tom se shodnou určitě všechny maminky. Nicméně činnosti, které budete vykonávat, zase tak náročné nejsou. Některé z nich budete vlastně dělat pořád dokola. Kojit a přebalovat. Kojit a přebalovat. Jak na přebalování?

Než se žena stane poprvé maminkou, jsou pro ni některé mateřské povinnosti velkou neznámou. A co neznáme, z toho máme často strach. Proto se pojďme společně podívat na to, jak správně přebalit miminko. Věřte, že se opravdu není čeho bát, nejedná se o nic složitého, ale i tak  to chce pro začátek získat některé informace.

Kdy přebalovat miminko?

"Když jsem pobývala v porodnici s prvorozeným synkem, tak nám sestry doporučovaly miminko přebalovat vždy před kojením. Dítě se u této činnosti trochu probere a bude pak lépe sát. V jiných porodnicích však zase doporučují přebalovat až po krmení, protože se při tom dítko velmi často vyprázdní. Na druhou stranu nutno podotknout, že malé děti se vyprazdňují vlastně skoro pořád," sdílí svou zkušenost jedna z maminek.

Nejlepší je tedy udělat si vlastní systém, který bude vyhovovat hlavně vám a vašemu miminku. Četnost přebalování bude z velké části záviset také na tom, jak moc citlivou pleť vaše miminko má. Některé děti mají opravdu velký sklon k podráždění pokožky, je tedy jasné, že je bude potřeba přebalovat častěji. Toto vám však dopředu nikdo neřekne a uvidíte až podle konkrétní situace.

via GIPHY

Výběr plenek

Na počátku by se měla každá maminka rozhodnout, jaké plenky bude pro své děťátko využívat. Většina maminek zvolí jednorázové plenky. Existuje mnoho značek a typů, troufáme si tedy tvrdit, že si určitě vybere každá maminka. Zatímco jednomu miminku vyhovují plenky určité značky, jiné miminko po nich může mít podrážděnou pokožku a opruzeniny. Chce to tedyzkoušet.

Pokud maminka z jakéhokoliv důvodu nechce využívat výše uvedený typ plenek, má možnost látkovat - tedy používat látkové plenky. Tento způsob je dnes čím dál více využívaný a moderní. Zkuste se podívat do bazaru Modrého koníka, jaké nádherné vzory plenek se dají pořídit.

Samozřejmě je také možné kombinovat plenky jednorázové a látkové. V tomto případě používají maminky u svých potomků látkovky většinou doma a jednorázovky pak třeba při cestování.

Přebalení krok za krokem

Potřebujeme:

  • přebalovací podložku (existují omyvatelné i jednorázové)
  • plenky správné velikosti
  • krém na ošetření plenkové oblasti proti opruzeninám
  • vlhčené ubrousky (nejsou nutné, někdo radši zadeček omývá vodou)
  • látková plena na osušení zadečku

1. Dítě by se mělo přebalovat vždy čistýma rukama - pokud je nemáte čisté, omyjte si je. Miminko položte na přebalovací podložku a svlékněte ho tak, abyste mohli pohodlně vyměnit plenku. 

2. Rozbalte plenku, dítě chytněte za kotníky a jemně ho povytáhněte vzhůru - tak se pohodlně dostanete k očištění celé plenkové oblasti.

Tip:

Spousta novorozenců a malých miminek se začne vyprázdňovat přesně ve chvíli, kdy rozbalíte plenku, buďte proto připraveni i na tuto situaci.

3. Pokud je miminko pokakané, setřete zadeček nejprve spodní částí pleny. Poté plenku položte pod zadeček děťátka.

Tip:

I tyto chvíle můžete využít ke komunikaci s děťátkem, povídejte se s ním a brzy se dočkáte spokojených úsměvů a roztomilého broukání.

4. Nyní přišel čas na vlhčené ubrousky. Jemně s nimi setřete všechny nečistoty.

Tip:

Pokud přebalujete holčičku, dejte velký pozor na to, abyste nečistoty utírali vždy směrem od vagíny ke konečníku (nikdy ne obráceně). Pokud přebalujete chlapečka, je potřeba nadzvihnout varlata a poctivě očistit kůži ve všech záhybech.

5. Nyní vezměte látkovou plenku a jemně dosušte místa, která jste předtím očistili pomocí vlhčeného ubrousku.

6. Rozbalte si novou plenku a vložte ji pod zadeček dítěte. 

7. Nyní přišel čas na ošetření kůže vhodným krémem proti opruzeninám.

Tip: 

Pokud děťátko trpí na bolavé bříško, je velice vhodné při každém přebalování promasírovat bříško (existují gely a mastičky speciálně určené pro tuto činnost). Masírujeme vždy po směru hodinových ručiček.

8. Vrchní část plenky dejte směrem k bříšku miminka a pečlivě miminko zabalte. Dbejte na zalepení obou postranních částí.

9. A máme hotovo. Nyní nezapomeňte děťátko doobléct a za chvíli můžete začít nanovo.

Bezpečnostní upozornění

Pokud přebalujete děťátko na vyvýšené podložce či přebalovacím pultu, nikdy ho nenechávejte bez dozoru. Přestože se vaše miminko dosud nikdy samo neotočilo, jednou to přijde poprvé - miminko by mohlo spadnout a velice vážně se zranit.

Pokud jste zatím ve fázi rozhodování, zda budete využívat látkové či jednorázové plenky, nakoukněte do fóra, které se zabývá výhodami jednotlivých typů plenek. 

A pokud vás zajímá, které jednorázovky jsou podle maminek nejlepší, určitě nahlédněte sem.

Máte v souvislosti s přebalováním nějaké tipy, které zde nepadly? Šup s nimi do komentáře - třeba právě vaše rada bude pro novopečené maminky velice přínosná.

Zdroj fotek:

pixabay.com 

archiv autorky

Jako tip mě ještě napadlo to,že pokaždé,když sundám plenečku,tak malého vezmu a zkusím dát ještě vyčůrat/vykakat nad nějakou mísu. Mám třeba přebalovací pult z Ikei a k němu jsou 3 mističky,které se dají zaháknout za ten pult. 2 jsou menší a 1 větší. Ta větší je na tuto metodu jak dělaná 🙂 Chytnu prcka pod kolínka,opřu si ho zádečkama o své břicho a většinou se skoro pokaždé ještě vyčůrá nebo vykaká 🙂 Je to něco jako bezplenková metoda,i když ne asi úplně 100%. Ale nám to pomáhá,když se normálně nemůže vykakat/ vyprdět 🙂 Jsou na to přímo i ,,kakací kyblíčky" ,ale nějaká miska určitě poslouží stejně. A člověk se tak vynne nehodě v podobě zmíněného počůrání nebo pokakání po rozbalení plenky 😀 🙂

24. bře 2019

Přebalování malých miminek před kojením má ještě jeden ůvod, které nebyl v článku uveden. Po nakrmení se má miminko nechat jen odříhnout a uložit do zvýšené polohy kvůli případnému ubinkávání. Kdyby se s ním ještě manipulovalo kvůli přebalování, mohlo by hodit pěknou šavličku a sami dospělí víme, jaké to je, když máme opakovaně podrážděný jícen žaludečními šťávami (když nás tzv. pálí žáha) ☹

28. bře 2019

Trošku mi chybí "jak být připraven na to, že chlapeček čůrá, když se rozbalí" 🙂 typicky samozřejmě přesně ve chvíli, kdy jsou obě ruce zaměstnané něčím jiným 😀. No, možná to chybí proto, že připraven asi být nejde 🙂.

A díky za tip na masáž bříška při každém přebalování - zkusím.

3. dub 2019

ty vlhčené ubrousky nejsou ani třeba. Stačí si koupit olej Medvídek, nějakou ředící lahvičku a suché nedráždivé ubrousky a postříkat, co je špinavé, pak otřít. Ty vlhčené ubrousky pro pokožku zrovna ideální nejsou.
A hlavně si musí maminka dávat pozor, jestli je venku ta "krajka" plen po celém obvodu nožek a není zaseklá pod tou gumou. A jestli není plena ohnutá vzadu. Pokud je, můžete se těšit na pročůrání se až na prostěradlo 😀.

1. čer 2019

Za mě jsou vlhčené ubrousky dobrý pomocník na ven, ale doma jsem syna vždy umývala pod tekoucí vodou a nedokážu si představit to dělat jinak a z mnoha důvodů - ekologických, ekonomických a hygienických.

20. čer 2019

@merope dávám pod syna ještě než vyměním starou plenku, rovnou další čistou, pak ho utřu, starou vytáhnu a mohu hned zapnout novou - nebo v případě potřeby větrání je možné ho tou čistou plenkou rychle přikrýt ... není to 100%, ale už nám to párkrát pomohlo vyváznout jen s pár kapkami na body 🙂

28. čer 2019

@tomikjoejoe Tak já už si našla taky systém - čistou teda nedávám rovnou (ještě bych ji opatlala 😀), ale většinou už to "chytnu". A co jsou ty vedra, tak ho nechávám "proběhnout" bez plínky a holt pak peru podložky. Ale ať má látkovky nebo papírovky, přijde mi zapařený, tak ať si to užije i bez.

28. čer 2019

Šmankote...to už je návod i na výměnu plíny? 🙈🤣

5. črc 2019

@alcar Možná vám to přijde směšné, ale pro prvorodičku, která s miminkama nemá vůbec žádné zkušenosti jsou to dobré rady. Kde má vzít ty informace když ne v článcích, knížkách apod. ? Ne každý má mamku, zkušenější kamarádku, sestru, aby poradila...

7. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli