redakce
4. srp 2018
8522 

Kvasinková infekce nejen v létě: Jak ji léčit a nedat jí šanci

Kvasinková infekce nebo-li vaginální mykóza je častou nemocí, kterou za život onemocní až 75 % žen a méně častěji se může objevit také u mužů. Dochází k ní při přemnožení mikroorganismů v normálním vaginálním prostředí, které je pro každou ženu běžné.

V létě je její výskyt vlivem horka, ale i mokrých plavek, nejčastější. Naštěstí existuje několik možností, jak s ní rychle zatočit a dál si užívat léta, i několik pravidel, jak jí nedat šanci zaútočit. 

Jak poznáte, že trpíte kvasinkami?

Kvasinková infekce se k vám nejprve přihlásí náhlým svěděním v oblasti rodidel, a to uvnitř i zvenku. Svědění se hodinu od hodiny zvětšuje a bývá velmi nepříjemné. Pokud si však budete rozkrok drbat a třít anebo se ve sprše přímo snažit místo i rukou najít a podrbat, nákazu si jen rozšíříte a rozdráždíte. Svědění bude úpornější a následná léčba zdlouhavější.

Rodila navíc začínají být nateklá, prokrvená, můžete začít cítit i pálení při močení a bolest v podbřišku. Pokud se vůbec odhodláte k sexu, bude pak bolestivý. V poslední fázi se pak přidá pro kvasinkovou infekci zcela typický bílý výtok, který je v největší fázi infekce hrudkovitý a usazuje se v zadní části pochvy.

Jak jsem ke kvasinkám přišla?

Kvasinkám se líbí a daří v množení ve vlhkém prostředí bez přístupu vzduchu a při zvýšené hladině cukru v krvi. Léto, tedy horko, zmrzlina a mokré plavky jsou proto pro ně ideálním časem, kvasinka se může rozšířit i ze zapařeniny, kterou si v horku uženete.

Velkým lákadlem pro kvasinky je pak menstruační tampon nebo vložka ve velmi horkých dnech, které jste si často neměnila. Objevují se ale také třeba po užívání antibiotik, které narušují mikroflóru v pochvě, vyšší výskyt infekce s sebou také nese užívání hormonální antikoncepce. Svůj podíl na přemnožení kvasinek v pochvě také může hrát velký stres, který jste mohla utrpět.

První pomoc a léčba kvasinkové infekce

Hned jak ucítíte první svědění, utíkejte do lékárny. Čím dřív zasáhnete, tím spíš se vyhnete vrcholu celé infekce, což je nateklý, svědící genitál, který se v kombinaci s horkem bude snažit o vaše duševní zdraví.

Léčba kvasinek není složitá a provádí se zavedením tablety obsahující antimykotika dovnitř vaginy nebo mazáním genitálií - spolu s tabletou, která se zavádí hluboko do vaginy a nechá se působit celou noc, si můžete pomoci i mastičkou, kterou aplikujete na vnější místa.

Místo léku lze využít i ředěný tea trea olej, který můžete nechat nasáknout do tamponu a zavést ho, či pomocí injekční stříkačky používat k výplachu. Štiplavý tea trea poměrně ihned mírní svědění, příjemně chladí a zároveň léčí.  Dalším přírodním antimykotikem je také kokosový olej, kterým lze mazat vnější partie namísto kupovaných mastí z lékárny.

Babskou radou na léčbu kvasinkové infekce je potírání genitálií kyselými mléčnými výrobky, jako je kyška, jogurt apod. Pokud se zdráháte si aplikovat jogurt do vaginy, alespoň ho snězte, i to má efekt. Pár dní po započatém boji s kvasinkami si dejte pohov od sexu, nebo použijte kondom, jelikož můžete kvasinkami nakazit i svého partnera.

Jak v létě nedat kvasinkám šanci?

V létě se kvasinky přihlásí o slovo nejčastěji, i v případech, že na ně jinak netrpíte.
Pokud si nechcete zkazit možnost letních radovánek okolo vody nebo partnerské lože, myslete při koupání a proplouvání letním horkem i na svůj rozkrok.

1. Mezi první opatření zařaďte nošení vzdušeného oblečení a bavlněného spodního prádla, které si vyměníte při každé možné příležitosti. Po příchodu z horka se osprchujte a při každé příležitosti samoty či pobytu v kruhu blízkých se svlékněte a svůj rozkrok větrejte.

2. Na intimní partie nepoužívejte žádné gely či deodoranty, ty mohou flóru vaší vaginy zbytečně narušovat.

3. Po každém koupání si převlékejte mokré plavky a genitálie osušujte a větrejte.

4. Až na vás přijdou vaše dny, vyměnujte hygienické pomůcky, jak to jen bude možné. Pokud máte to štěstí a můžete být o samotě, v těchto chvílích si dovolte komfort obřích spoďárů a velké, ideálně bavlněné vložky. Oproti nenápadným tamponům a sexy prádlu riziko zapaření zmenšíte.

5. V horkých nocích spěte nahá a při domácím odpočinku nechte na vaše genitálie a jejich okolí proudit čerstvý vzduch.

Co se výživy týče, letní smetanové zmrzliny plné cukru jsou sice příjemné ochlazení, ale cukr a všeobecně sacharidy kvasinkám jen nahrávají. Čas od času zkuste vyměnit zmrzku za jogurt obsahující probiotické bakterie, odmění se vám.

Použité zdroje:

http://vaginalni-mykoza.com/

http://nemoci.vitalion.cz/kvasinkova-infekce/

http://cs.medixa.org/nemoci/mykoza-v-tehotenstvi

http://kandidoza.blogspot.cz/

Začni psát komentář...

Odešli