redakce
19. kvě 2018
5291 

Mateřství v číslech: Kolik času stráví maminky krmením, přebalováním nebo kolik litrů mléka nakojí?

Mateřství je velká věda, která se nedá úplně studovat. Je to jeden z mála oborů, ve kterém se stáváte odborně způsobilou sbíráním zkušeností, avšak ani ty nezajistí doživotní certifikát Matka roku. Pořád se budete setkávat s událostmi, které vás zaskočí, překvapí, rozpláčou, uzemní a totálně rozeberou.

Důležité je připravit se na to, že ostatní vše vědí lépe, umí vaše dítě lépe vychovat, uspat i nakrmit (aspoň teoreticky) a jsou připraveni kdykoli vám snížit sebevědomí větou tohoto schématu: „To náš Pepíček, ten už v 5 měsících ………….. (dosaďte dle míry chvástání vašeho okolí - seděl, lezl, stál, chodil, plynně četl, počítal integrály, vyřešil záhadu černé díry).

Mateřství je založeno i na matematice a to ne úplně jednoduché.

Těhotenství

Průměrné těhotenství trvá 23,5 milionů vteřin. Celkem to uteče, milion sem, milion tam. Dle různých odhadů a průzkumů trpí 70% žen těhotenskou nevolností, někdo objímá mísu 5 měsíců v kuse, někdo si decentně odbíhá z kanceláře jen při pohledu na svačinu svého kolegy. Pokud vezmeme průměrnou hodnotu kvantity nevolnosti, k tomu přičteme velmi časté nutkání k vyprazdňování, vychází nám, že na wc strávíme asi 2% času celého těhotenství. Vypadá to celkem jako zanedbatelná položka, ale když vám prozradím, že si tam posedíte téměř 6 dní v kuse, už je to jiné, co?

No a pokud k tomu máte starší dítko, které pečlivě trénuje odplenkování, či si na vás osud přichystá i další kratochvíle typu průjem, zácpa apod., celé číslo libovolně násobte. Když tak nad tím přemýšlíme, s pozitivním těhotenským testem bychom se měly přestat honit za kočárky, nosítky, výbavičkou, ale spíš bychom měly vybrat nějakou pěknou koupelnovou tapetu, pověsit na wc nějaké příjemně působící obrázky, investovat do sametově hebkého toaletního papíru, abychom těch x dní prožily pěkně v klidu a pohodě.

Zbylých 98% času se rozdělí někam mezi funění, brečení dojetím, brečení únavou, brečení nad rozlitým mlíkem, brečení nad celým světem a smíchem, že už konečně nebrečím, což vás spolehlivě rozpláče.

Dítě - matematický vrchol

A je to tu, všechny rovnice a nerovnice přestávají platit, selhávají integrály i derivace, ba i hodnota pí se otřásá. Narodilo se vám dítě. První rok se svět smrsknul na krmení, chování, houpání, přebalování. Je to tak normální a přirozené, ač nám z toho občas tiká v oku. Útěchou vám může být, že se během tohoto významného roku měníte ze ženy na super ženu, ostatně posuďte samy.

Krmení

Zamýšlely jste se někdy nad litry mléka, které naši drobci zkonzumují? Pravdou je, že u kojených dětí se spotřeba a zároveň vaše produkce těžko spočítá, vycházeli jsme tedy z tabulek doporučených dávek mléka pro kojence v určitém věku a o určité váze, čímž jsme dospěli k přibližnému průměrnému číslu: 300 litrů mléka.

Abychom vám to přiblížili názorně, takový ten velký plechový sud piva má objem 50 litrů. Vězte tedy, že průměrný malý násoska během prvního roku svého života vypije těchto sudů 6. Na začátku je ale žena, která mnohdy ještě větší objem mléka vyprodukuje. V hlavě nám asi naskakují různá nevhodná, avšak obdivná označení, je to prostě zázrak přírody a nezbývá než žasnout. A až půjdete v supermarketu kolem velké poloplné palety s mlékem, vzpomeňte na všechny kojící a kojené.

Kolik času krmením strávíme. Kojení je položka špatně měřitelná, dle diskuzí se průměrná doba kojení pohybuje někde kolem 20 minut. Některé uživatelky píší o hodině, jiné o 5-10 minutách. Flaštičkové děti budou krmeny nějak podobně, tam musíme připočítat čas strávený přípravou mlíčka a sterilizací. Průměrné krmení kojence cca 7x za 24 hodin (vycházíme opět z doporučujících tabulek. Realita každé z nás je ale jiná.), novorozence určitě i častěji. Z toho vychází 35,5 dne, které celé prokrmíme. A pak se divíme, jak ty děti rostou.

Druhá strana

Pojďme se podívat na druhou stranu trávení. Nemusíme doslova, věřím, že takových výhledů už jste zažily spoustu. Kolik plenek během prvního roku s vaším miláčkem vezmete do ruky? Vycházeli jsme z diskuzí maminek, dle nichž je v prvních týdnech a měsících průměrná spotřeba 10 plínek za den. Se zvyšujícím se věkem se spotřeba lehce snižuje na 6 plen za den. Dohromady to dává 2550 plínek.

Těžko přepočítávat na peníze, každá velikost stojí trochu jinak, každý balík plínek je jinak velký. Pravdou je, že ty větší balíky obsahují přibližně kolem 80 ks prdelkových zázraků, což vychází na 32 velkých balíků za rok. Tak to už máte 6 velkých sudů mléka, 32 balíků plen, vůbec se nedivím, že s narozením potomka se začíná spousta rodičů poohlížet po větším bydlení a větším voze. Nezanedbatelným faktem je i to, že samotným přebalováním strávíte 63 hodin, což je přibližně 2,5 dne v kuse. Přimlouváme se za to, aby jeden celý den přebalovali tatínkové, když už nevyprodukují ty sudy mléka, co myslíte?

Spánek

"Kdysi jsem četla, rozuměj jako bezdětná, že člověk prospí třetinu života. Moje reakce byla: No a co? (dokázala jsem spát i déle a nehodlala jsem na tom nic měnit). Po 6 letech na mateřské jsem si na tuto informaci narazila znovu a moje reakce: Jako cože? To není možné… Tak předně, vím, že existují děti, které od malička spí skoro celou noc (matky těchto dětí mi prosím nepište, rozjitříte mé rány na nevyspalé duši). Vím, že jsou na tom někteří hůř (vy mi klidně pište, masochisticky se těmito historkami ukájím, když bloumám nocí), ale počet nocí, kdy jsem spala klidně od usnutí až po probuzení v době, které se dá říkat ráno, bych za těch 6 let spočítala na obou rukách."

Vědci, zkoumající různé velezásadní věci, přišli na to, že každé dítě zvyšuje u matky riziko, že se pořádně nevyspí, až o 50%. Zřejmě to byli vědci - muži. Ženy by takový velevýzkum dělat nemusely, ty to prostě vědí.

Vycházejme z toho, že průměrná a hlavně zdravá doba spánku je 8 hodin. Dle zkušeností jiných maminek se v prvních týdnech života dítěte spánek smrskne na polovinu. Hodně záleží na pomoci okolí, na tom, zda si najdete čas lehnout si přes den, což už s více dětmi je poměrně nadstandard. Po šestinedělí se situace může lehce zklidnit a urovnat, ale nastávají jiné radosti v podobě růstu zubů atd.

Zkušenost jedné maminky: "Dceři rostly stoličky, ale i jiné zuby, vždy v partě po čtyřech, všechny najednou. Asi aby se nebály toho řevu, který dokázala má milovaná ze sebe vymáčknout. Noci byly, jak to říct, vlastně nebyly. Peklo začalo před půlnocí, a když jsem napočítala, že jsem během hodiny vstávala 15x, vzdala jsem to a chrupla si ve stoje u postýlky." Nepřikreslené, nepřehnané, taková byla realita. A co teprve nemoci, teploty, noční běsy, krmení, pití apod.

Milé dámy, tady statistika selhává, první rok života dítěte se prostě NESPÍ a každý plnohodnotný spánek si považujte jako vzácný dar.

Čím vyplnit zbylé dny?

Takže 2,5 dne přebalujete, přibližně třetinu tedy 120 dní bdíte místo spánku, 35,5 dne krmíte mlékem, zbývá vám stále skvělých 207 dní. Jak je vyplnit?

  • 1264x utřete poblinkanou, poplivanou, politou, zadrobenou podlahu
  • 2786x pochovejte a tište uplakané dítě
  • 1825x se snažte svůj poklad převléknout
  • 365x koupejte, omývejte, oplachujte
  • 730x perte, věšte prádlo, sušte
  • 730x vařte nějakou skvělou dobrotu, která pak skončí na zemi (viz první bod)
  • 365x uspávejte k večernímu spánku/nespánku
  • 365x znovu uspávejte k dalšímu nespánku
  • 1264x řekněte: Tytyty (dal by se z toho udělat pěkný rap či death metal, záleží na tónu hlasu)
  • 1465x zazpívejte oblíbený song vašeho dítka
  • Nespočetněkrát ukliďte hračky

A co z toho vyplývá? Že všechny statistiky jsou k ničemu a že rok má rozhodně víc než 365 dní.

Musím říct, že to je zábavně napsáno a před spánkem mě to fakt pobavilo. Dávám palec nahoru👍

19. kvě 2018

Jednou jsem u kojení počítala kolikrát jsem dcerku už přiložila a vyšlo mi, že cca za ten půl rok,kdy jsem to zrovna počítala,to bylo cca 1260x.Samozrejme to je jen přibližně, ale i tak mě to vysoké číslo překvapilo🙂a koukám, že nejsem jediná, koho to napadlo převést na čísla🙂fajn článek🙂

22. kvě 2018

Hodně,hodně pěkně napsané a trefné...x4, /8let....nooo a pak co pořád děláme, že...😁
Super👍👍👍

24. kvě 2018

to mlíko mě až děsí, co jsem jako vyprodukovala 😀 300 litrů. A proč jsem nezhubla jako? 😀

21. črc 2018

Začni psát komentář...

Odešli