redakce
23. kvě 2018
5207 

Na dovolenou s těhotenským bříškem: Jaké zásady dodržovat v různých dopravních prostředcích?

„Létala jsem v mých dvou těhotenství docela často. Krátké lety jsem neřešila vůbec, ale já létala až z Asie, 15 hodin letu s přestupem v Amsterodamu. Letěla jsem dokonce i měsíc před porodem, to bylo trochu náročné, ale zvládla jsem to. Na ty pozdější lety jsem musela mít osvědčení od lékaře.“  

Výběr dovolenkové destinace je v těhotenství mnohem větší fuška, než se zdá. Kam jet, abyste neohrozila sebe a své dítě? Co si vzít s sebou? Které destinaci se raději vyhnout? Které týdny těhotenství jsou pro cestování nejlepší a který dopravní prostředek si vybrat? A co obávané bezpečnostní pásy a airbagy? Čtěte dále!

Poraďte se se svým lékařem

Na cestování je nejvhodnější období mezi 4. a 7. měsícem těhotenství. V tomto období jste jako těhotná v nejlepší fyzické i psychické pohodě. O tom, zda vyjet na dovolenou nebo raději zůstat doma, se poraďte se svým gynekologem. Pokud to uzná za bezpečné a vy sama se cítíte v pohodě, můžete začít balit kufry. Při cestách do zahraničí zvažte především hygienické podmínky a riziko infekčních chorob v místě pobytu. A nezapomeňte si ověřit také dostupnost a stav nejbližšího zdravotnického zařízení. O uzavřeném zdravotním pojištění se snad ani bavit nemusíme, že?

„Chystám se letět na dovolenou v průběhu 2. trimestru. Doktorka mi ale řekla, že to prostě nedoporučuje žádné těhotné ženě, tak mě s tím trochu vyvedla z míry. Jen pozor na cestovní pojištěni, většina pojišťoven má těhotenství po určitém týdnu už s určitým omezením,“ přidává zkušenost uživatelka schmudlina z diskuze Cestovaly jste v těhotenství letadlem?

Cestování na větší vzdálenost není vhodné pokud:

Která místa jsou pro vás riziková?

  • tam, kde je velká nadmořská výška– nad 3000 m n. m.
  • tam, kde se vyskytují život ohrožujících infekce
  • tam, kde hrozí nákaza malárií
  • tam, kde jsou vyžadována zvláštní očkování - v těhotenství není dovoleno aplikovat některé vakcíny (vždy se předem informujte na hygienické stanici)

Cestování lodí a letadlem

Před cestováním letadlem je na místě nechat si potvrdit od lékaře, že vaší fázi těhotenství  let neuškodí. Pokud máte naplánovaný návrat z dovolené mezi 28. a 32. týdnem těhotenství, je velmi pravděpodobné, že po vás bude letecká společnost požadovat potvrzení od lékaře, že jste schopna zdárně absolvovat let.

„Letěla jsem dokonce i měsíc před porodem. To bylo trochu náročné, ale zvládla jsem to. Na ty pozdější lety jsem musela mít osvědčení od lékaře,“  píše Dasha v diskuzi.

Toto potvrzení musí být na speciálním formuláři a nesmí být starší 6 dnů před zahájením cesty. Jednotlivé aerolinky mohou mít různé podmínky pro cestování těhotných, proto je vhodné se ještě před rezervací letenek ujistit, že vás pustí na palubu.Cestování letadlem se nedoporučuje těhotným ve 3. trimestru pro zvýšené riziko předčasného porodu při tlakových změnách ve vyšších nadmořských výškách kvůli trombo-embolické příhodě.

Stejná pravidla platí i pro trajekty a lodní dopravu. Některé lodní společnosti vyžadují lékařské potvrzení, pokud je žena těhotná více než 28 týdnů. Opět platí, že je lepší zeptat se přímo na pobočce dopravce, s nímž hodláte cestovat. Cestovní kancelář většinou poskytne jen obecné informace.

Co dělat v letadle

Létání v těhotenství mírně zvyšuje riziko hluboké žilní trombózy dolních končetin, zvláště pokud plánujete dlouhý let bez mezipřistání. To platí i v případě dlouhé cesty autem, autobusem či vlakem.

„Já jsem během těhotenství cestovala letadlem několikrát a nejhorší to bylo kolem 28.tt, kdy mi dřevnatěly nohy a nebylo moc šancí se procházet, protože v uličce pořád oxidovaly stevardky a něco nabízely,“ popisuje maminka Markeeta z diskuzního fóra V těhotenství k moři: máte zkušenosti?

Není ovšem třeba panikařit a hned rušit cestu! Šance, že k takové komplikaci dojde, je velmi malá. Pokud se budete řídit následujícími radami, pravděpodobně bude vše v pořádku:

  • Zeptejte se, zda letecká společnost, se kterou cestujete, poskytuje kompresní punčochy. Pokud ne, nezapomeňte si přibalit svoje vlastní. Jejich nošením se zlepšuje krevní oběh v dolních končetinách, a tím se snižuje riziko hluboké žilní trombózy. Měla byste je nosit při každé delší cestě s omezenou možností pohybu. Nenoste ponožky ani podkolenky s těsnými gumičkami.
  • Vypusťte ze svého jídelníčku kávu, silný čaj a nápoje obsahující kofein, pijte hodně tekutin, abyste nebyla dehydratovaná.
  • Každou hodinu se projděte uličkou mezi sedadly, podpoříte tím krevní oběh. Ale dávejte pozor a pořád se něčeho držte, abyste neupadla!
  • Celou cestu si pravidelně protahujte nohy v kotníku a zujte si boty.

„Každá letecká společnost to má jinak. Musíš se podívat na jejich konkrétní přepravní podmínky. Já bych neriskovala, neoznámit to letecké společnosti, můžou tě vyloučit z přepravy a letenka propadne.“ Tehulka12 z diskuzního fóra Do kterého týdne lze v těhotenství létat?

V těhotenství také hrozí, že můžete častěji trpět cestovní nevolností, takzvanou kinetózou, ale nezapomeňte, že léky proti kinetóze nesmí užívat těhotné a kojící ženy! Můžete zkusit žvýkat žvýkačku nebo cucat bonbóny a hlavně hodně odpočívejte! Cestujte v přední části vozidla, na sedadle u uličky a vždy po směru jízdy. Za jízdy si nečtěte, snažte se sledovat krajinu.

Cestování vlakem, autobusem, autem

Pokud si můžete vybrat, cestujte raději vlakem než autobusem. Ve vlaku se můžete během cesty protáhnout, projít se uličkou, použít toaletu. Při delších cestách můžete použít lůžkový vůz a občerstvit se v jídelním voze. Pokud cestujete autem, dělejte častější přestávky, minimálně každé 2 hodiny, každé 3-4 hodiny jezte, dostatečně pijte.

„Byli jsme autem na dovolené v Maďarsku a  zvládla jsem to. Auto se dalo kdykoli (prakticky) zastavit, šlo se protáhnout (i když jsem to nedělala, byla jsem až překvapená, ale jak se mluví třeba o otocích nohou a tak, tak nic) a zpátky jsme to jeli z Maďar v kuse bez přestávky.“ Janeyzelvicka z diskuzního fóra Cestování v těhotenství: může to miminku uškodit?

„Byla jsem v Chorvatsku na začátku těhu asi 6.tt, pracovně. Bylo mi zle, měla jsem strašné záchvaty hladu, byla jsem unavená a podrážděná. Ze slunka jsem měla ekzém. Cesta trvala asi 15 hodin, na zpáteční cestě mi natekly nohy, takže jsem se nevešla do bot.“ Peige z diskuzního fóra V těhotenství k moři: máte zkušenost?

Mám v těhotenství používat bezpečnostní pás?

Jedním slovem: ANO! Odborné studie prokázaly, že těhotná žena a její děťátko jsou mnohem lépe chráněni s pásem než bez něj. Je však třeba dát pozor na to, abyste měla bederní část pásu podvlečenou pod břichem přes pánev a hrudní část pásu nad břichem a mezi prsy. Zákon nepovoluje těhotným cestování bez použití bezpečnostního pásu, a to ani v nejvyšším stupni těhotenství. 

„Mám ten speciální bezpečnostní pás. Když sedím na místě spolujezdce, dávám si sedadlo více dozadu a zrovna jsem si říkala, že teď, když už nejedu sama, nechám řízení na druhém. Zrovna včera jsem břichem chytla o volant, takže už fakt budu řídit, jen když musím,“  píše maminka keeshka z diskuzního fóra Těhotné řidičky, jak jste řešily uvázání pásu v autě?

Jsou airbagy bezpečné?

Platí totéž co u bezpečnostních pásů! Posuňte si sedadlo dále od palubní desky či od volantu tak, abyste jej měla dále od břicha. Pokud jste sama řidička, dejte pozor na to, že se v těhotenství prodlužuje reakční čas na nenadálou změnu situace. Při nárazu těhotnou ženu nejvíce ohrožuje náraz na volant, právě ten může ztlumit funkční airbag. Myslete na to, že vezete dva lidi a jezděte opatrně!

A jaké zkušenosti máte s cestováním v těhotenství vy? Podělte se o své zážitky a zkušenostmi v jednom z diskuzních fór.

Je cestování v těhotenství nebezpečné?

Čerstvě těhotná: mohu letět letadlem?

Dovolená v těhotenství: jaké máte zkušenosti?

Zdroj informací: Cestování v bezpečí

Začni psát komentář...

Odešli