redakce
14. led 2019
7406 

Slintání, potíže s usínáním a vývoj chodidel: Co se děje s ženou a plodem v 9.týdnu těhotenství?

“Začínám tloustnout, pomoc! Všude jsem četla a slyšela, jak na štíhlých prvorodičkách není těhotenství dlouho vidět, takže jsem s tím samozřejmě počítala a ono nic. Musela jsem protřídit svůj šatník a vyřadit většinu svých kalhot a sukní, protože je najednou jaksi nedopnu. Po probuzení to ještě jde, ale třeba po obědě už mám hodně velký problém...

Nedá se nic dělat, ale budu muset vyrazit na nákupy těhotenského oblečení. Ale zase na druhou stranu se na to docela těším. Pro začátek musím pořídit alespoň dvoje kalhoty a zbytek dokoupím až později. Své těhotenství zatím tajím”- ví o něm jen můj muž. S oznámením této krásné zprávy okolnímu světu bych ráda počkala minimálně do další kontroly v těhotenské poradně. Pak teprve mám v plánu o něm povědět rodině a až daleko později ostatním. Ale jestli to přibírání a růst bříška bude pokračovat tímto tempem, budu své plány muset změnit, protože za chvilku své vzdouvající se bříško už před nikým neututlám. Už takhle mám pocit, že na mě každý kouká pátravě a jinak než dřív, ale je možné, že si to jen namlouvám.

Když takhle rostu já, je logické, že mrňous ve mně musí růst také. Pátrala jsem proto, co nového se s ním děje v tomto týdnu a o ty nejzajímavější a nejdůležitější informace se s vámi zase (jako vždycky) ráda podělím.”

Co se děje s miminkem v 9. týdnu těhotenství?

Miminko od hlavičky k zadečku právě měří zhruba 2,3 centimetrů a váží kolem 2 gramů. Svou velikostí a váhou se dá nyní připodobnit ke kuličce hroznového vína. To sice ještě není moc, ale i tak se miminko čile hýbe a reaguje na podněty z vnějšího světa, jako jsou například světlo a hluk. Ve vývoji miminka se nacházíme stále v prvním trimestru těhotenství, kdy probíhají velké a rychlé změny ve vývinu a miminko je nejnáchylnější k negativním vlivům ze strany matky (kouření, pití alkoholu, léky,...).

V 9. týdnu těhotenství má plod již vytvořeny všechny části, ale jejich vývin není ještě zcela u konce. Plod je zatím stále stočen do písmene C, ale díky růstu jater, která jsou na tak malé tělíčko již velká, začíná docházet k pomalému narovnávání. V tomto týdnu těhotenství se také začíná hlásit o slovo placenta, která přebírá vyživovací funkci plodu a zásobuje ho kyslíkem a živinami.

V porovnání s ostatními částmi těla je hlavička 9 týdenního plodu stále ještě velká. Pokračuje vývoj obličeje dítěte, oči, nos, brada a vše je zatím ale daleko větší, mohutnější, než tomu bude ve chvíli, kdy se miminko narodí. Uši miminka se přesouvají do vyšší polohy a zaujímají své stálé místo - v úrovni očí. Oční víčka jsou již zcela vyvinutá a zakrývají oči. Oči ale zůstanou zavřené až zhruba do 27. týdne těhotenství.  V ústech začínají vznikat zuby. Prsty na horních končetinách jsou zatím poměrně krátké a možná vás překvapí informace, že jsou spojené plovací blánou. Na dolních končetinách se tvoří tzv. pupeny, ze kterých se vyvinou chodidla, k vyvinutí prstíků dojde až v pozdějších týdnech těhotenství.

“Konečně mám pocit, že mi začíná být lépe. Už mi není tolik špatně. Zatímco to vypadá, že jeden těhotenský neduh je na ústupu, objevila se jiná - pálení žáhy. V životě jsem nezažila, co to pálení žáhy je, ale za poslední týden už to vím velice přesně. Žáha mě pálí především večer a není to ani trochu příjemné. Zkoušela jsem různé babské rady, jak si pomoci, ale bohužel musím konstatovat, že na mě nijak nezabírají. Žáha pálí pořád jako čert. Nedá se nic dělat, ale budu se muset stavit v lékárně a vyzkoušet něco silnějšího, než je mléko a jedlá soda. A jak to mají ostatní nastávající maminky?”

Co se děje v tomto týdnu těhotenství s nastávající maminkou?

U nastávající maminky pokračuje zvětšování břišní dutiny a není se rozhodně čemu divit - děloha se od doby početí totiž již zdvojnásobila. V těhotenství začíná růst produkce ženských pohlavních hormonů – progesteronu a estrogenu. Progesteron brání děložním kontrakcím, udržuje funkci placenty, zpevňuje stěny pánve a naopak rozvolňuje některé vazy a svaly. Je tedy zodpovědný za případné pálení žáhy, které trápí mnoho těhotných žen. Estrogen pomáhá na začátku těhotenství připravit děložní sliznici, podporuje zmnožení cév a žláz v její sliznici. Je zodpovědný za zvětšení krevního objemu, ke kterému v těhotenství dochází.

Některé nastávající maminky se mohou setkat s tvořením nadbytku hořkých slin - tomuto jevu se odborně říká ptyalismus. Ptyalismus se objevuje pouze v první polovině těhotenství a náchylnější jsou k němu ženy, jež trpí těhotenskými nevolnostmi. Projevuje se ztuhlým jazykem, otokem tváří v důsledku zvětšení slinných žláz a cca dvojnásobným zvětšením produkce slin. Příznaky ptyalismu může zmírnit ovoce, máta, žvýkačka, časté malé porce jídla a sušenek. Doporučuje se také snížit konzumaci mléčných výrobků a potravin obsahujících škrob.

U některých nastávajících maminek mohou stále přetrvávat ranní nevolnosti (v některém z minulých článků jsem již psala, že označení “ranní” je značně zavádějící, neboť některé ženy trápí nevolnosti celodenně), velká únava, bolest či tlak v prsou, atd. S přibývajícími týdny těhotenství ženy také začínají přibývat na váze. V tomto týdnu těhotenství nejsou váhové přírůstky ještě nijak značné, ale přesto už začíná být nošení svého původního oblečení poměrně nepříjemné.

Poměrně velká část těhotných žen si stěžuje na problémy s usínáním. Přestože jsou unavené, nemohou lidově řečeno “zabrat”. Pokud i vy patříte do této skupiny maminek, vyzkoušejte heřmánkový čaj. Ten podporuje psychické uvolnění, zmírňuje stres, uklidňuje a posiluje imunitní systém. Heřmánek se dále používá k léčbě zánětů, při hojení ran, pomáhá od bolesti a je také velice účinný i při žaludečních nebo střevních obtížích. Heřmánek obsahuje vitamin A, železo, zinek, hořčík, mangan a měď. Čaj z heřmánku je tedy pro nastávající maminky velice vhodný.

Plány pro blížící se víkend

“Bydlíme na menším městě a až teď jsem zjistila, že se u nás nikde nedá sehnat těhotenské oblečení. Nedá se nic dělat, budu si muset udělat nákupní výlet do většího města a poohlédnout se tam. Doufám, že seženu něco pohodlného a zároveň i hezkého, protože chci i v těhotenství vypadat hezky. Samozřejmě v rámci možností, je mi jasné, že přibraná kila navíc budou slušet jen málokomu. Jo a ještě musím sehnat ten heřmánkový čaj, protože ty účinky zní báječně.

Jak jste to měly vy? Kupovaly jste si speciální těhotenské oblečení, nebo jste nosily jen volnější oblečení? A ještě poslední dotaz na ty z vás, které jste si jej kupovaly, poradíte mně a ostatním uživatelkám Modrého koníka, kde jste byly s nabídkou těhotenské módy spokojené?”

Začni psát komentář...

Odešli