redakce
6. lis 2018
1981 

Nedaří se vám otěhotnět? Srovnejte si obratle pomocí Dornovy metody

„S Dornovou metodou jsem se už setkala, kamarádka mé kolegyně se tím živí, tak jsem se byla jednou nechat srovnat. Pak jsem se pár dnů nemohla pohnout, ale výsledek se dostavil, moje bolavá záda polevila. Akorát jsem pak nechodila pravidelně a doma necvičila, takže se mi bolest vrátila zpátky,” popisuje svou zkušenost jedna z maminek na Modrém koníku.

Dornova metoda dokáže pomoci se spoustou problémů vzniklých na základě pohybového aparátu. Je také velmi vhodná u dětí. Rozhodně se jí nebojte a vyzkoušejte ji, budete mile překvapeni, co všechno dokáže.

Zakladatelem Dornovy metody je pan Dieter Dorn, majitel pily v městečku Lautrach v Německu. Dieter Dorn trpěl bolestmi páteře. Dozvěděl se o jednom sedlákovi, který prý uměl pomoci lidem s tímto problémem. Navštívil ho a byl ohromen tím, jak mu dokázal sedlák rychle pomoci od bolesti. Sedlák později zemřel a pan Dorn se rozhodl na základě nově získaných zkušeností také takhle lidem pomáhat. Měl úspěchy a dále tuto metodu intuitivně rozvíjel. Dnes je známá pod pojmem Dornova metoda a díky školením a kurzům ji ovládá spousta terapeutů po celém světě.

Rychlá a účinná pomoc

Principem této metody je jemná manuální terapie, při které se klouby a obratle uvádí na milimetr přesně do správné polohy. Následně může v těle lépe proudit energie a uvolňují se fyzické i psychické blokády. Tím dochází k okamžité úlevě od, mnohdy chronické, bolesti. Ve většině případů bude stačit jedno až dvě kompletní ošetření, někdy bude potřeba docházet na terapii po určenou dobu pravidelně. Délka terapie se odvíjí od konkrétního problému, který chcete vyřešit a také od toho, zda budete dodržovat pokyny, které po terapii dostanete.

Budete muset také aktivně spolupracovat, to znamená cvičit podle pokynů doma. Nebojte se, cviky jsou snadné a zvládne je opravdu každý. Navíc jde jen o pár minut denně. Důležité je také poznat svoje špatné pohybové návyky a změnit je na ty správné. Jinak nemůže dojít k nápravě, protože si budete stále fixovat to špatné. Typickým příkladem je sezení s nohou přes nohu. Trapeut vám srovná rozdílnou délku končetin, ale tímto sedem si “vytahujete” nohy z kyčelního kloubu, takže problém s rozdílnou délkou nohou bude přítomen nadále a terapie bude zbytečná.

„Já chodím na Dornovku už asi půl roku, rovná nejen kostrč, ale taky různou délku končetin, která je příčinou většiny pokřivení v těle. Navíc mě můj terapeut vysvětlil a naučil, jak se můžu srovnat sama, takže teď vždy po menstruaci si srovnávám kostrč sama. Není to těžké. A určitě je to hodně důležité, mít ji srovnanou, jinak se správně neprokrvují pánevní orgány.”

Dornova metoda má široké spektrum působení

Dornova metoda pomáhá zejména u různých potíží a bolestí způsobených pohybovým aparátem, a to například u:

  • bolesti zad, ramen, kyčlí, kolen, hrudníku
  • pomůže i s tzv. tenisovým loktem
  • úlevou může být pro pacienty se skoliózou
  • velmi často pomáhá s rozdílnou délkou dolních končetin (pouze pokud se nejedná o vrozenou vadu)
  • pomůže také při potížích s čelistmi a polykáním
  • dále pomáhá s mravenčením v rukou a nohou, otoky dolních končetin, patními ostruhami, vybočenými palci u nohou, tzv. haluxy, vodou v koleně nebo zácpou
  • dále může pomoci při bolestech hlavy, migrénách, střevních potížích, křečových žilách, šumění v uších, problémech s koncentrací pozornosti u dětí, srdeční arytmii
  • a může také pomoci při určitém druhu neplodnosti, o tom se dočtete dále

Jak už bylo psáno výše, jedna návštěva a „náprava” vás nespasí, budete se muset i vy aktivně zapojit. Potíže bývají většinou již chronické a bude to chtít delší čas pro jejich nápravu.

Jsou ale i případy, kdy se tato metoda provádět nesmí:

  • pokud jste nebo byste mohla být těhotná
  • při akutních zánětech
  • po operacích, úrazech a pádech
  • při osteoporóze a artróze 3. a 4. stupně
  • při některých onemocněních je možné provádět tuto metodu alespoň částečně

Vždy se tedy poraďte s terapeutem, zda je pro vás tato metoda vhodná.

„Já se na srovnání kostrče taky chystám. Mám ji pohnutou a k tomu ještě pár plotýnek. Mám to od té doby, co jsem byla s malou v sedmém měsíci těhotenství a porod mi asi taky trochu pomohl. Díky tomu mám skřípnutý nerv do pravé nohy, takže si sem tam pěkně užiju. Jen doufám, že v okolí někoho schopného, kdo provádí Dornovu metodu, seženu.”

Jak to přesně funguje

Terapie by neměla bolet. Terapeut pomocí palce vyvíjí cílený tlak například na obratle a za spolupráce pacienta, který při tom hýbe končetinou, tak dostává obratel do jeho původní pozice. Počítejte s tím, že v průběhu musíte být pouze ve spodním prádle, protože terapeut musí vidět celé vaše tělo, zakřivení páteře, pracuje s pánví a podobně.

Nejdříve je ale vždy nutné zkontrolovat délku dolních končetin. Provádí se to v leže a pomocí tzv. ručníkové metody se potom nestejná délka vyrovná. Principem je dostat kyčelní kloub do původní polohy. Nebojte se, opravdu to nebolí.

Dále se pokračuje zkontrolováním případného vbočeného palce (haluxu), kotníků a kolen, velmi důležité je zkontrolovat hybnost kyčelního kloubu v rotacích. Následně se pracuje s pánví, to už probíhá ve stoje. Terapeut vám srovná chybný sklon a rotaci pánve.

Poté se pracuje se samotnou páteří, opět ve stoje. Začíná se kostrčí, která bývá často vychýlena z důvodu pádu na zadek, což se stane někdy v životě každému. Zdá se to jako banalita, ale vychází z toho spousta zdravotních problémů (hemoroidy, bolestivost při sezení, problémy při vyměšování a také neplodnost). Terapeut postupuje odspodu nahoru a uvádí do správné pozice postupně všechny obratle. Nakonec pracuje s klouby ruky.

Jako doplněk této terapie se často používá dynamické baňkování, které hloubkově uvolňuje svalstvo, cvičení SM systém (nebo-li stabilizační a mobilizační systém) a Breussova neurodistensivní masáž.

„Já jsem Dornovu metodu absolvovala a myslím si, že výsledky určitě nevydrží jen tak na celý život. Každý den cvičím cvičení na rovnání délky nohou a pořád si dávám pozor na to, co dělám, jak stojím, jak sedím. Naučila jsem se díky tomu vnímat svoje tělo a mít ho aspoň trochu pod kontrolou. Chce to zafixovat si správné pohybové stereotypy. Což je ze začátku těžké, člověk má pořád tendenci se vracet k těm původním, špatným.”

Po terapii je důležité moc se nenamáhat a pročistit se

Po terapii je nutné hodně pít, aby se nečistoty a usazeniny, které se uvolnily z kloubů mohly správně vylučovat. Také byste se měli vyvarovat během následujících tří dnů po terapii zvýšené fyzické zátěže. V neposlední řadě je důležité dbát na pokyny terapeuta, jinak nebude mít terapie až tak velký smysl a to by byla škoda. Jedno sezení trvá 60-120 minut, nejčastěji hodinu a půl. Cena za jedno sezení je přibližně 1 000 - 1 200 Kč.

Určitě si najděte dobrého terapeuta. Internet je dneska plný referencí, takže by to nemělo být tak náročné. Důležité je, aby byl dostatečně proškolený a měl již nějakou praxi.

Dornova metoda jako cesta k vytouženému miminku

Jak už bylo napsáno výše, Dornova metoda může vyřešit určité druhy neplodnosti. Takže, pokud se už delší dobu neúspěšně snažíte o miminko, určitě to stojí za vyzkoušení. Z diskuzí na Modrém koníku vyplývá, že se o této metodě k řešení neplodnosti mezi ženami moc neví.

Za mnoho druhů neplodnosti totiž může chybné postavení kostrče a pánve, s čímž si umí poradit právě Dornova metoda. Kvůli špatnému postavení kostí dochází k velkému svalovému napětí a zablokování toku energie. Po nápravě se tato energie uvolní a může opět správně proudit a celá oblast se může správně prokrvovat. Pokud je u vás příčinou neplodnosti skutečně tato potíž, po terapii a nápravě dojde pravděpodobně k brzkému otěhotnění. Takové zkušenosti má již několik žen, které terapii z tohoto důvodu absolvovaly.

Pokud si myslíte, že by to mohlo být pro vás řešením, určitě se objednejte a vyzkoušejte tuto metodu. Nemáte co ztratit.

„Včera jsem byla podruhé na reflexní terapii a masérka mi objevila pěkně pokřivenou kostrč. To jsem nečekala, žádné bolesti nemám. Ale vím přesně, z čeho to mám, několik let jezdím na snowboardu a těch pádů, co jsem měla. Takže se ani nedivím. Za 3 týdny mi to bude rovnat Dornovou metodou přes stydkou kost, ale není to přes konečník jako u Mojžíšky. Tak třeba se nám potom zadaří a konečně otěhotním.”

Dornova metoda je celostní terapie, která pomáhá s velkou škálou problémů. Pomocí jemné manuální terapie dochází k uvolnění fyzických i psychických bloků. Vždy se poraďte s terapeutem, zda je při vašich konkrétních potížích pro vás vhodná. Pozor, nesmí se provádět v těhotenství, takže pokud třeba jen tušíte, že byste mohla být těhotná, odložte návštěvu na později.

Naopak, Dornova metoda pomáhá s určitým druhem neplodnosti. Pokud se vám nedaří otěhotnět, tato terapie by vám mohla třeba pomoci. Celkově určitě stojí za vyzkoušení. Po terapii budete odcházet a cítit se jako nový člověk.

Najde se tu nějaká maminka, která díky této metodě otěhotněla? Podělte se v diskuzi, ať se o této možnosti dozví co nejvíce žen.

Zdroj:

celostnimedicina.cz

dornova-metoda.com

masaze-rehabilitace-praha.cz

Je dobry srovnat i astralni páteř 😉

6. lis 2018

Vřele doporučuji. Díky dornovce jsem otěhotněla 👏

8. lis 2018

Díky za článek, vyzkouším...

12. lis 2018

2 měsíce po dornovce jsem otěhotněla 👏 Určitě doporučuji.

15. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli