redakce
31. říj 2018
27278 

Nová doba přináší nové závislosti aneb seznamte se s netolismem

Snad každý z nás někdy v životě slyšel o závislostech - nejčastěji se hovoří o závislosti na alkoholu, drogách, nikotinu či na hraní automatů (gamblerství). Každý z nás ve svém okolí nějakého tradičního závisláka určitě zná. S vývojem společnosti a rozvojem vědy a techniky se ale objevují i nové závislosti, které se na první pohled nezdají být možná tak nebezpečné a jejich existence ve většině případů nepřináší tak fatální problémy jako u závislostí vyjmenovaných výše. To ale rozhodně neznamená, že nám neškodí. Naopak. Škodí, jen poněkud v jiných oblastech.

Zrekapitulujte si svůj předchozí den a zapřemýšlejte nad tím, kolik lidí na ulici koukalo do mobilu místo na cestu. Kolik lidí spolu sedělo u jídla a místo toho, aby si povídali a koukali se z očí do očí, měli zrak přilepený k displeji svého mobilu? Kolik matek na dětském hřišti místo sledování toho, co dělá jejich dítě, projíždělo novinky a nepodstatné věci na internetu. Ale to stále není vše - kolik lidí trávilo večer na Facebooku povídáním s “přáteli” místo toho, aby trávili opravdový čas s těmi reálnými? Kolik lidí hrálo online hry místo toho, aby si šli třeba zakopat s míčem? Kolik partnerů drželo v ruce mobil místo toho, aby se drželi spolu navzájem... A takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna. Asi už tušíte, o čem tento článek bude. Dnes otevřeme téma závislosti na internetu.

Nové vymoženosti přináší nové závislosti

Každá závislost může mít mnoho podob, forem či stupňů a ani v případě závislosti na internetu to nebude jinak. Téma internetových závislostí je neskutečně široké a pro mnoho lidí zcela nové. Také se o něm málo mluví, přitom ohrožený je úplně každý člověk, který má přístup k internetu a tzv. virtuálním drogám (do tohoto termínu bývají řazeny mobilní telefony, tablety, počítače či televize). A co si budeme nalhávat, v našich zeměpisných podmínkách to jsme vlastně téměř všichni.

Pro závislost na internetu a používání virtuálních drog je vymezen termín NETOLISMUS. Netolismus je tedy souhrnný termín označující závislost na internetovém chatu, sociálních sítích, počítačových hrách, online televizi či virálních videích. Jedná se o behaviorální formu závislosti. Ale pozor, netolismus není žádnou novinkou poslední doby. První zmínky o této závislosti se začaly objevovat už od konce osmdesátých let minulého století, tedy od doby, kdy se internet začal šířit světem.

Kdo je nejvíce ohrožen závislostmi na sociálních sítích

Ohrožené je v podstatě celé lidstvo napříč všemi generacemi. Jak již bylo zmíněno výše, ohrožený je každý, kdo má přístup k internetu a pohybuje se na nějaké sociální síti. Nicméně existují chvíle, kdy je netolismem člověk ohrožen více  - obzvlášť nebezpečná jsou období, kdy řešíme např. problémy v práci, neshody s partnerem, prožíváme dlouhodobý stres, nemáme dostatek fyzické aktivity, pohádáme se s blízkým člověkem, ztratíme nějaký koníček nebo nám zemře blízký člověk. V takových těžkých chvílích pak můžeme internet vnímat jako takový "útěk z reality", který nám pomůže více než procházka přírodou. Ale internet je dobrý sluha, ale zlý pán. Co původně začalo docela neškodně, může rozbít váš dosavadní život na tisíce malých kousků, které budete jen obtížně skládat zase k sobě.

Závislost na internetu se častěji vyskytuje mezi mladými lidmi. Za nejrizikovější skupinu jsou pak považovány děti ve věku 12 – 15 let. Nejvíce závislí jsou lidé ve věku 16 – 29 let. Odborné studie se shodují v tom, že problém s netolismem v České republice postihuje zhruba 3,4 % celkové populace a dalších 3,7 % je závislostí přímo ohroženo.

Jak poznat závislost na internetu?

Spousta lidí používá internet k práci, studiu, prostě celkově k plnění svých povinností, je proto velmi těžké poznat, kdy se začne jednat o závislost. Hranice mezi „normálním“ používáním internetu a závislostí je velmi tenká. Obecně se dá říci, že o závislost se jedná ve chvíli, kdy čas strávený na internetu začne zasahovat do našeho reálného života a jakkoliv jej komplikovat. Aby však bylo možno mluvit o závislosti, musí být podle anglického psychologa Marka Griffitha přítomno šest základních příznaků:

  • Význačnost - sociální síť se dostává zcela do popředí zájmu - rodina, přátelé, koníčky a reálný život přichází na řadu až poté.
  • Změny nálad - závislá osoba pociťuje při přihlášení na sociální síť vzrušení, pocit uspokojení. Pokud se delší dobu přihlásit nemůže, vzrůstá nervozita a hrozí impulsivní chování.
  • Tolerance - doba strávená na sociální síti se neustále prodlužuje a zabírá stále více času.
  • Abstinenční příznaky - nemůže-li se osoba přihlásit na sociální síť nebo musí obvyklou dobu zkrátit, pociťuje negativní pocity. Je nervózní, výbušná, může se objevit úzkost či deprese.
  • Konflikt - ke konfliktu dochází v mezilidských vztazích, ale i uvnitř sebe. Vnitřní konflikt se projevuje rozpolceností, zda pracovat, věnovat se rodině nebo raději pročítat nové komentáře a prohlížet fotky.
  • Relaps - závislá osoba se nemůže od života ve virtuálním světě odpojit. Opakovaně si maže své účty, ale nakonec se opět vrací a opakuje předešlé chování. Přestává být pánem svého internetového života.

Mezi typické příznaky netolismu patří:

  • Ztráta kontroly nad svým časem

Zvyšuje se tolerance. Dochází k brzkému vstávání či naopak ponocování z důvodu potřeby být neustále online.

  • Psychické projevy

Pocit prázdnoty, když člověk není u počítače či mobilu. Rostoucí nervozita a neklid, když člověk nepoužívá počítač delší dobu. Přemýšlení o počítači, když ho člověk zrovna nepoužívá. Zatajování informací o závislosti. Počítač/mobil jako únik od osobních problémů atd.

  • Psychosociální projevy

Narušení vztahů s rodinou. Ztráta dřívějších přátel.

  • Projevy spojené s prací či školou

Méně vykonané práce. Zanedbávání učení. Zhoršující se prospěch.

Jaké hrozby netolismus přináší?

Jako každá jiná závislost, tak i závislost na internetu a virtuálních drogách s sebou přináší problémy. Na první pohled by se sice mohlo zdát, že nejsou tak fatální jako třeba při závislostech drogového typu, ale opak může být pravdou. Závislost na internetu vás s největší pravděpodobností nezabije, ani nepřivede na mizinu, nicméně vám život zkomplikuje především v jiných oblastech vašeho života.

Patologické užívání internetu se nejprve projevuje citovými a psychickými poruchami, změnami chování, poruchami pozornosti, empatie, schopnosti rozpoznat rizika a nejvíce trpí především sociální stránka osobnosti člověka, s čímž souvisí například i vyčlenění ze společnosti „opravdových“ lidí. Závislost ale také může vést i k nejrůznějším podvodům, krádežím či dluhům. Významná jsou i zdravotní rizika, mezi něž patří například poruchy pohybového systému, poruchy zraku, sluchu nebo také poruchy příjmu potravy. Míra problémů, které tato závislost přináší, se samozřejmě odvíjí od jejího stavu a intenzity.

Seznamte se: Syndrom FoMo

Označení syndromu FoMo vychází z anglických slov „Fear of missing out“ - v doslovném překladu se jedná o strach z toho, že něco zmeškáme. Tento syndrom se projevuje neustálou kontrolou nejen svého profilu, ale i profilu svých přátel a internetových známých. Lidé trpící tímto syndromem jsou permanentně online.

Syndromem FoMo jsou nejvíce zasažení lidé ve věku od 18 do 33 let – tedy lidé, kteří se teprve hledají. Tito lidé touží potom být úspěšní a sociální síť jim slouží jako inspirace a prostředek k předvádění se. Každý člověk by si měl ale uvědomit, že porovnávání se s ostatními lidmi na sociální síti není zrovna nejlepší volbou. Fotky jsou ve většině případů upravené a mají sloužit k vyvolání falešného pocitu štěstí. Většina lidí na sociálních sítích sdílí jen ty nejlepší momenty a okamžiky ze svých životů, což v ostatních uživatelích může vzbuzovat pocit dokonalých životů. S realitou tyto profily nemívají mnoho společného a je potřeba si to uvědomit.

Proces boje se závislostí

Každá závislost může zajít do extrémů. Je potřeba najít cestu ven a problém včas vyřešit. Léčený se neobejde bez motivace, která je samozřejmě nezbytná. Člověk musí chtít sám, jinak se závislosti rozhodně nezbaví. Důležité je, aby byla postiženému situace vysvětlena, opravdu si ji uvědomil a začal viděl a vnímat  její negativa.

V první fázi procesu léčby je nejdůležitější odepřít si zmíněné "virtuální drogy", které člověk k uspokojení své závislosti využívá a využívat je opravdu jen v případě potřeby, nikoliv jen k zábavě. Pro “závisláka” je to velmi těžké období, kdy trpí abstinenčními příznaky. Může být agresivní, nesvůj, trpět pocitem prázdnoty. Ve vyhrocených případech může trpět i depresemi. V této fázi dochází velmi často k tomu, že člověk chce od léčby závislosti upustit.

Když závislý člověk omezí trávení času na internetu, bude mít najednou zákonitě hodně volného času. A ten je třeba smysluplně vyplnit. Tyto aktivity by měly být dobře rozmyšleny. Nezbytnou podmínkou je to, aby dotyčného opravdu bavily a přinášely mu uspokojení. Velice vhodné také je, když minimálně z počátku bude mít pro tyto nové aktivity partnera, který mu pomůže s motivací, především ve chvílích, kdy to bude chtít člověk vzdát.

Pak už zbývá “jen” vydržet. Nenechat se zlákat svody a spadnout do toho znovu. Ano, dá se začít znovu, ale každý další začátek je těžší a závislý člověk ztrácí sebevědomí a víru v to, že to zvládne. V některých případech je možné, že se člověk z této závislosti dokáže vymanit sám, ale pokud vše zašlo tak daleko, že vlastní síly k vyřešení problému nestačí, je určitě na místě vyhledání odborné pomoci psychologa.

Zdroje udávají, že popsaný proces odvykání trvá cca tři měsíce až dva roky, než dojde k naprostému oproštění od závislosti. Je to ovšem individuální a případ od případu může být jiný. Záleží na vůli dané osoby a ochotě na sobě pracovat. Lidé, kteří odvykáním závislosti na internetu prošli, popisují své dny poté jako daleko osvobozující, šťastnější. Cítí se lépe, bez břemena, které dokáže řídit jejich denní program nebo dokonce celý život.

A jak jste na tom vy? Nemáte občas pocit, že na internetu trávíte zbytečně mnoho času?

Zdroje informací:

dvojka.rozhlas.cz

dusevni-zdravi-a-psychologie.zdrave.cz

markovska.net

jaknainternet.cz

psychoterapie-andel.cz

psychoterapie-andel.cz

wave.rozhlas.cz

netolismus.cz

Zajímavé. Zmínila bych ještě ohroženou skupinu matky na mateřské. Ono to odříznutí od původní sociální bubliny a trávení času mimo "dospěláckou" komunitu taky nemusí být úplně radostné.

1. lis 2018

Začni psát komentář...

Odešli