redakce
7. dub 2019
3396 

Odběr plodové vody: Amniocentéza dokáže odhalit postižení miminka. Proč se jí ženy tolik bojí?

„Pro vyšší věk podstoupím odběr plodové vody. Chtěla bych se zeptat vás maminek, co přesně dokáže odhalit? Nejde mně o Downa, to je jasné. Spíše např. cystická fibróza, rozštěpy, špatné srdce, zakrnělé končetiny, tedy rozsah vad, které miminko může mít. Děkuji předem.“

Image title

Těhotenství není jen radost, ale také spousta různých vyšetření, která mají za úkol odhalit možná zdravotní rizika pro vás i pro miminko. Některé diagnostické metody jsou pak důležité k odhalení vad plodu. Mezi ně patří i amniocentéza neboli odběr plodové vody. Musíte se jí opravdu bát? Jak vlastně vyšetření probíhá?

Odběr plodové vody je velmi častým a nejdéle používaným výkonem v prenatální medicíně. Nebolí a riziko případných komplikací je velmi malé. V České republice 1 % a prenatální centra uvádí dokonce riziko do 0,5 %. Přesto z něj některé ženy mají doslova panický strach. Ze samotného zákroku i z čekání na výsledky. Ty totiž nevíte hned, ale přibližně do 14 dnů.

Jak se provádí odběr plodové vody?

„Manžel jako opora šel se mnou. Pan doktor mě nejdřív vyšetřil, poté zavolal manžela k samému zákroku. Zkontroloval ještě plod. Miminko bylo moc hodné, zrovna asi spinkalo, nevrtělo se, a tak pan doktor nemusel mít nikterak obavu, že by mu ublížil. Manžel mě držel za ruku a já to opravdu potřebovala, protože jsem se moc bála. Přes ultrazvuk jsem sledovala jehlu a dítě. Nebolelo to, spíš bych to přirovnala k určitému tlaku.

Pan doktor odebral 18 ml plodové vody. Ukazoval mi jí a konstatoval, že je krásně čirá, snad malinké povzbuzení, že je všechno O.K. Ještě mi pár kapek nakapal na ruku, abych věděla, co je to za vodu, jak se tam princezna má a jak je jí tam krásně teploučko. Pan doktor pak ještě zkontroloval miminko, zda je všechno v pořádku. Vše bylo, tak jak mělo a já mohla jít domů.“

Samotné vyšetření se indikuje obvykle mezi 16.-18. týdnem těhotenství. Zákrok se provádí ambulantně. Žena se dostaví s plným močovým měchýřem na odběrné místo. Nemusí být na lačno. Odběr trvá jen několik minut. Před vyšetřením ještě provede lékař ultrazvuk, aby zjistil, kde se miminko nachází, jak se mu v děloze daří, a ještě jednou se přesvědčí o tom, zda je tam jen jedno nebo třeba víc. Všechny tyto informace jsou nezbytné k bezpečnému provedení výkonu.

Amniocentéza probíhá tak, že se vydezinfikuje břicho a provede vpich ultratenkou punkční jehlou přes stěnu břišní. Nemělo by to bolet, spíš jemně tlačit. Po celou dobu miminko monitoruje lékař pomocí ultrazvuku. Lékař odebere asi 15-20 ml tekutiny. Toto množství stačí na laboratorní vyšetření, ale neohrozí dítě. Výsledky jsou pak dostupné asi do 14 dnů.

Jak se chovat po odběru?

„Jelikož je po amniocentéze riziko odtoku plodové vody, pak je nutno dodržovat přísnější klidový režim. Hořčík toto riziko nezmenší. První den tedy doporučuji ležet, nezvedat nic těžkého v dalších dnech se vyhýbat námaze. S druhými dětmi by v prvních dnech po zákroku měla pomoc rodina,“ radí odbornice a porodní asistentka Anna Kohoutová v poradně na Modrém koníku.

Ihned po zákroku dohlíží na maminku asi hodinu sestřičky. Pokud se cítí dobře, může s doprovodem odejít. V každém případě by rozhodně neměla chodit domů sama nebo dokonce řídit automobil.

První den je doporučován klidový režim doma v posteli. Možné je i zvýšit příjem hořčíku. Dalších pět dnů by žena měla ještě vyloučit fyzickou zátěž a hodně odpočívat.

Image title

Jak se vyšetřuje odebraná plodová voda?

Po odběru putuje plodová voda do laboratoře, kde ji vyšetří. Existuje hned několik metod, které je možné uplatnit. Tzv. rychlé stanovení analyzuje DNA. Porovnáním DNA matky a dítěte je možné stanovit počet chromozomů u miminka. Výsledky u této metody jsou hotové do 48 hodin. Nevýhodou ovšem je, že nelze zjistit změny ve struktuře chromozomů.

Klasické vyšetření spočívá ve vizuální analýze buněk dítěte (amniocytů). Ty ukazují přesný obraz o genetické výbavě (karyotypu). Buňky se do plodové vody dostanou buď oloupáním z kůže plodu nebo močí. Amniocyty se nechávají růstem namnožit (kultivují se). Proto je doba čekání v tomto případě tak dlouhá podle toho, jak rychle se buňky dokáží množit. Většinou to trvá 10 dnů, ale někdy i déle.

Co se dá odběrem zjistit?

Typicky se dají odhalit všechny chromozomální vady nebo i rozštěpy nervové trubice, které nemají chromozomální defekt. Oproti vyšetření pomocí ultrazvuku nebo z krve, které na možnou vadu jen ukazují, amniocentéza dává stoprocentní jistotu.

Rizika amniocentézy

Protože se odběr plodové vody považuje za invazivní výkon (zasahuje se do plodového vejce), má svá rizika, i když obecně se považuje za velmi bezpečný. Samozřejmě nejzávažnější komplikací, která je také důvodem velkého strachu maminek, je ztráta těhotenství. K tomu podle statistik dochází asi u jednoho ze 100-200 odběrů plodové vody.

Komplikace, které mohou nastat jsou:

  • odtok plodové vody,
  • krvácení,
  • infekce,
  • začátek děložních kontrakcí,
  • poškození plodu (tato komplikace je velice vzácná a v rukou zkušeného lékaře prakticky vyloučená).

Komu lékař doporučí odběr plodové vody?

„Čekáme dvojvaječná dvojčátka, a vzhledem k tomu, že je mi 38 let, což jsou 3 roky po oné hranici 35 let, si mám rozmyslet amniocentézu. Když jsme plánovali miminko, měla jsem jasno – počkám, jak dopadne krev a UTZ a pak se rozhodnu. Jenže přišla dvojčata a všechno se změnilo. Krev neřekne prý vůbec nic, tak jen ten screening. Jak moc je spolehlivý? Mám si to rozmyslet do té další kontroly, to budu končit 11. tt a prý už se o tom budeme bavit...čím víc o tom přemýšlím a čtu, tím víc to zatracuju, mám nějak pocit, že je pro nás rizikovější ten zákrok než výsledek. Co jsem koukala na ty faktory, kdy se na ni posílá, tak z těch asi šesti je pro mě rizikový jen věk.“

Image title

Z těchto důvodů vás může poslat lékař na amniocentézu:

  • žena starší 35 let,
  • pozitivní biochemický screening nebo tripple test,
  • abnormální vyšetření na ultrazvuku,
  • větší riziko kvůli rodinné či osobní anamnéze,
  • pokud se v rodině objevila cystická fibróza, hemofilie nebo další dědičná onemocnění.

Během vyšetření plodové vody se s jistotou můžete dozvědět pohlaví dítěte. Velký význam to má ale i pro genetiky, kteří tak mohou posoudit možnost výskytu nějakého dědičného onemocnění, které se váže jen na určité pohlaví.

Na závěr je ještě nutné podotknout, že odběr plodové vody rozhodně není povinný a nikdo vás do něj nemůže nutit. Rozhodnutí je vždy jen a jen na vás.

Zdroj informací:

https://www.nutriklub.cz/clanek/amniocenteza-odber-plodove-vody

https://www.maminka.cz/clanek/amniocenteza-postrach-rodicek

http://www.profema.cz/tehotenstvi/invazivni-vykony/amniocenteza/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Amniocent%C3%A9za

Komentář byl odstraněný

Znám dva případy, kdy kvůli odběru plodové vody přišla v jednom případě maminka dvojčátek o jedno z nich a ve druhém dokonce o obě, takže opravdu bych NIKDY na amniocentézu nešla!!!

2. črc 2019

Na odběru plodové vody jsem nebyla, lékař mi to navrhl ale jedním dechem dodal, že to nepovažuje za důležité a navíc je i dost vysoké riziko poškození plodu.. stejně tak jako jsem odmítla test na těhotenskou cukrovku, byla jsem na těch důležitých vyšetřeních ale proč se stresovat ostatními? radši těhotenství v klidu..

2. črc 2019

@karlam souhlas, já po odběru plodovky přišla o naprosto zdravé dítko - holčičku... zanesli mi infekci, následoval odtok plodovky... pak jsem si holčičku musela porodit... potrat v 17 tt již nelze... hodně špatná a bolestná zkušenost

2. črc 2019

@gajdosovag ahoj, já byla u syna na amnioceteze a ok,pak jsem šla.s dcerkou a taky mi odtekla komplet plodová voda, dcerka měla celou dobu srdeční akci tak nám dali týden na doplnění vody, dostávala jsem ATB a nakonec těsně před odjezdem na sál ,dělali poslední UTZ a bylo v placentě plno vody....takže jsem nakonec jela domů a dotáhli jsme to do konce....moc dobře ti rozumím ten týden to bylo peklo....

2. črc 2019

Taky jsem měla infekci....vysoké crp....ale dali jsme to

2. črc 2019

ja teda nebyla a uz pred tehotenstvim jsem vedela, ze tohle bych nikdy nepodstoupila. radsi bych si zaplatila rozbory z krve - neinvazivni testy. tohle je riziko a zasah jak hrom. V clanku je to popsano, jako uplne easy zakrok, ale me dve kamaradky tim prosly a odtekla jim voda a musely porodit, na potrat bylo pozde, sbiraly se z toho hodne dlouho a vicemene jen kvuli veku. Dnes uz to dokazi nahradit jine metody, tak proc podstupovat tohle. Tady taky neni jedina pozitivni zkusenost. Jedina jistota, ze je vse ok je stejne az kdyz je dite venku, je detekovano 49 tisic vyvojovych vad, takze stejne kdyz clovek nevi, ze by neco mohlo byt, tak to zjisti az po porodu a bud je to resitelny lepe, mene nebo vubec...Me veskere testy vysly vyborne a stejne se vyskytlo neco o cem nemel nikdo potuchy, ze existuje, takze asi tak..

2. črc 2019

Dneska se provádí nějak často. Znám holčinu,která takto přišla o zdravé dítě. Píší,jak kdyby to byla lampionová slavnost,ale je to riziko. Mojí dceři navrhovali, prý zvýšené riziko DS,zaplatili jsme neinvazní test, 14 tisíc korun. Za 8 dnů přišel výsledek. Má zdravou, šikovnou dceru.

2. črc 2019

@mijecka Tak to je skvělý, že jste to s dcerkou zvládly ! U mne to chvilku taky vypadalo, že by se to snad dalo ustát, ale rozjely se kontrakce a bylo to v háji... je to už přes 8 let... dnes už mám krásnýho zdravýho 6letýho syna a tuhle špatnou zkušenost jsem už celkem překonala...
Ale mrzí mne jak se všude píše jaký je odběr plodovky banální zákrok a pouze 1% riziko potratu... ono 1% je málo pokud je to jen statistika, pokud se to člověka dotkne osobně je to tragédie...

2. črc 2019

ja byla na odberu plodove vody a ta bolest byla fakt dost otresna.porad vsude pisi ze To neboli, ale tohle byl fakt hororovy zazitek.

3. črc 2019

@gajdosovag přesně tak, už bych na to v životě nešla....,kontrakce jdou zastavit ale hodně hodně magnesia.....me kapali infuze nonstop do toho posledního dne.....já nejsem věřící ale ten týden jsem se modlila a prosila jak nikdy v životě....

3. črc 2019

Byla jsem se synem ve 20tt. Neskutečně jsem se bála, ale naštěstí tam se mnou byl manžel. Dle doktora byla voda čirá a v pořádku. Doktor i sestry byly velmi milý, ale stejně jsem moc nespala. Na druhý den mi ale volala doktorka z genetiky, že obávaný Down se nepotvrdil a že má ještě během dne sdělí i zbytek testů. Vše se nakonec ukázalo v pořádku. Zákrok jako takový je bezbolestný, miminko jsem mohla pozorovat a jehla byla mimo něj. A čím víc jsem to rozebírala v rodině, tím víc jsem měla strach. Malý se narodil den po termínu porodu naprosto zdravý

3. črc 2019

Na plodovce jsem byla,s dvojcaty,takže 2 vpichy. Bála jsem se, protože je člověk vystresovaný,co se kde píše. Nebolelo to,vše bylo v pohodě, všichni hrozně milí a nic se nepotvrdilo. 3 dny po té jsem doma ležela,a pak už normálně fungovala. Šla bych do ní i příště,ale u mě už žádné příště naštěstí nebude 🙂

3. črc 2019

Na plodovce jsem byla u syna, těhotenství jsem zjistila až ve 3,měsíci a na začatku jsem byla na očkování na žloutenku a klíšťata. nelituji, měla jsem 100% jistotu že je zdravý, udělaly i krásný ultrazvuk, pustily srdíčko do repro, to nás s manželem až dojalo 🙂 Teď mi vyšli huře testy z krve tak jsem připravená jít znova 🙂
Myslím si že i kdyby došlo nedej bože k samovolnému potratu po odběru tak by to určitě bylo znamení že by miminko bylo velice slabé a nemocné, toho že zákrok udělají špatně se absolutně nebojím!! 🙂

4. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli