redakce
4. dub 2018
38753 

Odrážedlo očima fyzioterapeutky: Kdy dětem škodí a kdy může být ku prospěchu?

Stejně jako v mnoha jiných oblastech, i názor na použití odrážedel u dětí se v odborných kruzích liší. Pokud odrážedlo pořídíme dítěti ve správný čas a věnujeme pozornost i pečlivému výběru, může odrážedlo dětem ve vývoji pomoci. Proto jsme se zeptali na názor fyzioterapeutky.

Nevhodné odrážedlo u příliš malého dítěte.

Chůze a běh na prvním místě

Sezení a jízda na odrážedle není pohybem, který by se v přirozeném motorickém vývoji dítěte vyskytoval. Vzhledem k tomu, že děti snadněji než dospělí začleňují nové pohyby do svého repertoáru, není vhodné pořizovat odrážedlo příliš brzy. Je nutné, aby se dítě nejprve naučilo dobře chodit a běhat – to je základ pro jeho celý život a příliš brzké používání odrážedla by mohlo vývoj chůze negativně ovlivnit. To, kdy bude chůze dítěte dostatečně vyspělá, je značně individuální. Schopnosti dětí jsou různé, ale většinou tento okamžik nastává mezi druhým a třetím rokem věku.

Vyspělou chůzí je myšlen stav, kdy je dítě při chůzi stabilní, umí samo vykročit, zastavit, změnit směr a vyhnout se či překonat malou překážku. Trup dítěte je při chůzi napřímen. V takovém případě již můžeme uvažovat o koupi odrážedla. V případě, že motorický vývoj dítěte neprobíhá optimálním způsobem, je dobré konzultovat využití odrážedla s odborníkem. Vždy je třeba mít na paměti, že odrážedlo je jen doplňkem pohybové aktivity. V žádném případě by jízda na odrážedle neměla nahrazovat přirozenou pohybovou aktivitu dítěte (chůzi, běh, lezení…).

Vhodnější typ odrážedla, ale pro dané dítě je malé.

Výběr a seřízení je základem 

Také volba toho správného odrážedla určuje, zda je jeho použití pro děti vhodné, či nikoli. Odrážedlo by mělo mít nastavitelnou výšku sedla i řídítek. Jednostopá odrážedla (kola bez šlapaček) podporují rozvoj rovnovážných schopností dítěte, dvoustopá (autíčka, motorky, zvířátka…) nikoli. U dvoustopých odrážedel také bývá fixní výška sedu i úchopu řídítek – z toho důvodu tato odrážedla nedoporučuji, pro motorický rozvoj dítěte nepřináší žádný benefit, naopak, mohou být potencionální hrozbou.

Odrážedlo je nutné správně seřídit, aby výškově sedělo dítěti, které ho používá. Správnou výšku musíme pravidelně kontrolovat. Výšku sedla nastavujeme tak, aby sedící dítě pohodlně dosáhlo na zem celými chodidly při natažených nohách. Poté nastavíme řídítka. Ta by měla být v takové výšce, aby se dítě nehrbilo (příliš nízko) ani nezvedalo ramena a lokty (příliš vysoko).

Vhodná volba vzhledem k věku a výšce dítěte.

Správné odrážení

Zpočátku se možná bude dítě odrážet oběma nohama současně, později střídavě. Pokud by se střídavé odrážení dítě nenaučilo, odrážedlo raději nepoužíváme. V takovém případě zkusíme vyčkat a nabídnout odrážedlo později, až bude dítě koordinačně připraveno. Při současném odrážení oběma nohama dochází k přetěžování bederní páteře. I při odrážení na střídačku hlídáme, zda se dítě příliš neprohýbá v oblasti beder. Tomu bychom měli zamezit.

Při dodržení výše zmíněných zásad je jednostopé odrážedlo dobrou průpravou pro pozdější udržování rovnováhy při jízdě na kole.

Autor: antmi

Začni psát komentář...

Odešli