redakce
13. dub 2018
8184 

Posazovat, nebo neposazovat? Pasivní sed může narušit motorický vývoj dítěte

Posazovat nebo neposazovat dítě, které ještě nesedí. Učit ho to, pomáhat mu? Odborníci, kteří se zabývají motorickým vývojem dítěte, se shodují, že ne, jelikož to může zanechat jisté následky. Teď si asi spousta maminek řekne, že je to přehnané, vždyť co se může stát, když malé dítě na chviličku posadíte do chodítka nebo opřete o polštáře.

I malá chvíle stačí ke vzniku potíží 

Co se může stát? Na první pohled nic, ale zkuste si vzpomenout, kolik malých chviliček stačilo děťátku k tomu, aby posílilo svaly a zvládlo zvedat hlavičku. Opravdu i chviličky stačí, nasčítají-li se, mohou se posílit nesprávné svaly a vznikat špatné pohybové vzorce, což do budoucna vede k potížím.

U malého dítěte je velmi důležité vybudovat správné pohybové vzorce, správné držení těla.  Je to základ, na kterém bude dítě stavět, základ, na který se budou nabalovat další dovednosti.

Pokud základ nebude pevný a správný, nebudou ani další dovednosti správné a postupně povedou k potížím, ne nyní, ale třeba až později v dospělosti. Časté bolesti zad a hlavy, blokace, vyhřezlé ploténky, výměny kyčelních kloubů, neplodnost způsobená chybným postavením kostrče, to vše může být následek.

Vyhýbejte se pasivnímu sedu, počkejte si na sed aktivní

Dítě tedy neposazujte, neučte ho to, nepřitahujte do sedu, nedávejte do židliček, chodítek, dokud na to samo není připravené, samo a bezpečně aktivně nesedí a samo se do takového sedu nedostává.  Takovému posazování se říká pasivní sed, kterému se vyhýbejte. Patří sem i sed, do kterého se dítě přitáhne například v autosedačce či sporťáku.

Samostatné sezení je vrcholem celého motorického vývoje do jednoho roku, není tedy pravda, že nejdříve musí dítě sedět a pak až stát a chodit. K sedu se začne děťátko dostávat v období přibližně od 7. měsíce.

Nejdříve přijde na řadu šikmý sed, kdy se děťátko opírá o jednu ručičku, poté přijde pravděpodobně sed překážkový, v tomto sedu dítě vypadá jako při přeskoku přes překážku. Až poté dochází k normálnímu aktivnímu sedu, kdy už se dítě nepotřebuje jistit a vydrží sedět vzpřímené, k tomu obvykle dochází kolem 9. měsíce, může to být ale i dříve nebo později.

Pokud vaše dítě zvládá aktivně sedět, v tuto chvíli už není problém dát ho sedět do jídelní židličky či sporťáku. Motorický vývoj tak už neohrozíte.  Pamatujte, že každé dítě je jiné a má svůj čas, nepospíchejte jen proto, že dítě vaší kamarádky v této době už dávno sedělo.

Zdroj informací:

http://www.vasedeti.cz/vychova/pece-o-miminko/motoricky-vyvoj-ditete-v-prvnim-roce-zivota/

http://www.poliklinikaprosek.cz/mapa-nejcastejsi-chyby-rodicu-v-prubehu-pohyboveho-vyvoje-deti-do-1-roku-61

Začni psát komentář...

Odešli