redakce
17. dub 2018
1603 

Příběh migrenika: Naučila jsem se ovládat svou migrénu

Mezi bolestí hlavy a migrénou jsou zásadní rozdíly. Migréna je chronické onemocnění, které vás dokáže ve chvíli, kdy udeří, vyřadit úplně z provozu. Léčba je složitá a u každého fungují jiné zásady. Se svým trápením s migrénou se nám svěřila jedna z maminek a prozradila, jak se postupně naučila migrénu krotit. Inspirujte se jejími zkušenostmi.

"V dětství jsem často nechápala, proč se táta po návratu z práce zavřel do obýváku a chtěl mít chvíli klid. Sám, v tmavé místnosti, pak odpočíval třeba i hodinu, zatímco já jsem měla představu tíhnoucí ke společně stráveným chvílím na hřišti. V té době jsem jej až nespravedlivě obviňovala z jakési lenosti vůči mé osobě. Po více než 15 letech jsem vše pochopila. V období puberty se dostavila tlumivá a pulzující bolest hlavy, která nezadržitelně proudila skrze spánky k zadní straně hlavy a vyvolávala v těle řadu nepříjemných pocitů. Migréna v celé její kráse procitne vždy, když se to nejméně hodí. Nevybírá si, zda se dívám na film, jsem na romantické večeři, posezení s rodinou nebo v práci. Útočí nepříjemným tlakem, úpornou bolestí a já mám v tu chvíli chuť na jediné. Být sama v tmavé místnosti a odpočívat, dokud vše neodezní."

Bolest hlavy a migréna jsou dvě zcela rozdílné věci

Bolest hlavy je velice častým onemocněním a z rozličných důvodů ji pociťuje mnoho z nás. Obvykle při tomto stavu zaberou běžná léčiva na utlumení obtíží. Problém může být vyvolán stresem, nedostatkem spánku, potravinovou alergií nebo přílišnou dávkou alkoholu. Je však pomíjivá a neopakuje se pravidelně. Naopak migréna je onemocnění chronického původu. Jedná se o pulzující bolesti hlavy, jež pociťujeme v její jedné polovině. Co ji vyvolává, to se doposud přesně neví, a proto je na každém z nás, aby spouštěcí faktory sám na sobě dobře vypozoroval a v životě je maximálně omezil. 

"U mě je spouštěčů prokazatelně hned několik - ostré zvuky (např. písknutí), zakouřené prostředí, hormonální nerovnováhy vyplývající z blížící se nebo končící menstruace a také změny počasí. Velkou část z těchto faktorů lze účelně vymýtit, doma nehvízdáme a zakouřeným prostorám se vyhýbám. Období menstruace propojené s nenadálým poklesem tlaku či prudkými změnami teplot již ovlivnit nelze."

Chránit se před záchvatem migrény lze prevencí, především v době příznaků. Někdy ale varovné signály nezaznamenáme, co potom?

Záchvat migrény lépe překonáte ve tmě, klidu a s dobře podloženou hlavou

A je to tady! Přichází migréna. Jak ji nejlépe popsat? Každý migrenik by jistě použil slova - nesnesitelná, pulzující, nekonečná, ochromující. Nemoc organizmus ovlivní celkově, což je jedním ze základních rozdílů oproti klasické bolesti hlavy. Dostavuje se pocit vyčerpání, nechutenství, zvracení, četné zívání a prudký pokles nálady. Trýzeň způsobuje zaslzení očí a naprostou ztrátu pozornosti. Migrenik má chuť se schoulit do klubíčka ve tmě, zavřít oči a jenom čekat, až vše odezní. Pokud se dostanete do tohoto stadia, stiskněte si pulzující spánky nebo si celou hlavu zapřete či podložte polštářem. "Fixace hlavy mi nejednou přinesla úlevu od bolestí a rychlejší rozplynutí hlavního záchvatu."

Lidé trpící migrénou mohou spatřit tzv. auru

Signál, který značí příchod migrény, se nazývají aura. Ta je přítomna pouze u 20% migrén a je popisována, jako určité rozostření či omezení zraku. Zbystřit se mohou smysly jako chuť či čich. Aura zmizí v okamžiku nástupu záchvatu. Lidé mohou vidět jiskřící obrazce, zadrhávat v řeči, symptomů je zde hned celé řada. Organismus těsně před nástupem migrény hlásí stav vyčerpání, dostavit se může i nechutenství. V tuto chvíli ještě můžete jednat a zastavit přicházející problémy. Dle zkušeností maminek v našem fóru mnohým vidina aury pomůže k zastavení nastupujícího stavu. Jiným zase problémy skončily s těhotenstvím, jiné je mají trvale. Jak často nemoc zaútočí, to je zkrátka nevypočitatelné, každá z nás musí najít svou ideální cestu, jak se s ní vyrovnat.

Můj den, život a boj s migrénou

"Pokud se zásadně mění počasí a já se budím s dutým pobolíváním hlavy, značí to, že tělo může dojít do migrénového stavu. V tuto chvíli ještě zabere běžné analgetikum. To bolest utlumí a nedovolí jí se více rozvinout. Tento den se však přísně vyvaruji toho, abych se setkala byť s jediným faktorem přivolávajícím migrénu - vysoké zvuky, kouř, přejídání se, kávu a alkohol zcela vypouštím ze zorného pole. Pro dlouhodobější účinek se mi také osvědčily čaje a bylinky, především pak kopretina řimbaba, extrahovaná v bylinných kapkách. Ta dokáže nejen utlumit nepříjemné pobolívání, jež je předzvěstí migrény, ale dlouhodobě snižuje počet záchvatů. Ještě před pár lety mne postihl i 2x za měsíc, dnes už je to jednou za dva měsíce či dokonce méně. Pomocníkem může být i levandulový olejíček, který povolí napětí. Naneste si jej trochu na spánky a sami uvidíte, že vám pomůže usnout, což vás rychleji zregeneruje. Výborné zkušenosti mám s přírodní medicínou a homeopatiky. Migreniky jistě podpoří pravidelný příjem vitamínů, především pak hořčíku."

Osvědčeným pomocníkem v boji proti migréně je hlavně obyčejná čistá voda. Pijte, ač nemáte chuť. Voda vaše tělo zbaví látek vyvolávajících migrénu. Nebojte se chodit na toaletu často, pokaždé ucítíte menší úlevu. Na podrážděný žaludek, po odeznění, snězte nějakou tu sladkou drobnost. Díky cukru rychleji pookřejete.

Postižení touto nepříjemnou nemocí nelze nikterak léčit, avšak každá z nás s ním může pořádně zabojovat, stačí jenom chtít! Změňte jídelníček, více spěte, vyhněte se stresu a máte polovinu práce hotovou. Pokud vás přesto záchvat potká více než-li 2x za měsíc, vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc. Nesnesitelné bolesti, trvající až několik dní, lze urgentně řešit na pohotovosti.

Pomohlo vám něco, co v tomto článku nebylo? Podělte se s námi o své zkušenosti a inspirujte další migreničky k nalezení snadnějšího soužití s touto nepříjemnou nemocí.

Tohle je jeden z nejhorsich clanku o migrene, ktery jsem kdy cetla. Snazi se byt odborny a spojit to s jednom konkretnim pribehem, ale nevyslo ani jedno. Krome toho, ze se vubec nevenuje mechanismu bolesti a tomu, co migrenu zpusobuje (ne vyvolava), ze podava informace, ktere dokazou spis uskodit (napr. Proplachovani vodou - pokud nekdo pije 3l vody denne a nedodava do tela vodou ztracene mineraly a soli, tak si koleduje o zachvat), ze vubec se nesnazi pracovat s fakty (a tim nemyslim citace uzivatelek), ze se v nem vyskytuji spojeni jako ”nemoc chronickeho puvodu” (wtf), tak zkusenosti/ rady, jak na migrenu nebo jak ziju s migrenou, jsou naprosto stupidni. Sorry jako. Nic konkretniho, zadny pribeh, vyvoj, nic.

A ty rady! Zvyste prijem vitaminu, zvlast horciku (to je vitamin? Mimochodem u horciku zalezi na forme, 90% doplnku na trhu nejsou pro migrenu k nicemu. A co ty dalsi ”vitaminy”, ktere mame brat?), zmente jidelnicek (jak?!), dejte si sladkost (bylo dokazano, ze cukr je obrovsky spoustec), vyhnete se stresu (aha). ”Staci jenom chtit” - tohle dejte precist nekomu, kdo migrenou trpi od detstvi a vyzkousel skutecne vse....

Lepsi tipy jak oddalit zachvat najdu snad i v Blesku, a ne vsechny jsou jen o konzervativni lekarske lecbe, kterou tady radsi ani nezminujete. Napr. Hlidat elektrolytickou rovnovahu, masaze, obklady, ticho-tma-zima, atd. Ono je lehci napsat, ze kazda to mame jinak.

Takze: jestli mate podezreni, ze trpite migrenou, sup k neurologovi. Vysetri vas (zakladni vysetreni, dale podle potreby rtg krcni patere, ocni tlak), doporuci dalsi postup a samozrejme zahrne a rozvede vsechny ”rady” z tohoto clanku.

Takze: Nsaid pomuzou jen v zacatcich, nejlepe v kombinaci nebo s kodeinem. Obcasne zachvaty - i ty dlouhe, se kterymi dle clanku skoncite na pohotovosti - se standardne leci triptany ve forme tablet, spreje do nosu, injekci ci kapacky. Velke vetsine migreniku pomahaji, ale casem se muze stat, ze na ne telo prestane reagovat. Dalsi hojme uzivane pripravky jsou na bazi kortikoidu, ale s temi jsou lekari opatrni, samozrejme. Dale se setkame s profylaktickou (preventivnu) lecbou - beta blokatory, antiepileptika, leky na snizeni tlaku, botox, atd. No a dle nejnovejsich poznatku je na migrenu skvela keto dieta plus hlidat elektrolyty (draslik a sodik) ve strave (zjednodusene, pro zajemce vladnouci aj doporucuju vyhledat stanton migraine protocol). Zdroje klidne dodam.

17. dub 2018

Souhlasím s vámi, popsala jste to hezky. Migrénami trpím od dětství, měla jsem několik let klid ale teď se zase vrátily, co mě pomáhá je kapačka s magnesiem a novalginem, jinak mi nikdy žádné léky nepomohly, a s tím hořčíkem máte taky pravdu a bohužel ani sami neurologové neznají vstřebatelnost a využitelnost jednotlivých druhů hořčíku , ono vlastně v česku se toho ani moc koupit nedá, objednávám ze zahraničí.Jo a zastavit záchvat v začátku se mi nikdy nepodařilo, jakmile přišla aura tak už bylo zle ...

17. dub 2018

@b2 to me mrzi, ja bohuzel taky, tak me takove clanecky docela stvou. Nic noveho ani osobniho neprinaseji a naopak docela mystifikuji. Aura, jooo, to uz je blby, to uz jen zobnout triptan :/ ale fakt doporucuju se podivat na tu dietu, respektive na stav eldktrolytu v mozku (veeeelmi zjednodusene: pokud neni elektrolyt v rovnovaze, mozkove signaly se prenasi blbe a prijde migrena. Vyrovnanou stravou a ”pripravou” se temto stavum da predchazet, ale je to proste velke sousto, cela ketodieta a pocitat kolik ceho jsem prave snedla...). Je to hodne o prijmu soli (co jsou v elektrolytu, a ktery je potreba diplnovat - proto hodne lidi trpi na migreny po sportu, ztrati hodne soli..) a vylouceni spoustecich potravin. Zni to jako naky carymary bullshit, ale stovkam lidi to pomohlo, konecne muzou po letech zachvatu fungovat. Horcik - presne, jediny pro me fungujici je v olejovem spreji, pouzivaji jej i epileptici. Z horciku z drogerky za par korun si telo neveme nic. Tak preju pekne jaro a co nejmene zmen tlaku apod🙂

17. dub 2018

Díky za rady, naštěstí je nemám moc často a ta poslední byla jednoznačně z toho, že jsem se přepínala a neodpočívala. Jo a nejlepší je, když lidi, kteří mají běžnou bolest hlavy říkají že mají migrénu.

17. dub 2018

Naštěstí se mi migréna vyhla, ale mamka trpí šíleně... Myslela jsem, že pro ni v článku najdu něco zajímavého...
Toto snad psal šimpanz! Stejně jako většina článků zde, naprosto polovičaté a nic neříkající slátaniny různých zdrojů, bez faktických podkladů a jasného závěru.

23. dub 2018

u mě zabralo už k přestat k neurologovi chodit, protože do mě jen cpal prášky a když po CT viděl výsledky a ptal se mě zda opravdu studuji a nepropadám tak mě opravdu naštval a odešla jsem.....
teď se snažím pravidelně chodit na akupunkturu (ke které jsem byla ze začátku velmi skeptická ale mě zabrala parádně...)
už mám migrénu ani ne 1x měsíčně a to bez zvracení (což je pro mě obrovský úspěch) …..
když cítí, že něco "přichází", tak si udělám velmi silnou kávu do které vymačkám celý citron a nebo lupnu si prášky....
i tak jsem velmi šťastná za to, že to takto ustoupilo 🙂

16. srp 2018

Začni psát komentář...

Odešli