redakce
9. kvě 2018
8465 

Rozmazlený jedináček: Co je pravdou a co předsudkem?

Jakmile je vysloveno slovo jedináček, často nám automaticky v mysli naskočí: sobec, rozmazlenec, případně chudáček.  Jsou na tom tedy děti, které vyrůstají se sourozenci, lépe? Ano i ne...

Nabízí se názor, že děti vyrůstající spolu s dalšími dětmi, budou přizpůsobivější, získají automaticky lepší komunikační a vyjednávací dovednosti, nebudou citově závislí na jednom nebo dvou lidech, a tudíž lépe vybaveny do života. Realita je ale taková, že existují jedináčci, kteří naprosto přirozeně navazují kontakty, jsou empatičtí a nemají potřebu držet se máminy sukně. A jsou děti z vícečetných rodin, které se celý život cítí být „ti druzí, třetí“, stále s někým bojují o pozornost a snaží se prosadit na úkor ostatních.

Neodsuzujme předem jedináčky

Být jedináčkem není volbou dítěte. A především - každý jedináček není rozmazlený a fixovaný na rodiče.  Nepasujme dítě předem do role ochuzeného o něco, co nezná a hlavně, za co nemůže. Nepodsouvejme mu s lítostí v hlase: „Tobě je doma smutno, ty si nemáš s kým hrát, viď? Pokud je to pravda, nijak mu tím nepomůžeme. Často to ale bývá tak, že nejpozději s nástupem do školky dítě potkává kamarády, později spolužáky, se kterými tráví hodně času a navazuje úzké citové vazby. Úvahy o smutku a nedostatku možnosti hrát si, většinou nejsou na místě.

Neodsuzujme předem rodiče

Jsou nejrůznější důvody, proč mají rodiče jedno dítě. Nepříznivá ekonomická a sociální situace, zdravotní důvody, ale i fakt, že žena zůstala po rozvodu s dítětem sama a nemá nového partnera.  Může jít i o rozhodnutí rodičů, kteří to cítí tak, že je to pro ně i pro dítě nejlepší. Respektujme životní okolnosti i postoje druhých. Není dobré se vyptávat, kdy přijde další dítě s radou, že život bude pro všechny lepší, veselejší. Nemusí to být pravda.   

Jak je to s rozmazleností

Někteří rodiče mají tendenci svým dětem dovolit a pořídit vše, co chtějí.  Chtějí pro ně TO NEJLEPŠÍ. Aby nemusely strádat a mít vše pro to, aby se cítily šťastné. Aby to měly jinak, než to měli oni. Pokud jim však neumí říci NE, děti se nenaučí slevit z nároků, znát určité hranice a budou požadovat stále víc. Naučí se - stačí si jen říci nebo hodně chtít – a dostanu to. Tady už je zaděláno na sobectví a rozmazlenost.  Bohužel, tendenci preferovat a ulehčovat dítěti mají rodiče v mnoha rodinách i s více dětmi! Nejčastěji se jedná o prvorozené dítě, a v početných rodinách, o to nejmladší. Rozmazlenost je věcí výchovy, nezávisí na počtu dětí v rodině.

Máme jedno dítě – minusy

  • Dítě často vyžaduje hru s dospělým nebo jeho přítomnost.
  • Obtížnější adaptace na kolektiv pří nástupu do školky.
  • Rodiče musí častěji aktivně podněcovat kontakt s příbuznými nebo s lidmi, kteří mají děti.
  • Dítě nemá „parťáka“ na hrátky a aktivity, které dospělé moc nebaví.
  • Děti kreativně vymyslí hry a blbiny, které dospělé nikdy nenapadnou.
  • Dítě se nemá komu svěřit, pokud se dostane s rodiči do konfliktu.
  • Pro dítě je psychicky náročné, žije-li s jedním rodičem, který z různých důvodů strádá.
  • V dospělém a pokročilém věku člověku často osoby blízké, čili i sourozenec, chybí.

Máme jedno dítě - plusy

  • Dítě často lépe a dříve mluví.
  • Dítě se snáze rozumí s dospělými, rychleji dozrává.
  • Je přirozeně nuceno k navazování kontaktů s cizími dětmi/lidmi.
  • Jediné dítě je i svým způsobem jedinečné, tuto výjimečnost dítě pozitivně vnímá.
  • Nezažívá sourozenecké půtky, ústrky a „boj o pozici“.
  • Rychleji se naučí samostatnosti, snáze a rychleji se rozhoduje.
  • Rodiče mají možnost větší investice do vzdělání a koníčků dítěte.
  • Jednodušší organizace hlídání a vyzvedávání dítěte rodičů, kteří se věnují kariéře.

Je to vůbec možné?

Jedna studie dospěla k závěru, že z 500 britských dětí se jako nejvíce šťastní cítili jedináčci.

Jaký názor na téma jedináček mají jiné ženy?

Rada závěrem pro ty, kteří mají jedináčky

Rádi byste, aby z vašeho dítěte jedináčka vyrostl dobrý člověk se smyslem pro fair play, spokojený, samostatný a zdravě sebevědomý?

Když dítě nezahltíte péčí a pozorností, nebudete na něj mít přehnané nároky, poskytnete mu možnost uplatnit jeho talent a dopřejete mu nejrůznější podněty ke hře a komunikaci s dětmi různého věku, eliminujete možné problémy spojené s výchovou i citovými vazbami na absolutní minimum.

Autor: Mgr. Charlotte Benátská

Zdroj informací:

https://www.telegraph.co.uk/news/health/children/8132758/Only-children-are-the-happiest-says-new-study.html

Ja jsem jedinacek a dcera nejspis zustane taky...Nikdy sem tim nestradala, meli sme partu decek a nase mlade je to same 🙂 .Nekdy se sourozenci spolu v dospelosti ani nebavi, proto se mi nelibi, kdyz se nekdo ofrnuje, nebo ji lituje, ze tu zustane "sama"....

9. kvě 2018

Osobne si myslim, ze alfou i omegou stastnosti jedinacka je, jaky vztah maji rodice. Treba moje mama je jedinacek a byla z toho nestastna, protoze babicka a dedecek byli permanentne na noze (rozvedli se, kdyz ji bylo 16) a rika, ze ji sourozenec strasne chybel, proste partak v rodine. Ale tech faktoru je urcite vic, zalezi i na povaze ditete, atd atd. Urcite neplati automaticke jedinacek rovna se chudak, to je nesmysl. Osobne ale zastavam nazor, ze sourozenec je nejvic, co muzu svym detem dat, ja jsem za sveho brachu strasne rada.

9. kvě 2018

Bohužel někdy zdravotní stav matky mít druhé dítě neumožní, ikdyž si to sebevíc přeje a měla původní plány úplně jiné.

22. črc 2018

@kaneshiro Ano... člověk míní, život mění. Malému bude za pár dní dvanáct... jedináček je to... po sourozenci jsme všichni toužili... no dočkali jsme se až s odstupem tolika let (jsem těhotná díky IVF) takže budu mít v podstatě dva jedináčky...

7. říj 2018

Můj problém byl, že jsem vyrostla ve světě dospělých - v klidu jsme se domluvili, co jsme si dohodli, to platilo....pak jsem byla ztracená ve světě dětí, kde se kují pikle, hodnotí podle jiných měřítek, ka x neka (pro neznalé "kamarádím se tebou" x "nekamarádím" , když ty uděláš to a to...) - trochu jako reality show Kdo přežije. Občas jsem byla tedy jen jako pozorovatel, občas kvůli touze zapadnout jsem opouštěla hodnoty...V rodinně se takovéto komunikace řeší rychleji, rodiče se přece jenom snaží řešit nebo udržovat nějakou rovnováhu (on mi snědl, on si půjčil, on mi řekl, on mě bouchl...pak se všichni sejdou u večeře nebo u stromečku a mají se rádi 🙂. V životě jsem kvůli tomu stála sama před hodně problémy - na druhou stranu jsem se hodně problémům vyhnula.

31. říj 2018

Začni psát komentář...

Odešli