redakce
30. lis 2018
467 

Špatné větrání může způsobit nejen rosení oken, ale i negativně ovlivnit naše zdraví

 „Podstatným přínosem větrání je přívod čerstvého vzduchu. Dýcháním produkujeme oxid uhličitý. Zvýšené množství oxidu uhličitého vede k ospalosti, únavě, poruchám soustředění a bolestem hlavy. Zhorší se i kvalita spánku,“ upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

S přicházející zimou a začátkem topné sezóny se v bytech a domech může objevit problém s vlhkostí a s tím spojené rosení oken. Příčinou těchto problémů však nejsou nová, dobře seřízená a perfektně těsnící okna, ale především nedostatečné větrání. Vysoká vlhkost přitom nejenže může poškodit zařízení domácnosti, ale může mít také negativní dopad na zdraví.

Proč je větrání tak důležité

Větrání je nejlevnější a nejúčinnější způsob, jak se zbavit přebytečné vlhkosti v domácnosti. Jen dýcháním každý z nás vyloučí až tři litry vody za den. V nevětraných místnostech se díky vyšší vlhkosti daří plísním a roztočům, což může mít neblahý vliv na vznik alergií, astmatu a jiných nemocí. „Podstatným přínosem větrání je přívod čerstvého vzduchu. Dýcháním produkujeme oxid uhličitý. Zvýšené množství oxidu uhličitého ve vydýchaném vzduchu způsobí zhoršení výměny plynů v plicích
a sníží se tím okysličování krve. To vede k ospalosti, únavě, poruchám soustředění a bolestem hlavy. Zhorší se i kvalita spánku,“
upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

"U nás se větrá ráno. Povypínám všechno topení a větrám asi tak 15 - 20 min (podotýkám v zimě), pak zapnu topení a topím - ono se to nezdá, ale rychle se to vytopí. Přes den pak větrám na 3 - 5 minut a bez vypínání topení udělám takový průvan. Každé ráno chodím a utírám vodu z oken a někdy i z parapetů. Dříve jsme měli plíseň v rohu vedle postele, kde byl psací stůl a za postelí - hrůza, skoro do půl stěny. Nějak se nám to podařilo zlikvidovat, ale byl to boj - já mám z toho potíže s dýcháním," popisuje jedna z maminek v diskuzi o větrání a plísních v bytě

Nová okna za vlhkost v bytě nemohou

V současné době jsou novostavby i rekonstruované objekty osazovány okenními prvky s vysokou těsností, takže vzduchová výměna mezi vnějším a vnitřním prostředím je téměř nulová. Vlhkost vzlínající ze zdiva se v nedostatečně větraných nebo vytápěných místnostech sráží na chladnějších plochách, například na oknech, a ta se takzvaně rosí. Prevencí vůči tomuto jevu je pečlivé vytápění místností v kombinaci s důsledným vyvětráním. „Na jaře a na podzim doporučuji intenzivně větrat 10 až 15 minut, v létě by okna měla zůstat otevřená minimálně půlhodinu. V zimě si pak vystačíme s pěti minutami intenzivního větrání průvanem. Žádoucí je otevřít okna ráno a před spaním, ideální je krátké větrání přibližně každé dvě hodiny,“ vysvětluje Ing. Jiří Scheidel ze společnosti Vekra. Pokud se i přes důkladné větrání a utírání orosených oken objeví v bytě v důsledku zvýšené vlhkosti plíseň, co nejrychleji ji zlikvidujte k tomu určeným přípravkem. Nikdy se nesnažte plíseň odstranit mechanicky. Její výtrusy se mohou velmi rychle rozšířit po celé domácnosti.

"My bydleli několik měsíců v bytě s 85% vlhkostí (a bohužel černou plísní), ceresit na nic, takže odvlhčovač, který to držel na 40-50 %, sušička k tomu. Ale byl to nekonečný příběh a ze začátku přímotopy, takže děsné. Hlavně to, že jsme se toho nadýchali a myslím, že od té doby řešíme zdravotní problémy. Tak pozor na to," varuje další uživatelka v diskuzi.

Vlhkoměr jako dobrý pomocník

Vliv na vlhkost vzduchu v bytě zvyšuje také například vaření bez používání digestoře a pokliček, sušení prádla v místnosti, sprchování, či velké množství květin v domácnosti. „Praktické k určení vlhkosti v bytě je používání vlhkoměru. Pokuste se udržet hodnoty vlhkosti do 50 %,“ doporučuje Ing. Jiří Scheidel. Když vyvětrání ke snížení vlhkosti nepomůže, počkejte, až se místnost vyhřeje a okna otevřete znovu. Prospěšná je i stálá teplota v bytě, ideálně 21 stupňů a prevence tvorby vlhkosti.

V moderních novostavbách se problém přebytečné vlhkosti řeší pomocí rekuperačních systémů, které odvedou z místnosti vlhkost, ale teplo vrátí zpět. Pomoci k výměně vzduchu mohou i přívodní větrací štěrbiny, které mohou být součástí okna. „Je to jednoduché řešení za přijatelnou cenu. Okenní větrací štěrbiny umožňují manuální nastavení průtoku vzduchu nebo zajistí výměnu automaticky podle vlhkosti uvnitř místnosti,“ upřesňuje Ing. Jiří Scheidel.

"Koupit teploměr a vlhkoměr. Udržovat teplotu kolem 20-21 °C a relativní vlhkost mezi 50 a 60 %. Vlhkost snížíte nesušením prádla v místnosti (pokud používáte látkovky, přejděte na papírové, ať toho prádla není tolik), zvýšením teploty (teplý vzduch pojme víc vodní páry, tudíž relativní vlhkost bude nižší), pravidelným větráním (průvan, aby se vzduch v místnosti vyměnil), pořízením elektrického odvlhčovače. Plísně se nezbavíte vystříkáním savem nebo oloupáním ze zdi (to je jen dočasné), ale správným užíváním případně technickým opatřením (pokud někde zatéká či vzlíná vlhkost). U vás pomůže výše psané: snižovat vlhkost, zvýšit teplotu a větrat," radí další z maminek v diskuzi Jak odstranit vlhkost a plíseň v pokoji, kde spíme.  

Kdy je orosení na oknech důvodem k reklamaci

Okno lze u výrobce okamžitě reklamovat v případě, nachází-li se orosení v meziskelním prostoru izolačního skla. „Nejčastější příčinou zmíněného jevu bývá nedokonalost hermetického uzavření meziskelního prostoru, který je obvykle naplněn vysušeným inertním plynem,“ říká Scheidel. Do meziskelního prostoru se dostane vzduch z vnějšího prostředí. Ten obsahuje vyšší množství vodních par a ty kondenzují na vnitřních stranách tabulí skla. Pokud tuto skutečnost zjistíte, jste oprávněni obrátit se na výrobce oken s žádostí o nápravu. Výrobce pak dodá nové izolační sklo a jeho servisní technik jej na místě vymění.

Rosit se okenní skla mohou i z vnější strany okna, což je však jen signálem dobrých tepelně izolačních vlastností oken. Není to tedy závada, ale důsledek proměnlivého počasí.

Rosení oken z vnitřní strany může mít hned několik důvodů. Nejčastější příčinou bývá již zmiňovaná nadměrná vlhkost v interiéru. Dalšími faktory mohou být nedostatečné vytápění nebo nevhodně umístěná topná tělesa. Ke zvýšenému rosení oken rovněž přispívají stažené žaluzie nebo dlouhé a těžké závěsy, které brání cirkulaci vzduchu.

Začni psát komentář...

Odešli