redakce
13. čer 2018
2064 

Těhotenská cukrovka: Jak můžete uhlídat sacharidy v jídle a jak sestavit jídelníček?

Život se těhotenskou cukrovkou se dá zvládnout. Nebojte, není to tak zlé. Je pravda, že ve většině případů postačuje k léčbě těhotenské cukrovky dodržování dietních opatření a dostatek pohybu. Několik procent maminek má však i přes dodržování této léčby vyšší hodnoty glykémií než je norma, a v tom případě je nezbytná léčba tabletkami nebo inzulinem.

Nutnost léčby (včetně inzulinu) u typické těhotenské cukrovky končí po porodu, ale dodržovat správnou životosprávu (racionální stravu, dostatek pohybu, dostatek spánku a méně stresu a spěchu) je užitečné i nadále, protože výrazně snižuje riziko rozvoje cukrovky 2. typu, kterou jsou tyto ženy v budoucnu ohroženy.

Kam pro pomoc?

Maminky, kterým je v těhotenství zjištěna zvýšená hladina cukru v krvi, by měly být poslány do diabetologické poradny.Některým gynekologům je potřeba se víckrát připomenout, aby vás do poradny objednali. Rozhodně byste neměla slyšet: „Výsledky testu jsou jen mírně zvýšené, vlastně to je jen lehká porucha, stačí, když omezíte sladké, zatím vás nikam odesílat nebudu.“ Porucha se v průběhu těhotenství postupně zhoršuje a doporučení „omezit sladké“ pro správnou léčbu nestačí!

V diabetologické poradně byste měly být detailně informovány o nemoci a především - v čem spočívá léčba.

Dieta

Není to jen o počítání kalorií, ale spíše o sacharidech. Ty zvyšují hladinu krevního cukru (glykémii) a ke svému zpracování vyžadují inzulin. A to je u člověka s cukrovkou problém. Proto je nutné příjem sacharidů snížit.

Rozlišujeme dvě skupiny sacharidů – jednoduché a složité

Jednoduché sacharidy (neboli cukry), z nichž nejvíce zastoupená je glukóza, mají sladkou chuť, rychle se vstřebávají, výrazně zvyšují glykémii a vyžadují ke svému zpracování hodně inzulinu. Přirozeně jsou obsaženy v ovoci a mléku, problémové jsou však zejména ty, které jsou součástí řady průmyslově vyráběných výrobků – ve formě přidaného cukru.

Složité sacharidy zahrnují škrob a vlákninu. Škrob je složen z jednotek glukózy a začíná se rozkládat už v ústech díky působení slin. Jeho vstřebávání zpomaluje kromě tuků také přítomnost vlákniny.

Jak tedy jíst?

Jezte pestře, vařte si jako doposud (s výjimkou sladkých jídel), dodržujte však níže uvedené zásady. Máte-li rodinu, partnera, rozhodně nedělejte tu chybu, abyste si vařily speciální "dietní" jídlo pro sebe a jiné jídlo pro zbytek rodiny. Vařte jedno jídlo vhodné pro vás a ostatní, ať se solidárně přizpůsobí. Co je vhodné pro vás, je vhodné a zdravé i pro ně. Nejedná se totiž o žádnou speciální dietu.

Pro všechna jídla platí tyto obecné zásady:

  • neslaďte a výrazně omezte vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství)
  • omezte konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit těmi celozrnnými
  • dejte si zeleninu ke každému jídlu, může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu
  • žádné dia výrobky (umělá sladila v těhotenství nejsou vhodná)
  • vynechte uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti)
  • nedojídejte se mezi jídly (pro "zahnání chutí" je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýru atd., nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy pro vyšší obsah cukrů)
  • výslednou glykémii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index)
  • jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food
  • používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margaríny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky)

Jak uhlídat sacharidy ve stravě?

Zpočátku bude nutné potraviny obsahující sacharidy odvažovat na kuchyňské váze, ale jen dočasně - první týden, maximálně dva. Jakmile se množství sacharidů v jídle naučíte odhadnout tak, abyste nepřekračovaly doporučenou dávku k jednotlivým jídlům, můžete váhu zase uklidit. Pak už budete vědět, jak velký krajíc chleba si ukrojit, kolik brambor si naložit, kolik lžic rýže nebo těstovin.

Vzorec na přepočet množství sacharidů v jídle:

100 x množství sacharidů v gramech povolené k jídlu / množství sacharidů ve 100 gramech příslušné potraviny = množství potraviny, které mohu k danému jídlu sníst (v gramech)

Příklad přepočtu: k obědu je kuřecí maso s rýží a listový salát. Sacharidy, které je nutné počítat, jsou v tomto případě obsaženy pouze v rýži. Ve 100 g vařené rýže je 28 g sacharidů a k obědu by neměl příjem sacharidů překročit 50 g, tedy 100 x 50/28 = maximum 180 g vařené rýže. Příznivější vliv na glykémii má hnědá (celozrnná) rýže. Pokud bude glykémie hodinu po jídle i přesto vyšší, je potřeba příště množství rýže snížit a nahradit zeleninou (čerstvou, dušenou, pečenou atd.).

Co mlsat?

  • U dobře kompenzované cukrovky si můžete dát jako sladkost kousek hořké kvalitní čokolády (s obsahem 70 a více % kakaa). Buďte ale rozumné, nepřehánějte to a nemlsejte hned po hlavním jídle.
  • Můžete si upéct štrúdl – klasické listové těsto a jablka, vynecháte cukr, strouhanku a raději i rozinky, ale můžete dochutit ořechy a skořicí – jeden kousek k odpolední kávě by měl projít (ne celá nohavice!).
  • Ovocný pohár se šlehačkou: ovoce čerstvé (ne kompotované), v odváženém množství (do 30 g sacharidů), šlehačku pravou, čerstvě našlehanou a nepřislazovanou (ne tu ve spreji, která ani vlastně není šlehačkou – zpravidla částečně ztužený rostlinný tuk s cukrem).
  • Horké kakao: jen pravé kakao, nepřislazované.
  • Domácí zmrzlina: připravená z tučnějšího tvarohu či smetany, kterou rozmixujete s ovocem a necháte zmrazit (samozřejmě bez přídavku cukru).
  • Dietní palačinka: těsto bez cukru (mouka, zkuste po francouzsku s přídavkem pohankové, vajíčko, mléko), do hotové palačinky zabalit kousky čerstvého ovoce, ozdobit šlehačkou bez cukru. Mňam.

Stále váháte co jíst?Poraďte se ve fóru Těhotenská cukrovka - co jíst?

Odpovědi na další otázky týkající se těhotenské cukrovky najdete v diskuzním fóru Jedná se o těhotenskou cukrovku nebo ne?

Inzulin

Pokud lékař uzná za vhodné používání inulinu, zbytečně se neděste: je to jen do poroduInzulin se aplikuje do podkoží pomocí inzulinového pera, do kterého se vloží zásobník s inzulinem. Ovládání je velmi jednoduché. Pero nosíte u sebe v kabelce v praktickém pouzdře.

Léčba inzulinem je spojená s rizikem náhlého snížení hladiny krevního cukru, nebo-li hypoglykémie. Může se projevit pocitem hladu, nevolností, pocitem na omdlení, třesem, opocením, mžitky před očima, bušením srdce – u každého člověka trochu jinak, ale při opakovaných hypoglykémiích je již „soubor příznaků“ obdobný.

Zlaté bezpečnostní pravidlo zní: pokud aplikuji před jídlem inzulin, jídlo MUSÍ obsahovat sacharidy. Pokud takovým jídlem je např. plátek masa se zeleninovým salátem, s vynecháním přílohy, je zde riziko hypoglykémie. V takovém jídle je mizivé množství sacharidů. Úplně vynechávat sacharidy není vhodné ani pro ženy „pouze na dietě“, ale u žen léčených inzulinem to platí dvojnásob – kvůli riziku hypoglykémie.

Informace o hladině glykemie najdete ve fóru Těhotenská cukrovka - jak se vám držela hladina glykémie

Jak poznám, že je dieta dostatečná a není nutný inzulin?

Abyste měla jistotu, že dietu dodržujete správně, jsou nutné kontroly glykémie nalačno a po jídle. Jednak pravidelné kontroly (podle domluvy s diabetologem) a také občasné kontroly po jídle, u kterého si nebudete jisté, zda prochází (např. mléčné výrobky ke snídani, ovoce atd.).

Jak je to s přírůstky na váze při těhotenské cukrovce?

Pokud jste již před dietou přibraly cca 8-10 kilo, obvykle při této dietě do již do porodu více nepřiberete a je to tak v pořádku. Na začátku diety (první týden až dva) se může stát, že váha klesne o 1-2 kg, což nepředstavuje žádné riziko. Větší redukce ale není žádoucí a neprospěla by vývoji plodu.

Jak moc přísně musím dietu dodržovat? Je nutné počítat sacharidy? Nestačí jen omezit sladké?

Těhotenská cukrovka má svůj vývoj. S přibývajícími týdny těhotenství stoupá hladina těhotenských hormonů, které cukrovku zhoršují. U někoho má cukrovka mírný průběh od začátku až do konce a v podstatě stačí vynechat sladké. Nelze ale předem spolehlivě říci, jak u koho bude probíhat. Dietní chyby, které projdou na začátku, s přibývajícími týdny už nemusí procházet. Pokud se žena pravidelně nekontroluje (neměří glykémie), nemusí řadu zvýšených hodnot ani odhalit.

A nakonec jedna rada: nejste v tom sama! Podělte se s ostatními o své zkušenosti ve fóru Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

Zdroj informací: 

https://www.celostnimedicina.cz/tehotenska-cukrovka.htm

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/co-muze-zpusobit-tehotenska-cukrovka

Začni psát komentář...

Odešli