redakce
21. pro 2018
13015 

Vánoční dekorace, které vyrobíte spolu s dětmi: Užijete si společný čas a získáte krásné ozdoby i dárky

Jestli existuje něco, co všechny děti bez ohledu na věk nejvíc ocení, pak je to čas, který jim věnujete, a vaše plná pozornost. Ideálním prostředkem, jak spolu trávit čas a věnovat si vzájemnou maximální pozornost, je společné tvoření. Vánoce jsou ideálním časem jak na vytvoření takových chvil, tak skvělá příležitost, jak si něco hezkého vyrobit.

Dekorací, které se dají k vánoční atmosféře vytvořit, je nepřeberné množství, záleží na vaší fantazii, na věku dětí a na časových možnostech - ale i maličkost, kterou spolu vyrobíte, vám bude připomínat hezké společné chvíle a zároveň dotvářet rodinnou vánoční atmosféru.

Stromeček z věcí nalezených na procházce

Vyrobit si tento stromeček znamená dvě zábavy v jednom. V prvním kroku si udělejte hezkou procházku do nejbližší přírody a nasbírejte si různě velké klacíky. Jejich velikost si doma můžete jednoduše upravit kleštěmi nebo malou pilkou - kdo nemá dílnu plnou nářadí, menší klacíky určitě půjdou zmenšit i za pomocí kuchyňské pilky na pečivo.

Po příchodu z procházky si můžete dát dobrý horký čaj a něco dobrého a pustit se do tvoření. Klacíky si na stole vyrovnejte tak, jak si představujete velikost vzniklého stromečku, a s mezírkami je svazujte provázkem nebo vlascem k sobě. Tahle část bude asi nejtěžší, budete se muset rozdělit na držící a vázací pracovníky, ovšem drobný nácvik spolupráce je přesně to, co je na společném tvoření to nejlepší.

Vzniklý stromeček si můžete ozdobit, jak se vám a dětem líbí. Použít můžete kratší řetěz se světýlky, sušené ovoce, ozdobičky, které používáte na skutečný vánoční stromeček. Fantazii se meze nekladou. Ozdobičky můžete připevnit drátkem, lepidlem i provázkem, kterým jsme vázali stromek.

Nezapomeňte si na vrcholku stromečku vyrobit očko, za které budete stromek věšet. Vzniklý uzlík můžete ozdobit, aby neviděl vidět, a zároveň vytvoříte špičku stromečku.

Stromeček je hotov! Teď jen vybrat místo, kam si ho pověsíte. Váš společný projekt vám bude dělat radost celé svátky - máte nový hezký předmět, který vám navíc bude připomínat společné chvíle, kdy jste si na sebe vyhradili čas a měli jste se dobře. To se o svátečním shonu bude hodit nejen vám, jako mamince.

Vyrobte si své věnce - na stůl i na dveře!

Adventní věnec je taková povinná výbava každé vánoční atmosféry, která zároveň dětem pomáhá se dopočítat, kdy už konečně přijde ten Ježíšek. Věnec, který si pověsíte na dveře, je zase krásnou vstupní dekorací, kterou oceníte nejen vy při každém příchodu domů, ale i všichni, kdo okolo vašich dveří chodí.

A skvělým bonusem věnců všeho druhu je, že je chce každý a nikdy jich není dost - věnečky tak s dětmi můžete vyrobit i jako dárky pro babičky, tetičky a kamarády.

Základní potřebou pro výrobu věnce je korpus, který budete zdobit. Vybrat si můžete věnce slaměné, jehličnaté nebo jen ze samotného proutí. Koupit je můžete v zahradnictví, hobby marketech i v některých běžných hypermarketech. Tam si můžete zároveň nakoupit případné adventní svíčky nebo dekorační předměty, které si budete chtít na věneček dát.

Ani u tvorby věnců se fantazii meze nekladou. Věneček si můžete udělat tematický, složený z barev které máte rádi. Nasušit si na něj můžete pomeranče, skořápky od ořechů, použít můžete i celou skořici nebo badyán, šišky, ozdobičky, nebo i malý světelný řetěz na baterky. Nechte děti, ať si vyberou, co se jim líbí, bude je to víc bavit. Pokud budete dělat věnců víc, připravte si víc světýlek, to totiž bude asi jasná dětská volba.

Vybrané dekorace na věneček připevníte ideálně tavnou pistolí s lepidlem. Pokud tuto důležitou součást zdobení necháte dětem, opatrně, lepidlo z pistole je velmi horké, na prsty se přilepí a ne ho stihnete sundat, puchýř je na světě. Jako náhrada za lepidlo poslouží drátek, na adventní svíčky je nejlepší použít k tomu určené zápichy s mističkou, které brání kapání vosku do věnce ale hlavně případnému vzplanutí.

Pokud si věnec chcete pověsit, nezapomeňte si připravit provázek nebo drátek a také úchyt, který věnec na dveřích nebo vratech udrží. Takto krásná dekorace, která je neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby, není finančně nákladná, zvlášť, pokud k dekoraci používáte doma nasušené plodiny nebo dary přírody.

Voňavá vánoční sklenice - krásný dekorace i dárek

Dekorační sklenice plná vánočních věcí je krásná i praktická zároveň. K její výrobě vám bude stačit jakákoli zavařovačka nebo sklenice s uzávěrem. Do sklenice si s dětmi můžete nandat vše, co se vám líbí. Materiál si můžete nasbírat na společné procházce - najděte si malé šišky, kamínky, jehličnaté větvičky. K nim můžete přidávat sušené ovoce nebo malinké ozdobičky.

Pokud jsou vaše děti ve věku, kdy jsou pořád posedlé světýlky, i do této sklenice můžete naaranžovat světelný drátek na baterku. Ze sklenice se tak rázem stane i lampička.

Aby vaše sklenice byla nejen krásná, ale také funkční, můžete do hromádky věcí nakapat pár kapiček éterického oleje - prodávají se i takové, které jsou směsí všech zimní vůní. Po otevření sklenice bude krásně vonět.

Pokud máte klasickou zavařovačku, bude hezčí, když jí vyrobíte víčko. Stačí, když si z nějakého kousku látky vystřihnete padnoucí kolečko, které kolem sklenice obvážete provázkem nebo gumičkou, kterou provázkem můžete zakrýt. I samotné víčko můžete ozdobit, například pomocí lepidla a pár malých šištiček či větvičky.

Pokud pod textilní víčko nedáte víko od sklenice, sklenička bude vonět sama. Éterický olej můžete nakapat i na textilii, ze které jste vyrobili víčko. Vůně se z látky bude krásně uvolňovat a vydrží vonět několik dní.

Takto vyrobené skleničky si můžete doma vystavit, perfektně ale poslouží jako dárek, až budete při chladných dnech navštěvovat příbuzné a přátelé během adventního času.

Děti budou pyšné, že darují dárek, který s vámi vyráběly, zároveň uděláte někomu radost.

Pečení perníčků - společná zábava na dobrou chuť i na ozdobu

Medové perníčky jsou stěžejním cukrovím Vánoc. Jejich vůně je pro svátky tak charakteristická, že i když už před svátky nemůžeme, najdeme si na jejich pečení čas, protože si bez nich svátky neumíme představit.

Pro děti je pečení cukroví vždycky zábavou. Matlání se v mouce je oblíbená část číslo jedna. Vykrajování jednotlivých motivů je pak vynikajícím prostředkem, jak děti učit hrou. Popisovat můžete jednotlivá vykrajovátka, i malé děti se mohou učit, jak správně tlačit a vykrajovátko vyndavat, aby si motiv nepoškodily. Ověřený recept na jednu várku perníčků, pokud máte letos premiéru:

  • 140 g cukru moučky
  • 3 vejce
  • 100 g másla nebo tuku na pečení
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička sody
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa

Smíchejte nejdřív sypké ingredience se sodou, přidejte ostatní, řádně vypracujte těsto. Vykrájené tvary pečte na 180 °C asi deset minut, podle vaší trouby.

Perníčky si můžete také ozdobit. Ozdobná hmota se vyrábí ze směsi cukru a vaječného bílku, je to trochu alchymie, musíte dosáhnout správné hustoty. Pro začátečníky se směs na výrobu polevy již prodává hotová. Poleva se dá i různě obarvovat, můžete mít perníčky i s barevnou polevou, zdobit můžete i čokoládou nebo třeba mandlemi.

Zdobení perníčků je nejlepší za pomocí malého, pevnějšího pytlíku, kterému ustřihnete roh. Chce to trénink, ale několikátý perníček se vyvede určitě nejen vám, ale i dětem. Dětem vybírejte jednodušší motivy, bude pro ně snadnější se trefit.

Perníčky nemusíte mít jen k jídlu, ale také k dekoraci. Pokud si je budete chtít pověsit třeba na stromeček, nezapomeňte si do nich před pečením udělat špejlí dírky na háček.

Použít je pak můžete na zdobení věnců, větviček, vánočního stromečku i je můžete v nějakém hezkém pytlíčku nebo krabičce darovat návštěvám.

Hezky si společné chvíle s dětmi užijte, vychutnejte si kouzlo okamžiku a dobře si vaše výrobky s čekáním na Ježíška užijte.

Začni psát komentář...

Odešli