redakce
9. led 2019
203104 

„VBAC bych přála zažít každé ženě, která podstoupila císaře. Je to neskutečný pocit,” říká Petra, která jej sama zažila

VBAC je zkratka pro anglický název Vaginal Birth After Cesarean, tedy vaginální porod po porodu císařským řezem. Statistiky hovoří jasně, 1 ze 4 žen v České republice porodí císařským řezem, ať už plánovaným nebo akutním. VBAC je sen pro většinu žen, které si prošly císařem a chtějí ještě další dítě nebo děti. Nejen, že jim umožní prožít vaginální porod, ale také zvyšuje šanci mít v budoucnu více dětí.

VBAC si prožila také Petra, která se rozhodla podělit se s vámi o svůj příběh:

„První těhotenství probíhalo naprosto bez problémů, kdyby mi nerostlo břicho, tak jsem ani nevěděla, že jsem těhotná. Na naše první miminko jsme se s manželem moc těšili. Jelikož byly všechny testy a vyšetření v pořádku, tak mě velmi zaskočilo, když mi doktorka na kontrole v porodnici 13 dní před termínem řekla, že miminko už neroste, má 2 400g a je velká pravděpodobnost, že budou u porodu komplikace a skončí císařským řezem. Z ordinace jsem vycházela se slzami v očích, manžel byl vyděšený, co se stalo. Další den jsem podstoupila oxytocinový zátěžový test, aby se zjistilo, zda miminko zvládne přirozený porod. Výsledky byly skvělé, ale porod se zatím nerozjel, tak mě propustili domů.”

Počet císařských řezů je vysoký - VBAC je možností, jak ho snížit

Každá čtvrtá maminka porodí dítě císařským řezem. Statistiky se napříč porodnicemi liší, někde je to více, někde méně. Každopádně po předchozím císařském řezu je vyšší riziko dalšího císařského řezu při následných těhotenstvích.

Císařský řez se provádí z různých důvodů, nejčastěji jde o situaci, kdy:

  • porod nepostupuje
  • dítěti se nedaří a padají mu ozvy
  • je děťátko v poloze příčné nebo koncem pánevním
  • má rodička příliš úzkou pánev a miminko by přirozeně nedokázala porodit
  • má rodička onemocnění, kvůli kterým není možné rodit přirozeně (oční vady, srdeční vady a podobně)

„Dostala jsem novou naději, že bude vše v pořádku a porod proběhne normálně. Na kontroly jsem pak ale už chodila dvakrát do týdne a pořád ten samý verdikt, miminko neroste, porod se nerozjíždí. V den termínu jsem nakonec šla na vyvolání. O půl osmé mi zavedli tabletku a musela jsem ležet pouze na lehátku, protože miminko mělo k hlavičce přidělanou sondu na lepší snímání ozev. Po dvou hodinách přišly velmi bolestivé kontrakce, prakticky z ničeho nic velmi rychle po sobě s velkou intenzitou. Já jen ve velkých bolestech ležela na jednom boku a nemohla nic dělat. Po chvíli přišla doktorka a řekla, že se miminku nedaří a musíme porod zakončit císařem. Po čtyřech hodinách od podání tabletky na vyvolání se nám tedy akutním císařem narodila naše dcera.”

Jeden císař, vždycky císař?

Některé situace se vztahují k rodičce a jsou neměnné. Pokud má nastávající maminka úzkou pánev, nebude schopná porodit ani další dítě přirozeně a tak bude znovu nutné přistoupit k císařskému řezu.

Některé situace se ale vztahují ke konkrétnímu těhotenství. Pokud jste například měla své první dítě v příčné poloze a porodila jste ho císařským řezem, máte šanci, že porodíte další dítě přirozeně. Samozřejmě pouze za předpokladu splnění jasně daných podmínek vhodných pro VBAC. Rozhodně není cílem porodit za každou cenu přirozeně a vystavit sebe i své děťátko zbytečnému riziku. Pokud jsou podmínky příznivé, je dobré se o VBAC pokusit, protože císařský řez je velká břišní operace se svými riziky.

Petra pokračuje ve vyprávění: „Porod jsem si v sobě dlouho zpracovávala a taky jsem si neuměla představit, že bych ještě měla nějaké další dítě, nechtěla jsem to už takhle zažít. Jak to ale bývá, časem už to nevypadá tak hrozně. S manželem jsme se nakonec rozhodli, že chceme ještě jedno dítě. Podařilo se hned a za dva roky po císařském řezu mě čekal další porod.”

Jaké jsou výhody VBAC

  • maminka má okamžitý kontakt s dítětem
  • při vaginálním porodu bývají menší krevní ztráty a nižší riziko infekce
  • snižuje se také riziko vzniku trombózy nebo plicní embolie
  • rekonvalescence bývá rychlejší
  • dřívější odchod domů
  • příznivější podmínky pro další těhotenství

Jde o obecný výčet, který nemusí platit vždy, i vaginální porod může být komplikovaný s velkou krevní ztrátou a můžete se z něj vzpamatovávat i několik měsíců. Obecně je však pro maminku i dítě lepší možností než císařský řez.

„Druhé těhotenství bylo pro mě velmi náročné. Nebylo mi úplně dobře a běhání kolem malé tomu taky nepřidalo. Byla jsem hodně unavená a těšila se, až to všechno bude za mnou. Nad porodem jsem se snažila nepřemýšlet, jen jsem si ve skrytu duše přála, aby to tentokrát proběhlo lépe a nechali mě porodit normálně. Termín porodu se blížil a všechny kontroly byly v pořádku. Váhový odhad miminka byl něco přes tři kila, malý byl hlavičkou dolů a já byla v klidu a těšila se na to, co přijde. Na jedné z kontrol mi pak doktorka řekla, že je všechno v pořádku, ale že mě vzhledem k předchozímu porodu císařským řezem nemohou nechat přenášet, že je na děloze jizva a že je to postup, který musí dodržet. Nechápala jsem to, vše bylo v pořádku, jizva mě ani jednou nezabolela a já tak zoufale chtěla, aby mi dali šanci na přirozený porod. Nicméně nejsem z těch, co riskují, takže jsem se rozhodla, že se budu řídit doporučením lékařů. Na den termínu byla tedy domluvená kontrola a případně vyvolání porodu. Byla jsem z toho vyřízená.”

Kritéria pro VBAC jsou jasně daná

Abyste se mohla pokusit o VBAC, budete muset doufat, že splníte daná kritéria. A taky si vybrat porodnici, kde k tomu budou svolní. VBAC má svá rizika a ne každá porodnice má například vybavení pro případ komplikací. Poohlížejte se po takové porodnici, která má nižší procento provádění císařských řezů. Určitě s vámi vybranou porodnicí konzultujte vaši situaci a vaše očekávání, jak byste chtěla, aby porod proběhl.

A co “musíte” splnit?

  • VBAC je možný pouze po jednom předchozím císařském řezu
  • nesmíte mít za sebou rupturu děložní stěny ani větší operace na děloze
  • VBAC je možný pouze po císařském řezu, který byl proveden klasicky, tzv. bikiny řezem v oblasti podbříšku, po nestandardním řezu, jako je například T- řez vám nebude umožněn
  • v některých porodnicích vás nenechají „přenášet”, termín porodu určený podle UTZ pro ně bude závazný a budou vám chtít porod vyvolat
  • váhový odhad miminka musí být pod 4 000 g
  • jizva na děložní stěně musí mít na ultrazvukové kontrole dostatečnou tloušťku (více než 4 mm)
  • děťátko musí být v poloze hlavičkou dolů
  • měl by být také dostatečný odstup mezi předchozím císařem a následným vaginálním porodem, uvádí se nejméně 18 měsíců
  • lékař neshledá jiné zdravotní problémy, které by VBAC bránily

Pokud tohle všechno splňujete, máte 50-90% šanci na to, že se vám opravdu podaří porodit vaginálně.

„Pět dní před termínem mě začalo pobolívat břicho a mě v tom strachu z vyvolávání ani nedošlo, že by se třeba mohl už chystat porod. Při prvním porodu jsem nic takového nezažila. Na poslední kontrole v porodnici jsem byla otevřená na centimetr, ale jinak se nic nedělo. Doktorka se mnou soucítila, snažila se mi dávat rady, jak rozjet porod. Ale pokud se nic nebude dít, v den termínu jsem měla domluvenou kontrolu a vyvolání porodu. Měla jsem strašný strach. Jednak z vyvolávání po císaři, bála jsem se, že nastanou komplikace. Sice mě ujišťovali, že to bude velmi jemné vyvolávání, které může trvat až tři dny, ale to mi vůbec nepomáhalo. A po předchozí zkušenosti jsem se úplně nejvíc bála, že to skončí jako předtím - po vyvolávání porodu akutní císařský řez. Dva dny před termínem jsem už jen brečela, že to takhle nechci a byla zoufalá. Cítila jsem se jinak skvěle, věděla jsem, že je tentokrát vše v pořádku, o to víc mě to štvalo, ale neměla jsem na to odporovat lékařům. Ani manžel ne.”

Komplikace, které mohou VBAC provázet

Nejčastěji obávanou komplikací je ruptura děložní stěny. Tato komplikace je však vzácná a nastává u maximálně 1,5 % žen, které prodělaly císařský řez. Dříve tato komplikace způsobovala velmi často úmrtí plodu nebo rodičky. Díky dnešní zdravotní péči a také rychlému zásahu lékařů už to dnes není tak hrozné. Nicméně i dnes se to může stát. I proto se vyplatí si pro VBAC vybrat dobrou porodnici, která má patřičné vybavení pro případ komplikací. Ruptura však může vzniknout u každého porodu, zejména pokud byl využit syntetický oxytocin pro posílení kontrakcí.

Rupturu děložní stěny nelze nikdy stoprocentně předvídat. Tloušťka jizvy měřená ultrazvukem je pouze orientační údaj, mnozí lékaři ji ani neměří. Nevypovídá totiž nic o samotné pevnosti děložní stěny. Pokud vás jizva pobolívá již během těhotenství, určitě se o tom zmiňte lékaři a situaci konzultujte. Zbytečně riskovat se v tomto případě nevyplatí.

„Přes velký strach jsem se smířila s tím, co mě čeká. Večer před termínem jsme si zajeli na večeři, poslední ve třech. Udělala jsem si poslední fotku s bříškem a v devět hodin jsem šla spát. Už jsem byla úplně otupělá z toho, co mě čeká a na nic nemyslela.

Za hodinu mě probudila bolest břicha. Taková, jakou jsem ještě neznala. A pak přišla další a další. Převracela jsem se z boku na bok a nechtěla nikoho vzbudit.  Vleže mi to ale bylo dost nepříjemné, tak jsem vstala. Bolesti se pořád vracely, tak jsem je začala měřit. Byly po čtyřech minutách přesně. Pořád dokola. Nemohla jsem tomu uvěřit. Seděla jsem po tmě v obýváku a koukala na displej telefonu, který mi neustále potvrzoval, že se mi to nezdá. Měla jsem šílenou radost, že se něco děje a že možná přece jen rodím.”

Faktory ovlivňující úspěšnost VBAC

Pokud jste v minulosti již porodila vaginálně, máte vyšší šanci, že se vám podaří po císaři opět porodit přirozeně. Věk hraje v tomto případě také důležitou roli, jste-li mladší 40 let, máte větší šanci, že se vám to povede. Naopak, pokud kouříte nebo jste-li obézní, vaše šance na úspešný VBAC se snižuje (neznamená to ale, že se vám to nemůže povést).

„Pak jsem konečně začala normálně uvažovat a šla jsem si dát horkou sprchu s tím, že uvidím, co se stane. Byla jsem tam asi dvacet minut a nic se nezměnilo. Bolesti stále stejné a ve stejném intervalu. Bylo půl hodiny do půlnoci. Rozhodla jsem se, že vzbudím manžela a že bych raději jela na kontrolu do porodnice. Přeci jen nás čekala celkem dlouhá cesta, tak jsem to nechtěla podcenit. Nachystali jsme se, spící dcerku přenesli do auta a vyrazili k mým rodičům. Byla skvělá, ničeho si nevšimla. Mamka si ji vzala a my vyrazili do porodnice, kam jsme dorazili v jednu hodinu ráno. Sestřička byla příjemná, tak se mi velmi ulevilo, protože moje předchozí zkušenosti byly spíše opačné. Monitor potvrdil porodní kontrakce a doktorka, která byla neskutečně hodná a milá mi řekla, že jsem otevřená na čtyři centimetry a že už si mě tam nechají, protože rodím. Já jsem byla tak šťastná, že to ani nejde popsat.”

VBAC porod

Obecně si lékaři ženu po císaři, zvláště, chce-li rodit přirozeně více hlídají. Je důležité co nejpřesněji změřit velikost pánve, váhu miminka, i když víme, že tento údaj je spíše orientační a je nutné počítat s tím, že se skutečná váha může pohybovat s odchylkou

500 g na obě strany. Někdy se při měření lékaři seknou ještě více. Pro vás je důležité abyste věděla, že musíte nahlásit jakoukoliv bolest v místě jizvy, můžete tak předejít komplikacím.

Statistiky vypovídají, že přibližně 70 % žen, které se o VBAC pokusí, se to povede. Zbylé ženy bohužel musí podstoupit z různých důvodů akutní císařský řez (nejčastěji z důvodu nepostupujícího porodu, špatných ozev miminka, v ojedinělých případech kvůli ruptuře dělohy).

„Neměla jsem žádný porodní plán. Porodní asistentka se mě zeptala na mé představy o porodu. Moje odpověď byla, že chci co nejpřirozenější porod a nechci jen ležet na lehátku, ale chci se hýbat. PA souhlasila, jen mě upozornila, že je porod nevyzpytatelný a že možná bude potřeba nějakého zásahu. Bylo půl druhé, za dvě hodiny mě prý přijde zkontrolovat, jak to postupuje. Doporučila mi sprchu, hopsání na míči a já byla šťastná, že se můžu hýbat. Míč mi nebyl příjemný, ale ukázalo se, že sprcha je skvělá volba, ulevovala mi od bolesti. Při kontrakci jsem se snažila uvolnit a představovala si, jak miminko sestupuje níž a níž a že už to za chvilku bude za námi a budeme spolu. Nakonec jsem byla ve sprše celé dvě hodiny. O půl čtvrté přišla PA a po kontrole mi řekla, že se nález vůbec nezměnil. A že za hodinu natočíme monitor. Nadšení mě opustilo, myslela jsem si, že se to posunulo a že už se za chvilku malý narodí.

Šla jsem zpátky do sprchy, bolesti trochu zesílily, ale pořád to bylo celkem v pohodě, hezky jsem je rozdýchala. A pak to přišlo, z ničeho nic tři velmi silné kontrakce, při nichž jsem se neudržela na nohou a nebyla schopná sama vstát. Manžel mě musel zvedat. To jsem i poprvé zakřičela bolestí. Přiběhla PA, já musela vylézt na lehátko, což bylo skoro nemožné. Jako v mlze se ptám PA, jak to vypadá a ona mi k mé velké radosti řekla, že už jsem otevřená na deset centimetrů a budu tlačit. Velmi se mi ulevilo, že je to konečně tady, PA jen píchla vodu a mohla jsem začít tlačit. Tato fáze byla pro mě naprosto vyčerpávající, tlačila jsem dvacet minut a myslela jsem, že to nikdy neskončí. PA i doktorka mě povzbuzovaly, že jsem šikovná a dělám to dobře a před pátou hodinou ráno se to konečně podařilo a malý byl venku. Ihned mi ho daly na břicho a já byla úplně mimo, nemohla jsem tomu uvěřit, že je to za námi a že jsme to takhle krásně zvládli.”

Spoustě žen se VBAC podařil, i mně, která tento článek píšu, a je to opravdu krásný zážitek. Bohužel, faktory ovlivňující to, zda vám bude vůbec umožněno se o něj pokusit, nemůžete sama až tak ovlivnit. Možná miminko, když se nechce otočit hlavičkou dolů nebo je moc velké, ví, co dělá a je ve vašem případě lepší opět podstoupit císaře. Věřte svému tělu, ono vám může napovědět. Konzultujte celou situaci s lékařem, případně více lékaři, ať máte více pohledů. Ale opravdu není dobré se o VBAC pokoušet za každou cenu. Nemuselo by se to vyplatit a mohla byste celý život litovat.

Petře se to ale podařilo. „Asi to tak mělo být, že jsem zažila porod tak i tak. Jsem moc ráda, že jsem mohla zažít normální, přirozený porod. Když to srovnám, kojení bylo v pohodě v obou případech, po císaři dokonce lepší. Ale návrat do původního stavu, jak fyzicky, tak psychicky, byl rozhodně lepší po normálním porodu. Jsem ráda, že je tahle možnost, že i ženy, které musely mít z nějakého důvodu první porod císařem, mohou potom poradit vaginálně. A prostě to zažít.

Když nad tím tak přemýšlím, tak i po porodu císařem jsem se cítila matkou a miminko milovala od prvního okamžiku, ale až po porodu normálním jsem se začala cítit skutečnou ženou. Je to prostě zkušenost a zážitek, který bych přála každé ženě. Alespoň já mám ten pocit, že vás to nějak změní. A taky víte, že to vaše tělo dokáže, že vy dokážete porodit normálně dítě.”

Zdroj:

jemnezrozeni.cz

gynweb.cz

Krásně napsaný, zažila jsem to hodně moc podobně. A jsem taky nezkutecne vděčná za možnost druhé dítě porodit přirozenou cestou. 😊

9. led 2019

Krasne napsané, úplně jsem viděla sebe, bohužel s tím rozdílem, ze já nakonec i podruhé bohužel císař. Porod se nerozjel ani po vyvolávání, bohužel moje zkušenosti s přístupem personálu jsou silene 😢, všichni na mě koukali jak na otravny hmyz, krery je obtěžuje tím, ze CHCE rodit přirozeně, že ač bez komplikaci a žádného důvodu proč by mělo být něco špatně, je vystavují riziku, názory, že si vymýšlím něco extra, byly bohužel na denním pořádku 😢. Mám dvě zdravé, krasne děti, ale bohužel dodnes mě mrzi, že jsem vlastne nezažila všechno, i když z toho má člověk strach. Jsem rada, ze jiným se to povedlo 👍🏻😊

9. led 2019

Já bych po císaři už normálně nerodila :( před 2 lety jsem málem umřela a syn má dodnes zdravotní problémy. 11 dnů v nemocnici z toho 5 na JIPu a dvě operace. O dělohu jsem přišla. Této nemocnici, tedy gynekologicko porodnímu oddělení se obloukem vyhýbám, pokud to jde. A škoda, že jsem tenhle článek nečetla už kdysi. Jedno z kriterií pro normální porod po císaři jizva min. 4 mm. Moje měla 2mm a přesto mě nechali rodit normálně :(

9. led 2019

Já také měla naprosto bezproblémové těhotenství a také mi 14 dní před termínem přestalo pribivat na vaze. Miminko samo chtělo na svět týden před terminem, mohla jsem ho normalně porodit, chtěla jsem a rodila přirozeně bez chemie a malý má teď rok a půl. Narodil se 2500kg, je to porád drobinek( ji vse, ale moc netloustne), ale je zdravý a roste jako z vody.Naprosto nechápu cpát mu chemie jestli zvladne porod, co to proboha je? Pokud bylo do té doby vse o.k. proč by to nemělo zvládnout naopak je hubenějsi jde to líp. Doktori nepochopili, že maji pomáhat maminkám, aby se jim dobře rodilo a ne zbytečné zásahy.

9. led 2019

Není pravda, že vaginální porod je možný pouze po jednom císaři.

9. led 2019

Já měla první porod císařem. Malý byl otočeny špatně. Dnem panevnim. Druhý porod mi vyvolávali a rodila jsem normálně. Ale po pár hodinách, chtěli se mnou na císaře. Odvolali totiž doktora který byl pryč a musel přijet. Ale já to chtěla zkusit rodit přirozeně,Tak jsem si stala za svým a za pár hodin se mi narodila zdravá dcera. A třetí porod byl taky spontánní a taky mi ho vyvolávali. Při tomhle porodu jsem si mohla vybrat jak chci rodit. I když od císaře uběhlo 15 let doktoři pořád brali ohledy na můj porod císařem. Asi díky tomu prvnímu císaři se moje tělo neumělo připravit na porod a tudíž jsem se neotvirala. U posledního těhotenství jsem přecházela 10 dní a pak už po domluvě s dr.jela do porodnice. Rodila jsem sice 20 hod. Ale narodil se mi krásný a zdravý syn. Pokud je ta volba a možnost se rozhodnout, pokud zdravotní stav a vše kolem to dovolí Tak rodit přirozenou cestou je ta nejkrásnější věc co jsem v živote mohla zažít.

10. led 2019

@sarlotte09 krásný, já to měla stejně, sice jenom dvě děti, ale pro mě taky zážitek zrozeni nepřekonatelný štěstí ♥️

10. led 2019

Mě se VBAC bohužel nepovedlo. Mám všechny tři děti císařem. Dvakrát pro nepostupující porod a třetí sekce už byla automaticky, navíc poslední miminko mělo 4,3kg. Z prvního císaře jsem byla špatná opravdu dlouho. Je mi to celé i teď líto, že jsem byla o tento zážitek ochuzena, ale už to tolik neřeším.

10. led 2019

Krásně napsané 🙂 první porod byl císař pro KP a druhý mohl být klasický, ale po 18 hodinách jsem jela na sál na druhý, holt nebylo dáno a to chyběl jen malinkaty krůček

10. led 2019

Mě se VBAC povedl a nebyla jsem v porodnici jediná, všechny jsme za to byly rády.

10. led 2019

Akorat teda nesouhlasim s tou úzkou pánví, prvni cs, pry kvůli úzké pánvi, před druhym porodem jsem rohle konzultovala s doktorkou z rizikove poradny a rikala, ze užší panev nemusi nic znamenat, ale samozřejmě, že uvidíme.no a nakonec jsem porodila vaginalne čtyřkilove dítě...u mě na tom měla největší podil psychika...

11. led 2019

Mám za sebou tři císařské řezy a nepřipadám si nijak ochuzená. Naopak. Děti jsem měla hned u sebe, šestinedělí trvalo asi týden a ani do budoucna jsem nemusela řešit některé problémy v sexuální oblasti jako mé kamarádky, co rodily vaginálně (bolestivý sex po porodu, jizvy, ochablé poševní stěny atd.). Každý to má asi jinak, ale nevnímám to tak, že bych o něco přišla. Mám zdravé děti, jsem za ně vděčná, třeba by bylo všechno jinak, kdyby mě nechali rodit normálně...

11. led 2019

Ja rodila dvakrat cs. Poprve "doporucene nucene" kvuli cukrovky, podruhé v jiné porodnici jsme to zkouseli prirozene, ale malý mel dlouhotrvající tachykardii, takže šel taky ven cs. Já se ztotožňuji s pocity autorky. Cítím se ochuzena a je mi lito, ze jsem si tím neprošla. Na vztah k dětem to snad vliv nemělo, oba jsou odkojení. Miluji je nesmírně. Jen mě mrzí, že to nikdy nezažiju, že si dítě samo "nevybralo" datum narození. Přišlo mi to nepřirozené, když mi doktora řekla u prvního porodu, tak si vyberte, kdy to chcete....

11. led 2019

ja nevim jak me mel zmenit porod. Fyzicky me urcite zmenil. K horsimu. A jinak ne. To je zase takove klise. Mozna nekdo je z toho tak spatny, ze nerodil normalne, ze si vytvari v hlave nejake myty o prirozenem porodu a pak je sam presvedceny, ze se stava jinym clovekem.

11. led 2019

@zejm Souhlasím s tím, že zdravé děti jsou nadevše. Nicméně je trochu předsudek, že po císaři je sex ok a po přirozeném ne. Já to měla úplně opačně. I přes to, že mě šili opravdu hodně a měsíc jsem musela sedět na kruhu , to bylo po šestinedělí úplně v pohodě. Po císaři byl sex bolestivý asi rok.

11. led 2019

Rodila jsem 20 měsíců po císaři chlapečka, ve 41 tt, vaginálně, měl 3 800 g, šlo to velmi dobře, v 1 hod. v noci začaly kontrakce a v 8 ráno byl na světě, dalo se to v pohodě vydržet a bylo to krásné!!!

11. led 2019

@lucie_j Rodila jsem 20 měsíců po císaři chlapečka, ve 41 tt, vaginálně, měl 3 800 g, šlo to velmi dobře, v 1 hod. v noci začaly kontrakce a v 8 ráno byl na světě, dalo se to v pohodě vydržet a bylo to krásné!!!

11. led 2019

Souhlasím. Prožila jsem vytoužený a úspěšný VBAC v dubnu a byl to úžasný zážitek jak pro mě, tak i pro manžela, který se mnou prožil celých 28h křížových bolestí. Často na to s láskou vzpomínáme. ❤️

11. led 2019

@masotri Ano, taky se mi podařil VBAC po předchozím císaři, od začátku jsem věděla, že to zkusím a udělám hodně pro to, aby to vyšlo, v den porodu jsem proto byla plná energie, věříla jsem, že to dám, byla jsem připravená na nejhorší a nakonec to tak hrozné nebylo, naopak, bylo to krásné, často na to vzpomínám a mluvím o tom se svým (teď už 5ti letým) chlapečkem, stále cítím to štěstí, když jsem ho uviděla a byl tak hodný!!! skoro ani neplakal (Apgar skore vše nejlepší).

11. led 2019
Autor komentář smazal

Tak já to mám ukázkové jak z učebnice. První porod CS pro kp. Divný tady máte dítě a čau. Rok deprese. Druhý porod v termínu. Kontrakce jak při silné ms. Ve 22 hod jsme přijeli do porodnice kde histercila jedna ženská takže mě taky chytla panika ale pak už na přípravně jsem byla v klidu, po klystýru rupla voda pak hned na sál a malý byl o půlnoci venku. Bylo to naprosto v pohode. I když teda fest šitá, malý byl obrik neodhadli váhu, tak po šestinedělí jsem normálně fungovala. Sex ok a prostě všechno tak jak to má být. Naštěstí jsem chytla mladé rozumné doktory které ani nenapadlo že by jsem šla na CS.

11. led 2019
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal

@dzungala no jo je to tak. Tam nahoře mě má asi někdo rád. Páč po prvním porodu jsem byla opravdu zralá na Chocholouška😀 rozervaná jsem byla taky dost. Říkám doktore to už si tam dole ale něco vysivate ne?? Po kouknuti do zrcátka mě omývali. Jak ale tvrdila jedna sestra "tam dole se to hojí přímo samo" a měla pravdu.

11. led 2019

@dzungala jeee to mě ani nenapadlo nějak je shazovat pomlouvat atd. Já rodit 24 hod a lézt při tom po dlazdickach taky bych asi hystercila🙂

11. led 2019
Autor komentář smazal

Nádherný článek 👍

11. led 2019

@dzungala jop..
A co teprve po 30 h..... ale vyslo to ; )

11. led 2019
Autor komentář smazal

@dzungala jaký stydění do kouta. Když ta možnost je tak přece nejsi masochysta aby ses trápila. Já to měla tak rychlé že se nic nestihlo takže jsem měla jen takový ten rajský plyn a to byl teda brutus. To nejhorší utlumí ale pak jste jak zfetovane po opici dohromady naštěstí to hned vyprchá takže jste na sále pořád jaks taks při vědomí🙂

11. led 2019

Mno .. poslední dvě hodiny už jsem nedejchala nic jinyho než rajskej plyn 😅 Az me i asistentka musela mírnit. .. ale jak mi ta samá asistentka říkala (hotovej anděl, btw - a já měla výčitky ze to nezvládnu bez tišení bolesti -ač jsem chtěla) -porod není soutěž, ne? 😉

11. led 2019
Komentář byl odstraněný

fajn článek
jinak, co to jako je, že se po císaři nesmí "přenášet"? jako po termínu se nerovná přenášení, kurňa. zajímala by mě praxe v zahraničí. jelikož tam je běžný obecně nechat dítě přijít na svět samo až do 42tejdne, jak by to mělo bejt, zatímco tady se vyvolává po 41tejdnu, tak je dost možný, že i v týhle situaci to maj nastavený jinak a nehoněj to hnedka den po termínu. a nějak mi úplně nedává logiku, proč by měl bejt předchozí císař tak nebezpečnej z hlediska potermínovýho rození...pokud mimino nemá 5kilo apod.

a teda docela "vtipný" protichůdný informace.... někomu porod po císařoj klidně vyvolávali, přičemž někdo zase tvrdí, že se to nesmí. tak to je jako krapet zásadní změna postupu, ne? opravdu, český gynekologové válej...

11. led 2019
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal
Komentář byl odstraněný

Bože a máme na světě další zkratku VBAC 🙈.

11. led 2019

@veinnna myslím ze tahle už je na světě docela dlouho 😀. I bez modlení 😉

12. led 2019
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

@odula myslím tu na MK 😃. To teď budou články typu můj VBAC 😃.

12. led 2019

@lucka662006 Tak já musím přiznat, že to bylo horší než jsem čekala. On asi nikdo nepočítá s tím že to bude 28h. Navíc ty křižaky, to bylo... No. Ale ten pocit potom ten to všechno přebil. Měl 4 350g,vypadl mi do ruk a když jsem ho svirala na hrudi byla jsem v extázi. Porod skončil ve 3h ráno a já jsem celý den byla čilá. Manžel nechápal když odpoledne přišel na návštěvu. Čekal placku jako minule po císaři. 🤣

12. led 2019

@veinnna presne tohle jsem si rekla hned po precteni nadpisu. 😃 A opet prevzato z anglictiny... Za chvili budeme mit zkratku i na tehotenske prdy.

12. led 2019

@alcar tak víš co - zkus zavést v mezinárodní lékařské komunitě zkratku VPPCS . A pak dej vědět 😉

12. led 2019

Pěkný článek. Já jsem dceru musela rodit císařem pro polohu koncem pánevním. Syn se naštěstí otočil a i když jsem rodila skoro 18.hod byl to nádherný zážitek mít ho hned u sebe. Navíc druhý den mě nic nebolelo a to měl malý 3,88 kg. Po císaři jsem ještě po 3 měsících vycházela schody s bolestí v jizvě. Takže pokud to je možné, za mě určitě přirozeně😉

12. led 2019

Po řezech na děloze se nemá používat prostin (vyvolávací tableta). V každem pribalaku je to uvedené. Pak lékaři zachraňují život ohrožující stav, který sami způsobili. Škoda. Porody po SC bývají často pomalejší, děloha jde na to polehoucku.

12. led 2019

@dzungala Já po 30 hodinách bez anestezie (nešlo to kvůli zdr. stavu), ale je pravda, že jsem si odnesla porodní trauma (ale asi být nemusí, četla jsem příběh maminky, která objektivně měla podobný porod jako já a neměla ho). Pravda je, že na druhý porod, který se mi blíží , mi bylo i navrhováno CS vzhledem k psych. stavu...nakonec jsem se rozhodla zkusit to normálně znovu, ale doufám, že 30 hodin mě vzhledem k dg znova týrat nebudou... jinak, já zrovna u porodu byla dost zvukově výrazná, ale spíš než strachy jsem měla pocit, že mi to trochu pomáhá od bolesti...a co jsem o tom později četla, tak je to tak často, je to hodně i instiktivní a napomáhá to otvírání cest. Taková ta klišé o řvoucích hysterkách jsou z totalitní doby a bohužel jsme tím stále ještě trochu poznamenané..

12. led 2019

@zuzana16584 Tohle fakt záleží i na průběhu...já po přirozeném porodu nemohla celé šestinedělí vylézt z domů bez toho, že by se mnou šel muž a příležitostně mě podpíral - kruh jsem s sebou všude nosila cca dva měsíce. Jizva po nástřihu bolela a zlobila rok. Takže to, že ženská den po vaginálním porodu automaticky běhá jak srnka je taky předsudek - jak po kterém...

12. led 2019
Autor komentář smazal

@urtica

Vzpomněla jsem si na dokument Pět zrození (pro mě dost strašidelný), kde se PA baví s porodníkem. On něco jako: "Paní je hodná, že?" PA na to: "ano, vůbec nekřičí!" Tak ta, která si zakřičí, je teda pěkná nezbeda! A ta, která hodiny řve, je pak touto optikou ale už opravdu "zlobivá holka" (rozuměj problémová hysterka). Naštěstí si myslím, že to tak ve většině porodnic už neberou. Zvlášť když ženě pomáhá porodit žena, která sama rodila.

Pro přirozený porod po císařském řezu (zkratka by to teda dost zkrátila) jsou spíše mladší lékaři a lékařky, jsem vypozorovala, ti starší, už mají zažitý prostě jiný postup...

12. led 2019

@dzungala Jj, mně nikdo neřekl ani slovo, a to jsem v konečné fázi vyluzovala skutečně zvířecí řev - dva dny mě bolelo v krku - a paní vedle byla taky dost hlučná - v podstatě jsme se překřikovaly. Ale taky jsem zachytila jednu známou, kterou dr. chválil, jak je statečná, že je potichu..:-/, takže to má asi pořád dost lidí zažito. Ono je to přenesené i od našich matek - tchyně mě nedávno varovala, ať hlavně nekoukám na Malé lásky, že to tam ty ženské přehání, jak řvou 🙂 - tak jsem ji ubezpečila, že jsem to sice neviděla, ale že jsem si celkem jistá, že bych jim mohla bezpečně konkurovat 🙂. Tak chudák nevěděla, jak z toho vybruslit...😀.
Nedávno jsem někde četla, že za totáče běžel o průzkum, proč Romky rodí snadněji než my, a jeden z důvodů (možná ten hlavní a jediný) byl právě ten, že během porodu absolutně neřeší, co si o nich kdo pomyslí - takže už za toho totáče si vesele zařvaly, ale zato rodily líp než my..

12. led 2019
Autor komentář smazal
Autor komentář smazal

Ale HIV je zkratka onemocneni, to je normalni. Jen tady tohle mi prijde usmevne. Proste normal porod po cisari. Ale je to fuk. Jen me ta zkratka trochu pobavila. 😊

12. led 2019

Taky jsem si "vydupala" přirozený porod, ovšem byla jsem připravená i na císaře. Nechtěli mě nechat rodit normálně, protože jsem měla v papírech nepostupující porod a údajně úzkou pánev, navíc trombofilii (píchala jsem si injekce na ředění krve). Nakonec se povedlo, druhý porod trval asi jen 5 hod. a musím říct že je to nepopsatelný zážitek! Rekonvalescence byla pro mě po norm.porodu sto a jedna. A i starání se o dvě děti bylo jednodušší. Mimochodem dcera měla na chlup stejnou váhu jako syn a šlo to ;)

12. led 2019

Mám za sebou čtyři přirozené porody během 6 let a do dvou měsíců mě čeká pátý. Popravdě nechápu komentáře o nádherném zážitku z porodu, císařský řez není nic pro mě hl. kvůli rekonvalestenci, mám za sebou operaci břicha, ale že bych nějak fandila přirozenému porodu to také říct nemohu. Považuji ho spíše za nutné zlo než se setkám s miminkem 🙂 Celkem bych ráda věděla, jak má někdo čas myslet na to, jak jde miminko ven, užívat si to a ještě si to pamatovat? 😲 Já jsem ráda, že jsem přes tu bolest,nezapomněla to, že nechci nástřih ani oxytocin.

13. led 2019

@tomikjoejoe Sama jsem cítila, že porod postupuje dobře a i doktor to tvrdil, měření ozev ok, a když jsem pak ke konci zatlačila a cítila, jak se chlapeček posunul o 10 - 15 cm (odhad ha ha🙂) a věděla, že za několik vteřin bude u mě, byla jsem tak šťastná!!! (Bylo pološero k ránu a zvláštní, úplná mystická atmosféra, čas zrození... krásné.) (Neměla jsem oxytocin ani epidural ani ten rajský plyn o kterém se teď mluví, žádné blouznění 🙂). Překrásné. Nástřih ani oxytocin mi nikdo nenabízel, viděli, že to není nutné.

13. led 2019

Bohu díky za každé zdravě narozené dítě - a jak a kudy přišlo na svět, je dle mého soudu úplně jedno.
Moje zkušenost je taková, že Jánské Lázně jsou neustále plné desítek dětí s DMO, těžkou epilepsií, s různou hloubkou mentálního postižení a s různým způsobem poškozenou hybností. Po rozhovorech s desítkami maminek je to až v příliš mnoha případech důsledek špatně vedeného porodu, odkládáním císařského řezu na nevím kdy, "sledovaným" přenášením, kdy dítě strádá nedostatečnou funkcí placenty atd. A do lázní se samozřejmě nedostanou ty děti, u kterých lékař řekl: "Už jste po termínu, nevadí, přijďte zase za týden, uvidíme."
Ano, viděl, UTZ bez srdeční akce.
Buďme rády za všechny ty císaře, je lepší jich udělat 20 navíc a možná zbytečně, než prosazovat porod hlavně přirozeně a dopadne to jednou jedinkrát špatně.
Co by daly ty maminky z lázní za to, kdyby jim tehdy někdo včas udělal sekci...
Tak nepřemýšlejte o ukradeném porodu, ale o svých krásných, zdravých, živých dětech a děkujte za ně 😉

13. led 2019

@zejm Můžu se zeptat, odkud máte ty informace? Vy jste tam pracovala?

13. led 2019

@zejm i sekce mají svá rizika pro novorozence. Není náhoda proč se apeluje, aby se správně sekce indikovala.
Když píšete o "přenášení" apod. Není spíš mít na místě dobré odborníky, které umí vyhodnocovat prutoky a celkově zhodnotit stav, než bezhlavě řezat? Zkuste se zeptat neonatologu, myslím si že, u nich nenajdete zástání, že je lepší jen řezat. (a to nezmiňuji rizika pro matku - SC má zůstat řešením situace, kdy to prostě nejde jinak...)

14. led 2019

Nepracuji v lázních, jen tam už roky jezdím s dcerou. Maminky vyprávějí...
Určitě by bylo výborné mít všude vynikající odborníky, kteří vždy fundovaně zváží, co je v tu chvíli pro dítě i matku nejlepší. Ale vynikající nikdy nebudou všichni. A vševědoucí s vhledem do budoucnosti asi nebude nikdo (i když by to bylo ideální). Proto chápu, že při riziku pro dítě volí lékaři raději SC, než vznik dalších potenciálních klientů lázní. A raději snášejí kritiku ze strany matek, kterým "ukradli porod", než nést pocit viny za poškození zdraví dítěte či matky.
Takový přístup vidím mnohem raději než bohorovné shazování pocitů rodičky, podceňování rizika nebo lhostejnost. A určitě napáchá méně nevratných škod...
Sekci jsem prožila 3x a dá se s tím velmi dobře žít. Vychovávám také postižené dítě a jakkoli ho miluji, žije se s jeho postižením mnohem hůř než se sekcí...

14. led 2019

Tím vším chci jen říct, že zdravé dítě by mělo být tím nejvyšším cílem lékaře i rodičky. A pokud se to povede (jakýmkoli způsobem), tak pokorně děkovat za ten zázrak a neřešit způsob porodu. Mít zdravé dítě totiž není nic samozřejmého. Tak buďte rády a netepejte lékaře.

14. led 2019

Nelze samozřejmě tvrdit, že je normální porod pro matku/dítě vždy lepší. Nebýt císaře u syna, tak bychom údajně nemuseli ani přežít. Syn byl už hodně sestouplý v por.cestach a akutní císař byl nutnost. Jen prostě zažít kratší porod navíc normálně bylo fajn, cítila jsem se jako hrdinka 🙂 a to jsem si celou dobu myslela, že mě nakonec povezou na sál.

14. led 2019
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

@zejm nejde o to tepovat lékaře, ale třeba zlepšit podmínky pro rodičky.cs je na jednu stranu úžasná věc, která může zachranit zdraví a život, ale na druhou stranu je to velká břišní operace, která zdraví neprospívá, matce ani dítěti.melo by se dělat maximum pro to se cs vyhnout a ne k tomu přistupovat, jak na běžícím pásu...

14. led 2019

@travnulee myslim, ze zlepsit podminky k porodu uz v nasich nemocnicich ani nejde. Mame velmi moderni nemocnice se spickovym vybavenim (alespon ve velkych mestech), s velmi kvalifikovanym a erudovanym personalem (mame kvalitni vysoke skoly na vyuku budoucich lekaru, porodni asistentky take musi dnes mit vysokou skolu). Ve srovnani s evropskymi a jinymi zememi mimo Evropu jsme na spicce. A to nemluvim o nasich moznostech pojisteni... Bohuzel, nekterym zenam to porad nestaci...

14. led 2019

@alcar až se nebudou indikovat sekce, aby se neatestovany lékař mohl nasbírat výkony a též opravdu správně vyhodnocovat USG a CTG (to i PA). Tak Vám vaše slova budu i věřit 🙂... Techniku máme dobrou, to neberu. Erudovanost záleží individuálně, na škole se učí casto i obsolentni informace, komunikace a respekt k psychickém zdraví též je na jedinci.

14. led 2019

@rajani rec je o podminkach a ty jsou v nasich porodnicich velmi dobre. 😉

14. led 2019

A myslim, ze i ty obsolentni informace casto lekar v praxi vyuzije.

14. led 2019

@mamitom muzu se zeptat, co je na tom tak super? Opravdu me to zajima. Rodila jsem normalne a nic fantastickeho (krome zrozeni jako takoveho) mi na tom nepripadalo. A to jsem mela hladky, naprosto nekomplikovany a kratky porod.

14. led 2019

Pokud srovnám oba porody, tak ten vyvolávaný (přenášení), 3 dny nepostupující zakončený císařem byl mnohem horší, i kvůli malému, kojení a do jizvy jsem chytila infekci. Druhý (VBAC) byl ne úplně hladký (po dvou hamiltonech se ale malá rozhýbala) a ikdyž to vypadalo na stejný scénař, nepodařila se úplně epi, praskl mi čípek atd. Tak dcerka se přisála a opravdu jsem mohla fungovat o mnohem lépe.

14. led 2019

@binki tak ja treba fungovala mnohem lepe po cisari nez po vaginalnim porodu. Byla jsem z nej strasne unavena...vystavena, nemohla jsem si poradne sednout. Po cisari skoro zadne ocistky, mohla jsem bezbolestne curat, nemusela jsem se furt do zblbnuti sprchovat, lehce v predklonu jsem chodila asi dva dny... je to individualni jako se vsim.

14. led 2019

@alcar no, protože já už měla porod zaseklý v určité fázi, takže jsem po císaři krvácela o mnohem víc, měla jsem i velké bolesti střev, vlastně jít na záchod po císaři bylo horší, jak to ostatní :D

14. led 2019

@alcar jaké například?

14. led 2019

@rajani tak to nevim, nejsem porodnik. Vychazim se sve praxe, ve ktere stale jeste muzu uplatnit roky stare informace, kdyz neni moznost aktualne uplatnit ty nove, pak musi clovek sahnout do archivu a improvizovat. To je takhle v kazdem oboru. Takze ano, je dobre znat, jak treba fungovaly veci pred 20 lety apod.

14. led 2019

@dokument předpokládám že máte jedno dítě. Já to první rodila přes 12hod. otevřená byla na 9cm a dál to prostě už nešlo, takže když začaly padat ozvy, nepostupovalo to, šlo se rychle na sál. Jizva bolela půl roku, očistky 2 měsíce, zvedání čehokoli nic moc, kojení horší rozjezd, syna jsem měla u sebe až 3.den... Druhé dítě bylo do 5 hod. venku, průběh nebyl úplně hladký, ale ten pocit, že "prošlo"... Šití pouze kosmetické, očistky 2 týdny, zvedání 2,5letého bez obtíží, kojení hned po porodu, dítě ihned u mě... Tohle vše bylo super! Můj názor, myslete si, co chcete 🤗

15. led 2019

@mamitom To není názor, tj Vaše osobní zkušenost - viz. třeba @alcar má zkušenost jinou...tím to určitě nechci zlehčovat, jen chci říct, že jedna zkušenost nedělá obecné pravidlo.

15. led 2019

@mamitom ale ja si nic nemyslim, mne to jenom zajimalo

15. led 2019

@urtica samozřejmě, každé těhotenství i porod je jiný, a každá to má jinak. 😀

15. led 2019

@alcar mě přijali v večer s prasklou plodovou vodou, uložili mě na hekarnu, s tim ať spím, ze se porod může rozjet až druhý den.na hekarne se mnou byli celou noc další dvě, kterým se porod probíhal a opravdu hekali, v tom se samozřejmě spát nedalo...možnost priplatit si nadstandrt v tomto u nás není, protože hekarny jsou ve zlinskem kraji vždy po třech. Takže jedině, že bych šla domu na reverz. Tomuhle rikate luxusni podminky? Nějaké porody mimo evropu v bahně nesrovnavam, ale ve třeba ve VB, bych mohla byt v teto fazi v klidu doma s porodni asistentkou...

16. led 2019

@travnulee i doma lze být s komunitní PA (v ČR). Ale pravda je, že je malá dostupnost PA a nepodili se na tom pojištění.
Alcar je ráda, za to že používají lékaři obsolentni informace... I to je pro ji luxusní..

16. led 2019

@alcar ještě mě napadá, že bych mohla rodit třeba v brne, kde bych byla na hekarne sama, tam, už třeba není co zlepšovat, ale u nás určitě jo...

16. led 2019

@rajani ja o tom samozrejme vim, spis byc uvitala, kdybych se tehdy mohla v nemocnici aspon trochu vyspat, mela bych vic sily na porod a mozna bych tehdy na cs neskoncila. Mozna by i pridat dva pokoje na hekarnu vyslo levneji nez cs u zbytecne nevyspanych rodicek...

16. led 2019

@rajani nech si ty urazky, ano? Radsi mi rekni ty, ktere obsolentni informace mas na mysli? Docela by me to od cloveka, ktery nema se zdravotnictvim nic spolecneho zajimalo. 🙂 Klidne jich muze byt vice, jelikoz porodnictvi a perinatologie je dosti rozsahly obor. 🙂
@travnulee jestli jsi pozorne cetla, tak jsem psala ve vetsich mestech. 😉 Treba v Ostrave jsou porodnice tri a vsechny luxusni co se vybaveni tyce a podle recenzi i co se tyce podminek a pristupu personalu.

16. led 2019

@alcar ono je otazka, co je velké město... krajské nebo bývalé okresní nemocnice snad nemají nárok na lepší podmínky...tam snad na rodickach nezáleží....To neni nic proti vám...ja jen, že diskuze o zlepšení podmínek v našich nemocnicich je rozhodně na místě.

16. led 2019

@travnulee myslim treba Prahu, Brno, Olomouc, Ostravu, Krnov, Neratovice... a postupne se urcite budou pridavat dalsi... Nevim, jak Zlin, tam vim, ze je treba vynikajici neonatologie... Ale dohadovat se tu nechci. Samozrejme, ze jsou porodnice, kde nejsou podminky idealni, ale porad je vyber slusny.

16. led 2019

A hlavne je vse o lidech, nelze vsechno a vsechny hazet do jednoho pytle.

16. led 2019

@alcar se zdravotnictvím mám mnohé společné :D a kde jsem urazila? Jen jsem zopakovala, že jste s podmínkami spokojená a hodnotíte je nadprůměrně ve vztahu k jiným státům. Bylo by to na knihu, od vedení prenatqlnich poraden až po konec šestinedělí 🙂... Osobně mě u vlastní dcery (fyziologický novos) nakrkla touha neonatolozky odsavat a zjistit průchodnost jícnu. Na souhlas se nezeptala, rizika nevysvětlila a ještě mě řekla že jsem nezodpovědné ženská, že odmítám péči. Ano dřív se toto rutinne dělalo, dneska se ví, že to má kupu negativ a má se dělat jen při např podezření na atrezie.

16. led 2019

@alcar Řekla bych, že zrovna pražské rodičky mají čím dál větší zájem o menší mimopražské porodnice právě kvůli přístupu...

16. led 2019

@travnulee akorat nerozumim tomu proc na mensich mestech jsou hekarny, kdyz tam logicky rodi mene lidi. Ja jsem z Brna a zadna hekarna v porodnici nebyla. Ani jsem neslysela od nikoho, ze by se to jeste praktikovalo, treba v Bohunicich, to je velka porodnice a celkove v Brne probiha daleko vic porodu, nez na kterou jsou ty porodnice kapacitne vybaveny.

16. led 2019

@rajani neodpovedela jsi na otazku.

16. led 2019

@urtica nevim, jake jsou aktualni statistiky, ale nejspíš to bude porad mensina a to hlavne z kapacitnich duvodu a nutnosti registrace. Treba na Apolinare, Podoli i Motol jsem slysela vesmes chvalu.

16. led 2019

@alcar jakou? Preboha. Radsi už nic. Myslela jsem, že tu komunikuji dospělé osoby a slušně.

16. led 2019

@alcar To si nemyslím - primárně je to podle mě opravdu kvůli přístupu. Alespoň o těch rodičkách, o kterých vím, že mimo Prahu rodily, tak to bylo ve všech případech z tohoto důvodu. Na Apolináře jsem tedy slyšela spíš kritiku - problém s volností pohybu i v 1. době porodní, nemožnost výběru porodní polohy...ale osobní zkušenost nemám (jen z gynekologie a ta pozitivní, alespoň co se týká přístupu, také nebyla).

16. led 2019

@rajani komunikuji slusne a jsem dospela. Ptam se te znovu... konkretne ktere obsolentni informace se dneska medici na VŠ uci? Podle toho, co jsi psala, tak to vis...

16. led 2019

@urtica samozrejme se najdou pripady, ktere rodi mimo Prahu kvuli pristupu. Neznam statistiky, tak tu nechci machrovat, ale procentualne to podle me moc nebude. Ale verim, ze treba za 10let budou statistiky uplne jinde. Teprve se to rozmaha. Aneni to jen v Praze. Treba rodicky z Ostravy zacinaji jezdit do Krnova.

16. led 2019

@alcar Statistiky třeba tady - ale tj. z roku 2017: https://www.denik.cz/zdravi/prazanky-odjizdeji-...

16. led 2019

@urtica diky, ale nevidim tam, kolik % prazskych rodicek rodi mimo Prahu a kolik z toho je %, ktere tak rodi kvuli prostredi a pristupu. To je to cislo, ktere bych chtela znat, protoze “cim dal, tim vic” a “vetsina” jsou nicnerikajici pojmy. Porad si myslim, ze to bude max. okolo 10-20% rodicek a z toho zase jen urcite procento tech, ktere tam jedou rodit kvuli podminek.

16. led 2019

@alcar tak u nás výběr v tomto není , a jet rodit nemůzes pres pul republiky, ve zline maji sice fakt super neonatologii, ale hekarnu po třech, takže pokud jedeš rodit v terminu, tak je ti to na nic...

17. led 2019

@travnulee a tak Zlin neni tak daleko od Olomouce nebo Brna, to neni pul republiky. Porad je z ceho vybirat. Ale ano, vyjimky, ktere by potrebovaly zlepsit se najdou...to netvrdim. Ale kazda nemocnice se snazi podminky zlepsit, jen je to o financich.

17. led 2019

@travnulee treba porodnice Vyškov ma take dobre hodnceni. Zlin-Olmik 1h cesty, Zlin-Brno taktez, Zlin-Vyškov 45min. To neni takova hruza.

17. led 2019

@alcar nebydlim ve zlíně, navic když jsem rodila prvni, tak jsme bydleli jeste vic z ruky než teď, ale s odcházející krvavou plodovkou bych nejela ani tu hodinu...v takove situaci clovek predem neví, že je to jen z čípku, stejně tak mě jako prvorodicce nenapadlo, ze se dostanu na hekarne do takové situace...podruhé už jsem byla připravena, spunty do uši, sluchatka do mobilu...naštěstí nebyli potřeba...a jak jsem psala, prvni porod akutni sc mimco 3050g pry nepostupoval pro úzkou pánev a druhý vbac a mimco 4000g

17. led 2019

@travnulee tak to je hezke, ze se ti druhy porod vyvedl. A oba porody jsi mela v tom Zline?

17. led 2019

@alcar ne ne, oba v uh, zvazovala jsem i zlin, ale tam je vyhoda jen ta neonatologii a v hradisti je to prostě blizko...

17. led 2019

@travnulee aha, ja myslela, ze ten Zlin. A jak to vypada v UH krome te hekarny?

Ja mela oba porody celkem o nicem. Prvni indukce kvuli preeklampsii, v observaci tri dny na pokoji s dalsima trema maminama, taky uplne nevyspana, zacinala jsem rodit uplne vystavena, nic nepomahalo vypudit dceru ven. Uz me chteli brat na sal na cisare, ale jeste se rozhodli prdnout vodu a to uz se konecne rozjelo. Za dve hodky z 1cm na 10cm...pak uz to slo rychle. Ale porod priserne bolestivy a cely v lezmo na monitoru. No a druhy ten byl v 31.tt rovnou z poradny na sal na cisare, protoze dvojcata mely transfuzni syndrom a umirali mi v brise. Vytahli je polomrtve a resuscitovali je. Fikli me doslova ne za 5 dvanact, ale ve dvanact behem 20min. od rozhodnuti v poradne. Ani jsem nestacila brecet a uz jsem lezela na JIPce s prazdnym brichem. Takze zlaty cisar, jinak uz bych je nemela...

17. led 2019

@alcar jo a v uh je o proti zlinu nemocnice novější a peknejsi

17. led 2019

@travnulee tak to me prekvapuje, ja si fakt myslela, ze Zlin je super. Ale vim jen o te neonatologii, ze je tam fakt super.

17. led 2019

@alcar ta neonatologie je tam znama, v uh za to neni vubec, dokonce se starají o deti az od 32tt, ty dřívější asi posilaji do zlína.

17. led 2019

@alcar jinak v uh je teď super primářka, pracovala dřív, pár roků v brně, ale nevim v jake nemocnici.z personalu nekdo milý, ochotný, někdo pravý opak, asi jako všude. Porodni sál z pohledu pacienta standart, pokoje na sestinedeli po dvou pěkné.Ve zlíně je to takové hodně podobné, teda podle toho, co jsem slyšela od holek, co tam rodily...
A hlavně, že to u vás dobře dopadlo, v takových případech je cs opravdu zlatý.ja taky nevím, co se u prvniho přesně pokazilo, možná by to za jiných podminek dopadlo jinak, možná taky ne.ja jen, že to určitě nebylo úzkou pánví a taky jsem četla, že i odborná veřejnost kritizuje, že se dělá cs až moc často....někde v tom ten zakopaný pes být musí

17. led 2019

Mi se zase nelíbilo, jak mě po prvním císaři tlačili do přirozeného porodu. Pánev ani jizvu mi nikdo neměřil. Říkala jsem, že mě bolí a na to mi bylo řečeno, že je to ke konci těhotenství normální. Nakonec si tělo prostě samo řeklo, že to nepůjde a porodila jsem akutním císařem. Rekonvalescence (co se týče jizvy) sice byla ještě lepší než po prvním plánovaném císaři, ale mrzelo mě, že jsem syna neviděla hned (bohužel až 3. den kvůli mým komplikacím).

18. únor 2019

Krásný článek. Mám tři úžasné děti, které jem rodila v Brně v Bohunicích.Mám bohužel astma, což mělo velký vliv na porod a všechny děti byli velké. První i druhý porod byl vyvolávaný, u prvního jsem přenášela 12 dní a z toho 6 dní v porodnici. Nakonec 6 den v porodnici se porod rozjel. Šlo to hrozně rychle, nakonec se stihl píchnout i epidurál. Asi jak to šlo moc rychle malému se to nelíbilo a při kontrolním monitoru, byly slabé ozvy, takže sonda na hlavičku, utišení kontrakcí a čekaní. Vše se dostalo do normálu, tak znovu léky na kontrakce, vše se krásně zase rozjelo, ale sonda začala ukazovat slabé ozvy, takže okamžitě na sál. Hrozně jsem to obrečela. Tím, že se stihl píchnou epidurál jsem byla při vědomí, syna museli křísit, ale naštěstí vše dopadlo dobře, měl 4000g a hrozně velikou hlavičku, takže nám bylo jasné proč se tam nemohl dostat. A po operaci mě odvezli do porodního boxu, malého dovezla sestřička a položila na mě, bylo to úžasné, takhle jsme zůstali asi dvě hodiny. U druhého už mi to bylo jedno jesti císař nebo VBAC, hlavně aby dítě bylo v pořádku. Vše bylo podobné jako u prvního. Druhé po pěti letech. Nikdo neřešil, že byl první císař, nikdo neměřil jizvu, žádná zvláštní péče. Opět jsem přenášela, vyvolaný porod po 10 dnu přenášení. Tentokrát se bohužel nestihl píchnout epidurál a když už jsem měla jen zatlačit, zase hrozně slabé ozvy a na sál. Byla jsem uspaná, takže bohužel jsem malého viděla až na pokoji. Měl 4250g. Třetí byla holčička, ale tentokrát jsem trvala na císaři já, už jsem nechtěla zažít ten hrozný strach. Měla jsem ještě těhotenskou cukrovku. Nakonec i lékaři uznali, že by VBAC byl riskantní. Opět jsem byla při vědomí a malou mě hned přiložili. Ještě, že jsem trvala na svém, malá měla omotanou pupeční šňůru, takže bych stejně skončila na sále. Jen u třetího císaře, už se vše hůř hojilo a trvalo déle, než jsem se dostala do kondice. S odstupem času, to beru tak, že to tak prostě mělo být a díky tomu mám krásné a zdravé tři děti.

9. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli