redakce
27. bře 2019
564 

Vykročte do jara lehčím krokem: Jak na zdravou jarní očistu?

Jaro - období, kdy se příroda probouzí po dlouhé zimě, začíná se zelenat a kvést, vylézá první hmyz a objevují se první včelky. Pomalu odkládáte teplé svršky, děláte jarní úklid a tak nějak všeobecně se připravujete na krásné a teplé dny, které jsou za rohem. Využijte začátek tohoto období a udělejte si takový malý jarní úklid i ve svém organismu.

Ač to tak může vypadat, jarní očista organismu není žádný nový trend, ale vychází z tradičního chování našich předků v období před Velikonocemi. Prakticky od začátku března, až do pátku připadajícího na 9 dní před Velikonocemi bylo pro naše předky ve znamení půstu.

Myšlenka očištění

Cílem půstu v jeho původní podobě bylo vstoupit do jara jako dobrý křesťan. Kromě úpravy jídelníčku, kdy se nejedlo maso, živočišné produkty a bylo povoleno pouze jedno velké jídlo denně zahrnovalo toto období také dobré skutky, modlitby a duchovní očistu. My se dnes zaměříme zejména na očistu spojenou s jídelníčkem.

Zároveň je dobré říci, že při jarní očistě nejde v žádném případě o to zhubnout. To je důležité si uvědomit, protože radikální změna stravování je v tomto případě krátkodobá. Kila, která třeba půjdou dolů znovu rychle naberete při navrácení k normálnímu způsobu stravování.

Cest, které si k jarní očistě můžete vybrat existuje několik. Od úplného několikadenního hladovění až po úpravu jídelníčku, která nakonec může znamenat váš posun ke zdravé stravě obecně. Výživoví poradci se však v naprosté většině případů shodují na tom, že úplným hladověním si můžete spíše uškodit, než pomoci. Zejména v okamžiku, kdy na podobný přístup nejste zvyklé. Spíš než jeden den pouze o vodě se zkuste zamyslet nad několikadenní variantou, kdy budete postupně ubírat ze stravy, až si nakonec dáte právě třeba jeden den pouze s pitným režimem a následně se budete znovu postupně vracet do normálního režimu.

Správná doba

Očistu je dobré si předem naplánovat. Neměla by být pouze o jídelníčku, ale také o psychické očistě a odpočinku. Je jasné, že v dnešní době je spíš utopie si říct - tento týden nepracuji, nestarám se o děti a domácnost taky určitě zvládnete sami. Přesto se ale zkuste zamyslet nad tím, jestli nejsou týdny, kdy máte v práci volněji (např. po uzávěrce, při střídání směn v krátkém týdnu, v týdnu, kdy nemáte tolik služeb apod.).

Pokud pravidelně sportujete a jedná se o náročnější tréninky, v době očisty je vynechte a nebo alespoň zmírněte. Věnujte se spíš odpočinkovějším aktivitám jako jsou procházky, meditace, lehčí jógové cvičení a podobně. Snažte se trávit co nejvíc času na čerstvém vzduchu - krásně vám provzdušní myšlenky!

Velmi důležité samozřejmě je, abyste se v rámci jarní očisty cítily v pohodě. Pokud by se pro vás stala nesplnitelnou a spíš byste se u ní trápily je větší pravděpodobnost, že ji předčasně ukončíte. Což by byla škoda! Velmi dobře si tedy promyslete její termín a třeba i to, co konkrétně budete jíst a pít v který konkrétní den. Bude pro vás pak snazší ji dokončit.

Co využít k jarní očistě

Čistící bylinky

Na jaře se probouzí příroda a vy tak ke své očistě můžete využít to, co začíná pomalu nabízet. Mezi výborně očistně fungující bylinky patří zejména:

  • mladé kopřivy - pročistí tělo a pomohou mu zbavit se nahromaděných jedů, pročišťují krev a ledviny, mají pozitivní vliv na pročištění a povzbuzení lymfy.
  • medvědí česnek - král jara, čím dál víc oblíbená jarní bylina doslova nabitá prospěšnými látkami,
  • sedmikráska - rostlinka, jejíž květy se objevují na jaře mezi prvními má vynikající účinky na povzbuzení jater a její listy a květy vám ozdobí každý salát
  • pampeliška - smetánka lékařská je po svém jarním probuzení prospěšná téměř celá - brzy z jara její listy do salátů (chuťově se podobá rukole), její květy pak například na pampeliškový med

Nálev z mladých kopřiv

Na místě, o kterém víte, že není chemicky ošetřované (pozor na stříkaná pole, příkopy u frekventovaných silnic apod.) nasbírejte mladé kopřivy, od výšky asi od 5 centimetrů. 2 hrsti listů zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechte vyluhovat. Takto připravený nápoj popíjejte klidně dvakrát denně.

Pokud nemáte kde hledat mladé byliny, využijte již připravené bylinkové směsi, které můžete popíjet ve formě čaje.

  • Dr. Max Očišťující bylinný čaj, 49 Kč 20 nálevových sáčků.
  • Čaj bylináře, Čistící čaj, 43 Kč 40 nálevových sáčků.
  • Grešík, Čistící čaj s červenou řepou, 35 Kč 20 nálevových sáčků.
  • Bylinná lékárna, Jarní čaj, 99 Kč/200 g.

Jarní klíčení

Klíčení semínek a nebo luštěnin je výborný způsob, jak si doma na okně nechat vyrůst vitamíny a prospěšnými látkami nabitou bombu. Pravděpodobně si ze svého dětství pamatujete, jak jste s rodiči klíčily řeřichu. A velmi podobným způsobem můžete nechat naklíčit všemožná semínka. Vhodná jsou zejména:

  • mungo fazole,
  • červená řepa,
  • vojtěška,
  • ředkev setá,
  • jetel,
  • alfalfa a další.

Zelenina a ovoce

Zeleninu zařaďte do svého jídelníčku nejlépe syrovou, případně připravovanou v páře. Tak si ze sebe uchová to nejlepší. Rozhodně sáhněte spíše po jarní čerstvé zelenině, jako jsou různé saláty. Zkuste také raději sáhnout po bio kvalitě - v rámci jarní očisty zbytečně nezatěžujte tělo žádným jedem. Výborně vám mohou posloužit různé zeleninové šťávy, které se dají koupit za studena lisované (uchovají si tak více vitamínů a dalších prospěšných látek) a také v bio kvalitě.

S ovocem to raději nepřehánějte. Přestože obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, je také plné cukru. Sáhněte po něm spíše výjimečně, například ve chvíli, kdy vás při očišťování bude tzv. honit mlsná. Krásně s jeho pomocí zaženete chuť na sladké.

Pitný režim

Nesmírně důležitý bod! Většinu pitného režimu má tvořit čistá neperlivá voda. Nebojte se přidat také různé bylinkové čaje nebo vlastní bylinky (například již zmiňovaný nálev z mladých kopřiv). Skvělou službu vám udělají také zeleninové šťávy, které mohou skvěle posloužit v okamžicích, kdy pociťujete hlad. Těm ovocným se, kvůli obsahu cukru, raději vyhněte. Tekutin zkuste přijmout minimálně 2,5 litru denně.

Co v rámci očisty určitě vynechte

Při jarní očistě se určitě nemusíte (a dokonce se to ani nedoporučuje, jak je již výše zmíněno) vzdávat jídla. Z jídelníčku ale určitě vyřaďte následující potraviny, aby měla očista ten správný účinek:

  • maso, uzeniny,
  • polotovary,
  • tučná a smažená jídla,
  • slazené nápoje, limonády,
  • cukr (alespoň ten bílý rafinovaný) a sůl,
  • kávu a černý čaj,
  • mouku a výrobky z ní,
  • mléko a výrobky z něj,
  • alkohol, cigarety.

Pokud se do očisty pustíte, přejeme vám především pevnou vůli a neustálé přesvědčení, že pro sebe děláte dobrou věc. A nejen vám pak přejeme lehký jarní krok!

Zdroj informací:

https://www.celostnimedicina.cz/jarni-ocistne-kury.htm

https://www.prodetox.cz/jarni-ocista-vyzivovi-experti/

Začni psát komentář...

Odešli