redakce
11. led 2019
4347 

"Z dětí, které mají odmala vše naplánované a neznají nudu, vyrůstají workoholici," říká psycholožka

Neustále přemýšlíte, jakou zábavu vymyslet vašemu dítěti, vozíte ho na několik kroužků týdně a ve výsledku si připadáte uhoněná? Možná to neplatí zrovna na vás, ale ve většině rodin jde o běžnou situaci. Často se maminky dokonce předhání kdo má víc a jaké kroužky pro své děti. Jako by to bylo měřítko toho, kdo je lepší maminka. Děti ale nepotřebují mít každý den jeden kroužek, zvláště když chodí na celé dny do školky nebo do školy. Nechte děti se někdy jen tak nudit a jen si hrát. Vám se uleví a pro děti to má spoustu výhod.

„Než půjde syn do školy, tak žádné organizované kroužky neplánuji. Když se nám chce, tak chodíme plavat, doma spolu tvoříme. Syn má také malé jisté povinnosti odpovídající jeho věku - úklid hraček, oblečení po sobě atd. Jezdíme na kole, chodíme na procházky, nevidím důvod, proč ho zatěžovat něčím dalším. Pokud bude chtít a půjde mu to, tak bych ho potom přihlásila na keramiku, případně sportovní kroužek. Ale kroužek každý den, nebo čtyřikrát týdně je na můj vkus moc. Děti potřebují mít čas samy pro sebe a na sebe a moct si hrát, tak jak chtějí a ne tak, jak jim to neustále někdo organizuje.”

Jako rodiče máme neustále pocit, že bychom měli mít vše pod kontrolou. Chceme pro své děti jen to nejlepší, aby byly zdravé a správně se vyvíjely po všech stránkách. Máme pocit, že když je necháme jen tak, tak něco prošvihneme. Je rozdíl, když se někdo o své děti opravdu nestará a zanedbává je, to už je opravdu případ pro sociální pracovnici. Pokud ale mají vaše děti zázemí, lásku, dostatek sociálních kontaktů a přiměřené podněty, je v pořádku, že jim neustále nevymýšlíte nějakou aktivitu, kroužky nebo tábory na polovinu prázdnin. Ono je to totiž dobré, nechat je, ať se nudí a zkusí si sami vymyslet nějakou aktivitu.

Co přináší dětem nuda

Když se dítě nudí, je „nuceno” s touto situací nějak pracovat. Musí se jí přizpůsobit a hledat způsoby, jak se zabavit. Nuda, mimo jiné, přináší:

  • rozhodování - děti, které se nudí, se musí k této situaci nějak postavit a rozhodnout se, jestli chtějí pokračovat v nudění se, což je přirozeně nebaví a nebo začnou vyvíjet nějakou aktivitu a zkusí si najít něco, co je bude bavit a tento čas si užijí. Je dobré, když se dítě naučí rozhodovat již od mala, protože v budoucnu se mu to bude hodit. Spousta věcí, profesí a podobně, vyžaduje rychlé rozhodování. Nerozhodnost je v dospělosti velmi nepříjemná věc.
  • kreativitu (vynalézavost) - když už se dítě rozhodne, že se nudit nechce, bude muset přijít na to, co chce vlastně dělat. Zde přichází prostor pro rozvoj kreativity. Jde vlastně o tvůrčí řešení problému.
  • samostatnost - najednou nebudete stát dítěti za zády a organizovat mu jeho volný čas, bude se muset osamostatnit. Samo si vymyslet, co bude dělat a případně si to i samo (nebo s vaší dopomocí) zařídit. Rozvoj samostatnosti je důležitý, jednoho dne dojde k tomu, že dítě vylétne z rodinného hnízda a tato dovednost se mu bude hodit. Když je dítě malé, je roztomilé a příjemné, že vyžaduje neustále pozornost a pomoc od rodičů. Ve třiceti to už ale tak roztomilé není.
  • představivost - dítě se nudí třeba i proto, že už ho nebaví si hrát s hračkami, které má doma. Děti přitom vůbec nepotřebují mraky hraček, stačí jim i obyčejné věci. Mohou si vzít třeba batůžek a hrát si, že jedou na výlet. Gauč nebo židle poslouží jako vlak nebo autobus, koberec může představovat pláž někde u moře… Dětská představivost nezná mezí, tak jim pro ni nechme prostor.
  • zodpovědnost - děti se naučí být zodpovědní za to, co dělají. I to se jim bude do budoucna hodit.
  • odpočinek od „povinností” - my, jako rodiče to tak třeba nevnímáme, protože přece „zařizujeme dětem zábavu”, ale děti to tak vnímat nemusí. Kroužky nebo neustálé vymýšlení činností (které je třeba ani tak nebaví), mohou brát jako povinnost. Ne každý den mají na tohle děti náladu. Když se dětí zeptáte, často vám odpoví, že třeba jen to, že chodí do školky, berou jako „že chodí do práce, tak jako maminka a tatínek”. Znáte to sami, někdy si prostě potřebujete odpočinout od povinností a prostě nedělat nic nebo jen tak něco, co vás napadne. Dopřejme to i dětem.
  • rozvoj důvěry - bude to možná těžké i pro vás, pokud jste na to nebyla doteď zvyklá. Ale tím, že necháte dítě se nudit a následně ho vymyslet, co bude dělat, rozvíjíte jeho důvěru samo v sebe i vaší k dítěti. Nebojte se, ono to zvládne. Možná ne napoprvé, ale pokud mu dáte prostor, tak se to naučí.

„Na tohle téma jsem narazila nedávno. Moje dítě ve věku necelých dvou let zkusilo, z části kvůli nátlaku okolí, kdy jsem cítila, že pokud nebudu malou brát na kroužky, tak budu špatná matka, celkem velké množství aktivit (plavání, cvičení, Yamaha...) v rámci batolecích kroužků s rodiči. Nebavilo ji to nikdy a bylo vidět, že přesto, že je v kolektivu a „něco" z toho asi i má, na kroužku spokojená není a raději by řádila doma nebo venku a dělala si, co chce. Rozhodla jsem se pokusy ukončit a kroužky zrušit.

Pořád jsem slýchala, že to je špatně, že se nenaučí být v kolektivu a poslouchat a že je třeba vydržet a chodit dále, protože si to časem sedne a dítě bude nakonec rádo, že tam chodí. Slyšela jsem to jak ze strany instruktorů, což je jasné kvůli vidině zisku, tak ze strany těch asertivních matek, které s podobně starými dětmi navštěvují velké množství kroužků a jejich děti jsou tam spokojené a úspěšné. Také jsem pokaždé slyšela, že dětem chtějí dopřát to, co ony samy v dětství neměly. Svého rozhodnutí nelituji, místo kroužků volíme jinou nenásilnou aktivitu nebo nechám dceru, ať si hraje sama tak, jak potřebuje. Vždyť na tom není nic špatného.”

Kouření, alkohol a drogy - důsledek nudy s velkým N

Pokud děti nezažívají v dětství nudu, v pubertě a dospělosti jí propadnou, protože se nebudou umět samy zabavit nebo si vybrat smysluplnou činnost. Půjde ale už o nudu s velkým N. Odborníci tento fenomén zkoumali a zjistili, že dospívající, kteří se nudí, mají větší riziko toho, že začnou kouřit, pít alkohol, brát drogy nebo jíst nezdravá jídla, než jejich vrstevníci, kteří se umí zabavit a vyhledat si činnosti, které je baví a obohacují.

„Můj synovec chodil od školky do všech možných kroužků - fotbal, angličtina, keramika... Každý den měl kroužek, v sobotu ještě zápas ve fotbale. Podle švagrové, to tak bylo proto, aby se vyřádil a doma neotravoval. A když se náhodou chtěl ke konci dne nebo v neděli podívat na pohádku, tak ho honem vyhnala ven, co by seděl doma. Prakticky nikdy nedělal to, co by chtěl on. Je pořád v zápřahu. Až je mi ho líto.”

Všeho moc škodí

Samozřejmě, že to není o tom, že po přečtení tohoto článku přestanete dětem vymýšlet aktivity a zrušíte všechny kroužky, které dítě navštěvuje. Hledejte zlatou střední cestu. Aby se dítě jen nudilo, také není dobře. Ale trocha té nudy opravdu nevadí, protože vyprodukuje jinou činnost a nakonec bude jen ku prospěchu.

Bonus pro rodiče

Tím, že se vaše dítě nebo děti naučí si samy vymyslet, co by chtěly dělat a nebudou neustále vyžadovat vaši pozornost a asistenci u každé hry, získáte trochu cenného času sami pro sebe. Skoro každá maminka to totiž zná, když jí dítě visí na noze, a vůbec nic tak nestihne udělat.

Co na to psychologové?

Dětská psycholožka Leona Němcová k tomu dodává: "Dítě do šesti let je biologicky vybaveno na to, aby objevovalo svět. A to svým vlastním tempem a způsobem. Z dětí, které měly odmalička vše naplánované a nalajnované, tak vyrůstají nejen přestimulovaní jedinci, ale i lidé, kteří se v dospělosti nedovedou sami zabavit. Jsou to výborné výkonné jednotky, ale bez pocitu štěstí. A když mají být někdy chvíli sami se sebou, tak neumí být v klidu, propadají panice pokud nemají program, a tak si stále nějaký vytváří. V dospělosti se z těchto dětí často stávají buď workoholici, nebo mají jiné nezdravé závislosti."

Dětství je jedno z nejkrásnějších období života. Nechme děti, aby si ho mohly užít a objevovat vše, co je pro ně nové. Neustále přejíždění v autě z kroužku do kroužku nebo z jedné aktivity na druhou a plánování toho, co mají dělat, pro ně opravdu nemusí být to nejlepší. Nechme je, ať se někdy taky nudí a následně dělají věci, které ony samy chtějí a tak, jak chtějí.

Zdroj:

mojebetynka.maminka.cz

patalie.cz

ona.idnes.cz

styl.instory.cz

Proboha.... at si kazdy dela co chce!

Psycholozka by mohla popremyslet o tom, jak dnes kazdy hlta pripitomele clanky o tom jak se ma zit, na co myslet a jak dobre sedet na zachode. Velky bratr vsudypritomny.

12. led 2019

Větší kravinu jsem fakt dlouho nečetla.. článek nám chce namluvit, ze pokud dite má porad vše nalajnovane, vyroste z nej až moc dokonalý člověk, který se nudí, tak začne fetovat, chlastat, nebo z nej bude workoholik??!!!! Lepší, když má dite řad a jeho volný čas má logiku.. ano, nebudu ho strkat na zábavu, která ho nebaví, to si přeci umí rict!.... Ale lepší, když se dítěti dospěly věnujou.. horsi, než když se mu nevenujou.. z těch pak vyrostou paka, který fetuji, chlastaji, do práce nechodí. Modrý koník by se měl konečně ZAMYSLET co za články se tu zjevuji, jelikož je spoustu matek, který nemají vlastní názor a ještě temhle blábolum uvěří!😈😉

12. led 2019

Nechám dítě se úmyslně nudit, aby se samo naučilo anglicky, sportovat a týmové práci 🙂 Cizí dítě, které bylo na 3 kroužkách za týden, nebude umět nic, nebude mít kamarády a vyroste z něj feťák a alkoholik. Hezký den.

27. kvě 2019

Začni psát komentář...

Odešli