redakce
26. lis 2018
756 

Za chvíli to vypukne

Vůně skořice. Čas s rodinou. Koledy. Světýlka. Perníčky. Vánoční stromeček, který rozzáří mnohé oči. A nejen ty dětské. Čas Vánoc je zkrátka kouzelný, plný společně prožitých chvil, úsměvů a štěstí. Ale každý si Vánoce může spojovat s něčím jiným.  

Máme jiné zvyky a tradice, které každoročně dodržujeme. Nebo se o to alespoň snažíme. Vánoční stromek je však něco, co nechybí skoro v žádné rodině. Pokud svůj vyvolený stromeček ještě nemáte, ten pravý na vás už určitě čeká.

Víte, odkud pochází tradice vánočního stromečku, který nám rok co rok dělá radost?

Tradice zdobení stromečku se k nám dostala z Německa. Do té doby u nás bylo zvykem věšet po domě větvičky nebo slaměné ozdoby. Stromečky se zdobily jablky, ořechy nebo cukrovím.

V 19. století se na vánočních trzích začaly prodávat i umělé vánoční stromečky z Německa, vyřezané z kartonu nebo tenkých desek. V té době však byly v oblibě spíš stromečky živé. Materiály a způsob výroby umělých stromečků se časem zdokonalovaly a byly promyšlenější, umělé stromečky se tak postupně stávaly populárnějšími. Dnes už mnohdy nerozeznáme umělý stromek od toho živého. Věrně kopíruje svou živou předlohu, ale vydrží navždy. Stačí si jen vybrat, jestli si Vánoce zpříjemníte vánoční jedličkou, borovicí nebo smrkem. Vyberte si stromeček, pod jakým najdete dárky, které si docela jistě zasloužíte ;)

Patříte i vy k lidem, kteří se během Vánoc mění na vánoční skřítky? Šíří vánoční atmosféru, tvoří, vymýšlí, prozpěvují si a pečou?

Pečení dotváří vánoční atmosféru. Nepochybně. Vůně, která se šíří domovem, obměkčí každé srdce. Dětem při vykrajování perníčků září oči radostí a očekáváním. A maminkám výjimečně nevadí ta spoušť po pečení, ruce zaprášené od mouky ani pusa umazaná od tajného ochutnávání. Prožijte s dětmi pěkné chvíle při pečení a zdobení perníčků a nechte je, aby pak svá dílka nadšeně pověsily na vánoční stromeček. Spatříte tu radost a hrdost v jejich očích. Protože stromeček si můžete vyzdobit nejen skleněnými či umělými ozdobami. Sáhnout můžete i po přírodních ozdobách, cukrovinkách či voňavém vánočním cukroví. Vašemu umělému stromečku tak dodáte jedinečnost a nádech.

A jak vypadají vaše Vánoce? Setkáváte se na Štědrý den při živém nebo umělém stromečku? Prostíráte u stolu jedno místo navíc pro nečekaného hosta, krájíte jablko, držíte půst, házíte ořechy do kouta nebo si dáváte pusu pod jmelím? Pojďte se naladit na vánoční notu a napište nám o tom, jak vypadají Vánoce u vás doma. 

-------------

Tento článek vyšel s podporou mujstromecek.sk

Začni psát komentář...

Odešli