redakce
14. zář 2018
131295 

Zázrak nebo něco, co nám škodí? Pravda o menstruačním kalíšku

“Mám ho 8 let a lepší vynález neznám. O menstruaci ani nevím. Ze začátku to chce cvik v zavádění a vyndavání, ale dnes už je to rutina.”

“Za mě určitě NE… Prostě mi protéká, i když ho nemám plný. Tak jsem se vrátila zpět k tamponům.”

“Používám už možná 10 let a jsem velmi spokojená. Hlavně je to jednorázová investice a pak už nic.”

“Mám 4 roky a super. Neměnila bych zpět. Na začátku při první a druhé menstruaci se s ním člověk učí, ale pak paráda!”

Polovina ho vychvaluje do nebes, druhá ho zavrhuje a odmítá. Řeč je o menstruačním kalíšku, dámské hygienické pomůcce, kterou je možné opakovaně používat při menstruaci. Je vyroben z lékařského silikonu, což je velmi výhodné a praktické, jelikož silikon se v lékařství používá už léta a nebývají na něj zaznamenány alergické reakce.

Zavádí si přímo do pochvy, odkud ho pak přibližně po 4-12 hodinách (záleží na síle menstruace) vyjmete, opláchnete pod vodou a znovu zavedete. V pochvě funguje na principu podtlaku, takže se kalíšek “přicucne” na stěnu vaší vaginy a krev tak stéká do něj a ne mimo. Životnost má 5-10 let, někteří výrobci uvádějí dokonce 15 let.

Historicky vznikl v roce 1860, kdy byl i patentován, ovšem dost se lišil od toho, který známe dnes. Dříve byl vyráběn z latexu, na který bohužel alergické reakce zaznamenány byly. Za ta léta se značně zdokonalil a dnes je velmi oblíbený mezi ženami.

Pozitiva menstruačního kalíšku

Používání kalíšku je ekologické a šetrné k přírodě. Představte si, kolik vložek a tampónu jste za svůj život koupila a vyhodila. Takže i ušetříte dost peněz a nezůstanou po vás tuny odpadu.

Máte možnost jakkoliv sportovat, neomezí vás v žádném pohybu. Můžete s ním plavat, běhat, potápět se i skákat padákem. Kalíšek se může používat i v noci při spánku, vydrží bez problémů celou noc na svém místě a neproteče.

Své dojmy z prvního použití menstruačního kalíšku shrnuje jedna z maminek na Modrém koníku: “Hlásím první dojmy z kalíšku. Hned jsem si ho včera vyvařila a okamžitě jsem ho musela vyzkoušet. Ze začátku mi tam vadila ta šťopka, tak jsem "zamachrovala" a hned jsem si jí ustřihla, takže jsem trošku neohrabaná ve vyndavání, protože bez ní to jde hůř. Ale jde to. Nandavání je o dost lepší a jednodušší. První 2 hodiny mě hrozně bolelo břicho - bála jsem se, že to je z kalíšku, ale pak jsem si uvědomila, že jsem asi spíš špatně zkombinovala potraviny. Pak se to zklidnilo a celou noc v pohodě a dnes také. Ale nemůžu říct, že ho vůbec necítím. Mám neustále mírný (ale opravdu mírný) tlak v podbřišku. Ale myslím, že to nebude kalíškem, ale spíš podrážděnou sliznicí. Navíc jsem asi dost citlivá.  A co se týče vylévání, vypadá to, že mi asi nikdy nepřeteče. Mám 2.den menstruace a za 8 hodin tam bylo opravdu na dně. Takže v mém případě bude bohatě stačit, vylévat jen ráno a večer. Zatím se mi nestalo, že by mi protekl, ale mám raději alespoň intimku (pro jistotu). Takže shrnuté první dojmy: výborná věc, jsem ráda, že jsem si ho pořídila!”

Vložky a tampóny jsou bělené chlorem, což je dost chemie. To může způsobovat různé záněty a nepříjemnosti, protože se chlor dostává přímo do sliznice. Sliznice vaginy je totiž velmi citlivá a snadno vstřebává látky, které se k ní dostanou. Kalíšek naštěstí žádné chemikálie neobsahuje, takže nehrozí vstřebání pro tělo nepřirozených látek a absolutně žádné riziko syndromu toxického šoku. Dále se ve vložkách a tamponech množí bakterie, které pak také mohou způsobovat záněty a infekce. Také to bohužel zapáchá. Opět u kalíšku se něco takového nikdy nemůže stát.

Další názor do diskuze o menstruačním kalíšku přidává další z uživatelek Modrého koníka: “Používala jsem asi půl roku, pak jsem otěhotněla a teď kojím, ale zkušenosti mám jen ty nejlepší. Nejdřív jsem sice myslela, ze to tam v živote nenarvu, pak zas, ze to nedostanu ven, ale to se srovnalo a pak už to bylo super. Tamponům jsem nikdy neholdovala a proti vložce změna velmi výrazná směrem k lepšímu. Nehledě na to, ze odpadají starosti např. na cestách, ze s sebou nemáte dost vložek a není kde sehnat, kalíšek je prostě v krabičce poslední záchrany a je to. Proti vložkám jsem taky byla výrazně čistější. Co se týče zdravotních rizik, na rozdíl od tamponů tam nic s ničím umělým nereaguje, tedy nehnije, prostě je to normální krev, která v těle už tak je, menstruace přece nějakou dobu trvá a nevyteče vše najednou, takže nikoho nevytrhne, že to tam ještě je chvíli v kalíšku. Kapacita je zhruba taková, že bohatě stačí vylít ráno a večer, první den jsem to teda musela kontrolovat i během dne, ale jen protože jsem byla nervózní. Takže já doporučuji všema deseti!” 

Negativa menstruačního kalíšku

“Já dávám přednost vložkám, protože mě nebaví pořád hledat wc s vodou, zavádět pracně a kontrolovat, zda je rozvinutý… Mám ho dva roky, z toho jsem přes rok nepoužívala (těhotenství a kojení) a nebaví mě. Nemám silnou menstruaci, vložka je prostě raz dva, čisté ruce. S tímhle musím mít na sebe hodně času na toaletě, vodu po ruce, často se ta vylitá krev do wc vůbec nechce spláchnout a zůstane to přilnuté na dně a to je pěkně trapný například na veřejných toaletách. Prostě mi kalíšek úplně nesedí. Když doma najdu vložky, určitě sáhnu po nich. Když dojdou, musím jít pro něj, jsem nervózní, zda mi tam za tu dlouhou dobu na toaletě, co to šteluju, nevtrhnou děti atd. A stejně třeba na začátku menstruaci pro jistotu používám i intimku, protože téměř vždy mi stejně někudy proteče. Možná jiné jsou lepší, ale to člověk nevyzkouší a peníze za to vyhazovat nechci za nějaké zkoušení.”

Je velmi důležitý výběr správné velikosti kalíšku. Zpravidla jsou dvě, jedna menší, která se doporučuje ženám pod 28 let nebo těm, které ještě nerodily přirozenou cestou. Druhá, větší, se doporučuje ženám po porodu. Ale není to podmínka! Někdy není nad vlastní zkušenost, může se klidně stát, že bezdětné ženě bude sedět větší velikost a naopak. Obecně není doporučované používání kalíšku u žen, které ještě sexuálně nežijí, jelikož může dojít k protržení panenské blány.

Většinu žen odradí manipulace s kalíškem. Jak ho správně nasadit, jako ho vytáhnout, protekl mi, nejde vyndat, atd. Jenže to je jen o cviku. Však si vzpomeňte na vaší první zkušenost s tamponem, taky to úplně nešlo na první pokus. Chce to se nenechat odradit, být trpělivá, například si to vyzkoušet nanečisto a získat si postupem času ten grif a vlastní způsob, jak na to.

“Za mě ne. Bojovala jsem s tím několik menstruací a furt to protékalo. Jeden byl moc velký a bolel, druhý moc malý a protékal. Vzdala jsem to, bohužel nemám tisíce korun na to, abych zkoušela, která značka mi bude vyhovovat (ale určitě by se nějaká našla). Spíš uvažuju o menstruační houbě.”

Někomu vadí pohled na krev. To ale nemusí být překážkou, protože kalíšky se vyrábí i v různých barvách, třeba temně černou! Také se na krev dá zvyknout, přeci jen je to něco, co je vaše vlastní a zcela přirozené.

“Já jsem s kalíškem maximálně spokojená, ale musím se přiznat, že mi v noci ta myšlenka na hromadící se krev vleže vadí, takže používám eko-vložky, je mi to příjemnější. A taky při konci menstruace mi kalíšek už docela vadí a cítím ho - stejně jsem to mívala i s tampony. První tři dny ok, ale pak už nepříjemný, čím menší množství krve, tím nepříjemnější. Obecně ale můžu říct, že to je doposud nejlepší řešení a jsem moc zvědavá, jaký bude další stupeň ve vývoji, když už se za sto let poskočilo od kusu hadry ke kalíšku.”

A co na veřejných toaletách? Ženy jsou velmi vynalézavé, takže si například nosí lahev s vodou, kterou kalíšek omyjí. Nebo pokud je možnost toalet pro invalidy, tak tam se nachází i umyvadlo a máte vyhráno.

“Mám kalíšek dva roky a spokojená jsem moc. Vylévám 2-3x denně a umazaná nejsem, vyměňuju ho i mimo domov jen s pet lahví s vodou a vlhčenými ubrousky.”

Důvod k pochybnostem?

Samozřejmě je okolo kalíšků v poslední době velký boom a to ve většině žen vzbudí pocity, jako že je to jen výstřelek a novinka, která se stejně dlouho neudrží. Jenže pokud si zvážíte všechna pro a proti kalíšku versus tampony nebo vložky, je možné, že se vám kalíšek ukáže jako zázrak budoucnosti. Také ženy často zpochybňují, jak se to do nich může vejít, že je kalíšek sám o sobě docela rozměrný. Jenže opět jsou obavy zbytečné, protože lékařský silikon se absolutně přizpůsobí velikosti vaginy. Poslední velmi často odrazujícím důvodem pro ženy je hygiena. Na první dojem působí, jako že bude zanedbaná nebo nedostatečná, ale opak je pravdou.

“Rozdíl mezi tampónem a kalíškem? Z tampónu jsem měla pocit, že mě vysušuje, taky se musel často měnit - když se nevyměnil, byla pohroma. Když byla menstruace slabá a tampón málo nacucaný, docela to vyndavání bolelo. Navíc s používáním tampónů bývá spojován výskyt syndromu toxického šoku (přeci jen se v něm ty bakterie můžou držet), s kalíškem nikoli. Kalíšek je silikonový, měkký, takže se tělu prostě přizpůsobí, nemá ani čím tlačit. Jinak přes den, když už ho musím měnit v práci - taky máme WC společná pro hodně lidí, ale opravdu stačí ho vylít a otřít toaletním papírem, vypláchnout ho zase až doma. Jo a zavádění - fakt je měkký, takže se přehne  a zavede úplně snadno. Největší hrůzu z toho měl můj muž - kouknul na to a vyděšeně se zeptal - TOHLE se ti tam vejde? Ukázala jsem mu, jak na to a to ho přesvědčilo.”

Ani lékaři se ve svém názoru na kalíšek neshodnou. Zatímco někteří ho podporují, jako zázračnou novinku a skvělou vymoženost, jiní mu příliš nedůvěřují. Důvodem však nejsou jeho vlastnosti a schopnosti, ale nedostatek žen, které ho využívají a proto lékaři nemají dostatek informací od svých pacientek.

Nemusí sedět každé ženě, vyplatí se ho ale vyzkoušet

“Používám skoro 3 roky a neměnila bych. Kolikrát se mi už stalo, že jsem zapomněla, že ho mám a vyndala jsem ho až druhý den. Vložky nesnáším, necítím se v nich a tampony mě začaly bolet, ať jsem je dala jakkoliv. S kalíškem je to děsně jednoduché. Mám dvě velikosti. Pro silnější dny větší a pro ty slabší menší. Ráno zandám a večer vyliju, umyju a dám zpět. Nikde neleze žádná šňůra a nemám vrásky ani s tím, že si musím vyměnit vložku. Po pár nasazeních to máš v ruce a zvládneš to rychle.”

Je obrovské množství pozitiv, kterými se kalíšek může pyšnit. Odlehčí vám peněženku, šetří životní prostředí, nevytváříte zbytečný odpad, hygiena je na vyšší úrovni, žádný zápach, chemikálie, nic. I přesto ale kalíšek nemusí sedět každé z nás. Jsou také negativa, která od jeho užívání mohou odradit, jako je manipulace, pohled na krev nebo strach a nedůvěra. Proto je potřeba si to vyzkoušet na vlastní kůži a zjistit, zda je to opravdu pro vás to nejlepší. Na českém trhu už je hodně značek mezi kterými se můžete rozhodnout. Takže se nenechte odradit a hurá do toho!

Podívejte se do rozsáhlé diskuze o menstruačním kalíšku na našich stránkách. 

Musim souhlasit. Kalisek je uzasna vec. Zacatky tedy byly krusne,neumela jsem zavadet,ale ted uz je to v pohode. Rano zavedu a vecer vylevam. Nikdy nepretekl

14. zář 2018

@mmonika87 mohu se zeptat, odkud máte nebo znacku?

14. zář 2018

@anytka_a ja mam Fun cup (vel.A i B,ale vyuzivam jen A). Mam ho z Ladybio. Ale kazde zene vyhovuje jiny typ kalisku...

14. zář 2018

Kalíšek používám už 9 let a jsem maximálně spokojená... Považuji ho za nejlepší vynález pro nás ženy s doporučuji ho kudy chodím 👍😀😉

14. zář 2018

a to se opravdu zavede ráno a večer vylije? to stačí?

14. zář 2018

@weroniqqa Záleží na síle menstruace. U mě tedy v prvních 2-3 dnech tohle nejde, ke konci už ano.

14. zář 2018

@weroniqqa u mě to taky stačí pouze ráno a pak večer ve sprše... A zkrátilo se mi krvácení z 6 dnů na 3 - 4 dny

14. zář 2018

Holky asi blbý dotaz 😀 a ked ide žena na malú ?musí vždy ho vytiahnúť?

14. zář 2018

@darazv nemusí, vůbec o něm nevíš, je vevnitř schovaný... Nikde neplápolá žádná šňůrka... Takže úplná pohoda 😉

14. zář 2018

@darazv Proč by ho měla vytahovat? Absolutně nepřijde do kontaktu s močí.

14. zář 2018

Ve článku jsem nenašla ještě jedno pozitivum, které může kalíšek přinést- bolest v prvních dnech ms zmizí nebo se zmírní na únosnou úroveň. Nevěřila jsem, ale mně fakt to pomohlo. Od -nácti jsem trpěla jak zvíře, než jsem si koupila první kalich. Pak už všechny ms naprostá pohodička. 👍

14. zář 2018

Taky jsem si konecne poridila a parada, lituju jen ze jsem se tak dlouho nemohla rozhoupat. Uz sem ho mohla pouzivat roky🙂

14. zář 2018

Mně by zajímal nějaký rozšířenější názor gynekologů. Zmínila jsem se tuhle před svou doktorkou, že používám kalíšek a bylo to stejné, jako bych jí řekla, že beru pervitin 🙂 Naprosto vážně mi řekla, že si tím ničím zdraví do budoucna - že budu mít endometriozu (kvůli zpětnému toku krve, když v noci ležím) a opakovaným podtlakem potíže s pánevním dnem. Tak nevim, nikde jinde jsem se s tímhle nesetkala, ona je v některých věcech taková rázná, ale zase vím, že o některých věcech - které se často řeší až časem - ví víc (například o odstranění vejcovodů při sterilizaci, kdy mi vlastně jako první říkala o tom, že se odebírají celé jako prevence rakovinného bujení. V době, kdy jsem se o tomhle nikde jinde nedočetla. Teď už se to tak dělá opravdu běžně).

14. zář 2018

@weroniqqa ja mam silnejsi menstruaci pouze 2.den,tak to jednou behem dne vyliju,ale ostatni dny opravdu mam kalisek zavedeny cely den

14. zář 2018

@werumka toto by me zajimalo, jestli se k tomu nekdo vice nevyjadri. Preci jenom ta krev se tam lije ze strany na stranu, kdyz to nezachyti zadna bunicina. A ten podtlak taky no, zajimalo by me jestli to necemu vadi.

14. zář 2018

@karolinaw92 Právě... ona mluvila právě o tom kontaktu volné tekutiny se sliznicí. Přes den mi to přijde ok, to ten kalíšek zachytí, ale v noci... nevím.

14. zář 2018

Používám už 9 let a nemůžu si ho vynachválit. Doporučila mi ho známá ve Švýcarsku, nejdřív jsem byla skeptická a zdálo se mi to nechutné. Nicméně jsem si ho koupila a zamilovala si ho. Teď mám dva, jeden větší a druhý menší.

14. zář 2018

@werumka hm...
Ze me treba v noci v leze zadna krev netece...
mam intimku jen pro jistotu, ale nic...

15. zář 2018

@lyo jako bez kalíšku nosis na noc jen intimku? To jsi šťastná žena..

15. zář 2018

Všude se píší samé PR - reklamní články jak je to skvělé apod. A ano, přidá se i pár záporných zkušeností ať je to důvěryhodnější... Ale nikde jsem nečetla žádný zdravotní výzkum, názory odborníků apod.
Přesně jak píše @werumka

15. zář 2018

Co když zaleze moc hluboko a nebudu hodnotit moct vyndat? 🙈

15. zář 2018

@mendywendy a kam hloboko by Ti mel zalezt?? Kalisek se "privicne" na cipek. Dal ho proste nemuzes dat.

15. zář 2018

"pricucne"

15. zář 2018

To by asi na mě nebylo. Nedovedu si to představit, jak to v sobě povím 😳

15. zář 2018

@mmonika87 Naopak, kalíšek je mnohem níž - u čípku je tampon, ale kalíšek je víc dole.

15. zář 2018

@mendywendy V pohodě ho vytáhneš - proto je tam ta stopka. Vyvikláš, zruší se podtlak a je venku.

15. zář 2018

Mně se ten čípek taky nezdál, to už by bylo asi na čínské hůlky pak 😁

15. zář 2018

když je kalíšek plný krve - to je přeci při vyndávání celkem masakr ne? Úplně vidím, jak mi to všude teče....no nic moc představa....myslím na to, že mívám opravdu silnou menstruaci a pokud bych šla do kalíšku, tak pochopitelně na všechny dny, i na ty silné a tahle představa mi nedělá dobře....vyndává se jakoby odcucnutím ne? Tak to přeci vyteče ne?

15. zář 2018

jo a zavádění při silné menstruaci - to pak taky budu mít celou ruku od krve...to prostě v místě, kde není umyvadlo hned u wc nedám....

15. zář 2018

@werumka k tomu zpětnému odtoku 😁 já si v podstatě tedy zahrávala i jen tím, že jsem spala 😂 protože nevím jak ostatní, ale já bych v noci nepotřebovala vůbec vložky nebo tampony, v leže prostě zůstávala krev uvnitř, no a při vstávání bych potřebovala vložek tak sedm 😂 takže.. si myslím, že gravitaci ani tampony ani vložky neoblbnou 🙂

16. zář 2018

@werumka ja bych tu noc neresila 🙂 vem si, ze kdyz pouzivas vlozku na noc, sice z tebe krev odchazi, ale kdyz se zvednes z postele, nebo teda aspon ja to tak mam ( 😀 ), tak citim, ze to ze me "vychrstne" (pardon za vyraz). Tim padem ve mne ra krev taky zustava. Kalisek je za me super vec, jen je potreba najit ten pravy. Nejsou jen dve velikosti a jeden material. Je spousta ruznych tvrdosti, velikosti atd.

16. zář 2018

Holky, koho zajima, mrknete na kalisek.cz ... tam najdete vsechno 🙂

16. zář 2018

@koncita To si přesně říkám. Při vyndávání se svléknout do naha, aby nedošlo k potřísnění oblečení.. ☺️.

16. zář 2018

Doporučuji tento článek http://kalisek.cz/zdravotni-nezavadnost.php
Lituji, že jsem na kalíšek přišla až tak pozdě. Ten pocit, že o MS ani nevím je k nezaplacení. Taky jsem si myslela, že mám silnou menstruaci, ale kalíšek mi stačí vylevat ráno a večer. 🙂

16. zář 2018

@koncita když je natrenovana manipulace tak nikde nic neteče. Opatrně se to odcucne a normálně vyndá 😁 ještě se mi teda nestalo ze bych mela at už při zavádění nebo vydávání ruku od krve. Naopak u tamponu sem mela vždy zapatlany prst a krev za nehtem jak mi nesedel a snazila sem se ho usadit aby netlacil což se mi tady nikdy nestalo.

16. zář 2018

@mendywendy Stalo se mi jen jedinkrát ze začátku, že mi trocha krve kápla na podlahu, jinak se fakt nevysvlíkám.

16. zář 2018

@werumka zpětný tok krve? Co to znamená?

16. zář 2018

@jitulien
@hanyas Myslím, že to fakt případ od případu. Já vím, že ze mě tekutina teče i v noci a ve chvíli, kdy mám kalíšek, tak to v tom kalíšku prostě nezůstane. A o tom ta doktorka mluvila - že ta tekutina je v kontaktu se sliznicí pochvy. V tomhle jsem laik. Proto by mě zajímal názor i jiných lékařů. její argumenty zněly: chronické záněty až endometrióza a pak vliv na pánevní dno.

16. zář 2018

@jancare Viz. odpověď výš 😉

16. zář 2018

přidávám se. kalíšek mám pár let, až poslední 2 roky správnou velikost. vylévám večer ve sprše či ve vaně, jen při prvním dnu silné menstruace i během dne. ale vždy používám také intimku, pro jistotu. teď mám takový kalíšek, že ho uvnitř ani necítím. zase je pak ale horší vyndávání, když je hladký. chce to cvik. jednou se mi stalo, že mi kalíšek "popojel" a musela mi jej vyndat gynekoložka. naštěstí mě to neodradilo. Vesele jej používám i na noc.

17. zář 2018

Já používám kalíšek 5 let a super. Sedl mi hned první,Ladycup L, a naučila jsem se rychle. Později jsem koupila i vel S, taky mi sedí a tak to střídám podle síly ms.

17. zář 2018

@werumka jj. Presne
A rano vstanu, doloudam se na zachod a vse bez nehody.
Obecne mam menstruaci pomerne slabou...

18. zář 2018

@lyo To se máš 🙂 Ale to asi bereš antikoncepci, ne?

18. zář 2018

@werumka ne ne, uz vic jak 4 roky neberu nic...
Ani po vysazeni se nekonalo zadne drama co se krvaceni tyce...

20. zář 2018

Kalíšek je super - pohodlíčko, o 100% lepší než vložky, ale mám s ním velký problém - nedokážu se vymočit, když ho mám zavedený. Musím ho tedy pokaždé vytáhnout, což je otrava, takže jsem ho přestala používat. Nějaký tip, co dělám špatně?

10. říj 2018

Mám kalisky 2, jeden jsem měla před těhotenstvím a protekal. Po porodu jsem měla pocit, že sedi líp, ale stejně protekal, tak jsem koupila druhý. Ten je z mekciho materiálu, který min cítím, ale taky teče. Úplně nevím, co ještě zkusit jinak. První 3 dny musím vylívat tak 2-4x za den, je plný. Pozitivum je menší spotřeba vložek, ale stejně je musím mít.
@werumka zaujal mě ten komentář s panevnim dnem. Patrně ho mám dlouhodobě slabé, musím často na záchod, a při ms to platí dvojnásob. Někdy cítím zvýšený tlak na mocak. Někdy se na to taky zeptám doktorky.

15. říj 2018

mám 10 let, za mě super věc..

18. říj 2018

Používala jsem před dětmi asi dva roky a super, po prvním těhotenství mi nevyhovoval, vrátila jsem se k vložkám, teď jsem zkoušela, ale bohužel se mi nedaří jej rozevřít, protéká a tlačí mě břicho, uleví se mi, když ho vytáhnu. Docela mě to mrzí, chtěla jsem i kvůli ekologii, to množství vložek je velké, po porodech více krvácím.

19. lis 2018

Já používala před tehu jen párkrát,pořád jsem měla pocit že mi vypadne ;D asi tím jak je níž než tampon,tak jsem pořád měla divný pocit.po porodu jsem se k němu stále ještě nevrátila.Ale používala jsem na veřejných WC,v práci apod. na čištění Aquaint sprej-maji např.i v DM u detskych věcí.

4. pro 2018

7 let LadyCup. Tisíce děkovných dopisů.

3. led 2019

Začni psát komentář...

Odešli