redakce
13. zář 2018
13184 

Zdravá záda u miminek: Jak správně s dětmi manipulovat? Pomůže zavinovačka, polštář naopak miminku nedávejte

„Manipulaci s dítětem považuji za důležitou, protože je to ten nejběžnější úkon, jaký rodiče s dítětem provádějí,“ zdůrazňuje Eva Kiedroňová, která se specializuje na správný psychomotorický vývoj kojenců.

Když se nám narodí miminko, máme strach ho vzít do náručí, protože je křehké. Téměř od nepaměti miminka ukládáme do zavinovaček, které nám pomáhají nejen brát lépe dítě do náruče. Peřinka má svou roli i při správném vývoji zad.

Záda miminka nejsou po narození dostatečně pevná. Peřinka nebo zavinovačka tedy pomáhají uchopit křehké miminko. Pro správné uchopení bez peřinky mu držte levou rukou hlavičku a pravou rukou páteř a zadeček.

Miminka nepotřebují polštář

Než se miminko narodí, tak jeho páteř je během vývoje v děloze ohnutá. Po narození potřebuje čas, aby se přizpůsobila. Kromě nošení děťátka v peřince se doporučuje i nošení v šátku. Šátek na nošení miminka je užitečný v tom, že v něm můžete děťátko nosit tak, aby se mohlo skrčit do polohy, která mu připomíná polohu v děloze. Pokud nosíte dítě na rukou, tak páteř nese část hmotnosti hlavičky.

Na správný vývoj páteře je vhodné pokládání na tvrdou podložku. Do dvou let dítě nepotřebuje pod hlavu ani polštář. I pak mu dávejte na spaní raději menší, nízký a tvrdší polštářek. Jednou z chyb, které se mámy dopouštějí, je časné posazování miminka, což páteři vůbec neprospívá. Nevhodná sedací poloha způsobuje skoliózu - zakřivení páteře. To, že děťátko umí už samo sedět, signalizuje, že jeho páteř a svaly jsou již dostatečně pevné.

V současnosti roste i poptávka maminek po kurzech cvičení s kojenci. Viz video o správné manipulaci s miminkem.

Pomozte dětem, aby se jejich páteř vyvíjela správně

Po 4. měsíci se páteř děťátka vyrovnává postupně s hlavou v krční a hrudní části. Sedět samostatně však začíná až mezi 6.-8. měsícem, nejdříve překlopené dopředu s opřenými držadly o zem.

Nechodící dítě nedávejte do svislé polohy a nevoďte ho za ruce, když začíná chodit. Pro páteř je to velmi namáhavé. Každé dítě je jiné a na sezení či chození má svůj čas. Pokud nebudete nic urychlovat, svaly a koordinace pohybů se vyvinou správně.

Pokud plánujete používat chodítka nebo odrážedla, tak zvažte, zda je na to děťátko připraveno. Jejich předčasné používání vede k narušení přirozeného a správného vývoje kostí, kyčlí a svalů. Jejich nadměrné používání zas neprospívá pohybovému aparátu dítěte.

Co pomáhá správnému vývoji zad

  • spánek na tvrdší matraci bez polštáře
  • nošení v šátku v anatomické poloze
  • pasení koníčků - zpevňuje celou páteř
  • cvičení s miminkem

Co škodí správnému vývoji zad

  • časné ukládání do polohy sedu
  • časné stavění na nožky
  • nevhodná obuv - první botičky obujte, když se děťátko naučí chodit
  • nadváha miminka
  • chodítko
  • spaní na vysokém nebo měkkém polštáři
  • nesprávné a dlouhé sezení v kočárku
  • používání autosedačky nebo vajíčka namísto lehátka

Autosedačka má šikmé opěradlo a posouvá dítě do nesprávné polohy. Hlavička padá do jedné strany a hrozí zakřivení páteře.

S děťátkem můžete cvičit i doma, nejen na kurzu. Miminko má radost z každé chvíle strávené s vámi. 

Zdroj: http://zdravachrbtica.sk/nase-projekty/projekt-zdravy-chrbatik/

http://www.skolachrbta.sk/deti.html

www.cvicte.sk

www.humana-baby.sk

https://ona.idnes.cz/spravne-zvedani-miminka-0wr-/deti.aspx?c=A150818_165515_deti_haa

docela fajn článek, jeden z lepších! ale... rezervy nějaké má.
Knihy paní Evy Keidroňové máme, a nemužeme vynachválit (budu z ní něco čerpat). (vím, článek je z více zdrojů, a právě... zpět ke článku, ...
Ohledně nošení v šátku, doporučovat se to může - myslím si, ale ,že maminka musí být opravdu šikovná a zručná, aby si miminko opravdu pěkně navázala... není to pro každou, a pak tím trpí jen a jen to dítě.
co postrádám ve výčtu chyb ve správném vývoji zad, tak by měla být na prvním místě, (často vidím), nošení miminka ve svislé poloze do 9.měsíce věku - vážně nevhodné.
a správnému vývoji zad rozhodně právě nejvíce pomáhá obecně vzato hlavně správná manipulace s miminkem - ten základ ktr.máme my maminky vážně znát (to má být na PRVNÍM místě!) , nošení v klubíčku - to je bájo 🙂
v těchto výčtech má článek slabiny, resp. ty použité zdroje.
a ještě drobnost, čeho jsem si všimla (někdo si zas všimne jiných) - ohledně toho vodění dítěte za ruce, paní Eva dává radu - chceme-li dítěti dopomáhat v chůzi, tak co nejméně a jedině tak, že se nad něj skloníme a dáme dítěti ruce nad jeho boky,a držíme hrudníček z každé strany.

14. zář 2018

Začni psát komentář...

Odešli