• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Průjem

Průjem je jednou z poruch normálního trávení, kdy dochází k častému vyprazdňování řídkých až vodnatých stolic. V dětském věku tato porucha neobejde snad žádné dítě. Závažný průběh může mít průjem u kojenců, kteří jsou více než starší děti ohroženi ztrátou tekutin. Za normálních okolností se ze střeva ztrácí do stolice 1% vody, při průjmu je to až více než 80%. Proto je třeba dávat pozor na dehydrataci dítěte.

Příčinou akutního průjmového onemocnění v našich podmínkách jsou viry (zvláště časté jsou průjmy způsobené rotaviry) a bakterie (např. Salmonella nebo Campylobacter), méně často paraziti.

Průjem u kojenců a batolat

U plně kojených miminek může mít stolice různou frekvenci, průjem lze tedy spíše rozpoznat na základě změny počtu stolic, změny jejich hustoty a barvy. Často průjmová stolice bývá zelenohnědá, vodnatá, zapáchající a s příměsí hlenu.

U přikrmovaných kojenců a batolat definujeme průjem:

  • podle frekvence stolic - pokud jich má dítě více než 5 denně.
  • podle objemu stolic - pokud je tento vyšší než 150 - 200 g denně.
  • podle obsahu vody ve stolici - jestliže je více vody než 80%.

Naprosto nezbytné je hlídat míru dehydratace a v dostatečné míře používat rehydratační postupy, více naleznete v odstavci Použité zdroje v odkazu Průjem kojence, batolete a dehydratace - Kazuistiky.

Typy průjmů podle příčiny

  • infekční
    • bakteriální: dyzenterie, salmonelóza, jiné záněty střevní sliznice např. E. coli, stafylokokové infekce
    • virové: rotaviry
    • parazitární
    • plísňové, kvasinkové

Léčba průjmu

Při léčbě průjmu a volbě postupu je rozhodujícím krokem závažnost průjmu, celkový stav dítěte a klinický odhad ztrát vody a elektrolytů. To však musí posoudit lékař a ten má určit i způsob léčby, nicméně i dnes někteří pediatři a lékaři v nemocnicích doporučují zastaralé nevhodné prakticky či nemají dostatečné zkušenosti s posouzením míry dehydratace u malých dětí. Navíc rodiče znají své dítě nejlépe a dokáží závažnost jeho zdravotních problémů velmi dobře posoudit. Více naleznete v odstavci Použité zdroje v odkazu Průjem kojence, batolete a dehydratace - Kazuistiky.

Rehydratace spočívá v náhradě ztrát vody a elektrolytů. Lékař má k dispozici rehydratační roztoky, které obsahují glukózu, elektrolyty a bikarbonáty. K dispozici jsou také v lékárnách (Kulíšek). Od batolecího věku lze podat i neperlivou minerálku.

Realimentace představuje dostatečný a včasný přívod živin. Musíme ji přizpůsobit věku dítěte.

U nekojených novorozenců a kojenců rozhodně nepodáváme mrkvový ani rýžový odvar pro děti minimálně do ukončeného 4. měsíce kvůli nadměrnýmu obsahu dusičnanů, zátěži trávicího traktu a zvýšení rizika vzniku alergií. Jako plná náhrada umělého mléka se nedoporučují ani starším dětem, odvary se podávají současně s do té doby používaným umělým mlékem. Vhodnou alternativou jsou i umělá mléka s plně štěpenou bílkovinou kravského mléka, případně zároveň i bezlaktózová (Nutrilon allergy care, Nutrilon allergy digestive care, Nestlé althéra, Nestlé alfaré). Dále lze dítěti podávat probiotika (po jídle, ne na lačno) a asi půl hodiny před nimi prebiotika (např. Hylak forte).

U kojených novorozenců a kojenců kojení nepřerušujeme (jen je třeba kojit co nejdéle z jednoho prsu a velmi často, pokud dítě zároveň i zvrací), mateřské mléko obsahuje cenné protilátky a ochranné faktory a při kojení přímo z prsu (bez kloboučků) se jeho složení přizpůsobí dle zdravotního stavu a aktuálních potřeb dítěte, mezi kojeními lze podávat rehydratační roztoky, u dětí se zavedenými nemléčnymi příkrmy (po ukončeném 4. měsíci) i rýžový nebo mrkvový odvar. Dále lze dítěti podávat probiotika (po jídle, ne na lačno) a asi půl hodiny před nimi prebiotika (např. Hylak forte).

U batolat (druhý a třetí rok života) dieta při průjmu vypadá podobně jako u starších kojenců. Vyloučíme na 24 hodin mléko a mléčné výrobky, vysadíme i umělé mléko (pokud nepoužíváme plně štěpené), podáváme rýžový nebo mrkvový odvar, který podle návodu za 5 až 6 dnů vyměníme za umělé mléko. V kojení je naopak vhodné pokračovat, jako doplněk lze nabízet rýžový a mrkvový odvar. Tekutiny doplníme o rehydratační roztoky, neslazený slabý černý čaj a neperlivou minerálku. Není vhodné přestat podávat tuhou stravu, "holá" střeva jsou naopak zranitelnější. Zdravou stravu kromě vyloučení mléčných potravin není třeba měnit, doporučuje se zařadit sušší slané pečivo, vařenou rýži, brambory, vařenou mrkev, jablka, banány, borůvky, vývar z bílého (kuřecího, krůtího, králičího) masa. Dále lze dítěti podávat probiotika (po jídle, ne na lačno) a asi půl hodiny před nimi prebiotika (např. Hylak forte).

Příprava mrkvového a rýžového odvaru

Rýžový odvar: 25 g umyté rýže uvaříme v 1 l vody. Po vychladnutí spolu umixujeme a doplníme převařenou vodou (pokud chybí) do objemu 0,5 l.

Mrkvový odvar: ½ kg umyté, očištěné a pokrájené mrkve vaříme v 1 l vody se špetkou soli do měkka. Během vaření doléváme vodu do výšky hladiny, jaká byla na začátku. Po uvaření a vychladnutí mrkev rozmixujeme s vodou, v níž se vařila.

Související články

Více o průjmu na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://www.pediatriepropraxi.cz
  2. http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia.pdf (SK)
  3. Průjem kojence, batolete a dehydratace - Kazuistiky: http://medicinman.cz/?p=nemoci-sympt%2Fprujem-kasuistiky
  4. http://www.proalergiky.cz
  5. http://www.ipsen.sk/informacie-pre-siroku-verejnost/hnacky/hnacka-typy-hnaciek (SK)
  6. http://www.provita.sk/site/node/60 (SK)
Wiki Modrý koník je Vaše encyklopedie. Je tvořena Vašimi vědomostmi a zkušenostmi s cílem pomoci jiným. Chybí Ti něco k tomuto tématu? Neváhej a napiš nám.
Změň nebo doplň článek
Uveřejněné informace nenahrazují návštěvu zkušeného odborníka (lékaře, právníka a pod.)

Má osobní zkušenost s průjmem

  • Alergie na bílkovinu kravského mléka

     •  netyka
    3.4.2017 ve 14:28 To se mi líbí
    Na "prdíky" (jak se říká) trpěl náš Jaroušek od narození a já často slýchala že "kluci na to trpí" a trpělivě jsem ho chovala, masírovala bříško, cvičila nožičkama a často kojila a čekala, že to přejde. Ale nepřecházelo.

    Stolici měl asi pětkrát denně, ale i to může být u kojeného miminka normální, zelená barva stolice mě taky neznepokojovala. Ve 4 měsících jsem ale v plínce poprvé objevila krvavé nitky. Strašně jsem se vylekala.
    Pediatrička si ale věděla rady - zkontrolovala konečník (aby vyloučila natržení), poslala nás na SONO břicha (aby vyloučili nějaké vnitřní poškození), naordinovala mi vysadit všechny potraviny, co obsahují mléko a objednala nás na alergologii Immunoflow v Letňanech.

    Dietu držíme od té doby pořád, zvykli jsme si na ni (viz https://www.modrykonik.cz/blog/netyka/article/jsi-prave-ten-syn-ktereho-potrebujeme-tg5ht3/) a průjmy u syna postupně ustupují. Takže nakonec není tak zle.

    Jen ještě doporučení - myslím, že je dobré si stolici vyfotit. Je jednodušší ukázat doktorovi fotku než popisovat konzistenci.
    Na "prdíky" (jak se říká) trpěl náš Jaroušek od narození a já často slýchala že "kluci na to trpí" a trpělivě jsem ho chovala, masírovala bříško, cvičila nožičkama a často kojila a čekala, že to přejde. Ale nepřecházelo.

    Stolici měl asi pětkrát denně, ale i to může být u kojeného miminka normální, zelená barva stolice mě taky neznepokojovala. Ve 4 měsících jsem ale v plínce poprvé objevila krvavé nitky. Strašně jsem se vylekala.
    Pediatrička si ale věděla rady - zkontrolovala konečník (aby vyloučila natržení), poslala nás na SONO břicha (aby vyloučili nějaké vnitřní poškození), naordinovala mi vysadit všechny potraviny, co obsahují mléko a objednala nás na alergologii Immunoflow v Letňanech.

    Dietu držíme od té doby pořád, zvykli jsme si na ni (viz https://www.modrykonik.cz/blog/netyka/article/jsi-prave-ten-syn-ktereho-potrebujeme-tg5ht3/) a průjmy u syna postupně ustupují. Takže nakonec není tak zle.

    Jen ještě doporučení - myslím, že je dobré si stolici vyfotit. Je jednodušší ukázat doktorovi fotku než popisovat konzistenci.