Společné spaní s dětmi. Jak se k němu stavíte?

24. dub 2024

Máme trochu spor s manželem.. Ráda bych věděla, jak se stavíte ke společnému spaní s dětmi. Nejde mi o miminka, rizika a výhody, ale o spaní se staršími dětmi.
Dětem je 6 a 4 roky a kromě pár měsíců v životě nespali ve svém pokojíčku. Jako miminka spali s námi. Někdy kolem jejich 2-3 let jsme je učili spát v pokojíčku, ale málokdy vydrželi do rána, vždy už kolem půlnoci volali, že chtějí k nám. Když jsou nemocné (a že jsou často), vždy jsem je měla u sebe.
No a teď samozřejmě je nám i naše velká postel pomalu malá, manžel začal s tím, že by měli spát u sebe v pokoji. Děti samozřejmě protestují, mladší až pláče, že nebude a že chce spát u nás.
Mě to moc nevadí a jsem asi i radši, když jsou u nás, ale manželovi to vadit začalo, hlavně z důvodu místa.
V létě jim plánujeme předělat pokoj, hlavně z důvodu, že starší půjde do školy. Plánuji koupit velké postele a myslím, že by to mohla být příležitost jak je z naší postele dostat do té jejich. Osvědčilo se Vám něco takového?

j.a.n.i
24. dub 2024

Upřímně, neosvědčilo, jo, po nejakou dobu v pokojickach spaly, ale pak se zas nastehovaly do ložnice. Ale zkusit to můžete.

sarihy
24. dub 2024

Já jsem na straně manžela - děti miluju, ale potřebuju svůj prostor a svoji postel...s dětmi jsme spali jen ve chvíli, kdy byly nemocné, a to se v takovém případě jeden z nás stěhovl do obýváku. Ještě docela chápu spaní s miminem, ale 6L dítě je už velké pro mě na to, aby spalo noc a noc u nás. Moje děti spaly ve své posteli ve svém pokojíčku od příchodu z porodnice, prostě to tak bylo.

adelisss
24. dub 2024

U nás hodně pomohlo, když pokojíček, výzdoba, postel, povlečení bylo podle představ dítěte. Prostě ať má své království, kde se mu líbí.

jancazao
24. dub 2024

Za mě už jsou děti velké a měly by spát ve svých postelích.
Když byly děti malé, občas přišly a při nemoci se mnou spaly, ale naštěstí všichni máme rádi svůj prostor.

mourovatakocka
24. dub 2024

Dětem je šest a tři, spí se mou v ložnici, ten mladší ještě se mnou v posteli. V plánu je koupit palanda, stát bude ale zase ve společné ložnici. Mají svůj kout v jednom pokoji, který měl být dětský, ale jednak tam pořád máme krámy my dospělí a druhak je tam smrad z cigaret od špíny pod náma. Ideální dětský pokojík 😔 Nicméně starší jsem se dotazovala a nechtěla by spát jinde, zatím.
Tvého může chápu, ten můj spí jinde už dlouhá léta, rušil nás 😜 Aby to nedopadlo tak, že se nepostěhují děti, ale chlap 🤣 Osobně si myslím, že ten pravý čas na vlastní spaní o samotě nastane ve chvíli, kdy je na to dítě připravené. Jinak budou půlnoční cupitání 🙈

jannym
24. dub 2024

Mam deti 6 a 11, chodi k nam kdyz maji zly sen, nebo jim neni dobre, jinak jsou naucene usinat ve svych postylkach. Zacinaly jsme s tim, ze chodily v prubehu kazde noci, postupne se cas ve vlastnich postylkach prodkuzoval, v urcite chvili jsme dosli k tomu ze se nikdo poradne nevyspal a museli jsme se s detmi odloucit

konidana
24. dub 2024

Jedno dite v noci za nama v noci couralo skoro denne do 7 let, pak postupne uz mene casto. To prvni jen do 3, pak byla uz nahore na palande, kde mela sve mralivstvi a odkud se ji v noci nechtelo slejtat. Ale stejne jsme nedavno (kvuli pohadkam na vanoce) delali "pristylku" k nasi posteli, abychom se tam vesli vsichni i s dvema detma kolem 10 let. O vikendech spaly obe deti s tatou v jednom velkym spacaku nejmin do 11 a 13 let.

nektarinka123
24. dub 2024

Prvni jsem prestehovala do pokojiku v roce a pol. Potrebovala jsem postylku pro miminko a prislo mi jako nesmysl aby spal mezi nama (manzel je veliky a pri spani neohrabany) a taky jsem nechtela aby se s miminem budili vzajemne.
Zatim muze za nama prijit kdykoliv ale uz zvazujeme ze ho budeme vracet do sve postele a pujdem tam na chvili s nim.
Sve deti miluji ale manzele taky a manzelska postel je v prvni rade nase.

pilzzee
24. dub 2024

Ja si vzdycky rikam ... Jednou budu rada, ze se ty decka vubec nekdy ukazou doma ... A chlapa budu met v posteli potom uz naveky ... Takze malej ma ted skoro 4 a spime spolu a bude to tak, dokud bude chtit. Pokojik s posteli samozrejme k dispozici bude mit uz brzo.

jana_zofie
24. dub 2024

Deti teda maji zatim 4 a 2, ale tak nejak doufam, ze do zapoceti skolni dochazky je prestehuju do vlastnich postylek. Co je moc... Ale priznavam, ze jsem mekka.

krisstina93
24. dub 2024

Já spala s dětmi v batolecim věku, ale v tomhle věku už bych je v posteli nechtěla, spat se skolakem mi přijde vyloženě divne. Plus to místo teda, já se nevyspim i když u nás spi 2 leta dcera, nedovedu si představit mít tam dvě takhle velké děti. Takže manžela chápu.

helen_h
24. dub 2024

Já to taky nechápu po praktické stránce, děti tam u vás mají vlastní postele nebo spíte v jedné nějaké speciálně široké? Dva dospělí a dvě děti??

te_reza
24. dub 2024

Já se manželovi nedivím. Jako takhle, přes měsíc se nám holka v noci budí a přejde ke mě do ložnice. Tvrdí, že se v pokoji bojí a já nevím co všechno. Mě to vadí, ale na to, abych se tam s ní rozespalá uprostřed noci dohadovala nemám buňky. Byla schopná ve dvě v noci přijít s řevem, tak jsme to aspoň omezili, že prostě potichu přijde do ložnice a spí. Ale stejně mě to 💩 už jen kvůli tomu, že se nevím proč se po pěti letech spaní ve svém pokoji vůbec v nocí vzbudí 🤷tak trpím a čekám až ji to přejde.

lenerka1
24. dub 2024

Není to přirozené ani druhově ani historicky, i mě jako dospělé se lépe spí s někým, navíc v době nemoci chci mít děti pod dozorem, a taky mě nebaví přebíhat v noci mezi pokoji (děti volají) to bych už nenaspala nic. Máme k posteli přiraženou postýlku a kdyby se vešla, hned dám z druhé strany palandu a vytvořím dočasnou megapostel pro všechny. Při pokusech vystěhovat starší děti do pokojíčku se omylem manžel vystěhoval sám. Teď spíme podle toho, kdo jak vstává a odvádí do institucí, většinou starší děti (8 a 5) v pokoji s manželem a já s nejmladší (2 roky) v ložnici, o víkendu se to různě míchá. Ale člověku, co má rád svůj prostor, většinou dětská okupace narušuje spaní. Někdy dětem stačí být jen v jedné místnosti s dospělým, takže ta palanda nemusí být přiražená k manželské posteli a každý má dost prostoru. Pokud manželovi vadí nedostatek místa, určitě vymyslíte kompromis, kdy budou spokojeni všichni.

miryp
24. dub 2024

Dokud děti potřebovaly spát s námi, protože jim to navozovalo pocit bezpečí, tak u nás spaly. Pokud jsme byli my jako rodiče unavení a nevyspalí, tak jsme se prostě šli prospat do dětského pokoje, zatímco ten druhý spal s dětmi. U nás se to zlomilo s nástupem dcery do školy a syn šel do pokoje s ní. Ale i teď, když mají 10,5 a 8,5, mají možnost přijít kdykoliv do ložnice, pokud to potřebují. A občas opravdu přijdou s tím, že mají v hlavě špatné myšlenky a chtějí spát s námi. Můžou kdykoliv, sama jsem nesnášela, když jsem v jejich věku měla noční můry a musela jsem zůstávat sama v pokoji. Takový pocit svým dětem navozovat nechci.

eviicka
24. dub 2024

Aktuálně u nás: máme v ložnici jedno dvojlůžko s přiraženou postýlkou bez bočnice a v dětském pokoji druhé dvojlůžko. Já a 3,5 letý spíme v ložnici, 7,5 letý a manžel tak nějak kde vytuhnou 😀 (někdy manžel u syna při pohádce, někdy starší v ložnici když uspávám mladšího) k "separaci" dětí do vlastních pokojíčků nedozrály ani děti, ani my rodiče 😀.

mourovatakocka
24. dub 2024

@miryp Krásný přístup 😊

sarihy
24. dub 2024

@miryp Tak tohle je ale něco jiného - to snad každý rodič má pro děti otevřeno, pokud potřebují. Ale tady ta zpráva byla o každodenním spaní, takže vlastně úplně jiná situace, než o které píšeš ty.

adelisss
24. dub 2024

Jinak proti strachu v noci se nám osvědčilo malé LED světýlko u postele v pokojíčku. A taky plyšák ochránce: momentálně je to plyšový had :D Nemáme úplný zákaz spaní s rodiči, ale je to s větším dítětem fakt nepohodlné.

miryp
24. dub 2024

@sarihy a o čem píšu v první polovině svého příspěvku? O každodenním spaní v ložnici a jak jsme to řešili, když jsme jako rodiče padali na ústa z nevyspání. Pak píšu, kdy se to zlomilo a děti odešly do pokoje a teprve poté následuje informace, jak je to teď.

konidana
24. dub 2024

@te_reza kdyz kluk prichazel v noci do nasi postele, tak jsem to uz neresila jako s prvni, a proste jsem se zvedla a sla spat do ty jeho prazdny😎

te_reza
24. dub 2024

@konidana no to by mě ani nehlo, jít rozespalá jinam 🤣

konidana
24. dub 2024

@helen_h tak do normalni postele treba 2 na 2 metry se 4 lidi celkem v pohode vejdou. Na nasi 140cm siroke to bylo v pohode jen s jednim batoletem. Ale i se dvema predskolakama to nejak slo😅

konidana
24. dub 2024

@te_reza kdyz mne bude okopavat, tak uz do rana neusnu, to se radsi vyspim v jine mistnosti, kde mne nikdo okopavat nebude

izz76
24. dub 2024

Pro mě je spolecne spani s dítětem naprosto přirozená věc.. My tedy neměli dve malé děti najednou,ale vždy jsem tomu nechala přirozený průběh,až dite chtělo,opustilo naši postel. Nejmladší dcera byla nejvytrvalejsi a občas s nama spi i teď v 9letech. Děti potřebuji pocit bezpečí.

eldoradoh
24. dub 2024

Vůbec se manželovi nedivím. Syna miluji nadevšechno na světě, ale společné spaní si nedovedu představit, nevyspali bychom se nikdo a to máme širokou postel.
Něco jiného je, když je nemocný, má zlý sen, nebo jiné trápení, ale jinak spí v pokojíčku od roka a půl.

odula
24. dub 2024

@lenerka1 tyyy vole.... historicky? Druhove? Uplne vidim jak nejakej homo xy zarizuje 4letymu mladeti extra pokojicek ve vedlejsi jeskynce. Od starověku vetsina lidi zila/spala v jedny místnosti. ( treba na jedny velky "posteli") Twe ještě moje babička , co babicka, mamka spala s rodičema a sourozecema v jedny místnosti. Takze tento argument padá;)

rebe
24. dub 2024

Máme v ložnici pět postelí, děti usínají uprostřed v té naší, ale když jdeme v noci spát, přendáme je do jejich postelí. Ve své usíná jen nejstarší dcera, mladší se chtějí přitulit.

azanka
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
24. dub 2024

@helen_h Máme postel 2x2m a spíme v ní všichni.