Krásný letní den milí čtenáři. Dnes jsem si pro Vás v rámci akce #leto_s_ambasadorkami připravila článek, který Vás provede šesti letními recepty. Letní měsíce nejsou jen o jahodách či borůvkách. Víte, že s prodlužujícími se dny a rostoucími teplotami se také zvyšuje počet dalších dozrálých druhů ovoce. Všechno toto ovoce byste si měli v létě dopřát – posílí Vaši krásu a hlavně zdraví. A právě v mém článku najdete recepty z lesního ovoce, jahod, letních jablek, borůvek, třešní a meruněk. V mnoha případech můžete ovoce zaměnit o další chutné druhy ovoce, které budete mít po ruce.
Snad se Vám recepty zalíbí, pojďme se na ně rovnou podívat. 😋
LESNÍ OVOCE
Řadíme sem maliny, ostružiny, brusinky, borůvky, ale i rybíz. Všechno toto ovoce můžete objevit při výletech do přírody. Všechno toto ovoce posiluje Vaše zdraví.
🌿 Kynuté ovocné koláče s drobenkou
_________________________________
📖 Recept na dva plechy koláčů
_________________________________
🥄 Těsto :
_________________________________
400 g hladké mouky
balíček sušeného droždí
2 lžičky prášku do pečiva
20 g másla
20 g Hery
lžíce moučkového cukru
2 lžíce bílého selského jogurtu
1 vejce plus 1 žloutek
80 ml mléka nebo dle potřeby
_________________________________
Smíchejte vše sypké, přidejte vejce a žloutek, jogurt, rozehřáté máslo a teplé mléko. Dejte pod utěrku jen na chvíli, než připravíte drobenku a náplň.
_________________________________
🥄 Drobenka je z hladké mouky, stejné množství cukru a rozehřáté máslo.
_________________________________
🥄 Náplň je tvaroh 250 g s 1 vejcem a moučkový cukr dle Vaší chuti.
_________________________________
Vyválíme zpracované a čekající těsto. Vykrajujeme kolečka, nandáme tvarohovou náplň, lesní ovoce dle chuti, drobenku a dáme péct, dokud se nezačnou koláče zbarvovat. 💋👌Tj. cca 180°C dozlatova. Prvních 10 min horkovzduch a pak dojít zvrchu. Aby byla křupavá drobenka. 😋
_________________________________
Dobrou chuť a nezapomeňte pocukrovat ♥️
JAHODY
Jahody. Chutná a lahodná laskomina. Obsahují cenné látky a prospívají zdraví. Nejen mozku, očím, ale i srdci a cévám. Neznám nikoho, kdo by se jim v létě vyhýbal. Pojďte z jahod zkusit tuhle rychlou dobrotu, která potěší nejen Vás ale i Vaši návštěvu.
🌿 Zakysankový koláč 🍓🍓🍓
_______________________________________
📖 Recept na formu 26 – 28 cm
_______________________________________
🥄 Vláčné těsto :
_______________________________________
400 ml zakysaná smetana
1 a 3/4 hrnku hladké mouky
2 vejce
5 lžic cukr moučka
prášek do pečiva
5 lžic oleje
100 ml mléka
lžíce vaječného koňaku 🤫
čerstvé jahody (mražené můžete použít také)
_______________________________________
Těsto nalijeme do formy, na něj navršíme 🍓🍓🍓 a vše dohromady pečeme cca 40 minut na 175 °C. Jak jednoduché a jak potěší Vaše chuťové buňky. 😋
_______________________________________
Přeji dobrou chuť a kdo chce, opět může sáhnout po moučkovém cukru ♥️
JABLKA
Také jste propadli kouzlu letních jablek? Víte, že tři jablka pokryjí denní potřebu vitaminu C? Pomáhají také regenerovat a čistit organismus, snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zabírají při bolestech hlavy. Jablko je vhodné i při dietách. A pokud jich máte přehršle a už nevíte, co s nimi, pusťte se do tohoto receptu.
🌿 Hřebeny z kynutého těsta
__________________________________________
📖 Recept na dva plechy hřebenů
__________________________________________
☆ T Ě S T O
300 g hladké mouky
1,5 lžíce moučkového cukru
špetka soli
sušené droždí
150 ml teplého mléka
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek
__________________________________________
Připravíme si kvásek ze sušeného droždí (trošku teplého mléka, sušené droždí, trošku cukru a zaprášit malinko moukou, to tak půl hodiny nechat pod utěrkou v teple). Smícháme sypké suroviny, přidáme žloutek, teplé mléko a rozpuštěné máslo a kvásek. Těsto hněteme rukama dlouho a pořádně. (Případně přidáme mouku, aby těsto nelepilo.) Dáme ještě pod utěrku na hodinku na teplé místo. Mezitím si připravíme náplň.
__________________________________________
☆ N Á P L Ň
Nastrouháme jablka 🍎🍏 (strouháme na hrubo, případnou šťávu vylít/vypít), ochutíme o cukr a skořici.
__________________________________________
Těsto vyválíme, vykrojíme obdélníčky, které několikrát v 1/2 nařízneme. Na 2/2 naneseme jablečnou náplň. Okraje pomažeme rozkvedlaným vajíčkem, slepíme. Pečeme 8 minut na 200°C a pak ještě 8 min na sníženou teplotu 170°C.
__________________________________________
Přeji dobrou chuť ♥️
BORŮVKY
Věděli jste, že borůvky patří mezi nejzdravější ovoce? Obsahují hodně vitaminu C a i železa a posilují imunitní systém. Zajímavostí pro Vás může být, že borůvky podporují dobrý zrak.
🌿 Kokosová bábovka s borůvkami
_____________________________________
📖 Recept :
_____________________________________
Hladká špaldová mouka 1 hrnek plus 2 lžíce
Kokos 1 hrnek
Cukr 1 a čtvrt hrnku
Prášek do pečiva
Olej 1/2 hrnku max
Bílý selský jogurt 5 velkých lžic max
Vejce 5
3 lžíce vody
Borůvky (klidně i mražené)
_____________________________________
💜 vše krom borůvek smícháme pečlivě dohromady
💜 do hladké směsi opatrně přimícháme borůvky
💜 pečeme 40 - 45 minut na 170 °C (zkouška špejlí)
TŘEŠNĚ
Podobně jako jahody jsou i třešně sladkým letním pokušením. Zároveň jsou také přírodním lékem. Ptáte se na co? Třešně obsahují vitaminy skupiny B, A, C, E a řadu minerálních látek. Červená barva napoví, že jsou ochránci srdce a cév. Také pomáhají při léčbě cukrovky.
🌿 Bublanina s drobenkou 🍒
______________________________________________
📖 Recept na velký plech
______________________________________________
380 g hladké (příp. polohrubé) mouky
350 g moučkového cukru
6 vajec
prášek do pečiva
2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu (Holandie)
130 ml olej
130 ml vody
lžíce Rumu
(můžete přidat tradičně balíček vanilkového cukru)
______________________________________________
Smíchejte sypké suroviny, přidejte žloutky, jogurt, olej, vodu a rum. Dobře promíchejte metličkou. Připravte si sníh z bílků a opatrně ho vmíchejte do směsi. Vylijte na plech pokladený pečícím papírem.
______________________________________________
Lavůrek natrhaných 🍒🍒🍒 poctivě vypeckujeme a poprášíme je lehce moukou (aby zůstaly co nejvíce na povrchu. 😉 Poklademe je na těsto.
______________________________________________
Připravíme drobenku z másla, mouky a cukru a podrobíme na plech na 🍒🍒🍒. Buď hned nebo po chvíli pečení (dělám já).
______________________________________________
Pekla jsem horkovzduchem na 170° C asi 20 - 25 minut. Sledujte. Drobenka se ráda připaluje.
______________________________________________
Dobrou chuť přátelé 😉
MERUŇKY
Ta fantastická chuť! Můžete je využít na bublaninu, tvarohové knedlíky nebo z nich udělat marmeládu. A nebo zkuste tenhle netradiční meruňkový cheesecake.
🌿 Kokosový cheesecake
______________________________________
📖 Recept na formu 26 cm
______________________________________
🥄 Korpus
______________________________________
1,5 hrnku BIO kokosové mouky
0,5 hrnku BIO špaldové mouky
3/4 hrnku cukru
3/4 balíčku prášku do pečiva
2 vejce
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
75 g másla rozpuštěného
3 lžíce oleje (může být i kokos. rozpuštěný)
75 ml kokosového mléka rozpuštěného
100 ml mléka plnotuk
______________________________________
Smícháme sypké suroviny, přidáme tekuté suroviny. Zpracujeme rukama a vymačkáme do formy i s okraji
______________________________________
🥄 Náplň
______________________________________
350 g tvarohu
200 g zakysanky
2 vejce
moučkový cukr dle Vaší chuti
3 lžíce jemného kokosu
1 lžíce vaječného koňaku
na kousky nakrájené meruňky
______________________________________
Náplň nalijeme na vymačkané těsto ve formě. Vše společně pečeme v troubě na 170°C 30 minut a pak ještě dalších 10 minut na stejné stupně ale horkovzduch.
______________________________________
Kokosový cheesecake můžete po vychladnutí dozdobit (meruňkami, plátky kokosu, čerstvou mátou atp.), jak tomu znáte z kaváren. Dobrou chuť. ♥️
Doufám, že Vás moje recepty i s mými fotografiemi potěšily, navodily ty správné letní chutě a že některý z nich brzy vyzkoušíte. Máte i Vy nějaký svůj oblíbený ovocný recept? Klidně se s námi podělte pod článek do komentáře. Sama jsem zvědavá. 😊 ♥
Jinak si užívejte letní dny a nezapomeňte si i dnes zasoutěžit. Tentokrát s Káťou @tratatundra ♥ o poukázku do sítě prodejen PEPCO. 😍 Odkaz na probíhající soutěž dnešního dne : ZDE
Děkujeme za Vaši přízeň! ♥
A ještě si dovolím foto mojí největší pomocnice v kuchyni, naší šestileté Viktorky. ♥
Paráda, jen je škoda, že na jahody už je pozdě...
Zrovna včera jsem okrajovala bednu letnaku mamka z nich dělá dětem nutelu
Recepty ukládám, děkuji. 😊
Sakriš, zrovna večer jsem hledala nějaký nový recept na bábovku, škoda, hned bych vyzkoušela tu s kokosem a borůvkami.. Recepty vypadají moc dobře, takže do konce prázdnin stihnu ještě něco pro ty jedlíky vyzkoušet 🌞 Děkuji za inspiraci
Škoda, že nejde sdílet. Schovala bych si ho. Super recepty.
@zuzanarhiannon Ten jahodový je skvělý i s borůvkami a i švestkami. A i mražené jahody lze použít. 😋🙋
@ilonne Děkuji. Případně další moje recepty najdete pohromadě zde na Koni (nebo na Instagramu) : https://www.modrykonik.cz/blog/88petule/album/k...
Recepty vypadaji bozsky 🤩, urcite co nejdrive vyzkousim babovku s boruvkami a casem snad i vse ostatni 😀
Zakysanka hotova. Dekuji 😊
Prosím mám dotaz
Když používáte mražené jahody (nebo i jine) obalujete je v něčím nez je pridate do těsta/na testo?
@duhovakony Ne. Šupnu je zmražené tam. 👌
Hned bych si dala, bohužel kvůli kojení nemůžu laktozu
No mňam..recepty si ukládám..Právě se chystáme na chatu a s dětma na sběr borůvek..Pokud neskončí všechny hned v puse, tak vyzkouším tu bábovku. Na chatě jsou kachláky a v nich se peče jedna radost..
Recepty si ukladam,musime urcite neco zitra vyzkouset.
@nabellucinka Směle do nich 🍀🙋
Recepty ukládám. Ráda vyzkouším. A nutelu 100% taky. Moc děkuji 👏🏻
Poslušně hlásím, že zakysankový koláč je hotový, jen tedy s borůvkami (byly potřeba spotřebovat) a jako luxus 😍.
Začni psát komentář...
Mnam hned bych si dala něco dobrého🙂