apacheee
11. srp 2020
1142 

Léto s ambasadorkami: Aby slunce nebylo naším nepřítelem

Pobyt na slunci je důležitá součást zdravého životního stylu - sluneční záření totiž blahodárně působí na lidský organismus a je důležité jak pro dospělé, tak pro děti. 

“Pobyt na slunci je pro dětské zdraví nesmírně důležitý, protože sluneční záření stimuluje v těle tvorbu vitaminu D, který je nutný nejen pro správný vývoj kostí, ale má i pozitivní vliv na imunitní systém a mozkovou činnost. Pobyt dětí na slunci by proto měl být pravidelný a co nejčastější. Dětská pokožka je ovšem velmi citlivá a proto se musí slunečnímu záření vystavovat pozvolna a postupně dobu “opalování” prodlužovat,“ říká Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování. Mimochodem, věděli jste, že takovou asociaci v Česku vůbec máme? Já až dosud ne🙂

Aby se slunce nestalo naším nepřítelem, je ale zapotřebí dodržovat pár pravidel, díky nimž se vyvarujete možnému spálení, podráždění kůže či úpalu a úžehu.

1. Vhodné opalovací prostředky pro dospělé

Opalovací prostředky vybírejte jen takové, které chrání nejen před UVA zářením, ale také před UVB. Pro správnou volbu ochranného faktoru (OF, používá se i označení SPF - sun protecting factor) byste měli znát i svůj fototyp - který určuje, jak moc je potřeba se před sluncem chránit, abyste se nespálili. Obecně se dá říct, že čím světlejší jste a čím více jde vaše pokožka při opalování do červena, tím vyšší OF potřebujete. Pokud máte možnost výběru, zvolte vždy raději voděodolné opalovací prostředky.

Na obličej byste měli používat přípravky určené speciálně pro tuto partii. Mívají navíc zvláčňující a zmatňující účinky. Zapomínat byste neměli ani na rty, protože i ty potřebují ochranu proti UV záření.

Já jsem si za poslední 2 roky oblíbila sprej SUNDANCE 50+ a na obličej SUNDANCE fluid na tvář a dekolt Anti-Age OF50, který zároveň pomáhá předcházet i pigmentovým skvrnám. Před pár dny jsem na blog házela i velmi podrobnou recenzi, takže pokud vás zajímá, můžete si ji přečíst zde. Na rty mohu doporučit SUNDANCE balzám na rty Sensitive OF50, nebo SUNDANCE balzám na rty OF30.

2. Vhodné opalovací prostředky pro děti

Dětem bychom měli vždy pořizovat speciální opalovací přípravky pro ně určené. Prevence u dětí je totiž velmi důležitá, protože se ukazuje, že čím více se poškodí kůže slunečním zářením v dětství, tím větší je například riziko vzniku kožních nádorů v dospělosti. 

Zde je určitě na místě upozornit, že děti do 1 roku mají ještě velmi citlivou pokožku, která obsahuje méně pigmentu a proti slunečním paprskům je vlastně zcela bezbranná.

Do 6. měsíce není vhodné děti mazat ŽÁDNÝM opalovacím krémem - jejich ochranu před sluncem bychom měli tedy zajistit tak, že zůstanou ve stínu a budou oblečené do dlouhých rukávů a nohavic z lehkých prodyšných nebo speciálních UV materiálů.

Od půl roku je pak možné použít speciální dětské opalovací krémy, ale i tak byste se měli snažit děti slunci zbytečně nevystavovat

Pozor dejte i u větších dětí (alespoň do tří let) - není dobré nechávat je hrát si na slunci příliš dlouho a vždy je nutné chránit jejich kůži nejen opalovacím přípravkem, ale i oděvem a kloboukem. Na léto se také vyplatí opatřit dětem oblečení s UV ochranou, trička s prodlouženou ochranou krku a hlavně s rukávy chránícími ramena. Právě ramena totiž trpí nejvíce. Nám se ze zkušeností opravdu neskutečně moc osvědčily obleky s UV ochranou - kupuju je většinou v Nextu. Samozřejmostí by pak měly být také kvalitní sluneční brýle.

Při výběru dětského opalovacího krému sledujte jeho složení, jež by mělo být bez parabenů, konzervantů a také bez parfemace. Hodnota SPF musí být mezi 30 a 50+, ideálně opravdu ta nejvyšší. Pokud máte možnost výběru, zvolte vždy raději voděodolné opalovací prostředky.

Pro naše děti kupujeme už druhým rokem SUNDANCE sprej na opalování MED Ultra Sensitiv OF 50+. Tobi má hodně citlivou pokožku a málokterý opalovací přípravek mu sedí. S tímto jsme spokojeni opravdu na 100%, takže už ani neplánujeme zkoušet něco dalšího. Tento produkt je bez barviv, bez hliníkových solí, bez konzervačních látek, bezlepkový, bez nanočástic, bez parabenů, bez parafínů/minerálních olejů, bez parfemace, určen pro citlivou péči

3. Jak se správně namazat:

  • namažte se dříve, než svou kůži vystavíte slunečnímu záření - ideálně je doporučováno 20 - 30 minut předem
  • na namazání použijte dostatečné množství opalovacího prostředku - na celé tělo “průměrného” dospělého člověka byste měli použít asi 36 ml opalovacího prostředku
  • nezapomínejte, že v létě za slunečného dne je potřeba použít opalovací přípravek i ve stínu - UV záření se totiž odráží od okolních povrchů, např.: od světlých zdí, od písku i od vody
  • nezapomínejte na některá místa - často se zapomíná na ušní lalůčky, nárty, zátylek,...
  • po delším pobytu ve vodě vždy obnovte ochrannou vrstvu
  • používejte i produkty po opalování -  správná péče po slunění totiž zajistí dlouhodobější uchování opálení, krásné zhnědnutí a zabrání olupování svrchní části pokožky. Z dm mohu opravdu doporučit SUNDANCE emulzi po opalování.
  • pokud se náhodou stane, že to se sluníčkem přeženete, mějte pro jistotu vždy po ruce nějakou první pomoc (z osobní zkušenosti mohu doporučit nejrůznější přípravky s Panthenolem a SUNDANCE After Sun mast na popáleniny od slunce)

4. Dodržujte pitný režim

Může se to zdát jako zbytečné upozornění, ale přesto mnoho lidí nedodržuje pitný režim. Ten byste samozřejmě měli dodržovat po celý rok, ale v teplých dnech je to ještě mnohem důležitější. Jak u dospělých, tak u dětí. Především děti se kolikrát tak zaberou do svých her, že si ani nevzpomenou, že mají žízeň.

5. S rozumem

Samozřejmostí by mělo být vyhnout se pobytu na slunci mezi 11. a 14. hodinou. Tato rada se netýká jen děti, ale samozřejmě i dospělých.

A teď už mi nezbývá než vám popřát nádherné léto plné sluníčka a nezapomeňte se zapojit do dnešní soutěže u Irči @vanea - soutěžní článek pak najdete přímo zde.

Veru, Eli a Tobi - moje dva malé poklady a poctiví testeři dm 🙂

#leto_s_ambasadorkami  #soutez  #dm

Já jsem asi výjimka, ale ještě jsem nenašla nic, po čem bych se nespalila nebo neosypala. Posledně už jsem v lékárně chtěla něco idealne s "faktorem 200", tak mi bylo doporučeno, že mám chodit oblečená 😁😁😁😁

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@ilonne ty jo, to snad ani není možný. Jako namažeš se, dodržuješ všechny ty zásady jako o obnově mazání, a stejně se spálíš? To musí být pro tebe docela náročný každý léto:(

12. srp 2020

@apacheee Jo a ještě ke všemu mám silnou solární alergii, která se mi s věkem zhoršuje. Loni v Řecku jsem trávila všechen možný čas pod slunecnikem a stejně jsem se osypani nevyhnula. Ale už s tím umím žít 😉.

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@ilonne tak ale to jsi dobrá, že se s tím nebojíš vydat i k moři. Fakt jsem o tom ještě v běžném životě ještě neslyšela, jen minule mi pod jeden příspěvek psala maminka holčičky, která se taky prý vždycky spálí i přes ty sebedražší krémy z lékárny

12. srp 2020

@apacheee Já jsem od 24 let revmaticka a s tím podlr mého revmatologa souvisí i ta solární alergie. A jak je to autoimunitní občas se docela hodně osypu i po různých kremech, pracích prostředcích apod., a i po nějakém jídle, ale ještě jsem nevypozorovala po jakém. Napr. na obličej můžu použít max. indulonu a bílou niveu.

12. srp 2020

@apacheee Nebojím, zasobim se léky, přežiju 10ti denní drbání a doma to pak zmizí 😁

12. srp 2020

@apacheee Nicméně běžné DM opalovaky kupuju, podle mě srovnatelná kvalita jako z lékárny za dobrou cenu. Jen tedy nakupuji v Německu.

12. srp 2020

V článku mi chybí jen jedna docela důležitá informace. Je sice pravda, že pobyt na slunci produkuje v kůži důležitý vitamin D, ALE!! zároveň prostředky s vysokým UV filtrem tuto tvorbu vitaminu blokují! Takže pokud se někdo od jara do podzimu maže komplet celé tělo OF 30 a vyšším, tak paradoxně může mít vitaminu D nedostatek, i kdyby byl denně venku. A vždy je potřeba použít i ten faktor v daném konkrétním prostředí. U moře 30+ bez diskuze, v tuzemsku pokud už mame alespoň minimální "zaklad", je to zbytečné, pokud se držíme výše uvedeného doporučení, že přes pravé poledne se sluníčku vyhýbáme. A to píšu jako člověk s fototypem 2, se sklonem k pihám a velmi velmi pozvolným opalováním. OF 50 používám jen na obličej, jinak vůbec (a to až loni a letos, dřív 25 bylo pro mě maximum). Jinak s DM vyrobky na opalovani jsem tez celkem spokojená 😊

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@ninive211 ty jo, takovouhle informaci jsem nikde nenašla, ani jsem to nikdy neslyšela. Můžu tě poprosit o zdroj?

12. srp 2020

@apacheee To uz je znamy dlouho, alwe zrovna dnes rano o tom mluvil v Prima Dobrém ranu reditel FN Kralovske Vinohrady a dermatolog (jmeno nevim). Pred osmou nejak? Mozna pujde vyhledat na webu.

12. srp 2020

Super napsané

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@pecenacek moc děkuju, snažila jsem se to trochu zestrucnit a vypíchnout to nejpodstatnější 😇

12. srp 2020

@apacheee Já mám obecně DM značku moc ráda včetně pracích prostředků, šamponu, sprchac, prostě vše. Jen nechápu a mrz me, že v Německu to nakoupím podstatně levněji než u nas🤨🤔.

12. srp 2020

@apacheee Veru a kdyz maji deti tyhle oblecky s faktorem, predpokladsm, ze je to ono, a opalovaly by se v nich porad, tak budou mit opalene rukavy a nohavice jako kdyz jdes na slunce v tricku? Nebo to jako misto kremu s faktorem a opali se i pod tim? 🤔

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@dvoraiv ano, jsou opálení jako s klasickým oblečením🙂

12. srp 2020

@apacheee dekuju, nebyla jsem si dle popisu v obchode jista 😚

12. srp 2020
apacheee
autorAMBASADORKA

@dvoraiv nemáš zač, vypadají pak trošku vtipně🙂 Ale třeba k večeru už Elimu pak dám klasické plavky, takže se trošku "opálí" i tak, ale jim je to zatím úplně fuk. Na mě by mi to vyloženě vadilo, ale u dětí je to o něčem jiném🙂

12. srp 2020

@apacheee to je fakt, na sobe to je jine, my letosni dovcu travili makanim na zahradey takze takhle opaleni jsme s muzem oba 😂 obleceni jsme jak indiani, vecer v koupelne je to spia spatny vtip 😂

12. srp 2020

A zkoušeli jste, když máte citlivou kůži ke spálení a na složení, produkt Badger s minerálními filtry SPF 30 (je z USA)?

13. srp 2020

@apacheee budeš dělat obdobný článek i letos? Odkazy, které jsem si otevřela v rámci loňských recenzí už jsou u produktů, které nejsou v prodeji, takže asi změnili obal nebo tak něco. Chtěla jsem letos vyzkoušet dle Tvých recenzí, abych se neosypala 🙈 a taky aby děti byly ok

21. kvě 2022

Začni psát komentář...

Odešli